Magazin

Buszos vándorkiállítás indul Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának alkalmából új vándorkiállítást szervez a Petőfi Irodalmi Múzeum. A világhírű költő életét és az azt meghatározó döntési helyzeteket feldolgozó tárlatnak a kívánt mobilitás érdekében egy autóbusz – összetett szempontokat figyelembe véve egy Setra S 415 UL – ad otthont. A szeptembertől országjárásra induló járművet Demeter Szilárd főigazgató, valamint Molnár Eszter Edina és Sóki Diána kurátorok ma délelőtt mutatták be a sajtó képviselőinek, stílusosan a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Molnár Eszter Edina (balra) és Sóki Diána (jobbra), a kiállítás kurátorai részletezik a tárlat tudnivalóit

Az alapként szolgáló busztípus kiválasztása során fontos peremfeltétel volt a 12 méter körüli hosszúság, az 1-2-0 ajtóképlet, a normálpadlós kialakítás padló alatti csomagtérrel, a busz gyártójának jó általános szervizhálózata, valamint a károsanyag-kibocsátás szempontjából viszonylag korszerű dízelmotor annak érdekében, hogy ne okozzanak fennakadást egyik környező országban sem az esetleges behajtási korlátozások. Az RSX-154 forgalmi rendszámú, Euro 5-ös besorolású Mercedes-Benz erőforrással szerelt Setra S 415 UL autóbuszt az Infinitours – busz.hu bocsátotta rendelkezésre, amely a korábbi nagysikerű Pálosbusz révén már letette a névjegyét a témában. Az eredeti utastér kiürítését is az esztergomi székhelyű busztársaság végezte, de szintén ők hajtották végre a zavartalan kitelepüléshez szükséges gépészeti átalakításokat is, mint például belső tér végébe telepített, álló helyzetben is működtethető split klíma beépítése, de ugyancsak üzemelhet külső, 230 V-os áramforrásról a levegőkompresszor és a beltéri világítás is. Szintén a bérbeadó Infinitours felel a busz karbantartásáért és az esetlegesen felmerülő hibák elhárításáért is. A kiállítás belsőépítészeti munkáinak kivitelezése Budapesten, a New Edge Kft.-nél történt. Megemlítendő, hogy minden átalakítás reverzibilis, azaz a jármű a jövőben igény szerint visszaalakítható normál utasszállító autóbusszá.

Keresve sem lehetett volna alkalmasabb helyszínt találni a bemutatóhoz a Nemzeti Múzeum kertjénél, bár az valószínűleg csak legenda, hogy Petőfi itt szavalta el a Nemzeti Dalt

Az utastérben a kiállítás megalkotói igyekeztek minden egyes négyzetcentimétert hasznosan kihasználni, úgy, hogy a világítást és más funkciókat biztosító háttértechnika lehetőleg rejtve maradjon. Kifejezetten interaktív tárlatról van szó, szinte minden kinyitható, kihúzható, elfordítható. A kiállítói térben a Petőfitől származó idézetek, versrészletek mellett a költő elképzelt válaszai is olvashatók azokra a szervezők által megfogalmazott szöveges kérdésekre, amelyeket látogató is feltehet saját magának. A tárlaton szereplő műtárgyak eredetijeit biztonsági okokból nem lehet kivinni a múzeumból, a szervezők viszont nem szerettek volna replikákat bemutatni a busz fedélzetén, ezért igyekeztek digitális megoldásokkal életre kelteni az egyes relikviákat.

A tárlat hátsó részében írók, költők Petőfiről szóló idézetei olvashatók (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

A kiállítás címének is megválasztott, a busz oldalán Petőfi kézírásával is olvasható mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a költő Dalaim című versének részlete, amely a szervezők közlése szerint nem csak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is, amely a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.

A kiállítás 1845-től követi a költő életének fontosabb mozzanatait (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

A kiállítás összesen tíz különböző installációs elemből áll, amelyek az 1845-ben induló képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzik: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Bár a látogatók buszon belüli mozgására nincs előírt protokoll, a kiállítás alapgondolata szerint a vendégek az első ajtón szállhatnak fel és a középső, kétszárnyú ajtón át hagyhatják el a fedélzetet.

A kiállítás kifejezetten interaktív jellegű (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

Az ingyenes vándorkiállítás szeptember 1-én indul útjára, a járművezető mellett kétfős szakmai kísérő személyzet is utazik majd a különleges autóbusszal. Az első állomás a költő szülővárosa, Kiskőrös lesz, ezt követően a tervek szerint legalább 200, a történelmi Magyarország területén található településre látogat majd el a busz a 2023 augusztusáig tartó közel egy év során – Kárpátalja a jelenlegi háborús helyzet miatt ezúttal sajnos valószínűleg kimarad a programban szereplő régiók közül. A szervezők célja, hogy az utazókiállítás a mai Magyarországon és határainkon túl egyaránt minél több honfitársunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A jármű különböző rendezvényeken is feltűnik majd, többek között a Győri Könyvszalon eseményein vagy Dunaszerdahelyen, a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron is. A Petőfi Irodalmi Múzeum közösségi médiafelületein folyamatosan nyomon lehet majd követni a vándorkiállítással kapcsolatos híreket és a busz útvonalát.

A busz oldalait és hátfalát díszítő Petőfi portrék jobboldalról balra haladva követik az időrendet

A Petőfi Irodalmi Múzeumnak egyébként láthatóan bejön az autóbuszos műfaj: az intézménynek ez már az ötödik, tematikus mozgó kiállításként berendezett járműve, az elsőt még 2008-ban, a Nyugat című folyóirat alapításának századik évfordulója alkalmából építették egy kétajtós Ikarus 260-asból. A legutóbbi vándorkiállításként szolgáló autóbusz, az Arany János születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve 2017 júliusában útjára indított Setra S 415 UL mintegy 100 ezer látogatót fogadott Kárpát-medencei körútja során.

A külön nem megjelölt fényképek a szerző felvételei.

Címkék