Technika

AxTrax 2: új hajtott futóműcsalád elektromos haszonjárművekhez a ZF-től

A kaliforniai Anaheimben megrendezett Advanced Clean Transportation (ACT) Expo 2023 kiállítást választotta elektromos autóbuszokhoz és nehéz teherautókhoz szánt vadonatúj hajtott futóműcsaládjának bemutatására a ZF. Az AxTrax 2 néven érkező újdonság megkönnyítheti az európai buszgyártók által eddig meglehetősen óvatosan kezelt távolsági villanybuszok fejlesztését is.

A ZF eredetileg AVE 130 típusjelzéssel bemutatott kvázi-kerékagymotoros AxTrax AVE portálfutóműve ma lényegében egyeduralkodó a saját kategóriájában, többek között a Mercedes-Benz, a Solaris, a Van Hool, a Karsan, az Ebusco és a Switch Mobility is ezt használja teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) városi elektromos buszainak mozgatására. A most bemutatott AxTrax 2 nem ennek utódja, hanem a jelenlegi kínálatot kiegészítő új termékvonal, amely bizonyos szempontból egyesíti a központi- és kerékagymotoros építésmódokat. Az új főegység fontos jellemzője, hogy a buszokénál lényegesen nagyobb és jövedelmezőbb piaci szegmenst jelentő teherautókban is alkalmazható.

Hasonló elrendezést követ a tavaly bemutatott Mercedes-Benz eActros LongHaul is, ez a konstrukció lehet az átjárás az elektromos teherautók és távolsági buszok között

A moduláris felépítésű új e-futómű – amit a ZF minden elektromos hajtású haszonjárműhöz, köztük hidrogén üzemanyagcellás és akkumulátoros villanybuszokhoz, valamint trolibuszokhoz is ajánl – egyetlen integrált főegységként hivatott kiváltani a belső égésű motort, a sebességváltót, a kardántengelyt, a differenciálművet és a hagyományos hajtott hidat. A befoglaló méreteket úgy határozták meg, hogy az AxTrax 2 beférjen a haszonjárművekben jelenleg alkalmazott normál hátsó hidak helyére, lehetővé téve ezáltal a járműgyártók meglévő platformjainak viszonylag egyszerű és gyors elektrifikálását. A helyigény csökkentése (ezáltal a beépíthető akkukapacitás növelése) és a minél nagyobb tervezési rugalmasság érdekében a mérnökök kompakt megoldásokra törekedtek.

Az új hajtott futóműcsalád alapvetően két változatban készül majd. Az egyszerűen AxTrax 2 névre keresztelt alapverzió egy 210 kW folyamatos teljesítményű és 26 000 Nm csúcsnyomatékú, olajhűtéses, az állórészen hajtű tekercselésű állandómágneses szinkron villanymotort (PSM) alkalmaz, amely a hídtest közepén, a tengely vonalával azonos magasságban helyezkedik el (koaxiális elrendezés). Ez egyúttal azt is jelenti, hogy autóbuszok esetén normálpadlós vagy alacsony belépésű (low entry) típusokhoz lehet alkalmas. Szintén a tengelyegység integráns részét képezi az ECU és a szilícium-karbid (SiC) félvezető elemeket használó 800 V-os hajtásvezérlő inverter, továbbá egy e-aktuátorral kiegészített háromfokozatú váltó is, ami a nagyobb hatékonyság (és vélhetően a nagyobb végsebesség elérése) érdekében kerül a hajtásrendszerbe. A ZF külön kiemeli, hogy az új futómű alkalmas a két hajtott tengelyes (6×4) konfigurációkban való felhasználásra is, ami autóbuszok estében praktikusan csuklós típusoknál jöhet szóba, igaz, napjainkban meglehetősen ritkák (de nem példa nélküliek) az olyan konstrukciók, ahol a B- és a C-tengely is magaspadlós.

A nagyobb teljesítményigényű felhasználásokhoz javasolt AxTrax 2 dual variáns nevének megfelelően egy két, a fent leírttal azonos villanymotort egyesítő konstrukciót takar, ennek megfelelően e-aktuátorból és hajtásvezérlő SiC inverterből is kettővel rendelkezik. A kétmotoros kiadás 380 kW összesített állandó teljesítmény és 54 800 Nm maximális nyomaték leadására képes, ami már a legnehezebb kamionok és buszok tempós mozgatásához is bőségesen elegendő. Mindkét kivitel esetében a komplett hídtest a ZF házon belül fejlesztett pneumatikus működtetésű, egydugattyús tárcsafékeivel és rugóerőtárolós fékkamráival egészül ki, szinkronizálható a korszerű vezetéstámogató és önvezető rendszerekkel, valamint CAN-buszon keresztül képes kommunikálni a fedélzeti digitális és telematikai rendszerekkel is. Az üres funkció lehetővé teszi a szabad kifuttatást és a vontatást.

A ZF sajtóanyaga csendes és sima működést, valamint optimalizált vezető- és utaskomfortot ígér, alacsony tömeg mellett – igaz, utóbbiról konkrét adatot egyelőre nem közöltek, pedig jelentős rugózatlan tömegről lévén szó, ez azért a felsorolt jellemzőkre komoly hatással van. Az új ZF AxTrax 2 termékcsalád sorozatgyártása Európában a tervek szerint 2024 végén, az Egyesült Államokban pedig 2025-ben indul.

Az egy fokkal hagyományosabb felépítésű buszokban alkalmazható CeTrax 2 dual premierjét a júniusi UITP kongresszuson tartják

Bár az AxTrax 2 futóműcsalád piacra lépése alighanem világszerte komoly hatással lesz a járműgyártók fejlesztéseire, nem ez a ZF egyetlen idei újdonsága, amelyet viszontlátunk majd a jövő elektromos buszaiban. A június 4. és 7. között Barcelonában megrendezésre kerülő UITP kongresszuson ugyanis bemutatkozik többek között a hagyományos kardántengellyel és hajtott futóművel rendelkező konstrukciókhoz alkalmas CeTrax 2 dual központi hajtásrendszer is, amelyet szintén helyközi és távolsági villanybuszokhoz kínál majd a német főegységgyártó. Erről egyelőre csak néhány adat áll rendelkezésre (itt viszont megadták a tömeget is: 385 kg), de már ebből látható, hogy lesz műszaki átfedés a két termékvonal között: itt is 380 kW folyamatos teljesítményre lehet számítani, továbbá szintén része a rendszernek a háromfokozatú váltó is, ami vélhetően azonos lesz az AxTrax 2 esetében használt egységgel.

Fotók: ZF Group

Címkék