Kitekintő, Technika

Vezetéstámogató funkciókkal frissül a Mercedes-Benz OC 500 alvázcsalád

Megújítja a népszerű OC 500 alvázcsaládot a Daimler Truck AG autóbuszos divíziója: az európai piacon, így hazánkban is jól ismert két Mercedes-Benz önjáró alváz, az alacsony belépésű OC 500 LE, illetve a normál- és emeltpadlós típusok építésére alkalmas OC 500 RF platform egyaránt átfogó frissítést kap a gyártó közlése szerint. A városi és helyközi buszok alapjául is használható globális alvázcsalád tagjai számos biztonsági és kényelmi funkcióval, köztük a legkorszerűbb aktív balesetvédelmi elektronikákkal egészülnek ki, és a Daimler ígérete szerint a tüzelőanyag-fogyasztás is észrevehetően alacsonyabb lesz. A gyártó által újgenerációsként emlegetett alvázcsalád a karosszériaépítők és az üzemeltetők számára is új lehetőségeket kínál.

Az EvoBus sámanói (Spanyolország) üzemében készülő alvázcsalád frissített kiadásának egyik legfontosabb újítása a több más aktív vezetéstámogató rendszer alapját is képező, ötödik generációs ABA 5 (Active Break Assist 5) vészfékasszisztens, amely eddig csak a Mercedes-Benz saját karosszálású modelljeihez volt elérhető. A kamera- és radartechnológia közös alkalmazásán alapuló, 2008 óta folyamatosan fejlesztett aktív balesetmegelőző elektronika felismeri a jármű körüli álló vagy mozgó objektumokat, és egy automatizált folyamat részeként, a rendszer korlátain belül képes akár teljesen állóra fékezni az autóbuszt egy potenciális ütközésveszély észlelése esetén.

Az ABA 5 rövid és hosszú hatótávolságú radarnyalábok segítségével vizsgálja az autóbusz előtti útszakaszt. A rendszer távolsági radarja elsősorban a két nyomon haladó járműveket és akadályokat érzékeli legfeljebb 250 méterig, a kerékpárosokat és motorosokat 160 méter, a gyalogosokat pedig maximum 80 méter távolságig képes észlelni. A rövid hatótávolságú radar hatótávolsága 70 méter, amely a jármű előtti útszakaszt és az autóbusz mindkét oldalának környezetét figyeli.

Az ABA 5 kiegészítőjeként elérhetővé válik az ugyancsak radaralapú adaptív tempomat (Adaptive Cruise Control, ACC) is, igaz, csak opcionálisan és kizárólag a normál- és emeltpadlós távolsági buszokhoz szánt OC 500 RF (Raised Floor) alváz esetében. A főként autópályákon hasznos, teljes sebességtartományban aktív vezetéstámogató asszisztens az előzetesen beállított sebesség állandó tartása mellett reagál az elöl haladó jármű sebességének változásaira (gyorsítás, lassítás) is, ezáltal képes állandó követési távolságot tartani a két jármű között. A rendszer ezen kívül felárért Stop-and-GO és Stop Assist funkcióval is kiegészíthető, amely álló helyzetig le tudja fékezni az autóbuszt, majd automatikusan újra el is indítja, ha a forgalmi helyzet ezt rövid időn belül megengedi – ez a funkció kizárólag a teljesen automatizált, 8+1 fokozatú Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift sebességváltóval szerelt alvázmodell esetében elérhető.

Mindkét OC 500-as sorozatú alvázhoz elérhetővé válik a Sideguard Assist nevű oldalirányú monitorozó rendszer is, amely két beépített, rövid hatótávolságú, 150°-os látószögű radarnak köszönhetően a jármű teljes hosszában figyelemmel kíséri a jármű jobb oldalán zajló eseményeket. A Sideguard Assist nem csak alacsony tempónál, városi forgalomban figyelmeztet, hanem képes a sávtartó asszisztens feladatának átvételére is nagyobb sebességnél. A rendszer 3,75 méter széles sávot tud pásztázni a jármű teljes hosszában, sőt, elöl-hátul két méterrel hosszabb tartományban is, és jobbra kanyarodáskor piros és sárga színű villogó LED-es fényjelzéssel, valamint hanggal is figyelmezteti a járművezetőt, ha mozgó, vagy álló objektumot érzékel a fordulókörön belül.

A Daimler szerint egyébként is kedvező üzemanyagfogyasztás és károsanyag-kibocsátás az alvázakhoz szintén feláras extraként elérhető Predictive Powertrain Control (PPC) intelligens adaptív sebességtartó automatikával tovább minimalizálható. A rendszer GPS-adatok alapján folyamatosan követi, hogy merre jár a busz, és a motor-, valamint a váltó vezérlésénél figyelembe veszi az útvonal topográfiai jellemzőit és a precízen hangolt kapcsolási stratégiával együtt észrevehető üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. A PPC időben felismeri az útviszonyokat, és előrelátóan cselekszik, ennek során együtt dolgozik az EcoRoll rendszerrel, amely egy szabadonfutó technológia, azaz lejtőn hagyja gurulni a buszt, a motorféküzemet csak szükség esetén kapcsolja. A PPC folyamatosan meghatározza a gépkocsi mozgási energiáját és hegytetők előtt vagy sík terepen kihasználja az EcoRoll-fázisokhoz, csökkentve ezzel a tolóüzemi veszteségeket, és üzemanyagot takarít meg. A rendszer a domborzati viszonyoktól függően gyorsítja a járművet, választja meg a sebességi fokozatot, vagy épp teszi üresbe a váltót, ami szintén hozzájárul az alacsonyabb fogyasztáshoz. A PPC intézkedései ugyanakkor mindig felülbírálhatók a buszvezető által, fékezéssel vagy a gázpedál lenyomásával.

Az asszisztens műholdas helymeghatározás mellett precíz 3D-s térképeket is használ, amelynek kibővített térképanyaga Európa szinte minden országútját lefedi. A már említett ACC-hez hasonlóan a PPC-nek is előfeltétele, hogy az adott alvázat a Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift automataváltóval rendeljék meg.

A Mercedes-Benz OC 500 RF alváz képezi a Reform 600 IC bázisát, amely a debreceni Inter Traction Electrics Kft. (ITE) önálló fejlesztésű autóbuszcsaládjának első normálpadlós tagja

Emellett számos kisebb, de lényeges megoldás is hozzájárul a fogyasztás további mérsékléséhez, ilyen például az intelligens  akkumulátortöltés vagy az abroncsnyomás-ellenőrző rendszer (Tire Pressure Monitoring System, TPMS), ami az optimális guminyomástól való esetleges eltérésre figyelmeztet, növelve ezzel az abroncsok élettartamát és a biztonságot, valamint csökkentve a tüzelőanyag-fogyasztást.

A kor flottamenedzsment-igényeinek megfelelve minden új OC 500-as alvázhoz már alapáron is jár a Bus Data Center nevű telematikai box, ami hozzáférést biztosít az OMNIplus ON digitális szolgáltatáscsomaghoz. Új elem az opciós listán a Driver Score nevű asszisztens rendszer, amely a sofőr vezetési stílusát elemzi meghatározott paraméterek alapján, és szükség esetén tanácsokat ad az optimális módszer elsajátításához, akár valós időben is.

A továbbfejlesztett alvázcsaládnál is megjelenik a kulcs nélküli indítás – a motor gombnyomásra kel életre, de csak akkor, ha a járművezető magánál tartja a többfunkciós digitális kulcsot -, illetve a Mercedes-Benz Tourismo távolsági buszból származó multikormány is. További újdonságként alapáron járnak az alvázakhoz az eső- és a fényérzékelők, valamint az elektromos rögzítőfék is.

Az elektromos rögzítőfék egy kis kar, vagy az azon található „P” jelű gomb megnyomásával „behúzható”, oldani gázadással, vagy a „P” gomb ismételt megnyomásával lehet. Opcióként kérhető a tartás funkció is, ami a jármű álló helyzetében a fékpedál erőteljes megnyomásával automatikusan aktiválja a kéziféket, oldása szintén gázadással történhet. Emellett lényeges funkció, hogy az elektromos rögzítőfék a gyújtás levételekor automatikusan aktiválódik.

A Mercedes-Benz OC 500 LE platformra épült ITE Reform 500 LE és 501 LE modellek, melyekből a Volánbusz és az ITK kötelékében is közlekedik már jónéhány példány idehaza

Mechanikai szempontból az új alvázak szinte teljesen azonosak közvetlen elődeikkel, említésre érdemes újítást az alváz és a felépítmény közötti kommunikációt szolgáló továbbfejlesztett CAN-rendszer jelent. Ez teszi lehetővé a karosszériával kapcsolatos számos funkció, mint például a megállófék biztonságos és hatékony működtetését, vagy hogy a nyitott ládaajtókra, illetve zárt sofőrkörnyezet esetén a nyitott fülkeajtóra való figyelmeztetés megjelenjen a műszerfalon.

Az alvázakhoz választható erőforrások terén nincs komolyabb változás. A két- és háromtengelyes verzióban is elérhető normálpadlós modellt a 7,7 liter lökettérfogatú Mercedes-Benz OM 936, illetve a nagyobb, 10,7 literes Mercedes-Benz OM 470 jelű dízelmotorokkal lehet választani, ezek mindegyike a jelenlegi legszigorúbb, Euro 6 E kibocsátási norma követelményeinek. Az alacsony belépésű verzió csak a kisebbik erőforrás 299 vagy 354 lóerős (rendre 220, illetve 260 kW) teljesítményű változatával rendelhető – ez utóbbiakat idehaza az ITE Reform 500 LE és 501 LE típusok gépészeti bázisaként ismerhetjük, a normálpadlós változat pedig az ITE Reform 600 IC alapjaként szolgál. Az RF alváz esetében a Mercedes-Benz GO-190 jelű kézi-, és a Mercedes-Benz GO 250-8 PowerShift automataváltó alternatívájaként ZF Ecolife 2 automataváltó is kérhető, az LE kivitelhez viszont csak az utóbbit kínálják. Mindkét platform elérhető bal- és jobbkormányos kivitelben egyaránt. A megújult alvázakat hivatalosan az október 18. és 21. között esedékes madridi FIAA kiállításon mutatja majd be a Mercedes-Benz.

Címlapkép: Daimler Truck AG

Címkék