Lépjen be, vagy regisztráljon!

Külföldre kacsintás – Oroszország is beszáll a Modulo gyártásába

Ahogy azt már korábban megírtuk, megérkezett az első megrendelés a magyar evopro cégcsoport által kifejlesztett Modulo midibuszcsaládra - az idei év végéig összesen huszonöt példányt készítenek az elektromos hajtású változatból Moszkva részére. Már a legutóbbi, szeptemberi bemutatón is lehetett pletykákat hallani az esetleges oroszországi gyártásról, most azonban már konkrétumokkal is tudtak szolgálni az illetékesek. A bejelentésre jó alkalmat bizosított a VII. Magyar-Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletember-találkozó, melyet budapesti Danubius Hotel Hélia szállóban rendeztek meg. A szálloda főbejárata előtt a Modulo típuscsalád legújabb, nemrégiben a Magyarbusz [Info] által is részletesen bemutatott hibrid hajtású prototípusát tekinthették meg az érdeklődők.

A moszkvai Open Innovations Forum szakkiállításon megszületett megállapodás értelmében Oroszország a moszkvai központú NCC (Nanotechnology Center for Composites) vállalaton keresztül bekapcsolódik a kompozit karosszériás Modulo buszcsalád gyártásába. Az erről szóló szerződést október 15-én írták alá a felek, csütörtökön pedig ünnepélyesen meg is erősítették. Az egykori Moszkvics gyár területén működő NCC olyan modern technológiai eszközparkkal és kapacitással rendelkezik, amely megfelelő alapot jelenthet a Modulo nagy sorozatban történő gyártásához. Az együttműködő cégek reményei szerint a magyar innováció, az orosz eszközök és a nemzetközi technológia egyesítésével megindulhat a könnyűszerkezetes midibuszcsalád sorozatgyártása és nemzetközi, első lépésben keleti térhódítása.

Az orosz piac nyitva áll – főleg azoknak, akik helyben gyártanak

A konferenciát követő sajtótájékoztatón részt vett Ujhelyi Sándor, a Vállalkozók Klubja Egyesület elnöke, Mészáros Csaba, az evopro csoport elnök-tulajdonosa, Molnár Péter, az NCC műszaki igazgatója, míg orosz oldalról Irina Salgunova, a Szentpétervári Befektetési Bizottság elnöknője, Nyikolaj Prisjaznyuk, a Rosztov Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Leonyid Grigorjevics Shurigin, az Oroszországi Föderáció kereskedelmi képviselője Magyarországon. A felszólalók kitértek az orosz-ukrán konfliktus kereskedelemre gyakorolt hatásaira, ezen belül is a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok jelenlegi helyzetére. Az orosz vendégek szerint a gazdasági szankciók ellenére is van lehetőség az országaink közötti üzletkötésre, különösen az építőipar, a közlekedés és a turizmus terén. Álláspontjuk szerint az orosz piac továbbra is kiváló üzleti lehetőségeket kínál az európai partnerek számára, ám tudomásul kell venni, hogy vége azoknak az időknek, amikor Oroszország olyan termékeket vásárolt, melyek teljes egészében külföldön készültek. Az orosz vezetés célja a hazai gazdaság fejlesztése, ennek érdekében szorgalmazzák, hogy az országban piacra kerülő termékek legalább részben Oroszországban készüljenek. Ezt a hozzáállást természetesen nem csak a magyar, hanem a nyugat-európai cégektől is elvárják.

Molnár Péter, az NCC műszaki igazgatója (balra) és Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa a szerződés megerősítése után (Fotó: evopro)
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Buszos szempontból a sajtótájékoztató legérdekesebb momentumai természetesen az evopro csoport oroszországi üzletét érintő beszédek voltak. Molnár Péter, az NCC műszaki igazgatója  kiemelte, hogy Oroszország a jövőben nagy hangsúlyt kíván fektetni az innovatív műszaki megoldások alkalmazására, a kompozit járműgyártás pedig kiemelt téma az országban. Az NCC - egyedüli cégként Oroszországban - szénszál és üvegszál gyártására is képes. A vállalat elsődleges feladata kompozit szerkezetek gyártása, a technológia fejlesztése és meghonosítása Oroszországban. Ennek érdekében nagy értékben korszerű berendezéseket vásárolnak, és külföldi szakembereket is alkalmaznak. Emiatt döntött úgy az evopro csoport, hogy velük működik együtt a jövőben. Lokalizáció nélkül gyakorlatilag nem lehet ma már betörni az orosz piacra, ezért az oroszországi gyártást egyébként sem igazán lehetett megkerülni. Moszkva határozott elvárása, hogy az országon belül gyártott buszok közlekedjenek az útjain. (Ez a magyarországi döntéshozók számára is követendő példa lehetne – a szerk.)

Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa szerint Magyarország számára a keleti nyitás politkája szempontjából fontos lépés ez a megállapodás. Mint mondta, az orosz piacra bejutni ma már csak olyan termékkel lehet, amely közös fejlesztés, illetve gyártás eredménye. Idehaza az innovációs lánc sokszor megszakad, a számtalan kiváló ötletből az esetek többségében mindössze egy-két prototípus születik. A sorozatéretté váláshoz további know-how-ra, tapasztalatokra van szükség. Az NCC a legmodernebb gépeket és eszközöket szerzi be a gyártáshoz, így a velük való együttműködés jó lehetőséget jelent a nagyszériás gyártással kapcsolatos ismeretek bővítésére, tapasztalatok szerzésére.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy miért nem lehet Magyarországon megoldani a gyártás nagyarányú felfuttatását. Ennek oka Mészáros úr szerint az, hogy hazánkban jelen pillanatban nem áll rendelkezésre olyan szaktudás és legfőképpen olyan, több tízmillió eurós eszközkészlet, amivel meg lehetne valósítani a következő évekre eltervezett gyártási volument. Az egykori NABI CompoBus gyártása során alkalmazott technológiát az elnök-tulajdonos elavultnak nevezte, mivel véleménye szerint a kompozit felépítmények jövőjét nem a kézi, manufakturális jellegű termelés, hanem a gépesített, nagy sorozatban történő gyártás alapozhatja meg. A magas fokú automatizáltság és a nagy gyártási darabszámok révén a kompozit karosszéria előállítási költségét az evopro számításai szerint a felére lehet csökkenteni a „kézi” gyártáshoz képest. A magyar cégcsoport - Mészáros úr szavaival élve - a jövő technológiájával kíván dolgozni, ezért is döntöttek úgy, hogy az NCC-vel közösen indítják be a Modulo család sorozatgyártását. Mindazonáltal a járművekben minden olyan alkotóelem magyar lesz, ami jelen pillanatban hazai forrásból beszerezhető - így például a futóművek a Rábától, a kormánymű a Csepeltől, az utasajtók pedig az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft.-től érkeznek. Hozzátette: nyitottak arra, hogy licenc alapján gyakorlatilag bárhol a világon gyárthassák az evopro által kifejlesztett midibuszokat.

A sajtótájékoztatót követően került sor az evopro és az NCC képviselői által egy nappal korábban aláírt megállapodás megerősítésére, melyet a szerződő felek aláírásukkal pecsételtek meg.

Ambiciózus tervek, külföldi érdeklődők

A szerződés értelmében a Modulo buszok kompozit felépítménye a továbbiakban Oroszországban, az NCC-nél készül majd. A készre szerelés ugyanakkor Magyarországon történik, a MABI-BUS Kft. mátyásföldi telephelyén (a NABI egykori budapesti gyáregységében). A folyamat tehát nagyjából fordított elvet követ, mint a NABI CompoBus esetében, ahol a járművek fényezett kocsiteste készült hazánkban, a végszerelés pedig a tengerentúlon történt. Kérdésünkre, miszerint a jövőben valamennyi Modulo busz felépítménye az orosz cégnél készülne-e, az evopro képviselői elmondták: amennyiben erre a vevő részéről kifejezett igény mutatkozik, a teljes gyártás (beleértve a kiszerelést is) a célországban történhet. Mindazonáltal a keleti piacokat elsősorban az NCC üzemében gyártott karosszériákkal tervezik ellátni.

Nagy jövő előtt áll a Modulo? A tervek 2016-ra több száz legyártott példányt vizionálnak (Fotó: evopro)
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az idei év során Moszkva részére gyártandó huszonöt darabos Medio-széria kocsiteste is az orosz üzemben készül majd, hasonlóan a rövidesen bemutatásra kerülő három újabb prototípus buszéhoz. A komolyabb termelés beindítását 2015-től tervezik. Első lépésben összesen ötven darab, különböző méretű (Minimo, Medio, Optimo) kompozit karosszéria kerül legyártásra a jövő év folyamán. Az ehhez szükséges gyártószerszámokat az evopro már kiszállította Moszkvába. Ezek a berendezések a jövőben is a magyar cégcsoport tulajdonát fogják képezni. Az első, kis darabszámú széria fog mintául szolgálni a további gyártószerszámok elkészítéséhez. A célkitűzések a következő évekre is határozottak, 2016-ra már százas nagyságrendű gyártási darabszámot kíván elérni a két cég.

A magyar fejlesztésű, innovatív buszcsalád gyártása iránt több más helyről is érdeklődés mutatkozik. Az egyik potenciális jövőbeli partner az alacsonypadlós villamosokat gyártó, ugyancsak orosz illetőségű Uraltransmash cég, melynek hosszú távú tervei között szerepel,  hogy portfólióját kompozitkarosszériás evopro midibuszokkal bővítse ki. Szintén komoly szándékot mutatnak a buszok járatba állítása mellett a helyi gyártásra is kazah és belarusz partnercégek. Karim Maszimov kazah miniszterelnök és delegációja júniusban a magyarországi látogatás alkalmával már megtekintette a Modulo elektromos hajtású prototípusát. A járművet az elmúlt két napban a belarusz és jekatyerinburgi képviselők Moszkvában tekinthették meg és próbálhatták ki.

Az evopro emellett természetesen nem feledkezik meg a magyarországi piacról sem. Szeptemberben összesen tizenegy nyugat-magyarországi városban mutatkozott be a Modulo elektromos hajtású változata. Az országjárás a tervek szerint november folyamán folytatódik, hogy a keleti országrészben élők is megismerkedhessenek az innovatív midibusszal. Amint bővebb információhoz jutunk a pontos helyszíneket illetően, természetesen megosztjuk kedves Olvasóinkkal.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Hozzászólások