Lépjen be, vagy regisztráljon!

Sikerre hangolva – hamarosan bemutatkozik a Credo Econell 12

A magyar autóbuszgyártás szempontjából alighanem az év egyik legnagyobb horderejű eseményéről számolhatunk be: a hazai piacvezető gyártó, a Credo megújult weboldalára ugyanis felkerültek az első hivatalos képek a cég legújabb típusáról, az Econell 12 névre keresztelt alacsony belépésű elővárosi szóló autóbuszról, mely az EN 12 helyét veszi át a kínálatban. A 19,5”-os átmérőjű kerekekkel szerelt, sikeres „kiskerekű” termékcsalád modernizációjáról az első hírek az év elején röppentek fel, azóta a hazai autóbuszos szakma komoly érdeklődéssel várta az eredményt. A napvilágra került képek és információk alapján kijelenthetjük, hogy a Szombath Imre főkonstruktőr vezette mérnökcsapat ezúttal sem okozott csalódást.

A győri illetve mosonmagyaróvári illetőségű cégcsoportnál a korábban bejelentett gyárbővítéssel és modernizálással párhuzamosan arculatátalakulás is zajlik; ennek első lépése a már említett, a korábbinál jóval tetszetősebb és modernebb hatású honlap, valamint a korábbi típusok jelentős külső-belső átdolgozása. A Credo tervezőgárdája számára meglehetősen mozgalmasnak bizonyul az idei év: március elején mutatkozott be a teljes hosszban alacsonypadlós Citadell típuscsalád FPT (Iveco) motorral hajtott szóló illetve csuklós verziója, a 19,5”-os termékcsalád modernizációja pedig még korántsem zárult le – a gyári honlap tanúsága szerint többek között az Econell 18 elővárosi csuklós autóbusz is fejlesztés alatt áll, de információink szerint az EC/IC 12 típusok korszerűsítése is napirenden van.

Az idei év egyelőre nem sikertörténet a hazai autóbuszgyártók számára, legalábbis ami az eladási darabszámokat illeti – ezért azonban legkevésbé sem a gyártók, sokkal inkább a fizetőképes kereslet hiánya, valamint részben a kritikus állapotban vegetáló autóbuszpark megfiatalítására irányuló tendereket leállíttató központi vezetés tehető felelőssé. Mindezek fényében különösen örvendetes, hogy a jelenlegi legnagyobb magyar buszgyártó cég a nehézségek közepette is új, piacképes típussal rukkol elő.

Az egykori licencadó, a cseh SOR Libchavy cég típusaitól való egyre nagyobb mértékű (sőt, lassan teljesnek mondható) elszakadás jegyében a megújult típuscsalád a korábbi típusjelölési rendszert (két betű, két szám) mellőzve fantázianevet kapott;  az elnevezés egyszersmind utal a Credo típusok egyik legfőbb ütőkártyájára, a gazdaságosságra, valamint a Citadell típussal való rokonságra. Az új busz, amint azt említettük, az utóbbi időben egyre nagyobb darabszámban értékesített EN 12 utódja -  aligha véletlen, hogy a Credo ezt a modellt mutatja be elsőként a korszerűsített „kiskerekű” termékcsalád tagjai közül, ugyanis a piackutatások szerint az elővárosi autóbuszok szegmensében az üzemeltetők figyelme hazánkban is egyre inkább az alacsony belépésű, ún. Low Entry konstrukciójú autóbuszok felé fordul. Az Econell elsőként való bemutatásával ezt a tendenciát igyekszik meglovagolni a magyar gyártó, annak érdekében, hogy a jövő évben (remélhetőleg) kiírandó Volán-tendereken már egy kipróbált, minden tekintetben korszerű típussal szállhasson ringbe.

Az újdonságról egyelőre csak viszonylag kevés részletet mutató, gyári képek láttak napvilágot. A prototípus autóbusz értesüléseink szerint már több sikeres győri tesztfutáson túl van, szemfüles helyi közlekedésbarátok fel is figyeltek a buszra, képet azonban senkinek sem sikerült készítenie róla – így a sajtóbemutatóig be kell érnünk a gyár által napvilágra hozott fényképekkel. Az Econell 12 első példánya fehér fényezést kapott, ez – a Credo hagyományaihoz hűen – minden bizonnyal egy matricás dekorációval is kiegészül később. A házon belül készült formaterv igen jól sikerült, az általános vélemény szerint az Econell az eddigi egyik legharmonikusabb megjelenésű Credo autóbusz. A modell homlokfalának stílusa az arculatváltás keretében a Citadelléhez igazodik, bár a viszonylatjelző felső vonalának ívelése vitathatatlanul egyedi összképet kölcsönöz a busznak. A stílusváltást az eddig csak a Citedell kiváltságának számító, látványos betűstílusú logó alkalmazása is mutatja. Bár a gyár által eddig közölt képeken nem igazán látszik részleteiben a busz oldala, könnyen észrevehető, hogy az oldalfal lemezelését a Citadelléhez hasonlóan alakították ki; a korábbi műanyag borítás helyett hajlított, ragasztással rögzített alumínium-táblákat alkalmaztak a tervezők. A hátfalról egyelőre csak egy, a jobb hátsó fényszórókat ábrázoló fényképet hozott nyilvánosságra a gyártó, azonban ezen is sok lényeges változtatás megfigyelhető: a Credo ugyanis jelek szerint kiskerekű típusain a jövőben szakít az eddigi modelleken használt, szögletes, Hella gyártmányú lámpákkal, helyüket fekete lámpafészekbe foglalt, kör alakú LED-es világítótestek veszik át – melyek amellett, hogy igen mutatósak, minden bizonnyal fényerő tekintetében is felülmúlják a korábban használt lámpatesteket. Mivel a tervezők az utastér világítását is ezzel a gazdaságos és modern technológiával oldották meg, az Econell jelenleg az egyetlen olyan magyar gyártmányú autóbusz, melynél a homlokfali fényszórók kivételével mindenütt LED-es fényforrásokat alkalmaztak. Kíváncsian várjuk az első éjjel készített képeket a buszról.

A megújúlt hátfalról egyelőre még csak ez az egy kép látott napvilágot (Forrás: www.credobus.hu)

Az Econell utasteréről egyelőre nem hozott nyilvánosságra képeket a gyártó. Borítékolhatóan a korábbinál elegánsabb megjelenésű és korszerűbb lett az utastér, a légcsatornák, illetve a modern városi-elővárosi autóbuszokban elmaradhatatlan sínes kapaszkodórendszer megjelenése is biztosra vehető. A hírek szerint a poggyásztartó is módosult az EN 12-höz képest, a dobogók számát pedig minimálisra redukálta a tervezőcsapat.

Műszaki tekintetben a vázszerkezet módosítása a legfontosabb újítás; a teljes mértékben megújult homlok- és hátfal mellett ugyanis a busz főbb paraméterein is változtattak a mérnökök. Korábban a Credo 19,5”-os kerekkel ellátott típusait a sofőrök részéről kisebb-nagyobb kritikák érték a vezetőfülke relatív szűkössége miatt – ezeket az új busz megalkotásakor a cég tervezői messzemenőkig figyelembe vették. A módosítások keretében a mellső túlnyúlás meghosszabbításával jóval tágasabb, kényelmesebb sofőrkabin kialakítása vált lehetővé, továbbá mód nyílt szélesebb első utasajtó beépítésére is. A buszvezetők további kényelmét növelik az új tárolórekeszek, valamint az Econellben debütáló vadonatúj műszerfal, mely a Credo saját fejlesztése. A térérzetet tovább javítja, hogy immár a vázszerkezet keresztmetszete nem szűkül össze a busz orra felé haladva, hanem egyenes vonalban tart a homlokfalig. A változtatások eredményeképpen a busz hossza összesen 20 cm-rel, pontosan 12 000 mm-re növekedett.

A hajtáslánc területén nincs változás, azaz maradt az immár közel ezer Credo autóbuszban bizonyított, hathengeres, 5,9 literes, 264 lóerő (194 kW) teljesítményű, FPT NEF (korábban Iveco Tector 6) típusú dízelmotor, mely egyébként az Econell fölé pozícionált Citadell típuscsalád szóló változatához is választható. A motor az Euro V-nél szigorúbb EEV emissziós előírásoknak is megfelel. Erőátviteli egységként továbbra is a ZF robotizált illetve manuális sebességváltói, valamint az Allison szentgotthárdi üzeméből származó automataváltó rendelhető. A futóművek a korábbiakhoz hasonlóan a Rába termékei; ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy az Econellben a magyar alkatrészek értékaránya megközelíti a 90%-ot.

Az új típusról bővebb információval a rövid időn belül esedékes hivatalos sajtóbemutatót követően tudunk szolgálni. A Credo típusmodernizálási programja egyébként, ahogy említettük, nem áll meg a Low Entry modellcsaládnál, a hírek szerint a projekt következő állomása a gyártó ezidáig legnagyobb példányszámban eladott típusa, az EC 12 utódjának megjelenése lehet.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo

Hozzászólások