Magazin

Céges összmunka eredménye az ArrivaBus új MAN-flottája

A mai naptól találkozhatunk a budapesti utasforgalomban az ArrivaBus Kft. frissen beszerzett vadonatúj MAN Lion’s City autóbuszainak első 50 példányával. A szolgálatba állítást megelőzően a szakújságírók egy, az üzemeltető Bogáncs utcai telephelyén tartott zárt körű háttéreseményen ismerkedhettek meg részletesebben is a járművekkel, a BKK és az ArrivaBus szakembereinek segítségével.

Az MAN Lion’s City típuscsalád 2018-ban debütált aktuális generációja egyre nagyobb darabszámban van jelen hazánkban, mostanra mind a négy jelenleg elérhető hajtásmód – hagyományos dízel, lágyhibrid, gázüzemű, elektromos – megtalálható Magyarországon. Az Arriva hazai kirendeltsége most először vásárolt a típusból, így a beszerzést komoly felkészülés előzte meg. A rendelés előkészítése során felvették a kapcsolatot más hazai busztársaságokkal is, így a specifikáció pontos összeállításakor a 2022 januárjában forgalomba állt veszprémi MAN Lion’s City flottával szerzett tapasztalatokat is felhasználták.

Az „oroszlános” buszok érkezésével párhuzamosan elbúcsúzik Budapest útjaitól a 2013 tavasza óta szintén az ArrivaBus (korabeli nevén VT-Transman) által az A7 és A8 jelű forgalmi területeken üzemeltetett, a maga idejében hatalmas minőségi ugrást jelentő Mercedes-Benz Citaro C2 flotta. Mivel a bő tíz éves járművek iránt sem a BKV, sem pedig a Volánbusz nem mutatott érdeklődést, így minden valószínűség szerint külföldre értékesítik majd őket, leszámítva a két legfiatalabb, már Euro 6-os besorolású motorral szerelt példányt (az MZC-880 rendszámmal közlekedő szólót és az MUT-781 rendszámú csuklóst), valamint további négy szóló kocsit, amelyek a jövőben oktatójárműként szolgálják majd az ArrivaBus sofőrképzési programját.

Az új MAN-ek forgalomba állását végigkíséri a már számos, többé-kevésbé szakmai fórumon kitárgyalt ajtótéma, nevezetesen hogy a szóló buszok három helyett kettő, a csuklósok pedig négy helyett három utasajtóval rendelkeznek. Az ezzel kapcsolatos aggályokat a való élet fogja majd igazolni vagy éppen cáfolni, mi jóslatokba bocsátkozás helyett tartanánk magunkat azon korábbi megállapításunkhoz, miszerint az ilyen buszok létjogosultsága elsősorban az alkalmazás módjától és helyétől függ. A kevesebb ajtó – túl azon, hogy kedvezőbb ajánlati árat tesz lehetővé – az Arriva tapasztalata szerint tőlünk nyugatabbra bevált megoldásnak számít, ahogy egyre inkább előtérbe kerül a komfortos utazás, azaz hogy az utasok le tudjanak ülni. Mindezt szem előtt tartva a buszokat a szolgáltatást megrendelő BKK-val együttműködve kifejezetten olyan vonalakra osztják be, ahol egy-egy utas jellemzően hosszabb távot tesz meg. A szóló kocsik ezen belül kizárólag olyan viszonylatokon közlekednek majd, ahol egész nap első ajtós felszállási rend van érvényben. Az érintett járatok listája az új buszok szolgálatba állásának várható idejével együtt ebben a cikkünkben olvasható.

A szokásosnál kevesebb utasajtó miatt a megfelelő utasáramlás biztosításában még nagyobb szerepet kap az üléselrendezés. Az alapelgondolás szerint a buszok elejében rendelkezésre álló nagyobb tér a rövidebb távokat utazóknak van fenntartva, míg a sűrűbben ülésezett (és a gépészeti alapjellemzők miatt eleve zsúfoltabb) hátsó szekció inkább azoknak ajánlható, akik hosszabb időt töltenek a fedélzeten. Az A-tengelytől a második ajtó vonaláig a menetirány szerinti jobb oldalon másfeles ülések sorakoznak – ez ésszerű kompromisszumot jelent a széles közlekedőfolyosó és az ülőhely-kapacitás között -, innen hátrafelé 2+2 soros az elrendezés, leszámítva a csuklósok harmadik ajtajával szemközti babakocsitárolót. A csuklósoknál kissé furcsa a közvetlenül a csuklóharmonika mögötti két, menetiránynak háttal fordított üléspár – az ilyen megoldásokat rendszerint valamilyen műszaki kötöttség szüli, nincs ez másként most sem, az ominózus ülések alatt ugyanis az akkumulátorok találhatók.

A Lawo gyártmányú külső relációjelzők a legújabb BKK irányelvnek megfelelően fehér fényű LED-sorokkal jelenítik meg a járatszámot és a úti célt (valamint az első ajtós felszállásra vonatkozó figyelemfelhívást), ez egyben piaci trend is manapság Európában. A korábbi narancssárga szín lecserélését főként esélyegyenlőségi szempontok indokolták, a fehér ugyanis a gyengénlátók számára kedvezőbb, kontrasztosabb megjelenítést tesz lehetővé. (A BKV által tavaly ősszel forgalomba állított legújabb Mercedes-Benz Conecto széria ilyen szempontból nem mérvadó, ott ugyanis még kisebb szoftveres módosítások várhatók a láthatóság javítása érdekében.)

A beltéri vizuális utastájékoztatásért felelős TFT-monitorokat a Mobitec szállítja – a szólók egy, a csuklósok két egységgel rendelkeznek. Újdonságot jelent az osztott képernyős megjelenítés, amely baloldalt a soron következő megállók, jobb oldalon pedig utastájékoztató- és médiaanyagok feltüntetését teszi lehetővé. Ez esetlegesen arra is lehetőséget teremt, hogy utóbbi helyen később az átszállási lehetőségek is megjelenhessenek, amivel egy, a fővárosi közlekedésben régóta várt fejlesztés valósulhat meg.

Az utasok biztonságérzetét fedélzeti kamerarendszer növeli. A szóló buszokat a forgalomfigyelő- és tolatókamerán kívül további öt beltéri egységgel szerelik fel. A teljes utasteret figyelő kamerák némi jogi huzavona után végül tíz éve jelentek meg az akkoriban forgalomba állított Citaro széria tagjain, felszerelésük óta az üzemeltető elmondása szerint radikálisan csökkent az autóbuszokon tapasztalható atrocitások és rongálások száma.

Szintén a Citarókkal szerzett tapasztalatok alapján az új buszok a Lion’s City sorozathoz elérhető legnagyobb teljesítményű Valeo (Spheros) légkondicionáló berendezést kapták. A rendszer automatikus működésű, a külső hőmérséklet és a belső páratartalom alapján önállóan szabályozza a légcserét és az utastér hőmérsékletét, nem a járművezető vezérli. Így várhatóan az is kisebb problémát jelent majd, hogy a kifutó Citarók nagyméretű elhúzható ablakfelületei helyett az új MAN-ek esetében az utasoknak lényegesen kisebb nyílást biztosító bukóablakokkal kell beérniük. Ezek négyszögkulccsal reteszelhető kivitelűek, de a BKK előírásainak megfelelően menet közben szabadon nyithatók.

Külön részletezést érdemel a vezetőfülke kialakítása. Bár az Arrivánál alapkövetelmény, Magyarországon egyelőre nem mondható általánosnak, hogy a specifikáció véglegesítését a járművezetőkkel való hosszas egyeztetés előzte meg a cégen belül. Az ennek eredményeként megvalósult klimatizált, zárt kivitelű fülke kifejezetten a budapesti igényekhez igazított, egyedi tervezés, amely az MAN mérnökeinek bevonásával készült. Kiemelt figyelmet fordítottak például arra, hogy a fülkét határoló üveglapok olyan szögben álljanak, hogy ne okozzanak zavaró tükröződéseket. Szintén a pilóták kérésére került fel a megrendelt extrák listájára az ülésfűtés, az elektromosan állítható napellenző és külső visszapillantó tükrök, a könnyebb hozzáférés érdekében nyitott táskatartók, az okostelefonok és más mobil eszközök (például a buszvezető saját menetrögzítő kamerájának) töltésére szolgáló USB-aljzatok, továbbá az esőérzékelő és a szintén automata működésű fényszórók. Az MAN közkedvelt, részben a kormányoszloppal együtt állítható osztott műszerfalának gombkiosztása teljes mértékben személyre szabott, ezt szintén az ArrivaBus állította össze a sofőrök visszajelzései alapján. A gyakran működtetett gombok a kormánytól jobbra, a ritkábban használtak tőle balra helyezkednek el. A biztonságos munkavégzés érdekében a fülkeajtón kívül nem helyeztek el kilincset, az ajtót mágneszár rögzíti. A járművezető rosszulléte esetén a fülkébe való bejutásban az ArrivaBus diszpécserszolgálata segít, amely a nap 24 órájában hívható a fülkeajtó mellett kihelyezett vészhelyzeti telefonszámon.

Az új buszokat mától bárki kipróbálhatja utasforgalomban, hamarosan kiderül tehát, hogy az évtizedes berögződések, na és persze a jócskán fejlesztésre szoruló hazai utazási kultúra mellett hogyan válnak be a fővárosi viszonyok között a megszokottnál kevesebb ajtóval rendelkező járművek. Hasonló konfigurációjú buszok korábban is előfordultak Budapesten, ám ekkora darabszámban évtizedek óta nem volt rá példa. Az viszont már most biztos, hogy a járművezetők munkakörülményeinek fejlesztésében az ArrivaBus élen jár a hazai szolgáltatók között.

Címkék