Kitekintő

Jövőre 150 vadonatúj busszal pótol vonatot a Német Államvasutak

A Deutsche Bahn augusztusban jelentette be, hogy elkészült Németország legforgalmasabb vonalának, a Frankfurt és Mannheim közötti, úgynevezett Riedbahn általános felújítására vonatkozó koncepciója. Az öt hónapos felújítás idejére, melynek megkezdését a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság utánra időzítették, a vasúti forgalmat teljesen leállítják a több mint 70 kilométeres vasúti pályán. A vágányzár ideje alatt a szakasz utasforgalmát terelő útvonalakon, illetve Worms és Mainz, valamint Darmstadt viszonylatokon 150 vadonatúj szóló és csuklós autóbusszal biztosítja a vasúttársaság.

A Riedbahn általános felújítása az első állomása annak a 2030-ig tartó nagyszabású rekonstrukciós programnak, melynek részeként a 33 400  vonalkilométeres német vasúti hálózat 40 legforgalmasabb és leginkább igénybe vett vasúti folyósóját újítják fel mintegy 4200 kilométeren. A német vasúti pályahálózaton naponta fordulnak elő fennakadások, egyrészt a hálózat állapota, másrészt pedig a folyamatosan zajló pályafelújítások okán. A beruházások volumenét jól mutatja, hogy a német IC és ICE szerelvények csaknem 70%-ának közlekedését érinti valamilyen rekonstrukciós munkálat. A felújítások miatt a DB 2023-ra kitűzött 70%-os pontossági célját eddig sem sikerült teljesíteni a távolsági vonatközlekedésre vonatkozóan, az idei év első hat hónapjában az IC és ICE vonatok mindössze 68,6%-a érkezett időben. A 2030-ig megvalósuló felújításokkal a társaság reményei szerint megvalósulhat a 80% feletti pontosság is, ami még mindig 13%-kal marad alatta az ÖBB által felmutatott 93%-os pontosságnak. 2027-ig Németország nagyságrendileg 17 ezer milliárd forintnak megfelelő eurót fog infrastrukturális beruházásokra költeni, de a Deutsche Bahn szerint ahhoz, hogy a német vasút valóban megbízható és versenyképes legyen, ennek az összegnek a duplájára lesz szükség. Ez irányú „követeléseit” egyébként már be is nyújtotta a társaság a szövetségi kormánynak. Emellett a DB 2030-ig 19 milliárd eurót (több mint 7000 milliárd forintot) költ vasúti járművek és 900 millió eurót (334 milliárd forintot) autóbuszok beszerzésére.

ICE 4 német nagysebességű villamos motorvonat a Riedbahnon

A RiedBahn vonal általános felújítására 500 millió eurót, átszámítva 186 milliárd forintot fordít a vasútársaság, melynek részeként  1200 vezérléstechnikai elemet, 152 váltót, 117 kilométernyi vágányt, 140 kilométernyi légvezetéket, valamint több mint 10 kilométernyi zajvédő falat – és négy vasúti átjárót cserélnek ki, illetőleg újítanak fel. A beruházás részeként 20 vasútállomás is megújul.

A vonatpótlásról maga a DB fog gondoskodni, mégpedig a nemrégiben megalapított, kifejezetten csak az ilyen szolgáltatásokat végző leányvállalatán, a DB SEV GmbH-n keresztül. A vasúttársaság most először ítélte oda közvetlenül saját érdekeltségének a szolgáltatást, azaz most először döntött úgy, hogy nem ír ki közbeszerzést és nem bíz meg magántársaságokat a feladat ellátásával. A céget a német állami vasúttársaság regionális buszközlekedésért felelős részlege, a DB Regio Bus és maga a DB azért hozta létre, mert a vasúttársaságnak elege lett az egyes magánvállalkozások kritikán aluli vonatpótló szolgáltatásaiból.

A DB a berlini „Zukunft Nahverkehr” ipari szakkiállításon mutatta be a DB SEV egyik vonatpótló MAN Lion’ s Intercity autóbuszát

A DB SEV jövőre a DB Regio Bus partnerein keresztül 150 busszal fogja a vonal kieső vonatforgalmát napi 15 000 utas számára biztosítani. A szolgáltatásba a Deutsche Bahn és az MAN Truck & Bus között tavaly tavasszal létrejött, 940 darabos keretszerződésből lehívott, vadonatúj, hibrid modullal ellátott MAN Lion’s Intercity LE, illetve Lion’s City autóbuszokat vonnak be. Az alacsony belépésű és alacsonypadlós, kifejezetten az ilyen feladatokra vásárolt járműveket valós idejű utazási információkat megjelenítő utastájékoztatási rendszerrel, USB-töltőpontokkal, Wi-Fi-vel, extra tárolóhelyekkel és WC-vel is felszerelik majd.

Címkék