Magazin

Az Omnibus Hungária nyerte a pécsi e-busz tendert

Eredményesen zárult a pécsi Tüke Busz Zrt. még januárban meghirdetett, összesen 8 darab új, alacsonypadlós, kizárólag elektromos hajtással rendelkező, M3/I osztályú városi szóló autóbusz és a hozzájuk tartozó töltési infrastruktúra beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárása; a tendert a Daimler Truck AG buszgyártó divíziójának hazai képviselete, az Omnibus Hungária nyerte a Mercedes-Benz eCitaro megajánlott típussal. Az önkormányzati tulajdonú társaság a legutóbbi eljárást megelőzően kétszer, 2020 decemberében, majd 2021 őszén indított pályázatot a környezetbarát flotta megvásárlására; két alkalommal a közlekedési cég visszavonta az ajánlatkérését, először arra hivatkozva, hogy jelentősen megváltoztak a műszaki feltételek és az elvárások, másodjára pedig azért, mert a szűkre szabott szállítási határidő miatt egyetlen autóbuszgyártó sem jelentkezett a megismételt pályázatra.

A Tüke Busz felhívására négy pályázat érkezett az ajánlattételi határidőig, ezekből viszont csak egyet, az Omnibus Hungária ajánlatát találta érvényesnek a bíráló bizottság. A másik három pályázat közül kettőt, a BYD Europét és a Goldi Mobilityét érvénytelennek minősítették, a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. ajánlatát pedig a bírálati szempontokra tett vállalásán felül nem is vizsgálták. A BYD és a Goldi Mobility pályázatát azért minősítették érvénytelennek, mert azok nem feleltek meg az eljárást megindító felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek, továbbá olyan hibákban és ellentmondásokban szenvedtek, amelyek miatt az érvényességüket nem lehetett megállapítani.

Az Omnibus Hungária nettó 1 519 974 800 forint értékű ajánlattal nyerte el a járművek és a töltőberendezések szállítási jogát. Az autóbuszok darabonkénti vételára (töltőberendezéssel együtt) nettó 190 millió forint. Az ajánlatok összegzéséből kiderül, hogy a megajánlott típus hatótávolsága az UITP SORT 2 előíráson alapuló fogyasztásmérések alapján, folyamatos üzem mellett meghaladja a felhívásban meghatározott minimális 250 kilométeres értéket, egyetlen feltöltéssel akár 315 km-t is képes megtenni. A járművekre és a töltőberendezésekre együttesen vállalt 42 hónapos teljes körű jótállás mellett a gyártó a kocsiszekrény szerkezetére 120 hónapos garanciát biztosít. A 12 méter hosszú, 2-2-2 ajtókiosztású kocsik 8 álló fő/m2 mennyiséget alapul véve 74 utast tudnak majd egyidejűleg a fedélzetükön szállítani. Az értékelés során a megajánlott modell többletpontot kapott az aktív ütközés- és gyalogosvédelem, a vészfékasszisztens, az elektronikus billegés- és bólintáscsillapítás, valamint a távműködtetésű előtemperálás funkció meglétéért, valamint a városi autóbuszokra egyébként nem kötelező érvényű ENSZ-EGB 66.02-es borulásvédelmi, illetve ENSZ-EGB 118-as tűzvédelmi előírások teljesítéséért is.

A Tüke Busz leendő eCitaróinak műszaki specifikációjáról előzetesen annyi tudható, hogy a kocsikba várhatóan az Akasol 10, vagy 12 modulos lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) akkumulátorcsomagja kerül, előbbi 330, utóbbi pedig 396 kWh összkapacitással bír. A járművek mozgatásáról, amint azt a csillagos márkától megszokhattuk, a ZF kerékagymotoros, háromfázisú aszinkronmotorokkal szerelt AxTrax AVE típusú portálhídja gondoskodik, a két folyadékhűtéses, a kerékagy közelében elhelyezett HUB-motor csúcsteljesítménye 2×125 kW.

Az Omnibus Hungária a megrendelést alvállalkozók bevonásával teljesíti: a magától értetődő EvoBus GmbH és Pappas Auto Magyarország Kft. mellett a Siemens Zrt., valamint a Pandant Távfelügyeleti és Mérő-ellenőrző Szolgáltató Kft. is szerepel a bevonandó partnercégek listáján. A nyertes ajánlattevőnek a teljes beszerzési mennyiség szállítását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a szerződés aláírásától számított 250 napon belül kell teljesítenie. Szerződéskötésre a tíznapos szerződéskötési moratórium lejárta után, leghamarabb április 20-án kerülhet sor, addig a pályázók jogorvoslattal élhetnek az eljárás eredménye ellen. A járművek és az infrastruktúra beszerzését az Innovációs és Technológiai Minisztérium a korábban már megkötött támogatási szerződés értelmében 70%-os intenzitással, 1 170 054 783 forinttal támogatja majd a Zöld Busz Program részeként.

A címlapkép illusztráció, forrás: Daimler Truck AG.

Címkék