Koronavírus: határozott fellépést kér a BKK a korlátozásokat be nem tartó utasokkal szemben

Körülbelül egy hete már annak, hogy a koronavírus terjedésének megelőzése érdekében különleges intézkedéseket hoztak a közösségi közlekedésben Budapesten. Kezdetben ezek kimerültek a járművek gyakoribb fertőtlenítésében, illetve később a fedélzeti jegyvásárlás és az elsőajtós felszállási rend felfüggesztésében. Ezen óvintézkedések hétfőre tovább szigorodtak: a budapesti autóbuszok első ajtajait, illetve a járművezetők közvetlen környezetét lezárták. Ma az új rendszer negyedik napjánál tartunk és bár elmondható, hogy az emberek többsége fegyelmezetten követi az utasításokat, mégis vannak önfejű honfitársaink, akik fittyet hányak minden óvintézkedésre.

„Én akkor is oda ülök”

Kedden számoltunk be Facebook oldalunkon arról, hogy egyes utasok a buszokon elhelyezett szalagos korlátozást egyszerűen figyelmen kívül hagyják, és azon áthatolva a lezárt területen foglalnak helyet. Ebben külön szomorú, hogy a nyilvánosságra került képek alapján pont azon – idősebb – korosztály veszi semmibe a hozott korlátozásokat, mely a vírus szempontjából a legnagyobb kockázatnak van kitéve, ezzel veszélyeztetve saját, illetve a közszolgáltatást végző járművezetők egészségét is.

„Egyél fokhagymát, egyél gyömbért és akkor nem lesz bajod!”

Így balhézott a napokban a 106-os busz egyik utasa a járművezetővel, értesült erről az Index.hu az egyik olvasójától. A felvétel alapján a férfi a Flórián téren szeretett volna leszállni az első ajtón. Ehhez mindössze át kellett másznia a lezárt területet határoló szalagok alatt, de ez cseppet sem zavarta. A járművezető ennek ellenére nem engedte leszállni az első ajtón, ő pedig cserébe kedvesebbnél kedvesebb szavakkal illette a munkáját végző dolgozót, majd végül feladta és még néhány kedves búcsúszó kíséretében a második ajtón elhagyta az autóbuszt.

Szerdára határozott fellépést kért a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)

A fenti eseményekre tekintettel a BKK is lépéskényszerbe került, hogy a helyzetre megoldást találjon. A fővárosi cég állásfoglalására szerencsére nem kellett sokat várni. A BKK ebben azt kéri a járművezetőktől, hogy közfeladatot ellátó személyként fizikai vagy verbális támadás, fenyegetés esetén azonnal értesítsék a rendőrséget és a forgalomirányító diszpécsert, illetve a hatósági intézkedésig álljanak ki a forgalomból.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Címkék