Kitekintő

Csuklós eCitaro G-t tesztelnek az olasz Alpokban

Január 12-e és 15-e között egy tisztán elektromos hajtású Mercedes-Benz eCitaro G-t tesztelnek az olaszországi Seisi Alpokban. A tesztfutások különlegességét az adja, hogy ez az első olyan alkalom, hogy egy akkumulátoros autóbusz próbázik Dél-Tirol területén. A jármű 2000 méteres tengerszint feletti magasságban, a hagyományos hajtású autóbuszok számára is kihívást jelentő körülmények között közlekedik menetrend szerint Compaccio és Saltria között.

A próbafutásra az EvoBus Italia, a Silbernagl busztársaság és Bolzano autonóm megye együttműködésének köszönhetően került sor.  A tartomány közlekedési tanácsosa, Daniel Alfreider szerint a mostani és ehhez hasonló tesztek azért fontosak, hogy az ilyen körülmények között szerzett tapasztalatok által a villanybuszok, valamint a hidrogén- és hibridbuszok technológiájának a hegyvidéki területeken is biztosított legyen a jövője. Hozzátette, hogy az olasz Nemzeti Fellendülési és Ellenállóképességi Terv részeként a tartománynak utalt beruházási összegek egy részét Dél-Tirolban a fenntartható mobilitást szolgáló új közlekedési eszközök beszerzésére fordítanák. A cél az, hogy a régióban a lehető leghamarabb elérjék a károsanyag kibocsátás nélküli mobilitást, s ez a mostani teszt is nagy előrelépést jelent ebbe az irányba.

Fotó: ASP/Angelika Schrott

Maga a jármű egy 18,1 méteres, 140 fő befogadására alkalmas tesztbusz, amelyet a gyártó a francia Bolloré BlueSolutions nagy energiasűrűségű és élettartamú, lítium-metál-polimer akkupakkjával szerelt fel, ebből is a 7 modulos, összesen 441 kWh energia tárolását lehetővé tevő csúcsverzió került a kocsiba. Érdekesség a buszban alkalmazott energiatárolóval kapcsolatban, hogy a magas üzemi hőmérséklet miatt az akkumulátort folyamatosan fűteni kell, még akkor is, amikor a járművet épp nem használják, mert máskülönben az akku lemerülne, emellett  nem tolerálja a nagy töltési teljesítményt, azaz nem villámtölthető.

A 30 tonna megengedett legnagyobb össztömegű eCitaro G alapkivitelben tolócsuklós kialakítású, vagyis a hajtott tengely normál esetben a hátsó kocsitestben található, viszont az olasz Alpokban tesztelt példány két hajtott futóművel rendelkezik, azaz nem csak hátsó (C-), hanem középső (B-) tengelyként is villamos kerékagymotorral szerelt ZF AxTrax AVE 130 portálhidat alkalmaz a gyártó. Ez a kialakítás a különösen nagy teljesítményt és vonóerőt megkövetelő üzemeltetési körülmények között is megfelelő teljesítményt és vonóerő-átadást biztosít. Emellett a második hajtott tengely plusz generátorként működve fékezéskor javítja a jármű energia-visszanyerő képességét is.

Az autóbusz a hivatalos közlés szerint kiválóan vizsgázott a tesztfutások ideje alatt, de további részletek nem derültek ki a jármű hatótávolságáról és energiafogyasztásáról sem.

Címkék