Utazás

A 100E reptéri gyorsjáraton is megjelentek az ArrivaBus új MAN csuklósai

Június 17-től a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre közlekedő 100E – teljes, hivatalos nevén 100E Repülőtéri Expressz – vonalon is forgalomba álltak az ArrivaBus Kft. frissen beszerzett MAN Lion’s City 18C csuklós autóbuszai. A járműállomány korszerűsítésével tovább javul az utasok komfortérzete, a 100E járat pedig továbbra is minden igényt kielégítő, gyors és kényelmes utazást biztosít a belváros és a repülőtér között – írja közleményében a szolgáltatást megrendelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Szombat óta vadonatúj autóbuszokkal lehet utazni a 100E Repülőtéri Expressz vonalon. A Kálvin tér érintésével a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es terminálja között közlekedő járművek annak a 150 (a tartalék kocsikkal együtt összesen 162) darabos új MAN Lion’s City flottának a részét képezik, amelynek tagjai május 1. óta folyamatosan állnak forgalomba az ArrivaBus üzemeltetésében a BKK hálózatán. A reptéri gyorsjáratra beosztott, figyelemfelhívó matricázással – igaz, ez jobboldalt mindössze egy repülőgépes piktogramot jelent – is ellátott példányok június elején „bemelegítésképpen” a 30-as, 30A, 31-es és 230-as viszonylatokon is feltűntek, majd a korábbi terveknek megfelelően június 17-én üzemkezdettel jelentek meg új szolgálati helyükön, kiváltva a 100E vonalon eddig meghatározó második generációs Mercedes-Benz Conecto G csuklósokat.

A közelmúltbeli drasztikus áremelések ellenére a turisták körében továbbra is népszerű járatot és a rajta közlekedő vadonatúj MAN buszokat a ma reggeli órákban mi magunk is kipróbáltuk. Az ArrivaBus legújabb szerzeményeit több cikkben is bemutattuk korábban. A tetszetős megjelenésű, részben a járművezetők igényei alapján összeállított felszereltségű autóbuszok legnagyobb vitákat kiváltó jellemzője a Budapesten megszokottnál kevesebb – a csuklósok esetében négy helyett három – utasajtó, ám a 100E történetesen azon viszonylatok közé tartozik, ahol alapvetően elegendő lenne a csökkentett ajtószám. A BKK által prémium szolgáltatásként hirdetett járatnak mindössze egyetlen (a hajnali órákban, a reptér irányában két) köztes megállója van, ráadásul egyirányú fel- illetve leszállással, a végállomásokon pedig jellemzően hosszabb időt töltenek a buszok (a papíralapú vonaljegyeket még a felszállás előtt ellenőrzik, és csak egy ajtón át lehet felszállni, így az álló helyzetben töltött időt nem befolyásolja érdemben a kevesebb utasajtó). A gyakorlatban jóval nagyobb problémának éreztük az utastér hátsó, harmadik ajtó mögötti részének zsúfoltságát. Az itteni keskeny közlekedőfolyosó, viszonylag kevés kapaszkodó és sűrű székezés nem épp a legcélszerűbb kialakítás a jellemzően kabinbőröndökkel érkező utazóközönség fogadására – nem véletlenül szerelik fel sokfelé a repülőtéri közforgalmat lebonyolító (ún. landside) autóbuszokat csomagtartó polcokkal és kevesebb utasüléssel.

A járműállomány frissítése mellett a nyáron várhatóan megnövekvő forgalomra való tekintettel a BKK a közelmúltban az expresszjárat menetrendjét is sűrítette: júniustól a hétköznapokon napközben 7-8 percenként indulnak a buszok a végállomásokról. A hét minden napján, 0-24 órában közlekedő járat sűrítése a hajnali, reggeli, napközbeni és késő esti időszakot is érinti. A buszok mindig a repülőtér nagyobb forgalmi irányához igazítva, a nap elején a repülőtér felé, míg késő este a belváros felé indulnak gyakrabban.

A 100E járatra szóló repülőtéri vonaljegyet a BudapestGO alkalmazásban, a BKK jegyautomatáiból, az ügyfélpontokban – amelyekből a reptéren több is található – és a BKK jegypénztáraiban is meg lehet vásárolni. A legközelebbi értékesítési pont mindig megtalálható a BKK honlapjának térképes pontkeresőjében – hívja fel a figyelmet a fővárosi közlekedésszervező.

Címlapkép: BKK

Címkék