Lépjen be, vagy regisztráljon!

Egészségügyi megbízott – Modulo M108 R bemutató

Nemrégiben üzembe állt az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. speciálisan tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére kialakított autóbusza, amelynek fejlesztése a hazai buszos körökben már jóideje köztudott volt. A magyar gyártó mátyásföldi, Újszász utcai üzemében készült újdonságról az internet megfelelő szegleteiben már korábban is lehetett itt-ott kémfotókat találni, hivatalos forrásból azonban elsőként mutathatjuk be Olvasóinknak a nem mindennapi jármű részleteit. A busz különlegességét jól mutatja, hogy az acélvázas Modulo M sorozat többi tagjáétól eltérő típusjelzést is kapott: M108 R néven érkezik a Budapesten népszerű M108 D egyedülállóan felszerelt, egészségügyi feladatok ellátására tervezett változata.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet számára készített jármű az újjáalakuló Ikarus Egyedi első valóban egyedi igények szerint készült autóbusza, bár valójában nem az első ARC-eredetű autóbusz, amelyet a megszokott utasszállítás helyett gyárilag egészségügyi célokra alakítanak át. Korábban a Lanta Consulting Kft. az ARC-vel együttműködve, még Ikarus logóval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére gyártott hasonlót. Az alaptípusok különleges igények szerinti gyári átépítése egyébként korántsem ismeretlen dolog a magyar buszgyártásban. Az Ikarusnál annak idején komoly hagyománya volt a különféle speciális felhasználású járműveknek, a 200-as és 300-as sorozat tagjaiból az évtizedek során egyebek mellett látásvizsgáló ambulancia, mozgó ABC és versenyautó-szállító változat is készült. A jelek szerint ez a hagyomány, még ha arányosan kisebb mértékben is, de a jelenlegi magyar buszgyártásban is tovább él.

R, mint rendhagyó

A típusjelzésben szereplő R betű egy személyautónál szinte biztosan valamilyen növelt teljesítményű sportváltozatot jelölne, esetünkben viszont természetesen nem erre, hanem a röntgen szóra utal. A speciálisan felszerelt jármű feladata, hogy a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet mozgó tüdőszűrő állomásaként a Hajdú-Bihar megyei falvakat járva biztosítsa a megyeszékhelytől távolabb eső kistelepülések lakosságának ingyenes szűrővizsgálatát. A kórház korábban egy normál közforgalmú autóbuszból átalakított, 1987-es évjáratú Ikarus 280.02-est használt erre a célra, ez a busz azonban 2013-ban végleg megkapta az obsitot, így ennek utódjaként érkezik most a vadonatúj, egyedi gyártású Modulo.


Az M108 R hivatalosan az első kétajtós, acélvázas Modulo, bár az Ikarus logós elődmodellből már létezett ilyen változat

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Kívülről talán csak a feltűnő matricázás és az elsötétített üvegezés árulja el a buszokra kevésbé fogékony szemlélő számára, hogy nem egy hétköznapi M108 D-vel van dolga. A már jól ismert formavilág változatlan, az éles sasszemet és előrehaladott autóbuszmániát igénylő részletektől eltekintve az M108 R megjelenése feltűnésmentes. A külső méretek (az eltérő légkondicionáló miatt a magasságot leszámítva) megegyeznek a normál városi változat megfelelő paramétereivel. A busz hossza 12 745 mm, szélessége 2550 mm, tengelytávja pedig 6455 mm, miközben túlnyúlások is maradtak az eredetiek.

Bár kétajtós, 2-2-0 ajtóelrendezésű járműről van szó, az M108 R valójában még nem a korábban beharangozott elővárosi változat előfutára, hanem a fővárosból jól ismert háromajtós M108 D módosított változata. A busz fenékváza a háromajtós városi alaptípuséval azonos, emellett a főegységeket is változtatás nélkül emelték át a testvérmodellből. Műszaki szempontból tehát tulajdonképpen egy átépített M108 D-ről van szó, befalazott hátsó ajtóval.


Kimondottan tetszetős a busz megjelenése, a királykék szín különösen jól áll neki

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A homlokfalon az egyetlen apró változást a Modulo logó elhelyezkedése jelenti, amely a megszokott helyéről, a homlokfali szerelőajtó közepéről ezúttal a szélvédő alatti mattfekete területre költözött át. A busz jobb oldalán a leghátsó oldalablakot kiiktatták, a helyén két darab zárható 230 V-os csatlakozó aljzatot alakítottak ki. Az egyik a falvakba történő kitelepülésekkor a röntgenkabin energiaellátását biztosítja, míg a másik a busz a segédberendezéseinek külső áramforrásról történő működtetését teszi lehetővé. A mellső futómű vonalától hátrafelé az oldalablakokat elsötétítették, hasonlóan a hátsó szélvédőhöz.


Kívülről a sötétített ablakok adják meg az M108 R jellegzetes karakterét

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Mivel a szűrőbuszként történő alkalmazás során nincs rájuk szükség, az M108 R-ből kimaradtak az elektronikus utastájékoztató kijelzők, és hasonló sorsra jutottak a külső ajtónyitó gombok is. Érdekes, hogy a busz az egészségügyi rendeltetés ellenére nem fehér vagy piros fényezést kapott, hanem a vevő kérésének megfelelően elegáns sötétkékre fényezték - ami egyébként véleményünk szerint sokkal jobban áll a típusnak, mint például a BKK-féle világos árnyalat. A cikk galériájában található képek sajnos nem igazán adják vissza a pontos színt - a fotózáskor ugyanis kimondottan cudar idő uralkodott az Újszász utca környékén.

Kérem a következőt!

Ha kívülről esetleg első ránézésre nem is tűnnek fel, közelebb lépve már hamar nyilvánvalóvá válnak a különbségek a széria M108 D-hez képest. Már az utastérbe vezető bolygóajtók sem szokványosak, mivel az első az alaptípustól megszokott módon pnaumatikus működtetésű, míg ezzel szemben a hátsó ajtó szárnyait elektromotor mozgatja. A második ajtónál kihajtható mechanikus rámpa áll a mozgáskorlátozottak rendelkezésére. A szűrővizsgálatok során alkalmazott protokoll a következő: az utastér első negyede a személyzet részére van fenntartva. A páciensek a hátsó ajtón keresztül szállhatnak fel a szűrőbuszra, itt egy földig leérő műanyag hőstop függönyt is elhelyeztek a tervezők a kíváncsi tekintetek kizárása és a belső tér hőntartása céljából. A páciensek az ajtó mellett található adminisztrációs munkaasztalnál intézhetik a papírmunkát, majd az innen nyíló, függönnyel elválasztott öltözőben vetkőzhetnek le a vizsgálatokhoz. Ezt követően röntgenes szűrővizsgálat esetén a busz eleje, míg ultrahangos vizsgálathoz a hátulja felé kell venniük az irányt. Az egyes helyiségeket válaszfalak határolják el egymástól.


A személyzeti helyiségben összesen nyolc ülőhelyet találunk, 2+2 soros elrendezésben

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

Az utastér berendezése természetesen merőben eltér a szokásostól, egyedül a vezetőtér kialakítása egyezik meg teljesen az alapváltozatéval. Klasszikus értelemben vett utasüléseket csak a busz elejében, az első válaszfalig terjedő részen találunk. Mivel ez a terület egyúttal öltözőhelyiségként is szolgál a személyzet számára, a vevő kérésének megfelelően az itt található, nem elsötétített oldalablakokat függönyökkel látták el. A BKV flottájában megtalálható városi kiviteltől eltérően a szűrőbusz a férőhelyek maximalizálása érdekében elöl 2+2 soros üléselrendezéssel rendelkezik, vagyis a vezetőfülke és az első ajtó mögötti másfeles üléseket száműzték a fedélzetről. Összesen nyolc ülésnek sikerült helyet szorítani a személyzeti részen, ezenkívül van még egy további ülés a válaszfal mögött, a már említett adminisztrációs asztalnál is. Ebben az üléskiosztásban így összesen 8+1 főnyi utasnak, pontosabban inkább személyzetnek biztosít férőhelyet az M108 R. A dupla ülések miatt a rövidke utasfolyosó persze jóval szűkebb, mint a városi változatban, de egy, a falvakban akár egész napokat is eltöltő röntgenbusz esetében nem is követelmény a gyors utasáramlás biztosítása. Az ülőalkalmatosságokat a megszokott módon ezúttal is a lengyel Ster cég szállítja. A nyilvánvaló különbségeken túl olyan apróbb eltérések is felfedezhetők az utastérben az alapkivitelhez képest, mint például a hiányzó leszállási szándék-, illetve indításjelző LED-sorok az ajtók felett.

Az M108 R központi elemét képező, minden oldalról sugárzásvédett, ólombevonatú, elsősorban tüdőszűrésre kialakított röntgenkabin a busz bal oldalán, közvetlenül a második ajtó vonala előtt, az egykori peronrészen kapott helyet. A hozzá csatlakozó digitális diagnosztikai rendszer lehetővé teszi a vizsgálati eredmények azonnali kiértékelését a telepített LCD-monitorokon keresztül.


A busz közepén elhelyezett röntgenkabin

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A beltér berendezésének kialakításakor kiemelt szempont volt, hogy a páciensek számára fenntartott öltözőhelyiség a lehető legtágasabb legyen. A tervezés során emellett nagy hangsúlyt kapott a rendelkezésre álló tér maximális kihasználása, ezért egyedi gyártású, az adott térrész adta lehetőségekhez igazodó formájú és méretű szekrények, illetve tárolórekeszek kerültek beépítésre az összes szóba jöhető helyre.


A páciensek öltözőhelyisége a második ajtó vonala mögött

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A busz hátulja felé haladva a páciensek részére fenntartott öltöző mögött újabb helyiségbe léphetünk be. Itt a menetirány szerinti jobb oldalon egy tágas munkapultot alakítottak ki a tervezők, fiókokkal és 230 V-os csatlakozókkal. Ez a rész a kitelepülésekkor egyúttal konyhaként is funkcionál, az aljzatokba ilyenkor kávéfőzőt, mikrohullámú sütőt lehet csatlakoztatni.

A konyha résszel szemben, a bal oldalon egy, az ultrahangos vizsgálatokhoz szükséges vizsgálóasztal került beépítésre, ami a későbbiekben műbőr borítású szivacspárnával lesz ellátva. Az asztal szükség esetén felhajtható, és ebben az állapotában hevederrel rögzíthető. A vizsgálóasztal mögött, a motorsátor homlokoldalára szerelve egy akasztós ruhásszekrényt találunk.

A jármű végében, a megboldogult harmadik utasajtó helyén egy vegyszeres toalett kapott helyet, kézmosóval. Az utóbbihoz szükséges víztartályt a már említett munkapult alatt helyezték el a tervezők. A toalettet magába foglaló fülke természetesen zárható, és a páciensek biztonsága érdekében vészjelző gombbal is ellátták.


Balra a munkapult, mögötte a toalett, jobbra a ruhásszekrény (az ultrahangos vizsgálóasztal a kép elkészülte után lett beépítve)

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A busz személyzeti, illetve a vizsgálatok céljára fenntartott része külön-külön kapcsolható utastér-világítással, szellőzéssel és légkondicionálással rendelkezik. Az egyes helyiségek megfelelő hőmérsékletéről két darab, egyenként 2,9 kW fűtő-, illetve 2,7 kW hűtőteljesítményű Autoclima gyártmányú légkondicionáló berendezés gondoskodik.

Bevált alapok

Gépészeti szempontból az új szűrőbusz nem sokban különbözik hagyományos szóló társaitól, az M108 R-ben a városi változatban már bizonyított főegységekkel találkozhatunk. Bár a gyártónak a csuklós változat révén a Paccar tekintélyt parancsoló 11 literes turbódízelével is van már tapasztalata, a szűrőbusz hátuljában ugyanazt az Euro 6-os besorolású Cummins ISB6.7 E6 280B dízelmotort találjuk, mint a BKV flottájában szolgáló M108 D-k esetében. A hathengeres, 6690 cm3-es erőforrás legnagyobb teljesítménye 280 lóerő (209 kW), maximális nyomatéka 1100 Nm, utóbbit 1600-as percenkénti fordulaton adja le; az Euro 6-os emissziós norma határértékeit kipufogógáz-visszavezetés (EGR) és AdBlue adalék együttes alkalmazásával teljesíti. A motor nyomatékát 6+1 fokozatú Allison T 325 R automataváltó közvetíti a kerekekhez.


Nagyítóval kell keresni a változásokat a motortérben, a korábbi klímakompresszor hiánya az egyik ilyen eltérés

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A motortérben a korábbiakhoz képest változást jelent az eredeti klímakompresszor hiánya, ezzel szemben a kipufogó még a megszokott módon, alul van kivezetve, emiatt a motortérajtón is megmaradt az Euro 6-os Cummins motorral szerelt Modulókra jellemző szellőzőnyílás. (Az acélvázas Modulo buszok kipufogócsöve a jövőben motortól függetlenül, egységesen a tetőn lesz kivezetve. A Paccar motoros csuklós verziónál már találkozhattunk ezzel a megoldással, ám időközben elkészült az első ilyen kialakítású szóló kocsi is, amely NTP-546 forgalmi rendszámmal azóta már a fővárosi utakon rója a kilométereket.)


Az M108 R tetején még nincs dóm, a kipufogógáz-utókezelő egység ezúttal maradt a motortérben

(a galéria megtekintéséhez kattintson a képre)

A légrugózású futóművek ezúttal is a ZF-től érkeztek, elöl a merev hidas kialakítású RL 85 A, míg hátul a portál rendszerű, szintén merev hidas AV 132/87 jelű egységet találjuk. A megfelelő tapadásról Hankook gyártmányú gumiabroncsok gondoskodnak.

Használják egészséggel!

A most bemutatott tüdőszűrő busz egyelőre az M108 R típus egyetlen példánya, ám annak ellenére, hogy az ehhez hasonló speciális járműveket nem szokták tucatszámra vásárolni, korántsem biztos, hogy ez így is marad. A különleges busz további megrendelők figyelmét is felkeltheti, hiszen a koncepció más hazai (elsősorban vidéki) kórházak számára is ideális megoldást kínál a hasonló, helyben végzett szűrővizsgálatok biztosítására. Ezért aztán nem lennénk meglepve, ha a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet részére átadott buszt belátható időn belül újabbak követnék, esetleg akár más egészségügyi feladatokra alkalmas, így például véradó vagy látásvizsgáló kivitelben.

Ne maradjon le a magyar buszgyártással kapcsolatos legfrissebb hírekről! Kövessen minket Facebookon és Google Plus-on is!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : ARC-Ikarus

Hozzászólások