Biztos út

Teszteli a 2024-től kötelező holttérfigyelő rendszert az Ikarus

Szenzorokkal felszerelt buszoké a jövő: az Ikarus 120e elektromos buszain kezdte meg az ún. Blind Spot Monitoring System, azaz holttérfigyelő rendszer működésének tesztelését a TÜV Rheinland InterCert Kft. – tudtuk meg a magyar buszgyártótól.

Május 26-27-én kerül megrendezésre a zöld energia és a fenntarthatóság témakörével foglalkozó GreenTech 2022 szakkiállítás és konferencia a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán, ahol a csütörtöki napon az Ikarus és a TÜV Rheinland egy holttérfigyelő rendszer, az úgynevezett Blind Spot Monitoring System tesztelési eljárását demonstrálta egy Ikarus 120e elektromos demóbuszon.

A 2022 nyarán érvénybe lépő, járművek típusjóváhagyására vonatkozó 2019/2144 új Európai Uniós rendelet szerint az ún. GSR (General Safety Regulation) értelmében az újonnan jóváhagyásra kerülő járműtípusoknak több olyan funkciót is tartalmazniuk kell, amelyek növelik az általános biztonságot, továbbá elősegítik az utasok és a veszélyeztetett úthasználók védelmét. Ezen rendszerek közé tartozik többek között a Blind Spot Monitoring System is, amely a jármű holtterében tartózkodó gyalogosokra, biciklisekre hívja fel a sofőr figyelmét, ezzel segítve őt a manőverezésben. (A rendelkezés ezen kívül sávelhagyásra figyelmeztető rendszer és fejlett vészfékező rendszer beépítését is megköveteli az M2, M3, N2 illetve N3 kategóriákba tartozó járművek, vagyis autóbuszok és teherautók esetében.)

A ZalaZONE tesztpályán rendelkezésre állnak azok a tesztmodulok és eszközök, amelyek lehetővé teszik, hogy akár valós forgalmi szituációt modellezve, nagy biztonsággal legyenek tesztelhetők a különböző GSR által is megnevezett eszközök. A teszt során például a ZalaZONE  robotizált biciklis bábut mozgató platformját használva, a speciális városi tesztkörnyezetben, a Smart City-ben, a ZalaZONE ADAS feladatokra kiképzett tesztmérnökeinek segítségével az Ikarus 120e buszába egy utólagosan beépített, a TÜV Rheinland által kifejezetten a tesztelési célokra fejlesztett holttérfigyelő rendszer kipróbálására került sor.

Ezeknek a teszteknek célja többek között felkészülni a buszok méretéből is adódó egyedi közlekedési kihívásokra, fejleszteni a biztonságot növelő rendszerek hatékonyságát, valamint megkönnyíteni az új rendszerek mielőbbi bevezetését a mindennapi forgalomba, elősegítve a biztonságosabb közlekedés létrejöttét.

Fotók: Ikarus

Címkék