Kitekintő

Neuron EV E-Bus: ilyen is lehetett volna a továbbfejlesztett Modulo

Vadonatúj busztípust mutatott be a Los Angeles-i székhellyel rendelkező, Neuron EV nevű, tavaly alapított autóipari látnok vállalkozás – egyelőre még csak látványtervek szintjén. A kínai háttérrel is rendelkező innovatív startupnál szemmel láthatóan mernek nagyot álmodni, a víziók között többcélú önvezető járműplatform, hatszemélyes autonóm jövőautó és „zöld energia-pláza” is szerepel. Legújabb kreációjuk, az alábbi képeken látható, futurista megjelenésű autóbuszcsalád moduláris felépítésű karosszériával rendelkezik, és hozzá természetesen lokálisan emissziómentes, tisztán elektromos hajtásrendszerrel.

A nemes egyszerűséggel E-Bus névre keresztelt jármű egyelőre csak virtuális formában létezik, és a szép szavakon kívül viszonylag kevés konkrétum tudható róla. A fejlesztők szerint a Földünkön jelenleg közlekedő autóbuszok mintegy 17%-a elektromos meghajtású, ám ezek 99%-a Kínában közlekedik: ez több, mint 425 000 járművet jelent, míg a Neuron EV által elsődlegesen megcélozandó Egyesült Államokban alig több, mint 300 villanybusz fut az utakon. Ez az arány azonban a jövőben változni fog, Kalifornia állam például 2029-től előírja a helyi közlekedési cégek számára, hogy minden újonnan vásárolandó közforgalmú autóbusznak nulla károsanyag-kibocsátásúnak kell lennie, így a Neuron EV fejlesztése nem is érkezhetett volna jobbkor – legalábbis a cég marketingesei szerint.

Újabb merész trónkövetelő a színen: a Neuron EV moduláris villanybusz-koncepciója

A meglehetősen kevés részletet mutató gyári látványtervek alapján úgy tűnik, hogy a koncepció a magyar Modulo midibuszoknál is látott ötletet viszi tovább, függőleges osztású modulokkal, de annál kifinomultabb formában: a kocsitestet alkotó modulok között vannak rövidebb és hosszabb egységek is, ezáltal a lehetséges hosszvariációk száma jóval kevésbé kötött, a karosszéria hossza pedig finomabban, kisebb lépcsőkben állítható. Szintén fontos különbség, hogy a front- és a hátfalmodul nem képez egy egységet a futóművekkel, ezáltal a karosszéria kialakítása sokkal rugalmasabban variálható – olyannyira, hogy a gyártó állítása szerint az autóbusz orra cserélhető, ily módon a mindenkori aerodinamikai követelményekhez igazítható. A moduláris építésmódnak köszönhetően a miditől a csuklósig elvileg bármilyen karosszériaváltozat kialakítható, a különféle üzemeltetői igényekhez igazodva – igaz, a belső teret ábrázoló képek magaspadlós utasteret sejtetnek, ami igencsak megkérdőjelezi a városi felhasználást. Az eddig kiadott látványterveken a háromtengelyes, nyújtott szóló változat szerepel.

Az eddigi képek alapján magaspadlós, távolsági jellegű típusról van szó

A Neuron EV elmondása szerint a járművet úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen a nagysebességű vasutakkal, sőt, a cég nem kevesebbet állít, mint hogy a közlekedésben úttörő innovációként a jármű akár metróként is működhet majd, bármit is jelentsen ez a gyakorlatban. A Neuron EV egyébként autonóm járműrendszerek fejlesztésével is foglalkozik, így nem meglepő, hogy az E-Bus egyaránt képes lesz buszvezető irányításával, illetve sofőr nélküli, önvezető üzemmódban is közlekedni.

Figyelemfelkeltő tanulmánybuszhoz illően a beltér elrendezése sem mindennapi

A sokoldalúnak mondott E-Bus utasterét bemutató képek sokkal inkább demonstratív jellegűnek tekinthetők, semmint a végleges kialakítás előhírnökének. A karosszéria két oldalán elhelyezett utasajtók és a válaszfalakkal négy részre osztott beltér valószínűleg inkább a szóba jöhető lehetőségeket szimbolizálják, bár célszerűségük finoman szólva is kérdéses. A futurisztikus hangulatú fedélzeten a business lounge, first class, valamint a másodosztálynak megfelelő main cabin szekció mellett munkahelyeket is kialakítottak azok számára, akik hasznosan töltenék az utazásra fordított időt, a karosszéria legvégében pedig a toalett kapott helyet – méghozzá mindjárt kettő is.

A main cabin-nek nevezett utastér-rész a második ajtóval szemben – a realitástól messze áll

A jövőbusz műszaki paramétereiről egyelőre semmit sem árultak el a fejlesztők. Így például azt sem lehet tudni, hogy központi- vagy kerékagymotoros hajtást képzelnek-e járműbe, hogy mekkora az egy feltöltéssel megtehető hatótáv, vagy hogy egyáltalán milyen töltési metódussal, mennyi idő alatt lesznek újratölthetők a lemerült energiatároló egységek – legyenek azok akkumulátorok vagy esetleg szuperkondenzátorok. A képeken a kerekek is kisebbnek tűnnek a hagyományos buszokon megszokott 22,5″-os tárcsaméretnél, arra utalva, hogy a könnyűszerkezetes karosszéria talán valamilyen szálerősítésű kompozit műanyagból készülhet. A külső formaterv egyszerű és mégis futurisztikus, de elég valószínűtlennek tűnik, hogy ebben a formában gyártásba kerüljön.

„Egyetlen neuron is képes megváltoztatni a teljes ökoszisztémát” – szól a cég mottója

A Neuron EV a haszonjárművek terén is egyértelműen az elektromos hajtásmódban látja a jövőt, és saját elmondásuk szerint az újonnan létrejövő piaci szegmens élvonalába szeretnének tartozni. Az amerikai-kínai startup korábban, az idei év első felében két másik tanulmányt, egy többcélú, személy- és teherszállításra, valamint akár lakó- és bolthelyiségnek is alkalmas önjáró autonóm járműplatformot (Multipurpose Autonomous Platform, MAP), valamint egy szintén önvezető, kiemelten környezetbarát hatszemélyes járművet (Harmony Utility Balance, HUB) is bemutatott, 2019 utolsó negyedévére pedig további premiereket ígérnek. Az innovatív járművek gyártásközeli prototípusai, a most bemutatott villanybuszt is beleértve várhatóan Sanghajban, a novemberi China International Import Expo (CIIE) 2019 kiállításon mutatkoznak be a nagyközönségnek, akkor talán többet is megtudhatunk majd a technikai részletekről. Ami magát az E-Bust illeti, megfogható műszaki adatok híján egyelőre „csak” egy érdekesnek látszó tanulmánynak tekinthető – kérdés, hogy mennyi jut el belőle a sorozatgyártásig, és azért azt se felejtsük el, hogy elmúlt években sok hasonló, újszerű terv elhasalt a kezdeti nagy bejelentések után, idehaza és külföldön egyaránt.

Több kép is van! Galéria megtekintéséhez kattintson ide!

Fotók: Neuron EV

Címkék