Egyéb gyártók

Újabb merész ígéret – hat év alatt hatezer autóbuszt cserélnének le a közösségi közlekedésben

A nemzeti autóbusz stratégia keretében, az elkövetkezendő hat év alatt összesen mintegy hatezer buszt cserélnek modern járművekre a magyar közösségi közlekedésben – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában tett látogatását követően.

Palkovics László elmondta, hogy több, mint nyolcezer autóbusz fut ma Magyarországon, ennek jelentős része, több, mint hatezer a közösségi közlekedésben, városokban vagy városközi forgalomban. A következő időszakban szeretnék ezeket az autóbuszokat modern járművekre cserélni. Ezért a kormány intenzív egyeztetéseket folytat a magyar buszgyártókkal, és ezeken kiderült, hogy sem a gyártókapacitás, sem az autóbusz-technológia nem akadálya a hazai igények kielégítésének – tette hozzá. A miniszter a technológiaváltás nagyon fontos elemének nevezte, hogy a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú városokban három év múlva már csak olyan buszokat helyeznének üzembe, amelyek elektromos meghajtásúak, környezetkímélők vagy bizonyos feltételek mellett gázhajtásúak, de semmiképpen sem dízelmotorral hajtottak.

A székesfehérvári Ikarus és a kínai CRRC gyár közös fejlesztésűnek mondott, teljes hosszban alacsonypadlós, tisztán elektromos hajtású városi autóbusza

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még áprilisban jelentette be, hogy a kormány ebben a ciklusban 3000 darab (!) elektromos autóbusz beszerzésének finanszírozására tesz ígéretet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint is képes teljesíteni a magyar ipar ezt a megrendelést. Mielőtt még azonban az újabb bombasztikus ígéretek hallatán máris magyar villanybuszoktól hemzsegő városokat és országutakat vizionálnánk, fontos megjegyezni, hogy ez a mennyiség hatalmas, és messze meghaladja a meglévő hazai kapacitásokat – jelen pillanatban még a kispályásnak nem éppen nevezhető BYD is csak évente bő 200 elektromos autóbusz előállítására képes komáromi üzemében, feltéve persze, hogy mostantól csak és kizárólag a magyarországi igények kielégítésére rendezkedik be és nem kíván exportálni – ami valljuk be, erősen irreális. A többi magyarországi gyártó pedig vagy egyáltalán nem is készít elektromos autóbuszokat (Credobus, HM Currus, ITK), vagy pedig csak egyetlen prototípussal rendelkezik (Ikarus). Érdemes felidézni azt is, hogy a 2016-ban meghirdetett buszgyártási stratégia 2019-ig mintegy 3000-3500 autóbusz legyártását irányozta elő, az eltelt három év alatt viszont ennek a mennyiségnek még az egyötöde sem készült el, és bár időközben jelentek meg új szereplők is a hazai gyártók palettáján, az utóbbi évek egyik legjelentősebb magyar buszgyártó vállalkozása, a Modulo buszokat fejlesztő Ikarus Egyedi tavaly csődbe ment.

Buszgyártás a kínai BYD komáromi üzemében – a gyár jelenleg kizárólag exportra termel, egy műszakban legfeljebb évi 200 autóbuszt

Az újabb ígérgetésbe természetesen Széles Gábor, az Ikarus vállalatcsoport elnöke is beszállt. Elmondta, hogy az Ikarus nagyon jókor érezte meg, hogy komoly technológiaváltás várható a buszgyártásban, és előtérbe kerülnek az elektromos hajtásláncok, mivel már most rendelkeznek ilyen autóbusszal. Megemlítette, hogy Kína egyik legnagyobb cégével közösen fejlesztett (sic!) elektromos járművük egy feltöltéssel 250 kilométer megtételére képes, amely tudomásuk szerint egyedülálló a világon (a mi tudomásunk szerint viszont távolról sem az – a szerk.). A cégvezető elmondta, tárgyalnak arról is a miniszterrel, hogy milyen irányba fejlesszék az elektromos buszukat, illetve tájékoztatja arról, hogy mely fejlesztési feladatokat tudják bevállalni nem csak a saját maguk, hanem más hazai autóbuszgyártók számára is. Jelezte: már most dolgoznak azon, hogy a 250 kilométeres elektromos hatótávot legalább 800-ra növeljék – újabb nagy szám, melynek hallatán a vezető európai buszgyártók is csettintenének, ha sikerülne elérni.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán, forrás: MTI/MBI

 

Címkék