Lépjen be, vagy regisztráljon!

Fellegek Mátyásföld felett – nehéz helyzetben a NABI budapesti gyáregysége

Azt mondják, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig él. Az utóbbi napokban – sajnos részben weboldalunk közreműködésével, amiért ezúton is elnézést kérünk – az az álhír kelt szárnyra a hazai autóbuszos körökben, hogy a 2013. január elsejével a NABI (North American Bus Industries) a megrendelések hiánya miatt budapesti gyáregységének végleges bezárására kényszerül, az itt előállított, hagyományos acélvázas busztípusok gyártása pedig visszavonhatatlanul a tengerentúlra, a cég egyesült államokbeli üzemeibe kerül át. Ezzel úgy tűnt, hogy végleg lezárul az Ikarus egykori 3-as telephelyének törénete, amely 1993 óta a NABI magyarországi főhadiszállásaként funkcionál. Ezt az értesülést pénteken a gyártó hivatalos Facebook-oldalán cáfolta, hangsúlyozva, hogy továbbra is folyik a munka az Újszász utcában. A további félreértések és pontatlanságok elkerülése végett összegyűjtöttük a gyártól és egyéb, gyártóhoz közeli forrásokból származó, közelmúltbeli és friss információkat, hogy lássuk, mi is a helyzet valójában a NABI mátyásföldi gyáregységével. Egyúttal számba vesszük a kialakult helyzetre esetlegesen megoldást jelentő lehetőségeket is.

Súlypontáthelyezés

A műanyagkarosszériás buszokat gyártó kaposvári üzem jelenleg teljes kapacitáson működik
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A NABI tavaly szeptember 26.-án kiadott sajtóközleménye szerint az Egyesült Államokból érkező megrendelések alakulását, valamint a belföldi autóbusztenderek elmaradását figyelembe véve átstrukturálja termelési tevékenységét. A cég a közeljövőben mindenekelőtt a világon egyedülálló, kompozitkarosszériás autóbuszok gyártására összpontosítja energiáit, ennek érdekében 2012-ben folyamatos létszámbővítést hajtott végre a CompoBusok előállítását végző kaposvári gyáregységben. Szükség is van a munkaerőre, ugyanis a magyar gyártó még tavaly év elején egy 150 darabos megrendelést kapott Los Angelesből kompozit autóbuszokra. Ez idén júniusig biztosan ellátja munkával a somogyi gyárat, mely jelen pillanatban teljes kapacitással üzemel, mintegy 200 embernek biztosítva ezzel megélhetést. A helyzet azonban távolról sem nevezhető rózsásnak. A magyarországi buszbeszerzések elhúzódása rendkívül nehéz helyzetbe hozta a budapesti gyáregységet, ahol a gyártó normál, acélvázas autóbuszai készülnek. Az üzem 2012 áprilisában a hagyományos NABI-vásárlónak számító Broward County (Florida állam) részéről egy 49 darabos NABI 40 LFW-széria gyártási jogát nyerte el, ezt azonban az év végére teljesítette. A továbbiakban a kedvezőtlen piaci helyzet miatt a gyártás lassítása, illetve átmeneti leállítása maradt az egyetlen lehetőség. A termelés átstrukturálása  elkerülhetetlen létszámleépítést hozott magával. A hírek szerint a vállalat 2012. december 20.-ával a gyártást végző dolgozók nagy részének elbocsátására kényszerült, ami összesen 79 fővárosi munkahely megszűnését jelenti. A vállalatvezetés, a pénzügy, valamint a mérnökök továbbra is a budapesti üzemben folytatják munkájukat – így az egység gyártóképessége továbbra is rendelkezésre áll –, a gyártás azonban további megrendelések hiányában teljesen leállt. A NABI vezetése mindent megtesz azért, hogy a termelés ismét beindulhasson, ennek érdekében a nemzetközileg is elismert mérnöki gárda a cégnél maradt és újabb innovatív autóbuszok fejlesztésén dolgozik. A budapesti telephelyet a lábra kapott híresztelésekkel ellentétben nem adta el a cég, és a buszok gyártásához szükséges berendezéseket sem szállították el Mátyásföldről, vagyis minden adott a gyártósorok ismételt beindításához. A leállás utáni újraindulás nem példa nélküli a NABI történetében, hiszen idén márciusban – bő egy évnyi kihagyást követően, immár második alkalommal – sikeresen újraindult a kompozitkarosszériás autóbuszokat előállító kaposvári gyáregység, amely azóta is folyamatosan üzemel. Ez tehát mindenképpen reménykedésre adhat okot.

Hazai megrendelésre várva

A Sirius típuscsalád a fővárosi gyár túlélésének záloga lehetne, ha indulhatna a Volán tendereken
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A NABI vezetése továbbra is bízik abban, hogy belátható időn belül a magyarországi közlekedési vállalatok megrendelései is hozzájárulnak a hazai munkahelyek megteremtéséhez, illetve megőrzéséhez – úgyannyira, hogy bizonyos pletykák szerint hosszú távon ez az egyik feltétele a budapesti üzem fennmaradásának. A gyár a gazdasági válság 2008-as kirobbanása ellenére sikeresen működött az elmúlt három évben, 2010 végén pedig bemutatta a többszáz millió forintos beruházással kifejlesztett, közel 70%-os magyar hozzáadott értékkel rendelkező Sirius típuscsaládot, amellyel a magyar és az európai piacra történő visszatérés a vállalat célja. A bemutatóbuszt már több magyarországi város közlekedési vállalata is tesztelte az elmúlt két évben. Az Amerikában igen népszerű BRT típuscsalád stílusjegyeit felvonultató, 12 métert meghaladó hosszúságú szóló modellnek városi és helyközi rendeltetésű variánsa is létezik már, korábbi nyilatkozatok alapján pedig a NABI csuklós változat, sőt, akár földgázüzemű (CNG), hibrid hajtású vagy trolibusz kivitel gyártását is fontolóra venné megrendelések esetén. A gyár amerikai típusai révén az alternatív hajtású autóbuszok terén igen komoly tapasztalattal rendelkezik. A különleges járműveknek a jelek szerint akár még a hazai piacon is lehetne keresnivalója, példának okáért Kecskemét városa a legfrissebb hírek szerint hibrid autóbuszok üzembe állítását tervezi, EU-s pénzügyi forrásokra támaszkodva. Természetesen jóval reálisabb célkitűzés hagyományos dízelmotoros autóbuszok nagyobb számban történő értékesítése Magyarországon, de ahogyan az mifelénk lenni szokott, még ez is komoly nehézségekbe ütközik. A hazai autóbuszpiac utóbbi két évben, állami részről történő tudatos megfojtása miatt az ígéretes járművekből mindezidáig mindössze két prototípus készülhetett el, és hiányzik a tenderek többségén megkövetelt referencia – enélkül pedig a külföldi (európai) érvényesülés is jóval nehezebb. Pedig a Sirius esetleges sikere komoly lökést adhatna a cégnek, a típus ugyanis hagyományos acélvázas konstrukció lévén minden bizonnyal a budapesti gyáregység terméke lenne, számos magyar munkahelyet mentve meg.

A hazai útkeresés mellett a NABI folyamatosan dolgozik a Sirius európai bevezetésén, ennek keretében a típuscsalád tavaly júniusban több délszláv piacon is, köztük a horvátországi Vrbovecben (Verboveczben) is bemutatkozott, sikert aratva a külföldi közlekedési szakemberek körében. Az igen látványos megjelenésű autóbuszok iránt több horvát város is érdeklődést mutatott. Az európai típusbizonyítvány birtokában a Sirius valamennyi  Európai Uniós előírásnak megfelel, így az Unió többi országában is eséllyel indulhat(na) a rivális gyártók termékeivel szemben. Mindazonáltal, a munkahelyek megőrzésén túl, a referenciák és a szükséges tapasztalatok megszerzése miatt kiemelten fontos lenne a cég számára, hogy a hazai Volán társaságok mihamarabb vásároljanak a modellből. Korábban, az ezredfordulót követő években a NABI az Excel (városi) illetve a 700 SE (helyközi) típusokkal már szerencsét próbált a hazai piacon, nem is sikertelenül, hiszen több Volán társaság (Volánbusz, Pannon Volán, Gemenc Volán, Kapos Volán, stb.) is rendelkezik ilyen autóbuszokkal, az általános tapasztalatok pedig igen kedvezőek voltak. Sajnos azonban a jelek szerint a pályázatkiírók szíve továbbra sem a magyar gyártók felé húz. A múlt héten napvilágot látott Volánbusz-tender éppen kellő referencia hiányában nem teszi lehetővé a NABI típusainak indulását (mint ahogyan szinte az összes többi magyar gyártóét sem), így a megmentőként várt tenderek és megrendelések továbbra is váratnak magukra. A Volán beszerzések tilalmának feloldásáról ráadásul mindezidáig nem érkezett hivatalos nyilatkozat kormányzati oldalról, így csak találgatni lehet, hogy a Volánbusz által kiírt közbeszerzési pályázat mögött ténylegesen a tenderstop feloldása áll-e, vagy csak a BKV-tól átveendő új vonalak járműigényének kielégítésére engedélyezték a cégnek új buszok beszerzését.

Molitus mint megmentő?

Molitus S91-es midibusz összeszerelése a NABI budapesti gyáregységének kísérleti üzemében
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Bár csak találgatás szintjén, de mindenképpen megemlítendő, hogy a budapesti gyáregység számára átmenetileg az is megoldást jelenthetne, ha esetleg a közeljövőben külföldről vagy belföldről komolyabb megrendelés érkezne Molitus S91-es midibuszokra. A néhai Ikarus Egyedi Autóbuszgyár egykori dolgozói által tervezett, 8 méternél rövidebb jármű továbbra is a BKK jövőbeli midibusztenderének egyik legfőbb esélyese, a skandináv országokból pedig élénk érdeklődés mutatkozik az esztétikus, minőségi kivitelű jármű iránt – a kis cég a tavalyi évben 7 kocsit értékesített norvég illetve svéd megrendelők részére. A Molitus nem rendelkezik saját gyártókapacitással, buszait különféle, járműgyártásra alkalmas csarnokokban szereli össze. Az eddig elkészült, összesen kilenc darab S91-es közül hármat, azaz a termelt mennyiség egyharmadát a NABI mátyásföldi üzemében szerelték készre, a két cég között pedig hagyományosan jó a kapcsolat, így egy nagyobb volumenű S91 megrendelés akár munkát adhatna a meglehetősen nagy szabad kapacitásokkal rendelkező fővárosi gyáregységnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez valóban csak találgatás a részünkről, hiszen készültek S91-esek más összeszerelő üzemekben is.

Röviden összefoglalva így állnak a dolgok a budapesti gyárban. A nyomasztó megrendeléshiány valóban aggodalomra ad okot, de bízunk abban, hogy a NABI vezetőinek a korábbiakhoz hasonlóan sikerül megoldást találnia a kialakult helyzetre. Őszintén reméljük, hogy a gyárat sikerül megmenteni, hiszen a jelenlegi gyártóink közül a legnagyobb múlttal rendelkező, és egyben az egyik leginnovatívabb cégről van szó, amely az egykori „nagy” Ikarus közvetlen leszármazottjaként a régi szép idők egyik utolsó képviselője Mátyásföldön.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : NABI

Hozzászólások