Kitekintő

Már forgalomban tesztelik a Mercedes-Benz eCitaro REX első példányait

Megkezdődtek a Mercedes-Benz hidrogén üzemanyagcellás hatótáv-növelővel szerelt városi buszcsaládjának közúti próbafutásai Németországban. Az eCitaro REX (a kiegészítő típusjelzés a Range EXtender, azaz hatótávnövelő kifejezésre utal) névre keresztelt, károsanyag-kibocsátás mentes termékvonal egyik csuklós prototípusa nemrég a Daimler AG nemzetközi központjában állt forgalomba a Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB) vállalat színeiben, egyelőre tesztüzemben, szigorúan utasok nélkül. A próbaköreit futó, a tetőparaván elején minimális álcázással ellátott járműre egy jókor jó helyen lévő helyi fotós lett figyelmes.

A Citaro sorozat legújabb változatáról a Daimler buszos divíziója egyelőre csak annyit árult el, hogy az eCitaro REX akár 400 kilométert is képes lesz megtenni egyhuzamban, így közel 100%-os útvonal-lefedettségével képes lesz szinte egy az egyben kiváltani egy hagyományos, dízelmotoros hajtású városi autóbuszt. A Daimler Buses a típust idén tervezi bemutatni, a piacon viszont csak jövőre lesz elérhető. Az első példányokat a Baden-Württemberg tartományt kiszolgáló SWEG közlekedési vállalat kapja majd, de előtte még várható egy hamburgi tesztfutás is.

A szaksajtóban egyszerűen „hidrogénhajtásúként” emlegetett autóbuszok, illetve a „hidrogén-hatótávnövelővel ellátott villanybuszok” között a technikai különbséget nagy vonalakban csak a kétféle módon tárolt energia egymáshoz viszonyított aránya jelenti. Az eCitaro REX az utóbbi csoportba közé tartozik: alapvetően akkumulátoros meghajtású járműről van szó, de egy kisebb tüzelőanyag-cellás hajtásrendszer a jármű tetején tárolt hidrogéngázt felhasználva hatótávnövelő funkciót biztosít azáltal, hogy az üzemanyagcellák által előállított villamos energiát a vontatási akkumulátorok menet közbeni töltésére fordítja.

A Daimler-csoport egyébként komoly jövőt lát a hidrogénhajtásban: a konszern a Volvóval szövetkezve nemrég Cellcentric néven fele-fele arányban birtokolt vegyesvállalatot hozott létre üzemanyagcellás hajtásrendszerek fejlesztésére és gyártására, amelyeket a következő évtized teherautóiba és autóbuszaiba szánnak majd. A német gyártó az elsők között rendelkezett hidrogén tüzelőanyag-cellás busszal (Citaro FuelCell Hybrid), mostanra pedig a korábbi fejlesztésekkel, illetve ezek gyakorlati felhasználásával már több millió kilométer futásteljesítmény-tapasztalata gyűlt össze, ami jelentősnek tekinthető e hajtásmód tekintetében.

Címlapkép: Stellmach

Címkék