Kitekintő

Csuklós eCitarókat állít forgalomba a svájci ZVB

Az alig 31 ezer fős svájci kisváros, Zug nyolc csuklós Mercedes-Benz eCitaro G-t állít forgalomba a decemberi menetrendváltással egyidejűleg a település helyi viszonylatain. A tavaly megrendelt autóbuszok augusztusban érkeztek meg a városba, s azóta is folyamatosan teszteli őket a Zugerland Verkehrsbetriebe (ZVB) állami közlekedési társaság Zug különböző helyi viszonylatain, menetrend szerinti forgalomban viszont majd csak decemberben találkozhat velük a helyi utazóközönség.

A társaság flottájában utasforgalmi feladatokat jelenleg egy szóló eCitaro és három Solaris Urbino 12 Electric teljesít, ezekhez csatlakozik decemberben a nyolc új szerzemény, melyek tényleges üzembe helyezését követően a ZVB gépparkjának 10%-a lesz villanyhajtású.  A társaság 2035-ig szeretné elérni flottája szén-dioxid mentesen üzemeljen. Ezt a célkitűzést szakaszosan kívánja megvalósítani a működési és a pénzügyi megvalósíthatóság függvényében. A villamosítás következő lépéseként a társaság további kilenc csuklós villanybuszt rendelt, ezek várhatóan 2023 őszén állhatnak szolgálatba, s érkezésükkel már 15%-ra növekszik a villanybuszok aránya a ZVB járműparkján belül.

Zug csuklós eCitaróit a francia Bolloré BlueSolutions nagy energiasűrűségű és élettartamú, lítium-metál-polimer akkupakkjával szerelték fel, ebből is a 7 modulos, összesen 441 kWh energia tárolását lehetővé tevő csúcsverzió került a kocsikba. Az akkupakk hasznosítható energiatartalma 355 kWh körül alakul, azaz a járművek a teljes akkukapacitás közel 80 százalékával gazdálkodhatnak.  Az energiatárolók feltöltése kizárólag hagyományos plug-in csatlakozón keresztül történik,  mivel az LMP akkumulátorok nem tolerálják a nagy töltési teljesítményt, azaz nem villámtölthetők. Az akkumulátorok töltése maximum 105 kW teljesítménnyel lehetséges, ez a folyamat 4 órát vesz igénybe.

A 30 tonna megengedett legnagyobb össztömegű buszok hajtásáról, mint minden eCitaro esetében, ezúttal is a jól ismert, kerékagy közeli villanymotorokkal szerelt ZF AxTrax AVE típusú portálhíd gondoskodik, melyből Zug domborzati jellemzői miatt kettő is kerül a kocsik alá, azaz a B és C jelű tengely is hajtott. Ez a kialakítás a különösen nagy teljesítményt és vonóerőt megkövetelő üzemeltetési körülmények között is megfelelő teljesítményt és vonóerő-átadást biztosít. A folyadékhűtéses háromfázisú aszinkronmotorok csúcsteljesítménye tengelyenként 2×125 kW.

Az autóbuszokat számos korszerű vezetéstámogató funkcióval is felszerelték, ilyen a vészfékasszisztens, a menetstabilizáló becsuklásgátló mechanizmussal,  a gyalogosfelismerésre is képes balesetmegelőző fékasszisztens (PBA), vagy éppen a Sideguard Assist nevű, oldalirányú radaros holttérfigyelő rendszer is.

Fotók: EvoBus GmbH

Címkék