Kitekintő

Megkezdte működését Casablanca új BRT-hálózata

Az előzetes tesztüzem után március 1-én sikeresen megindult a napi utasforgalom Casablanca első két BRT (Bus Rapid Transit) vonalán. A járatokat a város villamoshálózatát is működtető RATP Dev üzemelteti, tovább erősítve a francia hátterű közlekedési társaság és a helyi közlekedésszervező, a Casa Transports SA között 2012 óta fennálló együttműködést.

Marokkó több, mint hárommilliós lakosságú gazdasági fővárosa az eredeti tervekhez képest némi késéssel lép be a BRT-rendszert működtető nagyvárosok klubjába, korábban ugyanis 2023 júliusát jelölték meg átadási céldátumként. A nemzetközi BRT-sztenderdeknek megfelelően kiépített, CasaBusway névre keresztelt 24,5 kilométeres új hálózat két viszonylatból áll, amelyek összesen 42 akadálymentesített megállóhelyet szolgálnak ki – a Lissasfa és Salmia negyedek között közlekedő, 12,5 kilométer hosszú BW1 jelzésű járat 20, míg a Maârif és Errahma (12 kilométer) városrészeket összekapcsoló BW2 viszonylat 22 állomással rendelkezik. Minden egyes megállóhelyen korszerű, valós idejű információkat szolgáltató utastájékoztató rendszer és biztonsági kamerarendszer működik, állandó személyzet jelenlétében. A gyorsabb haladás és a rövidebb menetidő érdekében a forgalom többi résztvevőjétől elkülönített buszsávokon vezetett járművek csúcsidőben öt és fél perces követési idővel közlekednek. A BRT-járatok üzemeltetéséhez 102 új járművezetőt vettek fel és képeztek ki.

Az új gyorsbusz-hálózat kiegészíti a város CasaTramway néven futó villamoshálózatát, közvetlen csatlakozással a már meglévő T1 és T2, valamint a jövőbeli T3 jelzésű villamosvonalakhoz. (Ezek szintén viszonylag új elemnek számítanak Casablanca helyi közlekedésében, a T1-es vonalon 2012-ben, a T2-esen pedig 2019-ben indult meg a forgalom – a BRT-vonalakhoz hasonlóan mindkettőt a RATP Dev helyi leányvállalata üzemelteti.) A két hálózat azonos jegyrendszer alá tartozik, hogy az ígéreteknek megfelelően valóban biztosítsa a zökkenőmentes közlekedést a helyi utazóközönség és a várost nagy számban felkereső turisták számára.

Az emelt színvonalú szolgáltatást nyújtó vonalcsoportra összesen 40 darab négytengelyes, 20 995 mm hosszú, 168 fős befogadóképességű Mercedes-Benz CapaCity L csuklós autóbuszt szerzett be a RATP Dev helyi kirendeltsége. A teljes hosszban alacsonypadlós, négy darab lengő-toló ajtóval és 2+2 sorban összesen 58 utasüléssel felszerelt, légkondicionált, USB-töltőpontokkal és járművenként négy utastájékoztató kijelzővel ellátott járművek egyedi arculattal rendelkeznek: a homlokfal kis mértékben eltér a Citaro típuscsalád megszokott frontrész-kialakításától, a B- és a C-tengely kerékjáratai pedig burkolatot is kaptak. A buszok mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi normát teljesítő hathengeres, 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 dízelmotor gondoskodik.

Fotók: RATP Dev

Címkék