Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Ilyen lesz az Euro VI-os Molitus S91

Napvilágot láttak az első gyári képek a Molitus S91 midibusz Euro VI-os besorolású motorral hajtott változatáról. Az egyelőre csak apróbb részleteket mutató fotókon több, kisebb-nagyobb eltérés vehető ki a korábbi verziókhoz képest. A hazai buszgyártók közül ezzel elsőként a Molitus kínálatában találkozhatunk a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő Euro VI-os erőforrással. Mint ismeretes, 2014. január elseje óta kizárólag ilyen minősítésű motorral hajtott autóbuszokat lehet forgalomba helyezni az Európai Unió területén, így rövidesen a többi magyar gyártónak is lépnie kell, amennyiben a piacon óhajtanak maradni.

A korábbinál több szellőzőnyílást láthatunk a busz bal oldalán (Fotó: Molitus)

A képek alapján a prototípus a BKK égszínkék színét kapja, nem véletlenül: az Euro VI-os motorral szerelt variáns kifejlesztésének jelentős lökést adott, hogy az S91 komoly eséllyel indul a mostanság aktuális fővárosi midibusztendereken. Míg azonban annak idején az Euro IV-ről az Euro V-re való átállás viszonylag zökkenőmentesen ment a gyártóknál, addig a jóval komplikáltabb felépítésű Euro VI-os motorok beépítése komoly kihívás elé állítja a tervezőket. Nincs ez másként az S91-es esetében sem: a hátsó tengely vonalától hátrafelé egy teljesen új jármű gördül majd elénk, valamikor április vége felé. Mivel azonban a műanyag burkolatok közel azonosak maradnak, a külső szemlélő számára csak apróbb jelek utalnak arra, hogy a legkorszerűbb motorral felszerelt S91-essel van dolga. Az eddig napvilágot látott képek tanúsága szerint a motortérajtó helyett jellemzően a busz bal oldalán szaporodtak meg a szellőzőnyílások, melyek az erőforrás korábbinál nagyobb hűtésigényét hivatottak kielégíteni. A 7,9 méter hosszú midibusz mozgatásáról a továbbiakban is Mercedes-Benz dízelmotor gondoskodik, az alvázat pedig ezúttal is a Rába szállítja – mi több, a képeken látható prototípus járműben debütál a Rába új, Euro VI-os minősítésű motor fogadására is alkalmas midibuszalváza.

A terjedelmes motor nagyobb helyigénye az utastérben is érezteti hatását (Fotó: Molitus)

Az utastérben is szembetűnők az új motor jellegzetességeiből adódó változások: az erőforrás nagyobb helyigénye miatt a busz hátsó részében az eddiginél magasabb lesz a padlószint, a leghátsó üléssorban pedig elképzelhető, hogy a korábbiaktól eltérően középen nem lesz utasülés (az opcionális jellegű középső ülés beszerelése egyelőre még nem eldöntött). Lesz viszont hátsó szélvédő, ami nem feltétlenül magától értetődő egy Euro VI-os motorral szerelt autóbusznál. A városi-elővárosi kivitelű utasüléseket a Rába szállítja – ugyanezekkel a magyar gyártmányú ülőalkalmatosságokkal találkozhatunk a jelenleg Budapesten közlekedő, korábban általunk is tesztelt S91-esben is. Az ülések a budapesti Mercedes-Benz Citarókból ismerős, modern hatású huzatot kapnak. A BKK-igények szerinti kialakítást mutatja az is, hogy a kapaszkodók a már jól ismert világoskék színben pompáznak.

Elviekben az első 40 sorozatpéldány még az idei év során gyártásba kerülhet az Euro VI-os változatból, miután a BKK járatkiszervezéses midibusztenderét az eddigi hírek szerint az Orangeways City Kft. nyerte a Molitus S91-es típussal. Ekkora darabszám leszállítása példátlan siker lenne a Molitus számára. Azonban kis hazánkban egy tendergyőzelem is csak akkor biztos, ha már rajta ülünk az új autóbuszokon – ez pedig hatványozottan igaz akkor, ha a „Budapest” és a „midibusz” szavak is szerepelnek a pályázati kiírásban. Az Orangeways ugyanis már 2011-ben is megnyert egy hasonló fővárosi tendert (akkor összesen 60 darab midibuszról volt szó), végül azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság eredménytelennek nyilvánította a pályázatot, így a buszok legyártására nem kerülhetett sor. Az aktuális tenderen vesztes üzemeltető, a VT-Arriva egyébként ugyancsak az S91-essel pályázott, így ha nem vonják vissza utólag a tendert, a Molitus rövidesen nekifoghat a rekord darabszámú megrendelés kielégítésének.

Munkában: a motortérben jól látható változások történtek az Euro V-ös változathoz képest (Fotó: Molitus)

A cégnél jelenleg további négy S91-es készül, ezek a buszok még Euro V-ös motorral állnak majd forgalomba. A megrendelő a korábban Svédországba exportált példányok üzemeltetője, a Vinga Bus Partner AB vállalat, mely a kedvező üzemeltetési tapasztalatok hatására további négy példányt rendelt a típusból az eddigi két kocsi mellé. Információink szerint ezek a buszok a 2012 júliusában átadott S91-esekkel közel azonos kivitelben készülnek majd el. A jelenleg gyártásban lévő, összesen öt darab járművel együtt tehát immár tizennégyre emelkedik a Molitus által legyártott midibuszok száma.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

2014-ben ismét Busexpo!

A sikeres tavalyi kiállítás után a NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete) idén ismét megrendezi a Busexpo kiállítást és szakmai konferenciát, ahol a legnagyobb európai autóbuszgyártók mutatják be a legújabb ágazati fejlesztéseket és technológiai újításokat. A résztvevő márkák listáján szerepel többek között a VDL, az MAN, a Mercedes-Benz, a Setra, és a Volvo is. A rendezvénynek a tavalyi évhez hasonlóan idén is Európa legmodernebb közlekedésbiztonsági és vezetéstechnikai központja, a zsámbéki drivingcamp Hungary ad otthont, 2014. április 23-án.

A Busexpo különlegessége, hogy a kiállított buszokat menet közben tesztelhetik, nézhetik meg a látogatók. A kiállításon a járműforgalmazók és a gyártók mellett a legfontosabb beszállítók is bemutatják az idei év újdonságait.

A német Evobus csoport termékeit idén is megtekinthetik a látogatók (Fotó: Setra)

Az eseményen kiemelt szerepet kap a motorok Euro 6 szabványa, amely környezetkímélő tulajdonsága mellett megbízhatósága és kisebb üzemanyag-fogyasztása, valamint emissziós értékei miatt is jelentős.

A kiállítás 9.00 órakor nyitja meg kapuit, amellyel együtt szakmai konferenciát is rendeznek a szektort érintő legfontosabb aktuálpolitikai, gazdasági és közlekedésbiztonsági témákban. A kiállításra a belépés ingyenes.

A magyar buszgyártók részvételéről egyelőre nincs hír, amint biztos információkhoz jutunk, természetesen megosztjuk azt kedves Olvasóinkkal. A tavalyi évben a hazai cégek közül a Kravtex, a Csaba Metál és a NABI képviseltette magát, illetve megtekinthettük a Rákos Jármű Kft. által fejlesztett Dunabus midit is.

 

A rendezvény fővédnöke: Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár

Szakmai  támogató: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

Szakmai partnerek: drivingcamp Hungary, Volán Egyesülés

További információ: http://busexpo.hu , http://www.nit.hu

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Sikeres a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter

A Magyar Autóbusz Iparfejlesztési Kft. 20 millió 221 ezer Ft uniós támogatást nyert a "Vállalati együttműködés és klaszterek támogatása" című pályázati kiíráson az Új Széchenyi Terv keretében. A "Magyar Autóbuszgyártó Klaszter tevékenységének támogatása" címet viselő, 25 millió 620 ezer Ft elszámolható költségű projekt lehetőséget nyújtott többek között, saját honlap és prospektusok elkészítésére, és arra is, hogy a klaszter és tagjai bemutatkozhassanak szakmai fórumokon és kiállításokon. Mindezek, valamint az elkészült tanulmányok hasznosítása következtében a tagok versenyképessége növekedett. A pályázat eredményeként új munkahelyek is létesültek.

A klaszterhez köthető típusok legújabbika az Evopro által fejlesztett Mabi Modulo típuscsalád, melynek egyelőre csak a makettjét ismerhettük meg

A 2012. augusztus 1-től 2014. február 28-ig tartó megvalósítási időszak alatt a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter elkészítette 3 nyelvű honlapját, angol, orosz és magyar nyelvű prospektusait. Több külföldi szakmai konferencián mutatta be a magyar autóbuszgyártást. A klaszter több tagvállalatával együtt részt vett a kortrijki Busworld nemzetközi autóbusz kiállításon, ahol több mint száz külföldi vállalkozás képviselőivel tárgyaltak, jelentős üzleti érdeklődés mutatkozott termékei iránt, és potenciális együttműködés keretei is körvonalazódtak. Az Észak-Nyugat Oroszországi Autóipari Klaszter felkérésére Szentpéterváron autóipari szakmai konferencián tartott előadást az autóbuszgyártó klaszter. A sikeres bemutatkozás eredményeként az orosz partner Magyarországra látogatott, és találkozott a Nemzeti Külgazdasági Hivatal szakembereivel, valamint megtekintett több autóbuszalkatrész-gyártó és autóbuszgyártó céget is. A pályázat lehetőséget adott arra, hogy több, a klaszter tagjainak versenyképességét növelő tanulmány készülhessen el. Számos átfogó tanulmány készült többek között olyan potenciális fejlesztési irányvonalakról, mint például a közúti járművek területén történő gyártmányfejlesztés. Egy másik tanulmány célja az volt, hogy az alkatrészgyártókat alkalmassá tegye arra, hogy nagy nyugat-európai autóbuszgyártók beszállítóvá válhassanak. Készült tanulmány a keleti (volt FÁK országok, kínai) piac feltérképezésére, valamint alternatív hajtású buszok fejlesztésére és prototípusok építésére is. A projekt keretében létrejött egy, a Klaszter tagjainak kapacitásait összegző adatbázis is, valamint egy exportfejlesztésre vonatkozó tudásbázis. A támogatott pályázat feladatainak végrehajtására létrejött klasztermenedzsment szervezeten belül két új munkahely létesült.

A Magyar Autóbuszgyártó Klaszterről bővebb információt a www.autobuszklaszter.hu oldalon olvashatnak.

(A Magyar Autóbuszgyártó Klaszter sajtóközleménye)

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Forgalomba helyezték az első magyar fejlesztésű elektromos buszt Debrecenben

A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették Magyarország első tisztán elektromos meghajtású midibuszát. A Coulomb-Bus névre keresztelt járművet a magyar Inter Tan-Ker Zrt. fejlesztette ki. Az Enterprise Plasma alapjaira épülő prototípus a tervek szerint Debrecenben áll majd forgalomba. A nyolc méternél rövidebb busz nemcsak környezetkímélő, de a gyártó állítása szerint takarékosabban is üzemeltethető belső égésű motorral szerelt társainál, így magasabb beruházási költsége akár három év alatt megtérülhet.

 

Három és fél év után végre rendes forgalmi rendszámmal közlekedhet a Coulomb-Bus prototípusa (Fotó: richpoi.com)

A most üzembe helyezett midibusz valójában nem tekinthető igazi újdonságnak, ugyanis már egy jóideje készen van. 2010 szeptemberében például az Európai Mobilitási Hét alkalmából más magyar buszokkal együtt a Vígszínház előtt, Budapesten is bemutatták. Mégis közel három és fél évnek kellett eltelnie, mire a jármű a próbaüzemet követően végre megkaphatta a szükséges hatósági engedélyeket. "2010-ben már mozgásképes, tesztelhető járművel rendelkeztünk, több mint két évig folyamatosan üzemeltettük városi körülmények között. Ezen időszak alatt a prototípus több ezer kilométert tett meg különböző terheléssel. 2012-ben megkezdődött az autóbusz forgalomba helyezésének folyamata, a procedúra tavaly december végére sikeresen lezárult. A Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei közúti közlekedésre alkalmasnak minősítették az általunk készített első, Magyarországon fejlesztett és gyártott elektromos autóbuszt” – mondta Tenk Gábor, az Inter Tan-Ker Zrt. vezérigazgatója.

"Az autóbusz töltési pontja Debrecenben található, jelenleg az egy feltöltéssel elérhető hatótávolsága közel 300 km, így kiválóan alkalmas a közösségi közlekedésben való használatra. Emellett ezzel a technológiával számos új út is megnyílik előttünk: már csak pár lépésre vagyunk attól, hogy más, a városi közlekedésben használt járműveket is tisztán elektromosakra cseréljünk" - tette hozzá a szakember. A hosszútávú - bár véleményünk szerint kissé utópisztikus - cél, hogy a városi flotta valamennyi autóbusza elektromos legyen.

A 7865 mm hosszú, 2380 mm széles Coulomb-Bus mozgatásáról egy 150 kW teljesítményű, kefe nélküli egyenáramú villamos vontatómotor gondoskodik. Az energia tárolását lítium-alapú technológiára épülő, sem mérgező anyagot, sem nehézfémeket nem tartalmazó akkumulátorok biztosítják. A jármű különlegessége az akkumulátorok töltésének vezérlését végző elektronika, amelynek fő feladata az akkumulátorok korai elhasználódásának megelőzése. A 21 ülő- és 23 állóhellyel rendelkező midibusz 1-2 órás töltés után az útviszonyoktól függően 4-8 órán át tartó üzemre képes, ami nagyjából 300 kilométeres hatótávolságot jelent.

 

A hátfal egy kissé eltér a hagyományos, dízelüzemű Plasma midibuszokétól (Fotó: richpoi.com) 

A jármű egyébként igazi állatorvosi lónak számít a hazai buszgyártás szempontjából. A midibusz karosszériája az Enterprise Bus Limited-től származik, mely Plasma néven forgalmazta idehaza a modellt. Az egykoron a budai Várban is tesztelt típus járóképes alváza Budafokon készült, míg a felépítményt a Csaba Metál gyártotta. A Plasmák végszerelését a gyártás 2009-es beszüntetéséig a Jászkun Volán buszfelújító cége, a General Service Kft. végezte. A modellből idehaza kevesebb mint ötven darabot sikerült eladni, Angliában és Új-Zélandon azonban szép sikereket könyvelhetett el. 2006-ban a Széles Gábor által jegyzett Hungarian Bus Kft. egy vázállapotú példányt vásárolt, majd a járművet a saját telephelyén fejezte be. A Hungarian Bus bedőlésével az elkészült busz az Inter Tan-Ker Zrt.-hez került, mely végül elektromos midibusszá alakította át - ezt a kocsi lett tehát az első magyar fejlesztésű elektromos busz. Az Inter Tan-Ker által átépített kocsi hátulja némileg különbözik a "mezei" Plasmákétól, a megszokott spotlámpák helyett ugyanis a Ford Transit Connect kisáruszállító hátsó lámpatestjeit találjuk a busz hátfalán.

Ismerve az előzményeket, még nagyon korai lenne a sorozatgyártásra gondolni, ha viszont a debreceni központú vállalat mégis komolyan kacérkodik a buszgyártás gondolatával, akkor célszerűbb lenne összefogni a profi munkát végző Molitus irodával - annál is inkább, mivel az eredeti karosszériát már évek óta nem gyártják, a Molitusnak viszont van megfelelő midibuszfelépítménye, az elektromos hajtás pedig még versenyképesebbé tehetné az S91-et a külföldi piacokon. Információink szerint egyébként a Molitus midibuszába valóban beépíthető elektromos hajtásrendszer is, bár kérdés, hogy a cég az Inter Tan-Kerrel közösen képzeli-e el a jövőjét. Egy biztos: Magyarország lassan valóban a buszgyártók paradicsomává válik, legalábbis ha a buszgyártó cégek számát nézzük. A gond "csak" az, hogy a legtöbb próbálkozó mindössze egy-két prototípus megépítéséig jut el. Csak remélni tudjuk, hogy a magyar elektromos busz nem ezt a kategóriát gyarapítja majd.

Megjegyzés: a nyitókép forrása az Indóház Online.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

További két vadonatúj Ikarus-Škoda trolibusz érkezhet Szegedre

Az elektromos nagyprojekt keretében két újabb trolibusz érkezhet Szegedre. Az eredeti, 2011-es közbeszerzési pályázat révén összesen tizenhárom új Ikarus-Škoda Tr187 csuklós trolibuszhoz jutott a Tisza-parti város, most azonban további két járművel gyarapodhat a flotta.

A szegedi tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt keretében az eredeti kiírás szerint 10+5 darab trolibuszt igényelt a város, végül azonban kettővel kevesebb érkezik a pályázat keretében. Gyimesi László fideszes tanácsnok arról tájékoztatott, most úgy látszik, mégis meglehet az eredetileg tervezett járműszám. A politikustól a Szegedma.hu megtudta: Bohács Zsolt fideszes országgyűlési képviselővel jártak közben az ügyben Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterasszonynál, így a döntéshozók elé kerülhet a szegediek igénye, és a körülmények megfelelő alakulása esetén akár pozitív elbírálást is nyerhet.

További két új Ikarus-Škoda Tr187-es trolibusszal bővülhet Szeged troliflottája (Fotó: magyartudat.com)

A 10-es vonalon december 20-án indult meg a troliközlekedés. Szeged összesen tizenhárom darab egyedi külsejű, új típusú trolibuszt rendelt az Ikarus-Škoda konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós – nagyjából 228 millió forintos – áron. Az új járművek karosszériája a konzorcium magyar tagjánál, a Magyar Trolibuszgyártó Kft. üzemében készül, a hajtásrendszert pedig a cseh partner, a Plzen városában működő Škoda Electric a.s. cég gyártja le. A járművek alacsonypadlósak, csuklósak, 18,75 méter hosszúak és 2,55 méter szélesek. A vezetőfülkét és az utasteret egyaránt klímaberendezéssel szerelik fel.

A hírek szerint a két újabb trolibusz megvásárlása előtt a szegedi 1-es villamosvonal késedelmes felújítása, illetve a 2-es vonal ugyancsak késedelmes építése miatti, a kivitelezők ellen jogerősen megnyert kötbérperek nyitották meg a kaput, ami összesen több mint 700 millió forint plusz forrást jelent a városnak.

Megjegyzés: a Szegedma.hu cikke kibővítve. A nyitókép forrása a Vezess.hu.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő