Magazin

Nosztalgiabusz lesz a néhai Pannon Volán egyik Ikarus EAG E98-asa

Közel kétmillió megtett kilométerrel és 23 utasforgalomban eltöltött évvel a háta mögött nyugdíjba vonult az ország egyik, hanem a legszebb Ikarus EAG E98-asa. Az 1997-ben, az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. (Ikarus EAG) mátyásföldi üzemében gyártott turistabuszra az elmúlt több, mint két évtizedben gondos kezek vigyáztak, ennek is köszönhető, hogy a busz korát meghazudtolva a mai napig kiváló állapotnak örvend. A sok-sok éven át féltve őrzött és szeretett E98-as most tehát megpihen, pályafutása azonban nem ér itt véget, ugyanis a helyi Volánbusz-munkatársak hathatós közbenjárásának eredményeként a jármű bekerült a társaság értékmegőrző programjába, ezzel egy újabb értékes taggal bővül az állami busztársaság gyarapodó nosztalgiaflottája.

 

Bátran kijelenthetjük, hogy a maga idejében minden igényt kielégítő E98-as típus a sikeres Ikarus 396-os utódmodelljeként a valaha gyártott egyik legszebb magyar turistabusz volt. Az Ikarus EAG termékpalettáján 1993 és 2003 között elérhető típusból az évek során összesen 114 darabot gyártottak. Az E98-ast a gyártó, filozófiájának megfelelően – azaz hogy egy adott típust több különböző gyártó főegységeit felhasználva is elérhetővé tegyen, megfelelve ezzel az üzemeltetők eltérő igényeinek és “pénztárcájának” – Scania, Csepel, Rába, MAN, illetve Volvo alvázakon is kínálta. Az E98-as típusból több, mint negyven darab erősítette a Volánbusz jogelőd társaságainak távolsági járműparkját, és magas presztízsű buszokként minden Volán-vállalat flottájában kiemelt helyet foglaltak el. A nemes eleganciát sugalló modell formavilága mentes volt mindenféle gömbölyű idomtól, divatos elemtől, ívtől, amelyek a korabeli nagy nevű gyártók turistabuszait jellemezték. Az Egyedi formatervezői az egy évtizedes gyártási időszak alatt csak kisebb változtatásokat eszközöltek az E98-as megjelenésén, de a formaterv mégis időtálló maradt egészen a 2000-es évekig. Az egy évtizeddel korábban kifejlesztett 300-as típuscsaládból leszármaztatott turistabusz opciós listája egyebek mellett ABS-t, ASR-t, videórendszert, italhűtőt és toalettet is magába foglalt, de a beépíthető extráknak szinte csak a megrendelő képzelete, illetve pénztárcája szabhatott határt.

A Volánbusz idén indított értékmegőrző programot a már meglévő veterán autóbuszok állapotának szinten tartására, illetve a gyűjtemény folyamatos bővítésére. Ennek keretében hamarosan egy debreceni eredetű Ikarus 284-es tolócsuklós autóbusz is visszanyerheti gyártáskori állapotát, továbbá értesüléseink szerint – amit megkeresésünkre maga az állami busztársaság is megerősített – a kétszázezredikként legyártott 200-as sorozatú Ikarus, az egészen a közelmúltig Győrben szolgált, CCP-293 rendszámú Ikarus 280-as is bekerült a programba. A kezdeményezés célja, hogy az egykor az utcakép és az országutak szerves részét képező típusokat megőrizzék az utókornak, ennek köszönhetően maradhat fenn az egykori Pannon Volán Rt. 1997-ben beszerzett Ikarus EAG E98-asa is.

A GBG-584 forgalmi rendszámú autóbusz 1997. április 11-én gurult le a legendás Ikarus Egyedi Kft. gyártósoráról. A farmotoros Scania K113 CLA alvázra épített, 380 lóerős (279 kW), 11 literes Scania DSC11 70 erőforrással szerelt autóbusz a Pannon Volán másodikként megvásárolt E98-asa volt, rajta kívül további négy darab, szintén a svéd gyártó technikai alapjaira karosszált példányt szerzett be a társaság 1996 és 1999 között. Hosszú távú utazásokra szánt turistabuszként fénykorában számos nemzetközi járatot teljesített Európa útjain, később főleg belföldi viszonylatokon lehetett találkozni vele. A világot járt E98-as végül 23 év szolgálat után fejezte be közforgalmú, menetrend szerinti pályafutását, ám a több, mint két évtizeden át tartó, folyamatos féltő gondoskodásnak hála kitűnő állapotban kezdheti meg nyugdíjas éveit. Mindazonáltal a busz információink szerint nemrég megérkezett Hatvanba, ahol a Volánbusz több más megőrzésre kijelölt járművéhez hasonlóan nemsokára kívül-belül megújul majd.

Fotók: Vági Gyula

Címkék