Kitekintő

Elkészült a 200 ezredik Volvo önjáró alváz Boråsban

Svédország délnyugati részén, a közel 74 ezer lakosú Borås városában található a Volvo Buses globális alvázgyártásának központja. Az itt készült járóképes autóbusz-alvázakat Volvo saját modelljei mellett világszerte számtalan külső karosszáló partnercég – köztük magyar gyártók – típusainak műszaki alapjaként ismerhetjük. Az üzem a napokban különleges alkalmat ünnepelt, átadta ugyanis a 200 ezredik legyártott járóképes alvázát.

A címlapképünkön is látható jubileumi darab a tavaly szeptemberben bemutatott vadonatúj villanybusz-platform, a BZL Electric egy példánya, amelyre eddig a neves magyar formatervezőt, Őrsi Ferencet is foglalkoztató egyiptomi MCV épített karosszériát demó jelleggel.

A Volvo Buses boråsi alvázgyára madártávlatból, 2020-ban (Fotó: Volvo Buses)

A boråsi üzem 1977-ben nyitotta meg kapuit, az azóta eltelt négy és fél évtizedben több, mint 50 különböző járóképes alváztípust gyártottak itt. A legnépszerűbbnek az egykor nagyon elterjedt, középmotoros konstrukciójú Volvo B10M, a nemrégiben búcsúzó Volvo B7R/B7RLE páros, valamint a jelenleg is a kínálat részét képező Volvo B11R típus bizonyult.

Svéd gyáregységről lévén szó, természetesen komoly hangsúlyt kap a környezetvédelem is. Az üzem energiaellátását 2020 óta kizárólag megújuló forrásból (vízenergiából, illetve bioüzemanyag felhasználásával) biztosítják – ilyen téren az elsők közé tartozik a világon a buszos ágazaton belül -, az energiafelhasználást pedig az elmúlt években bevezetett fejlesztéseknek köszönhetően 15%-kal mérsékelték a korábbiakhoz képest. A ma nagyjából 300 munkavállalót foglalkoztató létesítmény évente akár mintegy 10 000 önjáró autóbusz-alváz előállítására is képes.

Fotók: Volvo Buses

Címkék