Magazin

Kockázatos halogatni az OBU-k beszerzését a buszosoknak

A használatarányos útdíjrendszer február 1-i bevezetésével buszok ezreit kell felszerelni fedélzeti eszközökkel (OBU). Ezek nélkül ugyanis minden megkezdett út előtt, egyenként, előre kell megvenni a viszonylati jegyeket, amelyek ráadásul csak bizonyos korlátok között használhatók. Az egyik legnagyobb útdíjbevallási közreműködő cég arra figyelmezteti a vállalkozókat, hogy ne várjanak az OBU-k megvásárlásával, mert a chiphiány és az egyéb gazdasági nehézségek beszerzési kockázatot és áremelkedést jelentenek. Az eszköznek nincs havidíja, az előzetes használattal az is felmérhető, hogy mekkora kiadásokra kell felkészülni az útdíjfizetés miatt.

Február 1-től az eddig autópályamatricával közlekedő autóbuszoknak is át kell térniük a megtett úttal arányos díjfizetésre. Ennek megfelelően a jövőben már nemcsak a gyorsforgalmi-, hanem a főutak (jellemzően az egy- és kétszámjegyű főutak) használatáért is fizetniük kell a 9 főnél nagyobb személyszállító járműveknek, mégpedig annál többet, minél nagyobb a kibocsátott szennyezés.

Az i-Cell, mint az egyik legnagyobb útdíjbevallási közreműködő cég arra figyelmezteti a buszokat üzemeltető vállalkozásokat, hogy ne halogassák az automatikus útdíjbevallási eszközök beszerzését. Farkas Károly, a cég operatív elnöke szerint egyszerre tízezres nagyságrendben kellene kiszolgálni a járműveket fedélzeti eszközökkel, de a chiphiány és az egyéb gazdasági nehézségek beszerzési kockázatot jelentenek, amely az idő előrehaladtával áremelkedéshez vezethet.

De nemcsak azért célszerű mielőbb megvenni: a készüléknek nincs havidíja, ezért emiatt nem keletkezik többletköltség az éles indulásig. Az i-Cell egyedülálló szolgáltatást nyújt abban, hogy az OBU-t akár azonnal el tudja kezdeni használni a vállalkozó, így előzetesen (és díjmentesen) nagyságrendi kalkulációt tud készíteni, hogy mekkora kiadásokra kell felkészülnie február 1-től

– hangsúlyozta a cég operatív elnöke.  

Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív elnöke

A buszosok – csakúgy, mint az egy évtizede a rendszert használó tehergépjárművek –, az interneten is meg tudják majd venni az úgynevezett viszonylati jegyeket, de akkor ezt minden egyes út előtt meg kell tenniük és számos más hátránya is van a kényelmetlenségen kívül. Például nem lehet letérni a kiválasztott útról és maximum öt köztes állomás iktatható be a kezdő- és a végpont között – így ha időközben módosul a megbízás, akkor a viszonylati jegyet is újra kell váltani.

Az elektronikus útdíjfizetési rendszer tízéves tapasztalatai is azt mutatják, hogy idővel szinte minden fuvarozó átáll a kényelmesebb és megbízhatóbb fedélzeti egység használatára. Az OBU alkalmas az elektronikus útdíj automatikus bevallására, kizárja a büntetéseket és az i-Cellnél lehetőség van az utólagos fizetésre is.

– mondta Farkas Károly.

Az autóbuszos társadalom további segítése érdekében az i-Cell Kft. felfrissítette a 10 éve tartó együttműködését a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületével, amelynek keretein belül a NiT Hungary október 18-án tartandó országos tagi találkozóján, az értékesítési csapat személyes részvétele mellett ad választ a buszos vállalkozások kérdéseire, tanácsadással és információkkal segítve a bevezetéssel járó nehézségek megoldását.

A cikk az i-Cell Kft. támogatásával jelent meg.

Címkék