Érdekes lehet, Biztos út

Kihívás a buszvezetés, főleg a téli időszakban!

A D-kategóriás jogosítvány esetében a gépjárművezetői képesítési igazolvány megszerzésének feltétele, hogy a leendő buszvezetőnek kétórás képzésen kell részt vennie a Hungaroringen egy különleges kialakítású tanpályán. A téli időszakra való buszvezetői felkészítés nem egyszerű, nem beszélve arról, hogy itt a téli szituációk szinte minden eleme szimulálható, amely kihívás még a profi vezetők számára is. Az alkalmazkodás mellett fontos, hogy a jármű el legyen látva a megfelelő téli gumikkal is, amelyek tapadást és biztonságot nyújtanak még extrém körülmények között is. Speciálisan kialakított futófelület-mintákkal és gumikeverékekkel készülnek, amelyek akkor teljesítenek a legjobban, ha hideg időben használjuk a járművet.

Kell-e gumicsere a buszokon?

Sokan úgy vélik, hogy a téli gumiabroncs csak akkor hasznos, ha szakad a hó. Ez bizony nagy tévedés! Hét Celsius-fok és az alatti hőmérséklettől kezdődően ezek a speciális minták erős kölcsönhatásban vannak az egyedi gumikeverékekkel, hogy biztosítsák a tapadást, miközben a busz az úton tartható. A téli abroncs futófelület-mintázatát úgy alakították, hogy nedvességnél haladva a hagyományos gumiabroncsoknál több vizet szívjon el, miközben maga a keverék lágyabb, vagyis hideg esetén nagyobb tapadást biztosít, függetlenül attól, hogy maga a gumi száraz-e vagy sem. Egy távolsági busz esetében pedig az utasok élete a tét, a bírság mellett a benne ülők életét is kockáztatja a sofőr.

Az autogumiakcio.hu oldalon minden járműmárkára és gumira lehet keresni a megadott adatok alapján. Vannak szezonális akciók is, amikor a téli gumi olcsóbban hozzáférhető.

Manőverezés busszal – vigyázzunk az utasainkra!

Évszaktól függetlenül a buszvezetés nem egyszerű. Télen pedig nagy odafigyelést és főleg higgadtságot igényel. Nem beszélve arról, hogy fáradtan ne vezessünk, mert magunk mellett az utasokat is veszélybe sodorhatjuk.

Óvatosan kezeljük a féket is, főleg a téli időszakban! Az úgynevezett retarder hiába több fokozatú, csak a meghajtott kereket fékezi. És ha csúszik, akkor amellett, hogy olyan, mintha kéziféket használtunk volna, még a motor is leállhat. Nincs annál ijesztőbb, ha a sofőr egyedül marad a harcban egy 40 tonnás vasszörnyeteggel. Az ilyen berendezések, illetve „kényelmesebb” típusaik csak a kamionokon találhatók. Mindezek mellett azt is figyelembe kell venni, hogy az utasokat A-ból B-be kell szállítani többszöri megállókat beiktatva (városban, akár 600 méterenként, távolsági járatokon 30-50 kilométerenként). Az időjárási viszontagságok mellett a monotonitással is szembe kell néznie a vezetőnek. A buszvezető nem lehet fáradt! A biztonságos vezetés szabályait pedig be kell tartani.

Segíts magadon…

Az előírások betartása mellett, jelentős, hogy a jármű megfelelő műszaki állapot mellett, fel legyen szerelve az időjárási tényezőkhöz szükséges eszközökkel. Télen fontos a hatékony jégoldó, a megfelelő ruházat, ha hosszabb távon közlekedünk, akkor legyen a járművezetőnél elég étel és ital is. Ajánlott beszerezni láthatósági mellényt is, hiszen nem tudhatjuk, hogy hol kerülünk váratlan helyzetekbe. A vezető mindig elérhető legyen, célszerű vésztöltőt vinni az útra, hogy ne merüljünk le.

Címkék