Kitekintő

Busworld Europe 2023: fejedelmi kényelem a Marcopolo luxusbuszának fedélzetén

Európában manapság ritkán találkozhatunk a Marcopolo legújabb modelljeivel. A kevés ilyen alkalom egyike a kétévente megrendezésre kerülő Busworld Europe kiállítás, a brazil gyártó standján pedig idén is megéri szétnézni. A két kiállított autóbusszal a Marcopolo globális jelenlétének hangsúlyozásán túl a potenciális európai vásárlók visszajelzéseit szondázza, a korábban portugáliai gyárral is rendelkező cég ugyanis az európai piacra való visszatérést fontolgatja.

Az idei Busworld Europe kiállítás legkényelmesebb járművének járó képzeletbeli díj kétségtelenül a Marcopolo emeletes csúcsmodelljének jár. A Brüsszelben kiállított 15 000 mm hosszú, szuperluxus kivitelű Paradiso G8 1800 DD fedélzetén mindössze 35 ülőhelyet alakítottak ki 2+1 soros elrendezésben, ebből 29 a felső, hat pedig az alsó szinten található – utóbbiak masszázsfunkcióval is rendelkeznek. A bőrkárpitozású fotelek háttámlájának dőlésszöge motorosan állítható, az előttük elhelyezett ülésekre szerelt felhajtható lábtámasz segítségével pedig lényegében ággyá alakíthatók. Az utasok szórakoztatását a háttámlákba épített nagyméretű Actia monitorok, mobil eszközeik töltését pedig az ülésekhez telepített USB Type A és Type C aljzatok szolgálják.

A többek között kávéfőzővel, ivóvízkúttal, hűtőszekrénnyel is ellátott fedélzeten olyan nem mindennapi megoldásokkal is találkozhatunk, mint a külön férfi és női mosdó (utóbbi pelenkázóval kiegészítve), vagy a mellső tengely felett kialakított, hordozóban elhelyezett kisállatok szállítására alkalmas, légkondicionált és saját világítással rendelkező fülke. A Brüsszelben kiállított példány Euro 6-os környezetvédelmi besorolású Scania DC13 dízelmotorral szerelt Scania K500C B6x2*4NI alvázra épül, így ebből a szempontból nem lenne akadálya az európai forgalmazásnak – a karosszéria befoglaló méretei azonban kizárják ezt, hiszen sem a 2600 mm-es szélesség, sem pedig a 4100 mm-es magasság nem elfogadott Európában, ezeket tehát csökkenteni kellene a kontinensünkön érvényes típusbizonyítvány megszerzéséhez. A jármű egyébként 7,71 méteres A-B tengelytávval rendelkezik, gázolajtartályának térfogata pedig 550 liter. A hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik.

Érdekesség, hogy a rendkívül gazdag felszereltség ellenére nem egy demonstratív célokat szolgáló bemutatóbuszról, hanem egy már eladott ügyfélpéldányról van szó, amelyet a kiállítás után rögtön le is szállítanak mexikói megrendelőjének. Mexikóban ugyanis a vasút komoly hiányosságokkal küzd vagy sokfelé egyszerűen nem is létezik, a légi közlekedést pedig sokan nem tudják megfizetni, így a hosszú távú utazásokra népszerű megoldást jelentenek az igen magas fokú kényelmet biztosító, ággyá alakítható ülésekkel szerelt autóbuszok.

A gyártó helyszínen lévő képviselője kérdésünkre elmondta, hogy a Paradiso típuscsalád 2021-ben bemutatott G8 jelű generációja mellett egyelőre olcsóbb alternatívaként az előd G7 sorozatot is gyártásban tartják, ám az érdeklődés ez iránt folyamatosan csökken, így várhatóan hamarosan eltűnik a kínálatból.

Balra a férfi, jobbra a női mosdófülke az emeletre vezető lépcsőnél, a második utasajtóval szemben

A brazil gyártó másik idei bemutatóbusza szokatlan módon a kiállítói pavilonon kívül, egy, a csarnokok közötti folyosóról nyíló szabadtéri területen kapott helyet. Az egyszintes Audace 1050 Hydrogen Fuel Cell távolsági busz bő egy éve, a hannoveri IAA Transportation 2022 tartotta világpremierjét, de hidrogén üzemanyagcellás hajtásrendszerével továbbra is úttörőnek számít – egyébként az idei Busworld Europe kiállítás egyik jellegzetessége éppen a hidrogénhajtású távolsági típusok színre lépése. A kimondottan ízléses belső térrel rendelkező, Kínában gyártott autóbusz járóképes alváza a kínai Allenbus terméke, de a jármű fejlesztésében az ugyancsak kínai Sinosynergy és Feichi Bus is részt vett.

A hidrogénhajtás egyelőre újdonságot jelent a távolsági buszoknál, ahol az egyik nagy kérdést a nagyméretű gáztartályok elhelyezése (a tetőn, vagy a padló alatti csomagtérben) jelenti. Egyelőre kérdéses, hogy hosszú távon melyik módszer lesz elterjedtebb – a Marcopolo által választott megoldás alacsonyabb súlypontot és ezáltal jobb stabilitást és vezethetőséget, viszont jelentősen kisebb csomagteret eredményez. A hidrogéngáz tárolására szolgáló négy darab, egyenként 185 liter térfogatú, a címke alapján 700 bar (a korábbi sajtóanyagok szerint 350, de ez nem tűnik reálisnak) nyomású, keresztben beépített Sunwise hidrogéntartály ennél a típusnál a mellső tengely mögött, a padló alatt található.

Közvetlenül a tartályok alatt kapott helyet a köztes energiatárolóként használt, szintén négy darab CATL gyártmányú, 141 kWh összkapacitású lítium-vasfoszfát (LFP) akkumodul. Az ezeket töltő elektromos áramot két darab 160 kW teljesítményű Sinosynergy G80-001 hidrogén üzemanyagcella-modul állítja elő. A busz mozgatásáért egy Danfoss gyártmányú, 140 kW állandó-, és 222 kW csúcsteljesítményű állandómágneses szinkronmotor felel, amely egy négyfokozatú Eaton automataváltón keresztül hajtja meg a hátsó kerekeket.

Emeletes testvérével ellentétben az Audace hidrogénhajtású változata a gyártó szerint minden, az európai forgalomba helyezéshez szükséges előírást teljesít. Hosszúsága kiviteltől függően 11 900-12 990 mm (6000-6525 mm tengelytáv mellett), szélessége 2550 mm, legnagyobb megengedett össztömege pedig 19 100 kg. A jármű hatótávolsága autópályás használat esetén meghaladja az 500 kilométert, városi körülmények között pedig a 600 kilométert is eléri – állítja a Marcopolo.

A brüsszeli Busworld Europe 2023 kiállításról írt többi cikkünk ide kattintva érhető el!

Címkék