Lépjen be, vagy regisztráljon!

Egy nagy dobás – Credo Inovell 12 bemutató

Igazi meglepetéssel készült az idén kilencedik alkalommal megrendezett Tököli Autóbuszfesztiválra Magyarország jelenlegi piacvezető autóbuszgyártója, a győri székhelyű Kravtex: az április 26.-ai seregszemlén mutatkozott be ugyanis hivatalosan a nagyközönségnek a cég régóta várt újdonsága, a Credo Inovell 12 névre keresztelt, vadonatúj helyközi szóló autóbusz. A cég helyzetéről hallható nyomasztó hírek ellenére a mérnökcsapat szemmel láthatóan nem unatkozik: a 2011 végén bemutatott, elővárosi kivitelű Econell 12 debütálása után pár hónappal ismét új, mi több, rendkívül ígéretes modellt üdvözölhettünk a gyár standján.

A győri cég eddigi legsikeresebb típusainak számító EC 12 és IC 12 modelleket egyszerre leváltó újdonság (a hírek szerint az emelt padlószintű LH 12 típus önálló utódot kap a későbbiekben) érkezéséről  már hónapokkal ezelőtt lehetett híreket és pletykákat hallani, a fejlesztés pontos állását azonban egészen a legutóbbi napokig sikerült teljes titokban tartania a gyárnak. Sőt, ezúttal még a sasszemű helyi autóbuszbarátok sem futottak össze a félkész prototípussal a próbafutások során. Az Inovell közel egy éves fejlesztőmunka eredménye, létrehozásában Szombath Imre főkonstruktőr irányítása alatt majdnem negyven magyar tervezőmérnök vett részt. Az új buszt, melyről az első képek a gyár szerdai sajtótájékoztatóját követően kerültek fel a világhálóra, a szerencsésebbek a tököli bemutató napján élőben is kipróbálhatták, a Credo szimpatizánsainak egy csoportja ugyanis ezzel a busszal érkezett Győrből a kiállítás helyszínére.

Töretlen fejlődés

A hátfal legtöbb eleme az Econellről származik
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A Credo átfogó termékfejlesztési és arculatváltási programjának újabb állomását jelentő Inovell 12 fejlesztési struktúrája számos pontban mutat hasonlóságot a Econellével, ami nem véletlen, hiszen a tervezés itt is azonos irányelvek szerint történt. A mérnökök célja a helyközi „kiskerekű” típuscsalád modernizációjakor is egy olyan kompromisszummentes, korszerű modellsorozat létrehozása volt, amely a korábbi típusok valamennyi előnyös tulajdonságával rendelkezik, ugyanakkor mentes az elődmodellek hiányosságaitól. A győriek újdonsága jóval több egy egyszerű modellfrissített kiadásnál, melyet jól mutat, hogy a mérnökök az Inovell esetében sem hagyták érintetlenül a vázszerkezetet. Az új helyközi autóbusz 11 990 mm-es hosszúsága pontosan 170 mm-rel haladja meg az elődmodellét; az Econellnél is alkalmazott koncepció szerint a hosszgyarapodás itt is a mellső- illetve hátsó túlnyúlások növekedésében jelentkezik, a 6190 mm-es tengelytáv változatlanul hagyása mellett. A moduláris felépítés többféle ajtóelrendezési kialakítást tesz lehetővé, változatos üzemeltetői igényeknek feleltetve meg ily módon a típust. A vadonatúj homlokváznak köszönhetően a karosszéria keresztmetszete immár a busz elejében sem szűkül össze, így a vázszerkezet a jármű teljes hosszában azonos, 2525 mm szélességű. A tervezők módosítottak a busz hátuljának szerkezetén is, melyet az új hátfal, valamint az utasablak-sáv végződésének korábbitól eltérő kialakítása tett indokolttá. A jármű magassága légkondíciónálóval 3200 mm, ami éppen 100 mm-rel múlja felül az Econell hasonló adatát.

Az Inovell külső megjelenését az egységesítés jegyében természetesen az aktuális márkaarculathoz igazították, így visszaköszönnek rajta a gyártó legújabb modelljeinek (Citadell, Econell) meghatározó stíluselemei. Az új busz jóval komolyabb megjelenésű formával büszkélkedhet elődeinél; az összkép kifejezetten tetszetős, a korábbinál sokkal inkább turistabuszos jellegű, ami a jármű elejének kialakítására fokozottan igaz. A DAF kamionokból származó homlokfali fényszórókat az Econellből jól ismert világítótestek váltották fel, melyek a megszokott fekete lámpafészkekben kaptak helyet. Ezeket a lámpákat leszámítva egyébként az Econellhez hasonlóan az Inovellen is kizárólag LED-es fényforrásokat találunk. Újdonságot jelent a LED-es nappali menetfény, mely bekapcsolt állapotban igen attraktív és modern megjelenést kölcsönöz a busznak; a diódákat a ködlámpák körül, negyedkör alakban sorakoztatták fel a tervezők. A homlokfali fényszórókat a korábbinál magasabbra helyezték, így azok kikerültek a kisebb koccanások esetén veszélyesnek számító zónából. Vadonatúj az első szélvédő, melynek alsó vonala a korábbinál lejjebb húzódik. A első ablakoszlopokat a karosszéria színére fényezték, akárcsak a külső visszapillantó tükröket; ezek az apróságok tovább emelik az autóbusz megjelenését.

A kerékjárati íveket körülölelő, és így a kerekeket optikailag megnövelő fekete burkolatot, amely az Econellen nagy sikert aratott, az Inovellen is alkalmazták, bár a műanyag oldalpanelek elhelyezkedése és mérete ebben az esetben csak kisebb terjedelmű feketítés elhelyezését tette lehetővé. A sötétített utasablakok sávja jóval lendületesebb vonalvezetésű, mint az elődmodell esetében, a leghátsó ablak alsó részének merész bemetszése pedig kifejezetten egyedi részletnek számít. A minél tetszetősebb megjelenés érdekében az új buszról a dísztárcsák sem maradtak le. A fehér színűre fényezett bemutatóbuszt visszafogott, de elegáns matricás dekorációval is ellátták, melyen a típus jelmondata („utat nyit”) is helyet kapott.

A hátfal emlékeztet a leginkább az Econellre, hiszen a hátsó lámpák, a lökhárító, valamint a motortérajtó is erről a típusról származik, azonban a kisebb hátsó szélvédő és az aljában elhelyezett Inovell felirat egyértelműen azonosítja a új buszt. A szélvédő kisebb mérete kihangsúlyozza a hátfal finom, a szélvédő alsó vonalával párhuzamos törésvonalát, így a busz hátulja bizonyos szögből nézve enyhén döntöttnek tűnik.

Ízléses fedélzet

Kilátás az Inovell hátuljából
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Mivel a korábbi EC 12 illetve IC 12 típusjelzésű modellek mostantól egy típusnév alatt futnak, a felszereltséget, illetve az ajtóelrendezést kizárólag a megrendelő igényei határozzák meg. A bemutatóbusz 1-1-0 ajtóképlettel készült, de a típus emellett rendelhető kétszárnyú második ajtóval is. Mind elöl, mind középen az eddiginél szélesebb utasajtók kerültek beépítésre a minél könnyebb fel- illetve leszállás biztosítása érdekében; további módosításként a második ajtót a korábbinál egy osztással hátrébb találjuk. A padlómagasság az elődtípusokéhoz hasonlóan 800 mm; a lépcsők rendkívül látványos, sötétkék LED-es megvilágítást kaptak.

Kellemes hangulat és a Credo buszok jellegzetes színvilága fogadja az utazót az Inovell utasterébe lépve. A beltérben a legnagyobb változást az újfajta utasülések megjelenése jelenti. A fokozatmentesen dönthető és szélesíthető távolsági ülőalkalmatosságokat stílszerűen a török Inova cég szállítja. Kialakításuk megfelelő, nagyobb távolságú utakra is kényelmesek. Az Inovell fedélzetén összesen 51+1 ülő és 30 álló utasnak jut hely, a bemutatóbuszétól eltérő ülés- illetve ajtóelrendezés (pl. babakocsitároló kialakítása) esetén ez természetesen módosulhat. A korábbinál hosszabb karosszéria egyik legkellemesebb hozadéka, hogy a tervezőknek módja nyílt az ülések közötti távolság növelésére, így a lábtér immár a 180 cm körüli magasságú utasoknak is bőségesen elegendő. Valamennyi utasüléshez jutott leszállásjelző gomb és olvasólámpa, ami tovább fokozza az utastér kényelmét. A vészjelzőgombok a plafonon kaptak helyet.

Nagyot javult a minőségérzet: amint az várható volt, a korábbinál jobb anyagokkal találkozhatunk az beltérben. Újak a kárpitok, a légcsatornák és a kézipoggyásztartó polcok pedig igényes bézs szövetborítást kaptak. A típus a rendelhető extrák (pl. italhűtő) révén akár különjárati célokra is alkalmas, a Volán társaságok számára pedig természetesen elektronikus külső utastájékoztató kijelző is szerepel az opciós listán.

A vezetőkörnyezet szintén komoly változásokon ment keresztül. A megnövelt mellső túlnyúlás, akárcsak az Econell esetében, lehetővé tette a korábban több buszvezető által szűkösnek talált vezetőfülke megnagyobbítását, így ezentúl a testesebb sofőröknek sem lesz okuk panaszra. Megújult a műszerfal is, a továbbfejlesztett kezelőfelületen a korábbinál mutatósabb, nagyobb méretű gombokat találunk. A kényelem további fokozása érdekében az eddiginél több rakodóteret és tárolórekeszt alakítottak ki a tervezők a vezetőtérben.

A hirtelen jött április végi melegben a Sütrak gyártmányú légkondíciónáló is megmutathatta, mire képes. A beszámolók alapján a hűtés hatásfoka kitűnő, a rendszer az egész utastérben egyenletes, kellemes hőmérsékletet biztosít. A bemutatóbuszban használt berendezés mellett egyébként opcionálisan Webasto, illetve Thermo King gyártmányú egységek közül is választhat a leendő üzemeltető.

Bevált módszer, jó módszer

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően az Inovell a Volán vállalatok körében is sikerre számíthat
(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A igen kedvező tapasztalatoknak köszönhetően az Inovell 12 tervezésekor is maradtak a bevált főegységeknél a Credo mérnökei, így e téren nem tudunk számottevő módosításról beszámolni. Az új helyközi busz az elődmodellekben már bizonyított hajtáslánccal készül, így a Volán vállalatok számára is egyszerű lesz áttérni az új típusra. Műszaki szempontból újdonságot jelent a korábbinál hosszabb kardántengely, mely a hátsó túlnyúlás megnövelése miatt került beépítésre. A fejlesztés során a mérnökök a gyár hagyományaihoz hűen kiemelt figyelmet fordítottak  a takarékos és gazdaságos működés biztosítására. A könnyűszerkezetes építési módból fakadó, rendkívül alacsony üzemanyagfogyasztásnak köszönhetően az Inovell minimálisan (!) évi egy millió forintot  takarít meg üzemeltetőjének. Az üresen kevesebb, mint kilenc tonna tömegű autóbusz mozgatásáról a Credo típusainak döntő többségében megtalálható, FPT (Iveco) NEF 6 típusú, 5880 cm3 lökettérfogatú, 264 lóerős (194 kW), 1000 Nm maximális nyomatékú, hathengeres erőforrás gondoskodik. A motor AdBlue adalék segítségével az Euro V-nél is szigorúbb EEV környezetvédelmi norma előírásait is teljesíti. Az erőátvitelért az Econellben is alkalmazott ZF 6S 1010 BO típusú, hatfokozatú kézi sebességváltó felel. Opcióként robotizált ZF nyomatékváltó is elérhető a buszhoz.

A beépített magyar alkatrészek értékaránya – akárcsak a Credo többi 19,5”-os kerekeken gördülő modelljénél – az Inovell esetében is eléri a 85%-ot, mely a busz kategóriájában egyedülálló. A úttartásról megszokott módon a Rába gyár elöl független kerékfelfüggesztésű, hátul merev hidas kialakítású, légrugózású futóművei gondoskodnak. A megfelelő tapadást Michelin gyártmányú gumiabroncsok biztosítják. A hidraulikus rásegítésű kormánymű az RBL, a retarder pedig a Voith terméke. Az Inovell megengedett legnagyobb gördülő össztömege a gyártó más „kiskerekű” típusaihoz hasonlóan 16 500 kg, melynek viseléséből a mellső tengely maximálisan 5800, míg a hátsó tengely 10 700 kg-mal részesedik.

Nagyra hivatottság

Ezúttal is csak gratulálni tudunk a Credo-nak az újabb rendkívül ígéretes, modern autóbusztípushoz. Az Inovell 12 sikeresen ötvözi az alacsony fenntartási költségeket és a kedvező vételárat a minőségi kidolgozással és részletmegoldásokkal, ami könnyen a siker kulcsa lehet a gyártó reményei szerint hamarosan kiírandó buszbeszerzési tendereken. Az elődmodellek értékesítési darabszámaiból kiindulva, az Inovellnek rendkívül fontos szerep juthat a Credo jelenlegi nehéz helyzetének  megoldásában, amennyiben végre zöld utat kapnak a Volán beszerzések, amelyhez egyébként a szükséges hitelkeret is jóideje a közlekedési vállalatok rendelkezésére áll. Érdemes megemlíteni, hogy a helyközi kivitelű IC 12 típusból már több példány fut Romániában, az Inovell tehát akár külföldi érdeklődésre is számot tarthat. Az új típus 2013-tól lesz elérhető a hazai közlekedési társaságok számára, így előreláthatólag a jövő év közepétől találkozhatunk majd az első sorozatgyártású példányokkal Magyarország útjain.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo

Hozzászólások