Magazin

NMC 3-as akkupakkal szerelt csuklós eCitarót tesztel Budapesten az Arrivabus

Az elkövetkezendő hetekben két tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitarót is próbára tesz az Arrivabus Budapesten. A közlekedési cég a két járművet, egy csuklós és egy szóló példányt, három héten keresztül fogja tesztelni, előbbivel várhatóan már csütörtöktől, utóbbival pedig péntektől lehet találkozni utasforgalomban. A Daimler Buses hazai képviseletén, az Omnibus Hungária Kft.-n keresztül érkező járművek közül a csuklós kivitelű hétfőn délelőtt már be is futott az importőrhöz, majd ezt követően rövid időn belül átszállításra is került az Arrivabus Andor utcai garázsába, ahol a közlekedési társaság és a helyi Daimler képviselet jóvoltából közelebbről is szemügyre vehettük a német tesztbuszt.

A fehér fényezésű eCitaro G egyenesen a Daimler mannheimi gyárából érkezett, s bár egy 2022-es évjáratú kocsiról van szó, a mostani állapotában az Arrivabus teszteli először. A jármű korábban gyári tesztbuszként szolgált, de időközben átesett egy akkupakk aktualizáláson, azóta pedig mindösszesen 5000 kilométert futott, s ügyfélteszten még nem vett részt.

A háromajtós, 2-2-2-0 ajtókiosztású autóbuszba az akkumulátorfrissítéssel az Akasol legújabb generációs, az elődökhöz képest jóval nagyobb energiasűrűségű NMC 3-as akkupakkja került, abból is a csuklós kivitelnél alkalmazható legnagyobb, 7 modulos, 688,1 kWh névleges kapacitású változat. A modulok egyenként 98,3 kWh kapacitással bírnak, a csomag hasznosítható energiatartalma 533 kWh. Ez az akkupakk a 200 Wh/kg-ot bőven meghaladó energiasűrűségű akkumodulok jóvoltából jelenleg abszolút a kategória élvonalába tartozik, ehhez mérten viszont a Daimler nagyon óvatosnak tűnik az általa ígért 220-300 kilométeres hatótávolsággal, amit egyébként az energiatárolók teljes élettartamára (8 év) garantál. Itt azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Zöld Busz Program részeként, korábban hazánkban vendégeskedő szóló tesztpéldány, amelyet egy 588 kWh-ás NMC 3-as Akasol akkupakkal szereltek, az itt tartózkodása idején igencsak túlteljesítette a gyártó álltal garantált hatótávot, s egy végkimerítéses teszt alkalmával pedig, közbenső rátöltés nélkül, több mint félezer kilométert teljesített. A csuklós tesztbusz akkumulátorainak feltöltése a budapesti próbafutások során hagyományos plug-in módszerrel történik a mellső tengely felett jobb-, illetve baloldalon elhelyezett járműoldali interfészen keresztül, legfeljebb 150 kW töltési teljesítménnyel.

A 21 389 kg saját, és kereken 30 000 kg legnagyobb megengedett össztömegű busz hajtásáról a kerékagy közeli, folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE portálhíd gondoskodik, amiből ebben a buszban, úgy mint a tavaly általunk is kipróbált antracitmetál eCitaro G-ben, kettőt is találunk, mivel a B és C jelű tengely is hajtott. Ez a konfiguráció elsősorban a nagy teljesítményt és vonóerőt megkövetelő üzemeltetési körülmények között lehet nagy segítség, de sík terepen a gyártó szerint a tolócsuklós, egy hajtott futóműves kialakítás is elegendő.

Az autóbusz 51 ülő és 75 álló utas egyidejű szállítására alkalmas, fedélzetén 2+2 sorban kerültek elhelyezésre az utasülések. A kocsit már MirrorCam digitális tükörhelyettesítő rendszerrel szerelték, a hátsó kocsitestet pedig annak  közvetlen környezetéről felülnézeti képet adó, három egységből álló kamerarendszerrel is ellátták.

A két eCitarót az Omnibus Hungária Kft. a Zöld Busz Programtól függetlenül bocsátja az Arrivabus rendelkezésére. A csuklós demóbuszt utasforgalmon kívül is meg lehet majd közelebről tekinteni, a kocsit az Autómentes hétvégén, szeptember 16-án és 17-én a Vámház körúton állítja ki az importőr.

Címkék