Lépjen be, vagy regisztráljon!

Irány Észak! – svéd exportra készült Molitus S91-esek átadása

Megjelenése óta az egyik legígéretesebb magyar autóbusztípusként tartják számon a szakmabeliek a Molitus, a Rába és a Webasto együttműködésének eredményeképpen megszületett S91 jelű midibuszt. Az elismerés nem is alaptalan, hiszen az egykori Ikarus Egyedi Autóbuszgyár tapasztalt tervezőgárdája által megálmodott, minőségi és innovatív megoldásokat felvonultató konstrukció már számos magyarországi és külföldi próbafutáson bizonyította képességeit. A modell 2008-as bemutatkozása óta ugyan viszonylag hosszú idő telt el anélkül, hogy megrendelés érkezett volna a típusra, tavaly azonban végre kedvező fordulatot vett a kis midibusz története: nem sokkal a második számú bemutatójármű észak-európai tesztkörútját követően ugyanis előbb Norvégiából, majd röviddel ezután Svédországból is megrendelést kapott a gyártó. Az utóbbi ország számára készített két darab S91-est július 10.-én, egy szűk körű sajtótájékoztató keretében adták át a leendő svéd üzemeltetőnek. Az eseményen mi is jelen voltunk, így elsőkézből számolhatunk be kedves Olvasóinknak az átadáson elhangzottakról, illetve az új midibuszok különleges részleteiről.

2012 kétségkívül a Molitus eddig legsikeresebb évének számít, köszönhetően a skandináv országokba exportált, összesen hét darab járműnek. A magyar autóbuszipar jelenlegi helyzetének ismeretében sajnos nem túl meglepő tény, hogy ezzel az eredménnyel az idei évben a hazai gyártók közül egyelőre a Molitus büszkélkedhet a legtöbb eladott komplett autóbusszal (ha a félkész járműveket is számításba vesszük, akkor a főként az amerikai piacra termelő NABI javára billen a mérleg). A svéd megrendelésre gyártott két midibusz vázszerkezete a többi S91-eséhez hasonlóan Mátyásföldön, a Lanta Kft. csarnokában készült, a készre szerelés viszont ezúttal a NABI budapesti gyáregységének kísérleti üzemében történt. Itt, születésük helyszínén került sor a buszok sajtótájékoztatóval egybekötött átadására is.

A kitartás eredménye

Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az ünnepélyes átadóceremónián Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, külön kiemelve a megjelent rangos vendégeket: Baranyai Ferencet, a NABI Kft. ügyvezető igazgatóját, Eddy Fonyódit, a budapesti svéd nagykövetség ügyvivőjét, Albert Johannessont, a svédországi Vinga Bus Partner AB képviselőjét, és végül, de nem utolsósorban Kovács Ferencet, a XVI. kerület polgármesterét. Beszédében elmondta: az átadás helyszínéül szolgáló létesítmény korábban az Ikarus 3-as számú gyáregysége volt, és már a régi szép időkben is itt adták át az új autóbuszokat a megrendelőknek, igaz, akkor még főként 200-as sorozatú Ikarusokat. Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár (Ikarus EAG) 2007-es bezárását követően az Irisbus által elbocsátott magyar szakembereket az egyebek mellett tetőrendszerekkel és hőmérséklet-szabályozó rendszerekkel foglalkozó Webasto vette szárnyai alá. A cégnek szerencsére lehetősége volt finnanszírozni az EAG egykori mérnökei által tervezett S91 jelű midibusz kifejlesztésének költségeit is. A projekthez igen jó partnert találtak az autóbuszalvázak terén komoly tapasztalatokkal rendelkező győri Rába személyében. Együttműködésük első kézzel fogható gyümölcsét, az S91 prototípusát a 2008-as Tököli Autóbuszfesztiválon láthatta először a nagyközönség, majd ezt követően számos magyarországi nagyvárosban, köztük Budapesten, a BKV-nál is tesztelték a járművet. Az igen kedvező tapasztalatok ellenére azonban mégis éveknek kellett eltelniük, mire a típus legelső sorozatpéldányai leszállításra kerülhettek. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy 2011 elején még úgy tűnt, hogy az év nyarán összesen 40 darab S91-es áll majd szolgálatba Budapesten, miután az Orangeways a Molitus midibuszával diadalmaskodott a BKV járatkiszervezéses tenderén. Az eredményt azonban a harmadik helyezett Vértes Volán Zrt. megtámadta, majd a BKV végül nemes egyszerűséggel érvénytelennek minősítette a miditendert. Ezt később a Közbeszerzési Döntőbizottság jogszerűnek mondta ki. – a szerk.) A várva várt első megrendelés végül nem is Magyarországról, hanem a sikeres skandináv tesztkörút eredményeképpen Norvégiából, az S91 elődjének számító Ikarus E91 midibuszokkal korábban már kedvező tapasztalatokat szerző RSA vállalat részéről érkezett. A norvég cég idén májusban át is vette a tavalyi év nyarán megrendelt öt darab S91-es autóbuszt. „Természetesen továbbra is várjuk a magyar vevőket is” – tette hozzá Adamis úr.

A most átadott két S91-es megrendelője, a Vinga Bus Partner AB társaság a Molitus svédországi partnerein keresztül ismerte meg a modellt, ők korábban nem rendelkeztek hasonló járművel. Beszédének zárásaként az ügyvezető igazgató elmondta: meggyőződése, a Molitus midibuszai méltó utódai lesznek a magyar járműipari múltnak, és reményét fejezte ki, hogy Johannesson úrék nem utoljára járnak hazánkban új autóbuszokat átvenni.

Ezt követően Svédország képviseletében Fonyódi úr vette át a szót, aki először angolul, majd – magyar származású lévén - magyarul mondta el köszöntő beszédét. Mint fogalmazott, a kereskedelem rendkívül fontos alapköve a fejlődésnek olyan kis országok esetében, mint Magyarország és Svédország, ezért országa különösen nagy hangsúlyt fektet az Európai Unió tagállamaival való kereskedelemre. Mint mondta, jó látni, ahogy sikeres magyar cégek sikeres svéd cégekkel kötnek szerződést. Elmondta továbbá azt is, hogy a svéd kormányzat nagyszabású terveket dédelget, Ewa Björling kereskedelmi miniszter asszony ugyanis 2015-ig meg szeretné duplázni a svéd exportot. A magyar-svéd kereskedelmi mérleg egyébként 2011-ben hazánkra nézve pozitív volt. Beszéde végén Fonyódi úr országa nevében gratulált a Webasto-nak a megköttetett üzlethez, és további sikeres együttműködést kívánt.

Adamis úr hozzáfűzte: a svéd vezetés tervei között az is szerepel, hogy 2020-ig megkétszerezze a tömegközlekedésben résztvevők számát. „Őszintén reméljük, hogy az ehhez kötődő járműbeszerzésekben a Molitus is szerepet kaphat” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Az egyik midibuszt gyermekszállításra utaló táblákkal is felszerelték
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A soron következő felszólaló Kovács Ferenc, a XVI. kerület polgármestere volt, aki mindenekelőtt a munkahelyteremtés fontosságát hangsúlyozta. Kovács úr egyébként, amint azt elmondta, családilag is kötődik a magyar autóbuszgyártáshoz, hiszen édesapja és édesanyja is három évtizeden át az Ikarusban dolgozott. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a most átadott két midibusz létrejöhetett, munkahelyeket teremtve a XVI. kerületben, ott, ahol egykor az Ikarus budapesti gyáregysége is működött. Mint mondta, külön örül, hogy az S91 a különösen nehéz és igényes, világmárkák (Volvo, Scania) által uralt svéd piacon is fel tudta venni a versenyt a külföldi konkurenciával. Amint azt beszédében kifejtette, szeretné, hogy Magyarországon magyar autóbuszok közlekedjenek, és reménykedik abban, hogy rövid időn belül a BKV-nál is megjelenhet a típus. Hozzátette: az egykori mátyásföldi Ikarus gyár ma is ipari területnek minősül (az új tulajdonos ugyan lakóövezetet szeretett volna kiépíteni a helyén, ezt azonban az önkormányzat nem engedélyezte), így akár százas nagyságrendű megrendelések esetén is rendelkezésre állnak megfelelő nagyságú csarnokok az S91-esek összeszereléséhez. Mindemellett pedig az önkormányzat anyagilag is támogatja az új munkahelyek létrehozását. Befejezésképpen a polgármester Fonyódi úrhoz csatlakozva sok sikert kívánt az S91 megalkotásában részt vevő cégeknek a továbbiakhoz.

A rendezvény végén Csizmadia Katalin, a Rába Jármű Kft. üzletfejlesztési menedzsere vette át a szót. Mint mondta, a Rábánál az Ikarus EAG bezárása után sem adták fel a reményt, hogy egyszer ismét autóbuszokat, illetve autóbuszalvázakat fognak gyártani. Köszönetet mondott a Molitusnak és az S91 létrehozásában részt vevő cégeknek, hogy segítségükkel ez az álom újraéledhetett, és hogy az S91-gyel új piacokat is megnyithattak. Ezt követően, a ceremónia zárásaként Csizmadia asszony jelképesen átadta az új midibuszok kulcsait Albert Johansson úrnak. Végezetül Adamis úr megköszönte a jelenlévőknek a részvételt, és – tekintettel  arra, hogy a buszok a rendezvény után hamarosan útnak is indultak Svédország felé, az első kocsi ugyanis már az átadást követő héten munkába állt – útravalóul két ajándékkosárral kedveskedett a svéd vendégeknek.

Precizitás felsőfokon

A kulcsok ünnepélyes átadását követően egy rövid ideig lehetőségünk volt közelebbről is megismerkedni az új S91-esekkel. A buszokat a svéd Västraffik vállalat világoskék flottaszínére fényezték (a legfrissebb hírek szerint a BKK is hasonló színárnyalatra tervezi átfesteni az autóbuszait), ugyanis a járműveket megrendelő Vinga Bus Partner AB június közepétől e cég alvállakozójaként fogja üzemeltetni a magyar midibuszokat Göteborgban és környékén. A svéd igények szerint készült járművek számos apróságban különböznek mind a magyar piacra szánt, mind pedig a május folyamán Norvégiába szállított S91-esektől. A hazai üzemeltetői szempontok szerint fejlesztett, korábban a Magyarbusz [Info] által is kipróbált változathoz képest alapvető eltérést jelentenek a skandináv rendeltetésből fakadó jellegzetességek, ilyen például egyebek mellett a teljes, kétrétegű thermoplan hővédő üvegezés (egyedül a hátsó szélvédő egyrétegű). Szintén a minél jobb hőszigetelés biztosítása érdekében hátul a korábban használt bolygóajtók helyett a mérnökök ebben az esetben kétszárnyú lengőajtókat alkalmaztak. További eltérés az alapváltozathoz képest, hogy a midibuszokat ezúttal Mobitec gyártmányú, narancssárga fényű elektronikus külső utastájékoztató kijelzőkkel szerelték fel; érdekesség, hogy a helyi igényeknek megfelelően a járművek bal oldalára is került kijelző, mely a járatszám mellett az úticél megjelenítésre is alkalmas. Ugyancsak vevői kívánságra a buszok elején zászlótartókat is elhelyeztek a tervezők, amelyek nemzeti ünnepek alkalmával kapnak majd szerepet.

A svéd kivitel utastere jelentősen különbözik a magyar piacra szánt változatétól
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az utastérben a vastagon párnázott, magasított támlás, hárompontos biztonsági övvel ellátott Kiel Lite típusú utasülések jelentik a legfőbb eltérést a hazai piacra szánt verzióhoz képest. Az ülések típusa megegyezik a korábban Norvégiába szállított buszokban használtakkal, huzatuk és mindenekelőtt darabszámuk azonban eltérő. A svéd rendeltetésű S91-esek összesen 18 darab fixen rögzített, valamint további két lehajtható ülőalkalmatossággal rendelkeznek, szemben az összesen 21 utasüléssel felszerelt, norvég exportra készült kocsikkal (utóbbi buszokban szokatlan módon közvetlenül a második ajtó mögött, a jobb oldalon is található egy lehajtható ülés, ebből fakadóan az ajtót a hátfal irányából határoló szélfogóüveg kialakítása is egészen más). A digitális órával kiegészített belső utastájékoztató kijelző immáron mozgó szöveg megjelenítésére is képes, sőt, a busz hátuljában egy második, menetiránnyal szemben elhelyezkedő kijelző előkészítése is megtörtént. Érdekes módon a leszállásjelző gombok a svéd megrendelésre gyártott midibuszokban (ellentétben a magyar és a norvég kivitellel) nem teljes tenyérrel lenyomható kialakításúak  - ez azonban nem feltétlenül hátrány, hiszen az akár véletlenül, táskával is megnyomható, nagyméretű gombok már sok esetben okoztak bosszúságot.

Kis méretükből és biztonsági övvel felszerelt utasüléseikből adódóan a most átadott S91-esek a tervek szerint iskolabuszként is feladatot kapnak majd, ezért az egyik busz elején és hátulján egy-egy, gyermekszállításra utaló, lehajtható, fényvisszaverő táblát helyeztek el, amelyet két-két narancssárga fényű villogó egészít ki. Külön érdekesség, hogy a midibuszokat alkoholteszterrel is felszerelték, amelyet a jármű beindításakor meg kell fújnia a buszvezetőnek. Amennyiben a berendezés úgy érzékeli, hogy a sofőr indulás előtt alkoholt fogyasztott, elektronikus úton blokkolja a gyújtást, megakadályozva ezzel a busz elindítását. A biztonságot automata fedélzeti tűzoltórendszer növeli, amely motortűz esetén aktiválódik, és egy, a jobboldali légcsatornában elhelyezett nagynyomású tartályból fúvókákon keresztül azonnal oltóanyagot juttat a motortérbe.

A Molitus mérnökei természetesen a svéd S91-esek esetében sem fukarkodtak a típusra jellemző ötletes apróságokkal. A midibuszok egyebek mellett egy külső, 230 V-os csatlakozó aljzattal is rendelkeznek, amelyen keresztül az elektromos hálózatra felcsatlakozva az akkumulátor töltése, illetve a hűtővíz előmelegítése valósítható meg. A sofőrfülkében a tervezők elhelyeztek egy további aljzatot is, ez azonban nem laptopok és egyéb elektronikus eszközök, hanem mobil radiátorok csatlakoztatására szolgál – a hideg skandináv teleken ugyanis erre komoly igény mutatkozik. A buszvezető kényelmét fűthető sofőrülés fokozza, emellett pedig természetesen az S91 védjegyének számító, hűtött pohártartó sem maradhatott ki az extrafelszerelések sorából. Az esélyegyenlőség jegyében a buszokat külső utastájékoztató hangszóróval is felszerelték, amely a vakok és gyengénlátók számára jelent könnyebbséget. A svéd igények figyelembe vételével készült S91-esek norvég rendeltetésű társaikhoz hasonlóan nem rendelkeznek nyitható ablakfelületekkel, ami nem meglepő, hiszen az említett északi országokban nem igazán jellemző a kánikula. Melegebb nyári napokon az utastér kellemes hőmérsékletéről Spheros (Webasto) gyártmányú légkondícionáló gondoskodik.

Csoportkép az egyik S91-es előtt a Molitus dolgozóival és a Vinga Bus Partner képviselőivel
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A műszaki paraméterek tekintetében nincs számottevő változás a magyar illetve norvég kivitelű S91-esekhez képest, a Rába B115.50-174 jelű alvázára épülő, valamivel több mint 7 tonna saját tömegű midibuszok kellő dinamizmussal történő mozgatásáról ezúttal is a Mercedes-Benz Atego teherautóból származó, Mercedes-Benz OM 904 LA típusú, 4250 cm3 lökettérfogatú, 156 lóerős (115 kW), 610 Nm maximális nyomatékú négyhengeres dízelmotor gondoskodik. Az erőforrás AdBlue adelék segítségével teljesíti az Euro V-ös környezetvédelmi norma előírásait. Az erőátvitelért Allison S2100 GEN4 típusú, 5+1 fokozatú hidraulikus automataváltó felel. Újdonságot jelent a korábbi buszokhoz képest, hogy a svéd megrendelő kérésére, praktikussági okokból az üzemanyag illetve az AdBlue betöltőnyílása egy helyre, közös fedél alá került. A most átadott járművek egyébként alkalmasak a biodízel üzemanyaggal történő működésre is.

A jövőt illetően alapvetően optimisták a Molitusnál. A tervezőgárda nagy szakmai tapasztalata mellett az S91 egyik legfőbb ütőkártyája lehet, hogy egy olyan piaci szegmensbe lép be, ahol a külföldi konkurencia nem kifejezetten aktív. A gyártó a „legkisebb nagy busz” névvel illeti a modellt, utalva arra, hogy az S91 nem egy kishaszongépjármű alapjaira épített konstrukció, hanem egy normál autóbusz minden előnyével rendelkező, ugyanakkor annál kisebb méretű, agilis és sokoldalú jármű. A típus elődjének tekinthető Ikarus E91 rendkívül sikeresnek bizonyult a skandináv országokban, az S91-nek pedig minden esélye megvan arra, hogy méltó utódja legyen az egykori legendás magyar autóbuszgyártó utolsó városi midibuszának. A cég vezetése bízik abban, hogy a norvég illetve svéd megrendeléseket a közeljövőben további eladások követhetik, a későbbiekben pedig Finnország vagy akár Csehország is S91-vásárlóvá válhat. A külföldi lehetőségek mellett pedig továbbra is van esély arra, hogy előbb-utóbb Budapesten is találkozhatunk a Molitus midibuszaival, hiszen a típus egy „majdnem megnyert” fővárosi tenderrel már büszkélkedhet. Őszintén reméljük tehát, hogy a most átadott két autóbusz, illetve az öt, korábban Norvégiába értékesített kocsi csak a kezdet egy nagy siker felé vezető, hosszú úton.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Molitus

Hozzászólások