• Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405
  Napra pontosan húsz éve, 1995. január 19-én álltak forgalomba a fővárosi Várbusz vonalán a budai várnegyed képét azóta is meghatározó Ikarus 405-ös midibuszok. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, hogy egy részletesebb írással emlékezünk meg az Ikarus legkisebb típusáról.
 • Egyről a kettőre – Modulo Medio Hybrid bemutató
  Szeptember 18-án mutatkozott be a nagyközönségnek a magyar evopro cégcsoport által kifejlesztett Modulo autóbuszcsalád legújabb tagja, a soros hibrid hajtással szerelt Modulo Medio Hybrid. A bemutatóra a Magyarbusz [Info] csapata is meghívást kapott.
 • Szívátültetés – Credo Econell CiTY Euro VI teszt
  Hosszas várakozás után június közepére elkészült, június 27-e óta pedig már utasforgalomban is részt vesz a Credo első Euro VI-os minősítésű motorral hajtott autóbusza, a Credo Econell CiTY Euro VI.
 • Mi lesz veled, magyar buszgyártás? – stratégiai megállapodást kötött a Rába és a Volvo
  Némelyeket sokkolt, másokat kevésbé ért váratlanul a február 12-én bejelentett hír: stratégiai buszpiaci együttműködési megállapodást kötött egymással a jelenleg 73,67%-ban a magyar állam tulajdonát képező győri Rába Járműipari Holding Nyrt. és a Volvo Bus Corporation.
 • Magyar vándorok - hazánkban kevésbé ismert Ikarus exporttípusok
  A sok pozitív visszajelzést látva, folytatjuk az egykori Ikarus gyár különlegesebb típusainak bemutatását. Az előremutató prototípusok után, ez alkalommal szériagyártású, külföldi exportpiacokra szánt, és ebből kifolyólag Magyarországon kevésbé ismert modelleket vonultatunk fel
Lépjen be, vagy regisztráljon!

ARC-Ikarus

A ma Ikarus néven futó autóbuszokat a szeghalmi illetőségű Auto Rad Controlle Kft. (ARC) gyártja. A céget 1989-ben alapították, fő profilja ma autóbuszok gyártása és autóbusz alkatrészek kereskedelme. A cégnek elsősorban keleti kapcsolatai vannak. Az ARC továbbá autóbuszok teljes körű felújításával és modernizálásával is foglalkozik, eddig közel 200 autóbusz újszerű állapotra való felújításán vannak túl; emellett pedig külföldi cégek magyarországi képviseletét is ellátják.

2003-ban jelent meg a piacon a cég legelső autóbusza, igaz, ez még korántsem volt teljesen saját fejlesztés. A csuklós busz, mely a Magyar Járműtechnikával (MJT) szoros együttműködésben készült, és lényegében az egykori Ikarus 417-es továbbfejlesztésének tekinthető, az MJT-ARC 183 nevet kapta. A két cég azonban nem sokáig dolgozott együtt, hamarosan elváltak útjaik. Az MJT lényegében ma is erre a modellre építi termékskáláját (a típus ma MJT L83-01D néven fut), az ARC pedig egy teljesen új, természetesen alacsonypadlós városi típuscsalád kifejlesztése mellett döntött.

Az cég végül 2005-ben mutatta be első teljesen saját fejlesztésű autóbuszát, az ARC 187 jelű csuklós buszt, melyet a volt Ikarus mérnökei terveztek. A típusszám a busz hosszúságára (18,75 m) utal; megjelenésekor ez volt a leghosszabb magyar gyártmányú háromtengelyes csuklós busz a piacon. Ez a típus kezdetben a Vasi Volánnál készült, különlegessége az öt darab utasajtó. A típus hamarosan viszonylag komoly arculatfrissítésen esett át.

A csuklós változatot 2007-ben követte a szóló változat, a 134, mégpedig háromajtós városi kialakításban, Cummins motorral. Ez a típus már a kezdetektől az új homlokfallal rendelkezik. Az első példányok a 187-eshez hasonlóan a Vasi Volánnál készültek és itt is álltak forgalomba. A gyártást idővel az egykori „nagy” Ikarus mátyásföldi üzemébe költöztették.

2008-ban mutatkozott be a 134 rövidebb, 12,7 méter hosszú változata, a 127, mely egyelőre csakis elővárosi kivitelben rendelhető.

2009-ben gyökeres fordulat következett be a cég életében: az Auto Rad Controlle és a Széles Gábor irányította Műszertechnika tulajdonát képező Ikarusbus Kft. együttműködésbe kezdett, létrehozva a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-t, melynek keretében a korábban ARC néven forgalmazott autóbuszok 2010 február óta a legendás Ikarus márkanéven kerülnek forgalomba. A típusnevek innentől kezdve V illetve E betűvel kezdődnek, előbbi városi, utóbbi elővárosi rendeltetésre utal; a számok változatlanok maradtak. A tervek között szerepel a buszokban a magyar értékhányad növelése. Az együttműködésnek a Rába Járműipari Holding Nyrt. is szerves része.

2011 júliusában mutatkozott be a V134-es típus modellfrissítésen átesett változata. A ráncfelvarrás minimális külső és komlyabb belső módosításokat jelent. Az első modernizált kocsi az Agria Volán tulajdonába került, Eger helyi közlekedésében vesz részt.

A cég jelenlegi éves termelése kb. 25 busz, a gyár szerint akár évi 300-500 autóbusz legyártására is fel vannak készülve.

Az ARC-Ikarus buszok különlegessége, hogy „lapra szerelt” formában is megvásárolhatóak, ekkor a megrendelő maga építi össze az autóbuszt. Ebben az esetben a vázszerkezetet juttatják el a megrendelőnek, aki beépíti a további alkatrészeket.

Jelenleg valamennyi autóbuszt amerikai gyártmányú Cummins motor hajtja. (A prototípus 187-es még MAN motorral rendelkezett.)  Az erőátvitelről  Allison vagy ZF sebességváltó gondoskodik. Minden Ikarus autóbusz Low Floor kivitelű, azaz teljes hosszában alacsonypadlós.

Az ARC-Ikarus kínálatát jelenleg négy típus alkotja, illetve ide vehető a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) által kifejlesztett csuklós trolibusz is. A cég a hírek szerint a közeljövőben egy távolsági autóbuszcsalád kifejlesztését is tervezi.

Jelenlegi típusok:

E127
Elővárosi közlekedésre szánt, 12,7 méter hosszú, 2-2-0 ajtóelrendezésű, Low Floor kivitelű autóbusz.
E134
Elővárosi, 13,4 méter hosszú, alacsonypadlós autóbusz. Valójában a V134 2-2-0 ajtóelrendezésű változata. Ez a típus az első, amelyet már Ikarus néven fejlesztett ki a cég. Érdekessége, hogy készült már belőle speciálisan kialakított tüdőszűrő-busz is.
V134
Városi kivitelű, alacsonypadlós, 13,4 méter hosszú városi szóló autóbusz. Az előírások szerinti lehető leghosszabb kéttengelyes konstrukció. Mivel viszonylag kevés közvetlen konkurense van, nagy lehetőségeket látnak benne. Ajtóképlete 2-2-2.
V187
Az Ikarus 18,75 méter hosszú, 100%-ban alacsonypadlós városi csuklós autóbusza. Négy vagy ötajtós kivitelben is rendelhető, valamennyi ajtó teljes szélességű, kétszárnyú bolygóajtó. Az ARC első teljesen saját fejlesztése.
SZKT-ARC Tr187
A Szegedi Közlekedési Kft.-vel együttműködésben készített 18,75 méter hosszú, alacsonypadlós csuklós trolibusz, mely a V187 autóbusz alapjaira épül. A jármű Škoda elektronikával és négy, teljes szélességű utasajtóval rendelkezik.

 

A gyár honlapja:

www.muszertechnika.hu

www.autorad.hu