Lépjen be, vagy regisztráljon!

Visszapillantó rovat

Földi űrhajók – a hongkongi Ikarus EAG E99 DD-k története

Az 1998-as év kiemelkedő esztendő volt az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár életében, hiszen ez volt fennállásának egyik legsikeresebb éve. A vállalat az év során összesen 170 darab autóbuszt értékesített, nettó árbevétele pedig több, mint 5,3 milliárd forint volt. Ebben az évben jónéhány különleges autóbusztípus született az Egyedi mátyásföldi gyárcsarnokában, azonban volt egy modell, amely exkluzivitásban az összes többi, ebben az évben gyártott EAG-terméken is messze túltett. A páratlan sikereket hozó 1998-as év egyik legfontosabb megrendelése ugyanis két darab jobbkormányos E99-esre érkezett, egyenesen Hongkongból.

1998-ban összesen tizenegy darab emeletes E99 DD autóbuszt gyártottak Mátyásföldön, ami önmagában is nagy siker - az összes legyártott E99-es közel kétharmada ebben az évben készült el. Ebből a tizenegy kocsiból kettő azonban valódi kuriózumnak számított, s nemcsak a járművek kialakítása miatt, hanem azért is, mert még a nagy nyugati autóbuszgyártók mindegyike sem mondhatta el magáról azt, hogy ők már a 90-es évek végén Hongkongból kaptak felkérést autóbuszok gyártására. 

Írta : 123 | | Rovat : Visszapillantó

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (II. rész)

Cikkünk előző részében felelevenítettük az Ikarus gyár vitatott hírnevű 405-ös típusának születési körülményeit, illetve részletesen ismertettük az első bemutatópéldányok élettörténetét is. A második részben az évek során különböző üzemeltetők részére legyártott midibuszok hazai, illetve külföldi pályafutását vesszük górcső alá. A típusra nagyon hamar, már 1994 folyamán megérkeztek az első megrendelések, emiatt hosszabb tesztekre, utasokkal végzett próbafutásokra lényegében nem jutott idő. Ennek számottevő szerepe volt abban, hogy a nem eléggé kiforrott konstrukció később sok bosszúságot okozott az üzemeltetőknek - erre a legtipikusabb példa a BKV, ahol a 405-ösöket a járműállomány legmegbízhatatlanabb tagjai között tartják számon.

Az egykor legyártott 118 darab midibusznak ma már csak kevesebb, mint 30%-a van üzemben, és a még közlekedő példányok selejtezése is mindössze idő kérdése. Mégis, talán nem túlzás azt mondani, hogy egy korszak zárul majd le akkor, ha egyszer végleg eltűnnek az utakról az ezerszer elátkozott midik - a fővárosban mindenféleképpen. Most pedig térjünk is rá, hogyan telt az elmúlt bő 20 év az Ikarus városi midibuszai számára.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (I. rész)

Napra pontosan húsz éve, 1995. január 19-én álltak forgalomba a fővárosi Várbusz vonalán a budai várnegyed képét azóta is meghatározó Ikarus 405-ös midibuszok. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, hogy egy részletesebb írással emlékezünk meg az Ikarus eme vitatott renoméjú, ám kétségkívül emlékezetes és közismert típusáról. A húszéves jubileum mellett további apropója is van cikkünknek, nevezetesen, hogy egy korábbi olvasói szavazáson szintén ez a téma győzedelmeskedett, így igazán itt volt már az ideje, hogy megénekeljük a „dodzsemeket”.

A 405-öst ma az Ikarus kevésbé jól sikerült modelljei között tartják számon, holott egy alapvetően nem rossz gondolatról és piaci rést felismerő modellről van szó. A konstrukció létjogosultságát mutatja, hogy nyolc méternél rövidebb midibuszhoz képest egészen tisztességes mennyiséget, öt év alatt közel 120 példányt sikerült értékesíteni belőle, és ha csak kisebb darabszámban is, de több külföldi országba is eljutott. Az Ikarus valaha volt egyik legkisebb modelljét bemutató cikkünk végül olyan terjedelmesre sikerült, hogy két részre osztottuk: a most olvasható első részben a típus megszületésének körülményeivel, valamint a prototípus- és bemutatópéldányok történetével foglalkozunk. A weboldalunkra terveink szerint holnap felkerülő második részben a 405-ösök hazai, illetve külföldi pályafutásáról lesz szó.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Egy korszak emlékei – VIII. Ikarus nap Mátyásföldön

Ismét itt az ősz, hullanak a falevelek, rövidülnek a nappalok és szaporodnak az Ikarus találkozók. A lassan már tradicionálisnak számító mátyásföldi Ikarus nap rendszerint az első az autóbuszbarátokat vonzó szeptemberi rendezvények sorában, ez pedig ebben az évben sem volt másként. A legendás magyar autóbuszgyár egykori dolgozói által szervezett találkozó ma már komoly történetre tekinthet vissza, hiszen az idén idestova már nyolcadik alkalommal került megrendezésre. Az eseménynek ez alkalommal is az Ikarus egykori mátyásföldi gyáregysége mellett található Ikarus sportpálya adott otthont. A kifejezetten családias hangvételű összejövetelre a hagyományoknak megfelelően 2012-ben is szeptember első szombatján, pontosan egy héttel a Polgáron megrendezett, nagyobb szabású találkozó előtt került sor (utóbbi rendezvényről a későbbiekben szintén részletesen beszámolunk).

A gyár egykori dolgozói mellett idén is igen szép számmal képviseltették magukat a rendezvényen a Budapest környéki fiatal autóbuszkedvelők, nem véletlenül, hiszen a kiállított veterán járművek megcsodálásán túl az Ikarus nap az egyik legjobb alkalom a szakma nagyöregjeivel való személyes beszélgetésre. A találkozó remek szórakozási lehetőséget kínált a kisgyermekes családok számára is, hiszen a járművek iránt érdeklődő apróságok számos régi, nem mindennap látható autóbuszt próbálhattak ki, köztük a méltán közkedvelt, városnéző nyitott Ikarus 630-ast. Szerencsére ez alkalommal az időjárás is kegyes volt, így kellemes, napsütéses idő köszöntötte a sportpályára kilátogatókat.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Magyar vándorok - hazánkban kevésbé ismert Ikarus exporttípusok

A sok pozitív visszajelzést látva, folytatjuk az egykori Ikarus gyár különlegesebb típusainak bemutatását. Az előremutató prototípusok után, ez alkalommal szériagyártású, külföldi exportpiacokra szánt, és ebből kifolyólag Magyarországon kevésbé ismert modelleket vonultatunk fel, melyek többsége fontos szerepet játszott abban, hogy a legendás magyar autóbuszgyártó híre a Föld legtávolabbi pontjaira is eljusson. Az Ikarus története során a világ 82 országába exportált, a cég modelljei mind az öt kontinensen ismertek és elismertek voltak, Nyugat-Európától Afrikán át egészen a Távol-Keletig. A hazánkban is közlekedő, univerzális típusok mellett a legkülönfélébb helyi előírások és igények szerint fejlesztett, speciális modelleket is kínált külföldi ügyfeleinek a magyar gyártó, melyeket a hazai utazóközönség legfeljebb egy-két, exportból visszamaradt példány révén ismerhetett meg közelebbről. Ebben az összeállításban ezen különleges autóbusztípusok közül válogattunk ki egy csokorra valót a teljesség igénye nélkül. Kellemes olvasgatást!

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Szárnyaló képzelet - különleges Ikarus prototípusok

A jelenlegi magyar autóbuszgyártás egyelőre nem tudja megközelíteni a hajdani Ikarus gyár előállítási darabszámait, de a korábbi hazai sikerágazat – szerencsére – ismételten fellendülőben van. A magyar közúti járműipar a dicső múltban az Ikarus révén méltán szerzett magának világhírnevet. A nagyhírű autóbuszgyár fennállása során számos világszínvonalú, úttörő prototípust mutatott be, melyek ugyan nem élték meg a sorozatgyártást (legfeljebb kisebb széria készült belőlük), de a rajtuk alkalmazott műszaki megoldások világviszonylatban is újdonságnak számítottak, illetve számos hasznos tapasztalatot szolgáltattak a később kifejlesztendő, nagy szériában gyártott típusokhoz. Ebben a cikkben, időrendben haladva, bemutatjuk az Ikarus talán legkülönlegesebb, sorozatgyártásba nem került típusait, felelevenítve ezzel a magyar autóbuszgyártás elismerésre méltó múltját és korszakalkotó vívmányait.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Retrohullám - a "nagy" Ikarus utolsó távolsági busza

A nemrégiben napvilágot látott hírek szerint ismét készülhet turistabusz Ikarus logóval. Az új busz a Viseon C13 luxusbusz alapjaira épülne, és állítólag nem Magyarországon történne az összeszerelése. Mindenesetre, ebből az alkalomból úgy döntöttünk, hogy egy rövid cikkben bemutatjuk a „nagy” Ikarus mátyásföldi gyárában készült utolsó turistabuszt, az 1999-es gyártású, különleges, mindössze egy példányban készült Ikarus 955-öst.

A személyautóknál nem megy ritkaságszámba a régi, legendás típusok új köntösben való felélesztése, hiszen a Volkswagen Beetle, a Mini Cooper, a Ford Mustang sőt immár a Trabant újkori adaptációja is elkészült. Az autóbuszok között azonban egyedülállónak számít a hasonló tisztelgés a nagy múltú típusok előtt, márpedig az Ikarus 955 éppen ebbe a rendkívül ritka kategóriába tartozó típus. Örvendetes, hogy a mátyásföldi üzemegységnek még az utolsó előtti évében is jutott ideje és energiája, hogy egy ilyen különleges autóbusszal emlékezzen meg története talán leghíresebb típusáról.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó

Az esélyegyenlőség jegyében - a hazai alacsonypadlós buszok fejlődése

Ma már elképzelhetetlen, hogy egy újonnan vásárolt városi autóbusz legalább részben ne legyen alacsonypadlós. Az alacsonypadlós buszok hőskora a kilencvenes évekre tehető, ekkoriban a modernség netovábbját jelentették – és mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy a fejlesztésből a hazai ipar is jócskán kivette a részét. Ebben a cikkben összeszedtük a magyar buszgyártás úttörő alacsonypadlós (= Low Floor; a szaknyelvben a teljes hosszban alacsonypadlós konstrukciókat értik ezalatt) típusait, valamint a ma kapható hazai gépeket. A terjedelem miatt most a szóló típusokat vettük górcső alá.

Írta : 8 | | Rovat : Visszapillantó