Magazin

Újra forgalomba áll a reptéri Centrumbusz

Nemrégiben újabb különleges autóbusszal, egy, a budapesti repülőteret kiszolgáló egykori Centrumbuszok eredeti arculati kézikönyve szerint felújított 1986-os évjáratú Ikarus 260-assal bővült az Aeropark nosztalgiaflottája. 1985-ben a Volánbusz ezzel a vadonatúj, kifejezetten erre a feladatra szánt típussal erősítette a frissen átadott Ferihegy 2 terminál új dimenziót jelentő szolgáltatásait. A Centrumbusz nyáron áll ismét forgalomba és nosztalgia élményjáratokat fog teljesíteni Budapest belvárosa és a ferihegyi repülőmúzeum között.

Az Ikarus 260-as Centrumbuszok a 80-as évek elején jelentek meg Budaesten, amelyek annak idején a Ferihegyi repülőtér és Budapest belvárosa között szállították az utasokat. A reptéri járatokat teljesítő háromajtós 260-asokból 1981-ben nyolc példányt a speciális alkalmazás igényeinek megfelelően alakítottak át. A középső ajtót megszüntették, a buszok fedélzetén pedig négyszintes csomagteret alakítottak ki, valamint 36 darab, kék huzattal ellátott utasülést helyeztek el. Az utasok a hátsó ajtón át szállhattak fel, amit álló helyzetben ők nyithattak és zárhattak.

Az Ikarus által, kifejezetten a feladatra készített 260-asokat a Volánbusz 1985-ben szerezte be. Az Ikarus gyár külön erre a célra tervezte és 260.32R típusjelzéssel látta el a Ferihegyi repülőtér és az Erzsébet tér között közlekedő autóbuszokat, amelyek az elsők között hordozták a Volánbusz legendás “hamburger”-emblémáját. Az utasok ezekben a kocsikban is kényelmes távolsági üléseken foglalhattak helyet a sötétített ablakok mögött, a járművek hátuljában elhelyezett nagyméretű csomagtárolóban pedig poggyászaikat is el tudták helyezni. A Ferihegyi repülőteret a belvárossal összekötő közvetlen Volánbusz-járat 31 éve, 1992. április 1-ével szűnt meg.

A Centrumbusz flottájának igényes járművei a 80-as évek közepén a modern hazai vállalati vizuális kultúra előfutárai voltak. Egy olyan feltörekvő szocialista ország képét közvetítették, amely képes helytállni a fejlett kapitalista országok diktálta versenyben. Emellett ez időszak izgalmas volt ez abból a szempontból is, hogy ekkor köszöntött be a modern hazai vállalati vizuális kultúra hajnala, ugyanis a Volánbusz, Ferihegy 2 és a Malév arculatának története szervesen összekapcsolódott.

Az Aeroparkot üzemeltető Légiközlekedési Kulturális Központ – a BKV és a Volánbusz mellett – az ország legnagyobb Ikarus nosztalgiabusz-flottáját üzemeltető szervezete, mely egyben a repülőtér történetéhez szorosan kötődő autóbuszok felkutatását, restaurálását és bemutatását is jelenti. Ebbe a sorba illeszkedik a most elkészült Centrumbusz, amely a tervek szerint nyártól nosztalgia élményjáratokat fog teljesíteni Budapest belvárosa és a ferihegyi repülőmúzeum között, amely az elmúlt évben rekordszámú, 100 000 látogatót fogadott.

Fotók: LKK

Címkék