Magazin, Technika

Napelemekkel csökkentené a buszok fogyasztását a FlixBus

A FlixBus újabb környezetbarát megoldással kísérletezik Nyugat-Európában: a klímavédelemre egyre nagyobb hangsúlyt fektető mobilitási cég által támogatott projekt keretében ezúttal napelemekkel szereltek fel egy, a limburgi (Hollandia) székhelyű Kupers Touringcars társaság által üzemeltetett VDL Futura FDD2 típusú emeletes távolsági autóbuszt. A jármű tetején elhelyezett szolárpanelek feladata a busz elektromos energiaigényének minél nagyobb arányú fedezése, csökkentve ezáltal a holland távolsági busz tüzelőanyag-felhasználását és CO2-kibocsátását. Az átalakított VDL hamarosan napi rendszerességgel közlekedik majd Dortmund és London között, Eindhoven, Antwerpen és Bruges érintésével.

Mobiltöltés napenergiával

A FlixBus kísérleti projektjében felhasznált napelemeket a brit Trailar cég szállítja. A kimondottan a közlekedési szektor számára kifejlesztett, hajlékony szolárszőnyegeket eddig főként kamionokon és kisáruszállítókon alkalmazták. A zöld mobilitási cég közvetítésével első alkalommal jelenik meg ez a megoldás nemzetközi forgalomban közlekedő távolsági buszokon is.

A tesztprogram alanyául kiválasztott VDL Futura FDD2 tetejére összesen öt szolárszőnyeg-egységet szereltek fel. Ezek könnyűek és ultra vékonyak, így sem a jármű légellenállását, sem pedig a súlypontját és a magasságát nem növelik számottevően – utóbbi kettő különösen sarkalatos kérdés egy négy méter magas emeletes autóbusz esetében. A töltésvezérlő segítségével a szolárszőnyeg képes kommunikálni a busz váltóáramú generátorával. Alapesetben a motorról meghajtott generátor fosszilis üzemanyagot használ fel a busz akkumulátorának töltésére, a szolárcellák azonban lehetővé teszik, hogy főként napenergiára támaszkodva menjen végbe a folyamat, tehermentesítve ezzel a generátort. A rendszer az előzetes próbaidőszak során hatékonynak bizonyult, a FlixBus tájékoztatása szerint 100 kilométeren átlagosan 1,7 literrel fogyasztott kevesebb gázolajat a napelemekkel felszerelt VDL egy alapkivitelű társához viszonyítva. Ez naponta átlagosan 600 kilométeres futásteljesítménnyel számolva több, mint 10 liter üzemanyag-megtakarítást jelent minden egyes nap, nem is beszélve ennek pozitív környezetvédelmi hatásairól. A konkrét számokat a busz útvonala, illetve az évszakok befolyásolhatják, így a rendszer várhatóan még kedvezőbb eredményeket hoz majd a napsütéses órákban jobban bővelkedő nyári hónapokban.

Jól megfigyelhetők a tetőn felsorakoztatott hajlékony napelemtáblák

Mint az köztudott, az akkumulátor felelős az autóbusz teljes elektronikai rendszerének energiaellátásáért. Fogyasztókból szép számmal akad is a fedélzeten, tekintve, hogy a FlixBus flottájában a járművek egységesen USB-töltőcsatlakozókkal, 230 V-os konnektorokkal, légkondicionálóval és WiFi-vel is el vannak látva, emellett egyre több buszon fedélzeti szórakoztató rendszer is található. Az új technikának köszönhetően ezek a berendezések mind napenergiával működtethetők a mobilitási cég közleménye szerint. Ezzel tehát nem csak a busz, de az utasok elektromos energiafelhasználását, így például a telefonok töltéséhez szükséges áramot is megújuló forrásból, a Nap sugarainak hasznosításával fedezi a FlixBus.

A tesztidőszak előrehaladtával a Trailar, a Kupers Touringcars és a FlixBus rendszeresen ellenőrzi majd az eredményeket és ezek felhasználásával folyamatosan fejleszti a projektet. A technológiát úgy alakították ki, hogy az adatok és a hozam könnyen ellenőrizhető legyen. A részletek így tovább finomíthatók, a CO2-kibocsátás pedig a lehető legkisebbre csökkenthető a programban résztvevők reményei szerint.

A képen látható buszok közül a tőlünk távolabbi VDL Futura FDD2 vesz részt a kísérletben (Fotó: Kupers Touringcars)

A napelemekkel felszerelt VDL-t biztosító Kupers Touringcars igazgatója, Bert Fonteijn elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk, hogy a mi emeletes buszunk is része lehet ennek a nemzetközi kísérleti projektnek, ezzel is tovább csökkentve a távolsági buszok környezetre gyakorolt hatását. Örülünk, hogy utasainknak előremutató technológiai megoldások bevonásával biztosíthatunk utazási lehetőséget.

„A célunk, hogy a lehető legklímabarátabb utazási lehetőséget tegyük elérhetővé a lehető legtöbb ember számára” – tette hozzá Jesper Vis, a FlixBus Benelux ügyvezető igazgatója. „A napelemekkel végzett kísérleti projekt csak egy azok közül a klímabarát kezdeményezés közül, amit az utasainknak biztosítunk. Az elsődleges eredmények elemzését követően értékeljük majd annak a lehetőségét, hogy még több buszra, vagy akár a teljes hálózatunkra kiterjesszük a technológiát.”

Klímasemleges utazás

A FlixBus még 2018 áprilisában Franciaországban helyezte forgalomba első teljesen elektromos távolsági buszait, két Yutong ICe 12-est, a Párizst Amiens-el összekötő, mintegy 160 kilométeres viszonylaton. Őket hamarosan egy szintén kínai gyártású BYD eCoach (C9) távolsági villanybusz követte a mobilitási cég német részlegénél, igaz, ezt a járművet a kedvezőtlen üzemeltetési tapasztalatok miatt a FlixBus időközben visszaadta a gyártónak. A társaság a tavalyi év végén az USA-ban is megkezdte egy tisztán elektromos hajtású MCI D45 CRTe LE Charge tesztelését, ezen kívül folyamatban van egy hidrogén-üzemanyagcellás távolsági buszokból álló próbaflotta kialakítása is. A vállalat emellett egyes légitársaságokhoz hasonlóan arra is lehetőséget biztosít, hogy az utasok kompenzálják az utazáskor keletkezett CO2-kibocsátásukat. A FlixBus ezt az atmosfair nevű, nemzetközileg elismert német klímavédelmi szervezet segítségével teszi lehetővé. Egyelőre azonban nem tolonganak az önkéntes alapon klímavédelmi felárat fizető utasok: jelenleg átlagosan az utazóközönség 6%-a kompenzálja a kibocsátását, Hollandiában ez a szám valamivel nagyobb, eléri a 9%-ot.

Fotók: FlixBus

Címkék