Magazin

Használt Ikarus trolikkal és Volvo autóbuszokkal erősíti flottáját az SZKT

Még a nyár folyamán járta körbe a hír az internetet, miszerint a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) csuklós Ikarus trolibuszok bérlését tervezi a Budapesti Közlekedési Zrt.-től (BKV). Nos, a hír valóban igaz, sőt, a lista időközben kibővült néhány 2004-es évjáratú Volvo 7700A csuklós autóbusszal is.

Szeged meglehetősen rendhagyó flottacseréje a napokban célegyenesbe ért: vélhetően már a következő hónap, azaz október elején megérkeznek a napfény városába az “új” üdvöskék. A járműpark részleges megújításának igencsak komoly és sürgős oka van: egészen egyszerűen elfogytak a hadra fogható trolibuszok Szegeden. Habár a Zöld Busz Program keretében négy új, önjárásra is képes SOR TNS 12 szóló trolibusz szállítása van folyamatban a Tisza-parti városba, ezek forgalomba állítása még várat magára. Egyes információk szerint az új cseh trolik érkezése akár a jövő évre is kitolódhat, addig viszont a jelenlegi, elöregedett Škoda trolibusz-flotta gazdaságosan már nem üzemeltethető és javítható tovább, mivel több kocsi hatósági vizsgája lejár, ennek megújítása pedig túl költséges lenne.

Az SZKT számára tehát előállt az a meglehetősen nehéz feladat, hogy gyorsan és költséghatékonyan találjon jobb állapotú trolibuszokat. Mindeközben a BKV-nál nemrég újult meg a flotta: összesen 48 vadonatúj Solaris-Škoda trolibusz állt forgalomba a fővárosban, amelyek a kiöregedett Ikarus 280T, valamint Ikarus 435T és MAN NGE 152 trolibuszokat váltották Budapesten. Egyéb rendelkezésre álló alternatíva híján nem volt kérdés, hogy Szeged flottája ezekkel a trolikkal bővülhet csak, ám a két fiatalabb típus hamar kiesett a választékból, ugyanis ezek műszaki megbízhatósága már a fővárosban is elég gyenge volt, továbbá a hajtásrendszerükhöz (Kiepe elektronika, Alsthom vontatómotor) nincs üzemeltetési tapasztalat Szegeden. Így tehát “jó az öreg a háznál” alapon az SZKT flottája 4+2 darab, a Ganz Villamossági Művek elektronikájával szerelt Ikarus 280.94T (GVM) trolibusszal bővül, ezen belül négy forgalmi kocsival és két alkatrészbányának szánt példánnyal – az erről szóló bérleti szerződést szeptember 27-én írták alá a felek. Az SZKT egyébként már hosszú évek óta csak használt trolikkal frissíti állományát, ugyanis új járművek beszerzésére nincs forrása. A mostani bérleti lehetőség egy gazdaságosabb opció, mivel nem kell kifizetni egy nagyobb összeget, 30-40 millió forintot egy-egy használt járműért.

A BKV és az SZKT munkatársai együttműködve kiválasztották a legjobb állapotú járműveket, így esett a választás a 223, 224, 226, valamint 245-ös pályaszámú, még a nyolcvanas évek végén gyártott magaspadlós trolibuszokra. Ugyanakkor, mint azt fentebb említettük, donorként érkezik a flottába további két darab típusazonos trolibusz is (pályaszámok: 215, 268), hogy az esetleges meghibásodások esetére legyen miből alkatrészeket szerezni. Az SZKT-nál nem ismeretlen a csuklós Ikarus troli, ugyanis jónéhány évtizeden át meghatározó része volt az utcaképnek a Tisza-menti városban a típus, sőt, az SZKT egy nosztalgiacélokra felújított Ikarus 280T-vel is büszkélkedhet, továbbá egy volt SZKT-s példány a Közlekedési Múzeum gyűjteményében is megtalálható. A Budapestről érkező trolik ugyan már 35 évesek, de sokkal takarékosabbak, mint a szegedi cég Škodái, ugyanis felszerelték őket energiavisszatápláló villamosfékkel is, így a GVM-trolik a mai napig is az egyik legjobb hatásfokú energiavisszatáplálásra képesek.

Budapesten azonban nem csak a troliflotta újult meg jelentősen az utóbbi időben: összesen több, mint 250 új, alacsonypadlós és klimatizált Mercedes-Benz Conecto állt forgalomba néhány éven belül. Ezek a buszok lehetővé tették a BKV összes magaspadlós dízel Ikarus 280-asának és megannyi alacsonypadlós, klímás Volvo 7700A kiváltását is. A fővárosi közlekedési vállalat flottájába először 2004-ben érkeztek Volvo buszok, így az egykor modernnek számító, ám jövőre már huszadik életévüket betöltő járművek cseréje igencsak időszerű volt már a fővárosban. Kijelenthető azonban a típusról, hogy a buszok közel két évtizedes pályafutásuk alatt nagyobb felújításon nem estek át, és mindezek ellenére bírták a kőkemény fővárosi strapát.

Most a napfény városában kap új lehetőséget az első széria képviselőiből négy példány, nevezetesen az FJX-190, FJX-198, FJX-200 és FJX-228 rendszámú kocsik. Ezeknek a buszoknak az érkezéséről azonban egészen az utóbbi hetekig nem lehetett hallani.

Címkék