Lépjen be, vagy regisztráljon!

ARC-Ikarus

A ma Ikarus néven futó autóbuszokat a szeghalmi illetőségű Auto Rad Controlle Kft. (ARC) gyártja. A céget 1989-ben alapították, fő profilja ma autóbuszok gyártása és autóbusz alkatrészek kereskedelme. A cégnek elsősorban keleti kapcsolatai vannak. Az ARC továbbá autóbuszok teljes körű felújításával és modernizálásával is foglalkozik, eddig közel 200 autóbusz újszerű állapotra való felújításán vannak túl; emellett pedig külföldi cégek magyarországi képviseletét is ellátják.

2003-ban jelent meg a piacon a cég legelső autóbusza, igaz, ez még korántsem volt teljesen saját fejlesztés. A csuklós busz, mely a Magyar Járműtechnikával (MJT) szoros együttműködésben készült, és lényegében az egykori Ikarus 417-es továbbfejlesztésének tekinthető, az MJT-ARC 183 nevet kapta. A két cég azonban nem sokáig dolgozott együtt, hamarosan elváltak útjaik. Az MJT lényegében ma is erre a modellre építi termékskáláját (a típus ma MJT L83-01D néven fut), az ARC pedig egy teljesen új, természetesen alacsonypadlós városi típuscsalád kifejlesztése mellett döntött.

Az cég végül 2005-ben mutatta be első teljesen saját fejlesztésű autóbuszát, az ARC 187 jelű csuklós buszt, melyet a volt Ikarus mérnökei terveztek. A típusszám a busz hosszúságára (18,75 m) utal; megjelenésekor ez volt a leghosszabb magyar gyártmányú háromtengelyes csuklós busz a piacon. Ez a típus kezdetben a Vasi Volánnál készült, különlegessége az öt darab utasajtó. A típus hamarosan viszonylag komoly arculatfrissítésen esett át.

A csuklós változatot 2007-ben követte a szóló változat, a 134, mégpedig háromajtós városi kialakításban, Cummins motorral. Ez a típus már a kezdetektől az új homlokfallal rendelkezik. Az első példányok a 187-eshez hasonlóan a Vasi Volánnál készültek és itt is álltak forgalomba. A gyártást idővel az egykori „nagy” Ikarus mátyásföldi üzemébe költöztették.

2008-ban mutatkozott be a 134 rövidebb, 12,7 méter hosszú változata, a 127, mely egyelőre csakis elővárosi kivitelben rendelhető.

2009-ben gyökeres fordulat következett be a cég életében: az Auto Rad Controlle és a Széles Gábor irányította Műszertechnika tulajdonát képező Ikarusbus Kft. együttműködésbe kezdett, létrehozva a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-t, melynek keretében a korábban ARC néven forgalmazott autóbuszok 2010 február óta a legendás Ikarus márkanéven kerülnek forgalomba. A típusnevek innentől kezdve V illetve E betűvel kezdődnek, előbbi városi, utóbbi elővárosi rendeltetésre utal; a számok változatlanok maradtak. A tervek között szerepel a buszokban a magyar értékhányad növelése. Az együttműködésnek a Rába Járműipari Holding Nyrt. is szerves része.

2011 júliusában mutatkozott be a V134-es típus modellfrissítésen átesett változata. A ráncfelvarrás minimális külső és komlyabb belső módosításokat jelent. Az első modernizált kocsi az Agria Volán tulajdonába került, Eger helyi közlekedésében vesz részt.

A cég jelenlegi éves termelése kb. 25 busz, a gyár szerint akár évi 300-500 autóbusz legyártására is fel vannak készülve.

Az ARC-Ikarus buszok különlegessége, hogy „lapra szerelt” formában is megvásárolhatóak, ekkor a megrendelő maga építi össze az autóbuszt. Ebben az esetben a vázszerkezetet juttatják el a megrendelőnek, aki beépíti a további alkatrészeket.

Jelenleg valamennyi autóbuszt amerikai gyártmányú Cummins motor hajtja. (A prototípus 187-es még MAN motorral rendelkezett.)  Az erőátvitelről  Allison vagy ZF sebességváltó gondoskodik. Minden Ikarus autóbusz Low Floor kivitelű, azaz teljes hosszában alacsonypadlós.

Az ARC-Ikarus kínálatát jelenleg négy típus alkotja, illetve ide vehető a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) által kifejlesztett csuklós trolibusz is. A cég a hírek szerint a közeljövőben egy távolsági autóbuszcsalád kifejlesztését is tervezi.

Jelenlegi típusok:

E127
Elővárosi közlekedésre szánt, 12,7 méter hosszú, 2-2-0 ajtóelrendezésű, Low Floor kivitelű autóbusz.
E134
Elővárosi, 13,4 méter hosszú, alacsonypadlós autóbusz. Valójában a V134 2-2-0 ajtóelrendezésű változata. Ez a típus az első, amelyet már Ikarus néven fejlesztett ki a cég. Érdekessége, hogy készült már belőle speciálisan kialakított tüdőszűrő-busz is.
V134
Városi kivitelű, alacsonypadlós, 13,4 méter hosszú városi szóló autóbusz. Az előírások szerinti lehető leghosszabb kéttengelyes konstrukció. Mivel viszonylag kevés közvetlen konkurense van, nagy lehetőségeket látnak benne. Ajtóképlete 2-2-2.
V187
Az Ikarus 18,75 méter hosszú, 100%-ban alacsonypadlós városi csuklós autóbusza. Négy vagy ötajtós kivitelben is rendelhető, valamennyi ajtó teljes szélességű, kétszárnyú bolygóajtó. Az ARC első teljesen saját fejlesztése.
SZKT-ARC Tr187
A Szegedi Közlekedési Kft.-vel együttműködésben készített 18,75 méter hosszú, alacsonypadlós csuklós trolibusz, mely a V187 autóbusz alapjaira épül. A jármű Škoda elektronikával és négy, teljes szélességű utasajtóval rendelkezik.

 

A gyár honlapja:

www.muszertechnika.hu

www.autorad.hu