Kitekintő

Kifogott a hideg a berlini Solaris villanybuszokon

Fennakadásokat okoznak a mínuszok a berlini elektromos autóbuszok üzemeltetésében: a Berliner Morgenpost információi szerint a Berliner Verkehrsbetriebe (BVG) által üzemeltetett villanybuszok közül mintegy tucatnyit nem lehetett forgalomba kiadni az elmúlt hét elején.

A portál vállalati körökből származó információkra támaszkodó jelentése szerint csak múlt hétfőn 23 olyan meghibásodást jelentettek, amelyek villanybuszokat érintettek, emiatt az elektromos járművek helyett átmenetileg ismét dízelüzemű buszokat kellett bevetnie a közlekedési vállalatnak.

A tartósan fagypont alá esett hőmérséklet miatt jelentősen csökkent a társaság egyes villanybuszainak hatótávolsága és a töltés hatékonysága is. A Morgenpost szerint főként azokkal buszok akadt probléma, amelyeket éjszaka, a járműtelepen töltöttek. Az akkumulátoros villanybuszok esetében köztudott, hogy hideg időben csökken a hatótávolságuk, ám a BVG belső vizsgálata szerint, amelyre a Morgenpost hivatkozik, az érintett járművek olyannyira nem tudták teljesíteni a gyártó (nevezetesen a Solaris) által ígért hatótávot, hogy a társaság jobbnak látta, ha nem is állítja forgalomba a problémás buszokat.

A BVG szerint a probléma elsősorban a 147-es és a 194-es vonalon közlekedő járműveket érintette, a 300-as vonalat kiszolgáló kocsik zavartalanul üzemelnek

A BVG szóvivője megerősítette, hogy a Solaris egyes szóló autóbuszainak üzemeltetetésében valóban problémát okozott a tartósan alacsony hőmérséklet. Elmondta, hogy ezek az elektromos autóbuszoknak papíron legalább 130 kilométer megtételére kellene képesnek lenniük még -10°C körüli hőmérséklet-tartományban is egy feltöltéssel, ám ez nem mindegyiknek sikerült produkálnia. Ugyanakkor szerdán a szóvivő a WELT-nek is világossá tette, hogy probléma a berlini elektromos buszparknak mindössze 1,7%-át érinti.

A hatótáv drasztikus lerövidülését – amint az a tisztán elektromos hajtású járműveknél gyakran előfordul – az elektromos fűtési rendszer okozza, amelynek működtetése túlságosan nagy akkumulátorkapacitást emészt fel. A BVG szerint emiatt már felvették a kapcsolatot a lengyel gyártóval. A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg azokat a sajtóértesüléseket, amelyek 23 problémás villanybuszról számoltak be, ő „jó tucat” érintett járműről beszélt.

A WELT kérdésére azt is hangsúlyozta, hogy a buszok nem maradtak az út szélén, hanem „csak” a szokásosnál hamarabb kellett visszatérniük a járműtelepre, hogy feltöltsék az idejekorán lemerült vontatási akkumulátoraikat.

A BVG menetrend szerinti szolgáltatásban üzemeltetett, mintegy 1450 darabos autóbusz-állományának jelenleg közel 10%-a elektromos hajtású, az eddig átadott járműveket a Solaris és a Daimler Buses szállította. A berlini közlekedési társaság 2018 nyara óta összesen már 123 darab Solaris Urbino 12 Electricet, 17 darab Solaris Urbino 18 Electricet és 15 darab Mercedes-Benz eCitarót állított forgalomba, melyek eddig 90%-ot meghaladó rendelkezésre állás mellett mára több, mint 2,5 millió kilométert tettek meg. A társaságnak a berlini szenátus döntése értelmében 2030-ig a teljes meglévő autóbusz-flottáját lokálisan nullemissziós járművekre kell(ene) cserélnie. A villanybuszokra alapozott közlekedés megvalósításához a BVG-nek az elkövetkezendő egy évtizedben mintegy 5,4 milliárd eurót, azaz közel 1723 milliárd forintot kellene az autóbusz-flottájának villamosítására költenie.

A 200-as viszonylaton szolgálatot teljesítő csuklós Urbinók is problémamentesen üzemelnek – a kocsik töltéséről a végállomásokon telepített top-down rendszerű Siemens gyorstöltők gondoskodnak

A közlekedési vállalat korábbi számításai szerint az 1450 darabos flotta teljes lecseréléshez majdnem 1900 elektromos hajtású autóbuszra lesz szükség, jelen állás szerint ugyanis egyetlen belső égésű motorral szerelt autóbusz kiváltására legalább 1,2-1,3 villanybusz beszerzésével kell számolni. A szakértők szerint az akkumulátortechnika további fejlődésével a jövőben az üzemkészség javulása és a költségek csökkenése várható, erre azonban ma még várni kell.

A BVG-re (főként politikai okokból) gyakorlatilag rákényszerített rohamtempójú villanyosítás következő lépéseként a társaság a berlini szenátus és a tendert korábban finanszírozási problémák miatt megtorpedózó szakszervezetek jóváhagyása után tavaly októberben további 90 darab szóló, 12 méteres villanybusz beszerzését indította el. A jelenleg bírálati szakaszban tartó közbeszerzés egy 60 darabos opciós mennyiséget is magába foglal.

Fotók: Solaris Bus & Coach

Címkék