Kitekintő

Heteken belül a Volvo is befejezi a komplett autóbuszok európai összeszerelését

Hamarosan kifutnak a Volvo Buses egyetlen európai üzemének teljesítés alatt álló megrendelései is, ami azt jelenti, hogy a Scania után a másik nagy svéd buszgyártó is heteken belül befejezi az autóbusz-karosszériák európai gyártását és megválik lengyel üzemétől, ahol a jövőben a svéd Vargas Holding újonnan alapított leányvállalata, az Aira fog majd hőszivattyús rendszereket gyártani lakossági felhasználásra.

Az Aira wrocławi hőszivattyúgyára 2024 elején kezdi meg működését, az erre való felkészülés pedig már 2023 őszén elindult a lengyel üzemben, ahol ezzel párhuzamosan megkezdődtek a buszgyártó tevékenység fokozatos felszámolására irányuló lépések is. Jelenleg már csak a 2023 első feléig leadott utolsó megrendelések teljesítése zajlik a kilencvenes évek végén, zöldmezős beruházásként épült létesítményben. A wrocławi üzem a svéd cégóriás egyetlen olyan gyáregysége, ahol Volvo márkanév alatt gyártanak autóbuszokat Európában, itt készült az elmúlt egy évtizedben a cégcsoport autóbuszos divíziójának szinte teljes európai kínálata, az egyetlen kivételt az emeletes 9700 DD típus jelenti, amelynek összeszerelése a Carrus Delta finnországi üzemében zajlik, és a lengyel gyár bezárását követően is ott marad.

Az egyik utolsó Volvo 9900-as, melynek elkészültéről maga a Volvo Buses is hírt adott, nemrégiben került átadásra egy olasz üzemeltető, a Pirazzi Autoservizi részére, melynek különlegessége amellett, hogy az utolsó lengyel gyártású 9900-asok közé tartozik, hogy ez az első digitális tükörhelyettesítő rendszerrel felszerelt turistabusz az olasz piacon. Az olasz példány az 1994 és 2005 között, a Volvo Group leányvállalataként működő német Drögmöllertől megörökölt, sokak által kedvelt színházpadlós kialakítású, Red Dot dizájndíjjas prémiumkategóriás modell egy 54 ülőhelyes, 12 méteres változata, amely Volvo B13R önjáró alvázra épült, s egy 12,8 literes dízelmotorral szerelték, amelyhez az újgenerációs Volvo I-Shift AT2612G robotizált váltó csatlakozik.

A Volvo a Scaniával szemben azonban, amely leállítja teljes európai kínálatának gyártását, a lengyelországi gyártás beszüntetését követően is gyártásban kívánja tartani  jelenlegi kínálatát, vagyis a már több, mint egy évtizede forgalmazott 7900-as és 8900-as szériákat, illetve a 2018 óta kapható távolsági 9700/9900 típuspárt is, csak éppen ezek licenc alapján történő gyártását a továbbiakban külső karosszálókra bízta. A városi/elővárosi típusokat az egyiptomi MCV, az egyszintes távolsági modelleket pedig a spanyol Sunsundegui gyártja majd 2024 második felétől. Mindkét együttműködés a felépítményezésen túl magában foglalja minden jelenlegi és jövőbeni, a modellekkel kapcsolatos tervezési és fejlesztési tevékenység átadását is. Az MCV és a Sunsundegui 2023 negyedik negyedévétől fogadja a Volvo saját fejlesztésű buszaira érkező megrendeléseket, s a távolsági modellekre ugyan még nem, de az első egyiptomi gyártású 7900-as villanybuszokra már befutott az első megbízás egy luxemburgi cégtől.

 

Címkék