Magazin

Harmadik típusú találkozó – Busexpo 2015 és XXI. Országos Személyszállítási Konferencia

Április 22-én került megrendezésre a 2015-ös Busexpo és XXI. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia. Magyarország legrangosabb autóbuszos rendezvényét idén már harmadik alkalommal rendezte meg a NiT Hungary, így az mostanra egyértelműen „bebetonozta” magát a hazai buszos eseménynaptárba. A buszkiállítással egybekötött szakmai rendezvényen a magyar buszgyártók újdonságai mellett természetesen a nevesebb európai márkák gyártmányait is szemügyre vehették a látogatók. Akárcsak a korábbi években, a rangos eseménynek idén is a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai központ adott otthont. Weboldalunk az elmúlt évekhez hasonlóan most is hivatalos médiatámogatóként vette ki a részét az esemény népszerűsítéséből.

Idén minden eddiginél többen látogattak ki a rendezvényre, amely 2015-ben már nem kevesebb, mint 4000 négyzetméternyi kiállítótéren várta az érdeklődőket. Ebben az évben összesen 37 járműipari cég mutatta be meglévő termékeit és legújabb innovációit. A délelőtt folyamán a szervezők két különbuszt is indítottak a rendezvényre, a Volánbusz pedig a tavalyi évhez hasonlóan idén is biztosította egyes járatainak megállását a drivingcamp Hungary bejáratánál a kiállítás ideje alatt. Ezúttal az időjárás is kegyes volt a rendevényhez, ugyanis verőfényes napsütés köszöntötte a zsámbéki vezetéstechnikai pályára kilátogatókat.

Piacnyitás és átszervezések

A Busexpo szakkiállítással egy időben idén is lebonyolításra került az immár huszonegyedik alkalommal megrendezett Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia, melynek keretében a közszolgáltatási, illetve különjárati szekciókban többek között a 2017-ben esedékes autóbusz-ágazati piacnyitást előkészítő kívánalmakról és az autóbuszos turizmus fejlesztéséről egyeztettek a résztvevők.

A konferencia plenáris ülése a központi kérdésnek számító 2017-es piacnyitással foglalkozott. Dr. Sárközi György, a VOLÁN Egyesülés elnökebeszámolt arról, hogy a Volán vállalatok átalakítása sikeresen megtörtént. Ugyanakkor a járműpark átlagéletkorának további csökkentését és egy példátlan szakmai összefogás fontosságát hangsúlyozta annak érdekében, hogy a piacnyitást követően a korábbi Volán társaságok győzelmi esélyekkel indulhassanak a menetrendszerinti járatokat érintő, közösségi közlekedést alaposan megreformáló pályázatokon.

A konferencia második része két különböző témakörben és helyszínen zajlott. A közszolgálati szekció fő témája értelemszerűen szintén a 2017-es piacnyitás volt. A konferencia ezen szakaszát Dr. Simon Zoltán, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társaságokért felelős igazgatója nyitotta, aki a Volán társaságok összevonásának eredményeiről és projekt távlati céljairól beszélt. Mint mondta, a 2012 végén indult átalakítási folyamat nagy része mára már befejeződött. Ennek keretében a korábbi 22 Volán társaság helyett 7, jogilag és szervezetileg is intergálódott regionális közlekedési központot hoztak létre. Az igazgató köszönetet mondott a szakszervezeteknek, illetve a dolgozóknak, akik ezt a munkát segítették és munkájukkal lehetővé tették, hogy az átalakítás időben megtörténjen. Hozzátette: az integrálódás során a dolgozók száma nem csökkent számottevően, egyedül az irányító szegmensben történt jelentősebb létszámcsökkentés. A jövőbeli tervek tekintetében célul tűzte ki egy egységes vállalati rendszer bevezetését, melynek keretében országosan egységes bérezés, valamint egységes forgalomirányítási rendszer valósulhatna meg. A jelenleg kb. 6500 darabos autóbuszflotta sorsa sem maradt említés nélkül: mivel a rövidesen kiírásra kerülő pályázatokon külföldi, Európai Unión belüli pályázók is indulhatnak, a versenyképesség megőrzése érdekében a járműpark jelenlegi, 14 éves átlagéletkorát legfeljebb 10 évre kell csökkenteni. Ehhez 2016. december 31-ig mintegy 1400 darab új autóbusz beszerzése szükséges. A kívánt átlagéletkor eléréséhez és szinten tartásához évente 4-600 darab új autóbuszt kellene beszerezni. Az új járművek vásárlása mellett további használt autóbuszok beszerzése is napirenden van.

Ezt követően Dr. Kerékgyártó János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedési Szolgáltatások Főosztály vezetőjevette át a szót, aki az új piaci modellre való felkészülésről, illetve annak bizonyos részleteiről tartott előadást. Ebből megtudhattuk, hogy a 2017-es piacnyitás speciális szabályozású, nyílt, tárgyalásos eljárással fog megvalósulni. A pályáztatási szándék már előzetesen közzétételre kerül, a pontos pályázati feltételek viszont csak a pályázati eljárással egy időben válnak ismertté. A pályázatok közzététele – hét közszolgálati, illetve hét magánfuvarozók számára kiírt tender formájában – 2016. áprilisában várható, ezzel 2017. január elsejétől 14 szereplőssé válik a hazai közösségi közlekedési piac. Így az eddigi négy vonal mellett 2017-től további három, összesen tehát hét vonal kerül majd magánvállakozók üzemeltetésébe. A főosztályvezető ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy a már jelenleg is magáncégek által üzemeltett vonalak továbbra is magánkézben maradnak-e, vagy pedig ezek leosztása teljesen megváltozik (akár abban a formában, hogy az állami tulajdonú cégek számára problémás, vagy veszteséges járatok kerülnek magánvállalkozókhoz). Kerékgyártó úr szerint a pályázati feltételek oly módon kerülnek majd kiírásra, hogy azok mindenki számára teljesíthetőek legyenek. (Az egyik feltétel azonban az, hogy nyertes pályázónak át kell vennie az előző szolgáltató infrastruktúráját, gördülőállományát, menetrendjét és alkalmazottait, valamint kötelezettségállományát is. A szolgáltatóváltásnak tehát úgy kell megvalósulnia, hogy 2016. december 31-ről 2017. január 1-re virradóra az utasok ne érzékeljék a változást. Ez a kikötés azonban közel sem tűnik bárki által könnyen teljesíthető feltételnek, hanem sokkal inkább a jelenlegi üzemeltetők újrapályázását segíti – a szerk.) Amennyiben valamelyik pályázat eredménytelen lesz, vagy a döntés 2017. január 1-ig nem születik meg, úgy vis maior helyzet áll elő, melynek értelmében a döntés megszületéséig továbbra is a régi szolgáltató végzi majd az érintett járatok üzemeltetését.

Az új piaci modell megvalósulása után további célként fogalmazódik meg az elektronikus jegyrendszer, illetve az összehangolt, egységes utastájékoztató rendszer kiépítése. Erről Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója árult el további részleteket. Elmondta: az elektronikus jegyrendszer elsődleges célja az utazási igények megismerése, melyhez a mobiltelefonok biztosítanák a legfőbb információforrást, mivel ezzel az eszközzel szinte az összes utas rendelkezik. Ezáltal sokkal pontosabban meghatározható lesz az, hogy az emberek honnan hová és milyen útvonalon utaznak, így a járatok szervezése és a kapacitások optimalizálása is egyszerűbbé válhat. A vezérigazgató ehhez külföldi nagyvárosokat említett példaként, ahol már alkalmaztak változtatásokat a közlekedésben a SIM mozgások alapján. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. célja az, hogy egy egységes, a szolgáltatók között átjárhatóságot biztosító rendszert hozzon létre. Ennek része lenne egy egységes, országos közlekedési alaptérkép, valamint egy útvonaltervező, amely segítségével az utas akár elővételben is megvásárolhatná a jegyét. Az e-ticket rendszer ugyanakkor rossz hír azoknak utasoknak, akik eddig jogtalanul, vagy az előírtnál többször vettek igénybe utazási kedvezményeket, ugyanis a rendszer bevezetésétől kezdve nyomon követhetővé válik, hogy az adott személy milyen kedvezményeket vett igénybe, valamint, hogy azok igénybevételére jogosult volt-e.

A főváros autóbuszparkjának megfiatalításában vesz részt a jövőben ez az MAN Lion’s City A21-es is, a VT-Arriva üzemeltetésében (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A közszolgálati szekció utolsó felszólalója Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK Zrt. vezérigazgatója volt, aki a fővárosi közösségi közlekedés fejlesztésének eredményeiről, tapasztalatairól, illetve jövőjérőltartott előadást. A vezérigazgató  beszéde első felében az új buszüzemeltetési modellről és a hozzá kapcsolódó buszbeszerzésekről beszélt, majd kifejtette: a BKK-nak túl kell lépnie egy közlekedésszervező cég szintjén és egy mobilitás menedzser szintjére kell emelkednie. Ennek alapvető eleme, hogy a gyaloglásra a jövőben úgy kell tekinteni, mint egy önálló közlekedési ágra, amelyet a lehető legtöbb módszerrel akadálymentesíteni kell. A koncepció további lényeges eleme a diszkrimináció teljes kizárása, mely által minden közlekedőnek biztosítani kell az akadálymentes, gördülékeny közlekedés lehetőségét, legyen szó akár autósról, kerékpárosról, vagy gyalogosról. Az autósok szempontjából előnyös lehet a BKK azon terve, hogy a buszsávokat kisebb forgalom esetén bizonyos időszakokban megnyissák az autósok számára, ezáltal biztosítva a gyorsabb haladást.

A konferencia különjárati szekciójának sarkalatos témaköre volt az országos, és szűkebb értelemben a fővárosi turisztikai fejlesztések irányainak áttekintése. Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, és Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes előadásaiból kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Főpolgármesteri Hivatal is jelentős együttműködő partnernek tekinti az autóbuszos turistaszállítókat a turisztikai célú stratégiai elképzelések, fejlesztések területén. (A júniusra tervezett célkitűzések időközben már meg is valósultak: az I. kerületben a Fő utcai buszsávot a Batthyány tér és a Clark Ádám tér között megnyitották turistabuszok számára. A turistabuszok emellett immár behajthatnak a Bálna irányából a Fővám tér felé a Corvinus egyetem előtti kis utcába is. Ezen kívül a Dráva utcában folyamatban van egy buszparkoló kialakítása, melyet a tervek szerint június közepére át is adnak.) Dr. Ruszinkó Ádám a borvidékeken indítható ún. Hop-On Hop-Off szolgáltatást is elképzelhetőnek tart a fejlődés egyik lehetséges irányaként.

A konferenciát követően lehetőség nyílt a szakkiállítás alaposabb megtekintésére. A járműipari beszállító cégek külön kiállítói sátorban kaptak helyet, a rendezvényen résztvevő buszok pedig a drivingcamp Hungary központi épülete körül sorakoztak fel.

Hazai hármas

Szokásunkhoz híven kezdjük is a sort a kiállítás magyar résztvevőivel. A hazai színeket a buszgyártók mezőnyében idén három cég is képviselte, ami pozitív előrelépés az elmúlt évekhez képest. Maga a kiállítás is növekedett tavaly óta, hiszen 2015-ben minden eddiginél több, összesen 22 kiállított autóbuszt tekinthettek meg az érdeklődők.

A Credo ebben az évben három autóbuszt hozott a Busexpóra, köztük ezt az Euro 6-os motorral hajtott Inovell 12-est (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A Credo autóbuszok gyártója, a Kravtex Kft. mindjárt három járművet is hozott a rendezvényre: egy-egy városi, illetve elővárosi kialakítású Econell CiTY és Econell 12, valamint egy helyközi kivitelű Inovell 12 képviselte Magyarország jelenlegi legnagyobb buszgyártóját. Mindhárom bemutatóbusz egyszerű fehér fényezést kapott, melyet a kiállítás alkalmából egy látványos, a Credo típusaiban nemrég bevezetett Euro 6-os FPT (Iveco) motorra utaló matricás dekoráció egészített ki. Ez utóbbi nekünk kifejezetten tetszett, mint ahogyan a sötétített ablaksáv és a fehér karosszéria kontrasztja is jól állt a buszoknak. Az új erőforrás beépítéséről kívülről csak a korábbinál több és nagyobb méretű szellőzőrács árulkodik, az utastér a motor nagyobb helyigénye ellenére egyik típusban sem lett szűkösebb – ezt sok konkurens gyártmány nem mondhatja el magáról. A bemutatókocsik belterében a megszokott bordó szín dominált, a két Econell utasteréből nem hiányzott a lassan alapfelszereléssé váló utastéri LCD-kijelző sem. Mindhárom kiállított autóbusz mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, FPT Tector 7 dízelmotor gondoskodik. A két Econellben az erőforrás 286 lóerő (210 kW) teljesítményű változatát találjuk, az Inovellt ugyanezen motor 320 lóerős (235 kW) kivitele hajtja. Információink szerint a Kravtex a jövőben is változatlanul kitart az FPT erőforrások alkalmazása mellett. Az erőátvitelről az Econell 12 és az Inovell 12 esetében hatfokozatú ZF 6AS 1010BO robotizált váltó gondoskodik, a városi kivitelű Econell CiTY-t hatfokozatú ZF EcoLife 6AP 1000B automataváltóval szerelték.

Első alkalommal köszönthettük a Busexpo kiállítói között az evopro csoportot, amely a Modulo típuscsalád korábban általunk is bemutatott hibrid prototípusát hozta el a zsámbéki rendezvényre. A nemrég kipróbált elektromos hajtású bemutatókocsihoz képest több ponton is előrelépést mutató midibusz egyebek mellett teliablakot kapott az utasajtók közötti részre, a beltérben pedig a korábban sokak által kritizált spotlámpák helyett hagyományos, hosszanti világítótestek kaptak helyet. A cég mérnökei jelenleg is dolgoznak a 9,5 méteres trolibusz-, illetve a CNG-hajtású változat kifejlesztésén. A rendezvényen kiállított bemutatóbuszról bővebb írás itt olvasható.

Az idei kiállítás legkülönlegesebb járműve a magyar fejlesztésű, duplacsuklós Hunnoid midibusz volt (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Egy igazi újdonságot is felfedezhettünk a kiállított járművek között, amely Facebook-oldalunk olvasói körében is élénk érdeklődést váltott ki. A százhalombattai KF Service Solutions – Kamion Fényező Kft. által kifejlesztett, Hunnoid fantázianevű duplacsuklós (!) midibuszról van szó, melyet az idei Busexpón láthatott első alkalommal a nagyközönség. A típus műszaki alapjait a Fiat Ducato kisáruszállító adja, a 180 lóerős (132 kW) dízelmotor és a hatfokozatú kézi sebességváltó is ebből a típusból származik. A B-oszloptól hátrafelé azonban a teljes, négyszög keresztmetszetű acél zártszelvényekből  álló karosszéria és az egyedi csuklószerkezet is a magyar cég saját fejlesztése. A bemutatóbusz utastere a külsőhöz hasonlóan extravagáns; kétségkívül az idei Busexpo legeredetibb megjelenésű autóbuszát tisztelhetjük a Hunnoidban. A különleges járművel hamarosan részletes bemutató cikkben is foglalkozunk.

Külföldi felhozatal

Az MAN standjának legérdekesebb színfoltja a 2015-ös Év Autóbuszának is megválaszott Lion’s City GL CNG volt (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Természetesen a nagyobb külföldi buszgyártók helyi képviseletei sem maradtak távol a 2015-ös Busexpótól. A kiállítás rendszeres résztvevőjének számító német MAN csoport ebben az évben három autóbuszt hozott a rendezvényre. Mind közül a legérdekesebb a 2015-ös Év Autóbuszának is megválasztott földgázüzemű Lion’s City GL CNG csuklósbusz volt, mely első alkalommal vendégszerepelt hazánkban. A jármű hátuljában elhelyezett 310 lóerős (228 kW) MAN E2876 CNG-motor földgázzal, biogázzal és e-gázzal is üzemelhet. Az első kocsirész tetején található CNG tartályok össztérfogata 2050 liter. A 18,75 méter hosszú, öt darab teljes szélességű utasajtóval rendelkező jármű összesen 142 utas szállítására alkalmas. Az utastérben többek között okostelefonon vásárolt jegyeket is beszkennelni képes elektronikus jegykezelőrendszer és internethozzáférés szolgálja az utasok kényelmét. A bemutatóbusz kívülről a különleges fényezés mellett olyan formai apróságokkal hívta fel magára a figyelmet, mint az elburkolt B- és C-tengely, vagy a fényáteresztő csuklóharmonika.

A tetszetős külsejű csuklós mellett egy BKK-kék Lion’s City A21 szólóbuszt  is megtekinthettek a látogatók, amely további 81 társával együtt rövidesen a VT-Arriva flottájában fogja szolgálni a budapesti utazóközönséget. A Volánbusz által üzemeltetett fővárosi kocsikhoz képest az egyetlen lényeges különséget a zárt sofőrfülke jelenti. A Volkswagen-konszernhez kötődő gyártó idei felhozatalát egy fehér fényezésű, kéttengelyes Lion’s Coach turistabusz tette teljessé.

Maradva a németeknél, ugyancsak szép számban vonultatta fel típusait az EvoBus csoport, amely idén összesen négy autóbuszt állított ki Zsámbékon, kettőt a Mercedes-Benz,kettőt pedig a Setra színeiben. A cégcsoportnál idén hanyagolták a városi buszokat, helyettük a hosszabb utakra tervezett típusokat helyezték előtérbe. A csillagos márkát ezúttal egy aranyszínű Tourismo K távolsági midibusz és egy helyközi kivitelű Tourismo RH M képviselte. A 10,3 méter hosszú Tourismo K-t a Mercedes-Benz OM 936 dízelmotor 354 lóerős (260 kW) változata hajtja, a bő két és fél méterrel hosszabb Tourismo RH M-ben a nagyobb, 10,6 literes Mercedes-Benz OM 470 motor 361 lóerős (265 kW) kivitelét találjuk. Természetesen mindkét erőforrás teljesíti az Euro 6-os emissziós norma előírásait. Utóbbi járművet, mely a forgalmazó reményei szerint a hazai üzemeltetők érdeklődésére is számot tarthat, a látogatók a drivingcamp Hungary tanpályáján menet közben is kipróbálhatták.

Az EvoBus idei felhozatalának zászlóshajója, a Setra S 519 HD turistabusz a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályáján (Fotó: Fábián Olivér) (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az EvoBus idei felhozatalának zászlóshajója, a Setra S 519 HD turistabusz a drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályáján (Fotó: Fábián Olivér)
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az elsősorban távolsági- és turistabuszairól híres Setra többcélú felhasználásra szánt MultiClass családját egy alacsony belépésű S 415 LE business reprezentálta. A második ajtó vonaláig alacsonypadlós, elengáns utasterű típus mozgatásáról 300 lóerős (220 kW) Mercedes-Benz OM  936 motor gondoskodik. Az ár-érték arányra kihegyezett modell mellett a német prémiummárka egy közel 15 méter hosszú S 519 HD háromtengelyes luxus turistabuszt is hozott az idén. A ComfortClass család zászlóshajójának számító jármű szintén egyike volt a vezetéstechnikai pályán kipróbálható buszoknak, a lehetőséggel mi is éltünk. Fejedelmi kényelemben részesülnek az utasok a nagy Setra fedélzetén, a 429 lóerős (315 kW) Mercedes-Benz OM 470 motor alig hallhatóan duruzsolva végzi a dolgát, a hatalmas jármű szinte hangtalanul suhan az úton. Egyetlen dologgal nem tudtunk kibékülni a rövid próbaút során, nevezetesen az ülések véleményünk szerint rövid háttámlájával, ettől eltekintve azonban valóban pazar jármű a több mint 100 millió forintot kóstáló luxusbusz, kívül-belül egyaránt.

A korábban Irisbus néven tevékenykedő IvecoBus két típussal képviseltette magát az idei Busexpón. A kisebb utaskapacitású járművet kereső potenciális ügyfeleket a Daily kisáruszállító „felfújt” változatával, a Daily Tourys névre keresztelt távolsági kivitelű minibusszal igyekeztek megcélozni. A típus a többi Daily-alapú minibuszhoz hasonlóan 146 vagy 170 lóerős (107, illetve 125 kW), háromliteres Euro 6-os motorokkal rendelhető, melyek erejével hatsebességes kézi- vagy hatsebességes automataváltó gazdálkodik. A jármű hátuljában tágas csomagtér áll az utasok rendelkezésére. A normál méretű helyközi buszok mezőnyében egy hófehér Crossway képviselte az olasz gyáróriást. A Setra S 415 LE businesshez hasonlóan ebben a bemutatójárműben is pozitív hatást keltett az elegáns, parketta hatású padlóburkolat, ehhez hasonlót a magyar buszgyártók típusaiban is szívesen látnánk. A tőlünk nyugatabbra igen népszerű típus háromféle hosszváltozatban (10,8 m, 12 m, 13m), kétféle motorral (FPT Tector 7, FPT Cursor 9) készül, és Crossway LE néven létezik alacsony belépésű kivitele is.

A kínai eredetű Scania Higer A30 a többcélú helyközi autóbuszok mezőnyében les potenciális vevőkre (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A Scania standján szintén két autóbuszt tekinthettünk meg. Az előzetes beharangozásnak megfelelően a svéd gyártó elhozta a jól láthatóan kínai gyökerekkel rendelkező Higer A30-as típust, mely a menetrendszerinti és különjárati célokra egyaránt alkalmas helyközi-távolsági buszok mezőnyében próbál szerencsét. A busz hátuljában elhelyezett 9 literes Scania erőforrás négy különböző teljesítményszinttel (250, 280, 320 illetve 360 lóerő) rendelhető, utóbbi kettő 100%-os biodízel üzemmódra is képes. Közvetlenül a Higer mellett a Scaniával már hosszú ideje szorosan együttműködő spanyol Irizar népszerű turistabuszát, az i6-ost tekinthették meg az érdeklődők. A kiállított jármű természetesen Scania alvázra épült, de a spanyol cég emellett más gyártók alvázaira (Mercedes-Benz, Volvo) is készít autóbuszokat.

A midibuszairól ismert török-japán vegyesvállalat, az Anadolu Isuzu egyetlen járművel, a 9,5 méter hosszú Visigo midi turistabusszal vett részt az idei rendezvényen. Az egészen pofás megjelenésű, bézs színre fényezett bemutatókocsit néhány kör erejéig szintén lehetőség nyílt kipróbálni a drivingcamp Hungary tanpályáján. A jármű mozgatásáért Euro 6-os besorolású, 254 lóerős (187 kW) Cummins ISB 6.7 E6 motor felel, az erőátvitelről hatfokozatú ZF 6AS 1010 BO automatizált váltó gondoskodik.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a VDL sem maradt távol a Busexpótól. A városi-elővárosi buszok között idén a Citea típuscsalád alacsony belépésű, kétajtós változatát, a Citea LLE-t (Light Low Entry) állította ki a holland gyártó. A típus érdekessége, hogy a Credo „kiskerekű” típusaihoz hasonlóan 19,5”-os futóműveken gördül. A busz hátuljában Cummins ISB 6.7 E6 erőforrás dolgozik. A könnyű felépítésű verzió mellett normál futóműves változatban is elérhető a típus. A cég távolsági-turista irányvonalát a nevéhez méltóan futurisztikus megjelenésű Futura turistabusz képviselte. A meglehetősen hosszú vérvonalra visszatekintő típuscsalád legújabb generációjából már magyar rendszámos példányok is futnak Európa útjain. Az ötféle hosszváltozatban készülő típushoz kétféle Euro 6-os DAF motort kínál a VDL, négy különböző teljesítményszinten (330, 370, 440 és 460 lóerő). A sebességváltók a ZF termékei.

„Nemzeti autóbuszunk”, a Rába által importált Volvo 8900 LE, a DAKK Zrt. színeben (a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)


„Nemzeti autóbuszunk”, a Rába által importált Volvo 8900 LE, a DAKK Zrt. színeben

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Ugyancsak két jármű alkotta a (Rába-)Volvo idei felhozatalát. Közülük hazai szempontból a Dél-alföldi közlekedési Központ Zrt. (DAKK) által tavaly vásárolt 8900 LE volt az érdekesebb, melynek hátulján – alighanem egyetlen magyar alkatrészként – büszkén virít a „Delivered by Rába” felirat. A pletykák szerint kifejezetten borsos árú típus különböző változataiból az elmúlt évben összesen 52 példányt szerzett be a DAKK. A két- és háromtengelyes verzióban is rendelhető típus a Volvo D8K motorcsalád 280, 320 és 350 lóerős tagjaival készül, erőátviteli egységként Volvo I-Shift vagy ZF automataváltó választható. A svéd gyártó turistabusz-szekcióját ez alkalommal egy háromtengelyes 9700-as szemléltette.  A feltűnésmentes formájú, elegáns járművet Volvo D11K motor hajtja, igénytől függően 380, 430 vagy 460 lóerős változatban. Az erőátvitel 12 sebességes Volvo I-Shift automataváltó feladata.

A nagyszámú kiállító miatt a veterán járművek idén a kiállítási területtől valamivel távolabb, a vezetéstechnikai pálya területén kaptak helyet. Összesen kilenc gyönyörűen felújított oldtimer autóbuszt tekinthettek meg a látogatók, az Ikarus dicső múltját felidéző modellek (55, 180, 255, 266, 311, 620+ÁMG pótkocsi, 630-as városnéző) mellett egy 1971-es évjáratú Setra S80-as midibusz és egy Robur is részét képezte a felhozatalnak. A veterán járművek sorát színesítette két Latvija mikrobusz is.

Összességében a kiállítás idén is színvonalasra sikerült, a Busexpo fennállásának eddigi három éve alatt egyértelműen a hazai autóbuszos szakma legjelentősebb közösségi eseményévé nőtte ki magát. Találkozzunk jövőre is, a 2016-os Busexpón!

Címkék