Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Programajánló - kora őszi Ikarus találkozók

Ismét itt az ősz, ami a legtöbbeknek a nyaralás végét, és/vagy az iskolakezdést jelenti. Az Ikarus rajongóknak és általában a hazai buszkedvelőknek azonban a közelgő busztalálkozókat is eszébe juttatja. Nézzük át gyorsan, milyen események várnak ránk az elkövetkezendő napokban!

Elsőként rögtön a hétvégén itt van az idén immár hetedik alkalommal megrendezett Nemzetközi Ikarus, Csepel és veteránjármű találkozó, amely ezúttal a megszokottnál egy kicsivel hamarabb, augusztus 29. és 31. között kerül lebonyolításra. A rendezvénynek a korábbi évekhez hasonlóan ebben az évben is a Polgár mellett található M3 Archeopark ad otthont. Az eseményre most is több városból (Budapest, Debrecen stb.) indulnak különbuszok. A szombati főnap programjába a kiállított járművek megtekintése mellett a hagyományos tiszaújvárosi felvonulás is beletartozik (délután egy órai kezdettel), majd ezt követően délután három órakor kerül sor a szintén megszokott elemnek számító buszos gyorsulási versenyre a helyi ipari park szervizútján. A rendezvény hivatalosan reggel héttől este hét óráig tart. A belépőjegy felnőtteknek 1800 Ft-ba, gyermekek részre (6-12 éves korig) 600 Ft-ba kerül.

Ezúttal is érdemes lesz Polgárra kilátogatni

Két héttel a polgári összejövetel után, szeptember 13-án rendezik a X. Ikarus napot a mátyásföldi Ikarus sportpályán (Ikarus BSE Sporttelep, 1165 Budapest, XVI. kerület, Bátonyi u. 1-33.). A délelőtt tíz órakor kezdődő hagyományőrző rendezvény elsősorban az Ikarus egykori dolgozói számára kínál találkozási lehetőséget, de várhatóan az idén is megcsodálhatunk több veterán, illetve youngtimer korú kiállított Ikarust is. A programot főzőverseny, tombola, a gyerekeknek pedig rajzverseny színesíti. A rendezvény fő támogatója a XVI. kerületi önkormányzat. Erre a rendezvényre a belépés díjtalan.

Az idei már a tizedik Ikarus nap lesz a mátyásföldi sportpályán

Minden kedves buszbarátot a szervezők nevében is szeretettel várunk!

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Gyártás alatt a főváros új ARC-Ikarus V127-esei

Az elmúlt hetekben megkezdődött annak a tizenöt darab ARC-Ikarus V127-esnek a gyártása, amelyeket a BKV megrendelésére készít az ARC és a gyártást végző Lanta Kft.  Az idei év első felében Budapesten már forgalomba állt három példány a típusból, amelyekkel a hírek szerint eddig igen kedvezőek a tapasztalatok. A beszerzést megelőző tender 3+15 darab autóbuszról szólt, ezzel tehát a teljes opciós darabszámot lehívja most a fővárosi közlekedési vállalat. 

Májusban három ARC-Ikarus V127-es állt forgalomba Budapesten

A BKV vezetése a múlt hónapban döntött az opciós mennyiség lehívásáról, ennek eredményeképpen a májusban leszállított buszokat most további tizenöt új kocsi követheti. Ezzel az év végére a tervek szerint tizennyolcra emelkedik a fővárosban közlekedő ARC-Ikarus V127-esek száma. A szóló buszok mellett továbbra is a budapesti utakat koptatja a legelső ARC-Ikarus V187 csuklós is, amely immár két éve közlekedik a fővárosban a BKV és az utazóközönség megelégedésére.

Az eddigiekhez hasonlóan a buszok PKD (partially knocked down ≈ részlegesen kiszerelt) konstrukcióban kerülnek legyártásra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a karosszériák a Lanta Kft. mátyásföldi üzemében, a volt Ikarus gyár területén látják meg a napvilágot, a buszok készre szerelése pedig ezúttal is a BKV-nál, a Kelenföldi autóbuszgarázsban történik majd. Az első új autóbusz vázszerkezetét a tegnapi napon állították össze a Lanta Kft. csarnokában. Ezzel egyidejűleg a további kocsik vázelemeinek gyártása is folyamatosan zajlik.

Az első opciós V127-es vázszerkezete Mátyásföldön, a Lanta Kft. üzemében

A most gyártás alatt álló buszok az eddig leszállított kocsikkal azonos kivitelben készülnek majd el. Marad tehát az eddigi V127-esekből ismert üléskiosztás és belső kialakítás, a felszereltség részét képezi egyebek mellett az utastéri kamerarendszer, a Thermo King gyártmányú légkondicionáló és a beltéri LCD monitoros utastájékoztatás is.

A buszok hajtásáról a korábbiakhoz hasonlóan Euro V-ös környezetvédelmi besorolású, Cummins ISL 8,9 E5 280B típusú erőforrás fog gondoskodni. A 8849 cm3 lökettérfogatú motor teljesítménye 284 lóerő (209 kW), maximális nyomatéka 1055 Nm. Az erőátvitelért Allison TR 325 típusú, 6+1 fokozatú automataváltó felel.

Idén ősszel várhatóan már utazhatunk is vele

Az első elkészült karosszériát hamarosan átszállítják kiszerelésre a Kelenföldi autóbuszgarázsba, az első (összességében a negyedik) készre szerelt V127-es pedig valamikor idén ősszel állhat az utazóközönség szolgálatába. További tizennégy társa várhatóan az idei év végéig követi majd.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Tízmilliókat takarítanak meg az új buszok Pécsnek

Nagyot lépett előre megtakarítások terén a Tüke Busz Zrt., amióta bő egy évvel ezelőtt útjára indult a pécsi buszcsere program, pár hónappal ezelőtt pedig létrejött a cég saját szervizbázisa – írja a PécsMa.hu. A városban ma közlekedő buszok harmadát tavaly és idén szerezték be; ezekbe egyelőre szinte csak gázolajat kell tölteni és a kopóalkatrészeket kell cserélni.

Amit egy éve állítottak a Tüke Busz Zrt. vezetői, azt mára kézzel foghatóan, adatokkal is bizonyítani lehet. Az üzemeltető elmondása szerint tízmilliókat sikerült megtakarítani csak az utóbbi fél évben. Ezzel egyidejűleg szinte nullára csökkent a járatkimaradások száma is azzal, hogy összesen negyvenkét új beszerzésű autóbusszal támogatták meg a pécsi flottát. Ezek közül harmincöt busz a győri Kravtex gyártmánya (Credo Citadell illetve Credo Econell CiTY3), további öt kocsi pedig a Rába által importált Volvo 7900A csuklós.

Az alacsony belépésű Credo Econell CiTY3-ből jelenleg öt példány közlekedik a baranyai megyeszékhelyen (Fotó: Kravtex)

- Az elmúlt bő egy évben beszerzett negyvenkét busszal a Tüke által használt járművek átlagéletkora 13-ról 10 évre csökkent. A május 9-én átadott új szerviz- és javítóbázisban gyorsult a javítás, és ezzel párhuzamosan olcsóbbá vált az anyagbeszerzés, mindemellett logisztikailag is egyszerűsödött a helyzet, hiszen „hazajárnak” a buszok például olajcserére – közölte Bognár Szilvia, a társaság szóvivője.

A járműpark állapota megmutatkozik a regisztrált járatkimaradásokban is. Ehhez tudni kell, hogy a Tüke Busz havonta hozzávetőleg 70 ezer járatot indít. Míg 2013 első hónapjaiban átlagosan havi kétezer kimaradás volt, addig ez az érték idén nulla és harminc között mozog havonta.

Számottevően csökkent az üzemanyag-felhasználás is. Az új buszok érkezése után, s az idei év első öt hónapjában a tavalyi normához képest 71 ezer liter üzemanyaggal fogyott kevesebb, ami 21 milliós megtakarítást jelentett, ebből tízmillió forintot az autóbusz-vezetők kaptak meg. Az új autóbuszok érkezése előtti érához képest átlagosan 3,5 literrel csökkent a járművek fajlagos üzemanyag-fogyasztása száz kilométerenként. Ennél is jobbak a mutatók, ha egy új szóló Credót hasonlítunk össze egy régi szóló Ikarusszal: az új gépek száz kilométerenként nyolc literrel „esznek” kevesebbet.

Ezért is folytatják a buszcseréket várhatóan még idén. Mint azt Csizi Péter alpolgármester elmondta, az önkormányzat már elfogadta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ajánlatát, s hamarosan a pénzintézet határozhat egy négymilliárdos hitelkeret megnyitásáról.

- Első körben egymilliárd forintot hívunk le már a nyár második felében, s ki is írjuk a közbeszerzést az új járművek vásárlására – mondta a PécsMa.hu-nak Csizi.

Credo Citadell 12-esek átadása Pécsett 2013 augusztusában. Folytatódhat a magyar buszok térhódítása a városban? (Fotó: tukebusz.hu)

A mai piaci viszonyok között 4 milliárd forint meglehetősen sok jármű vásárlására lenne elég. Viszonyításképpen tavaly a szóló Credók darabjáért mintegy 50, a csuklós Volvókért 90 millió forintot fizettek. Azt még nem tudni, hogy most első körben milyen típust, s milyen adottságú járműveket vennének. A pletykák szerint az „erőteljes” állami hátszélnek köszönhetően könnyen befutók lehetnek a Rába-Volvo (egyetlen magyar alkatrészt sem tartalmazó) típusai, ráadásul a csuklós buszokra kiírt tenderen már a legutóbbi alkalommal is a „Nemzeti Autóbusz” diadalmaskodott. Természetesen mi inkább annak örülnénk, ha helyettük (vagy legalább mellettük) a magyar gyártóknak is osztanának lapot – a döntés elvileg a tenderkiírók kezében van. Várjuk a fejleményeket.

 

Megjegyzés: a PécsMa.hu cikke kibővítve. Az eredeti cikk itt érhető el.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Az idei Busexpo magyar és külföldi résztvevői

Lerántották a leplet a legnagyobb hazai és külföldi autóbuszgyártók arról, hogy mivel készülnek az idei Buspexpo-ra. A NiT Hungary (Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete) által szervezett kiállításon és szakmai konferencián számos újdonság is bemutatkozik, sőt több típus most debütál hazánkban.

Magyarországi premierre készül a kiállítók közül az EvoBus Hungária Kft. A Mercedest és a Setra-t tömörítő cégcsoport hazai képviselője az új Setra TopClass 500 termékcsalád egyik prémium kategóriás, háromtengelyes kivitelű, rángásmentes váltóval ellátott luxus turistabuszával érkezik, amely most mutatkozik be először itthon a nagyközönség előtt. Az impozáns járművet a látogatók ki is próbálhatják a rendezvénynek otthont adó zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai pályán. A csúcsmodell mellett egy helyközi kivitelű Setra S 416 UL Business és egy városi kialakítású Mercedes-Benz Citaro képviseli majd a német cégcsoportot.

A dinamikus megjelenésű VDL Futura idén is megtekinthető lesz Zsámbékon (Fotó: VDL)

A VDL szintén olyan járművekkel érkezik, amelyek közül két típust a magyar közönség eddig még nem láthatott. A 2011-ben az év autóbuszának választott Citea, illetve Mercedes-Benz Sprinter alapjaira épülő MidCity kisvárosi busz közös jellemzője, hogy kiválóan alkalmasak mozgáskorlátozottak szállítására, különösen utóbbi állja meg remekül a helyét kerekesszékes utaztatásra specializálódott járműként. Emellett elhozzák Zsámbékra a látványos megjelenésű Futura FHD2 távolsági buszt is, amelyből egyre többel lehet találkozni a magyar utakon is.

A hibrid buszok piacvezetőjének számító Volvo számos, a szakmát érintő innovatív megoldással készül a rendezvényre. Aktuális büszkeségük az ún. I-Coaching rendszer, amely gyakorlatilag egy beépített sofőrkorrigálóként működve nyújt támogatást a gépkocsivezetőnek ahhoz, hogy biztonságosabban és üzemanyag-hatékonyabban kezelje a járművet.

Az idei Busexpo-n láthatja először a nagyközönség a Credo Inovell 12 elővárosi változatát (Fotó: Kravtex)

A hazai autóbuszgyártó cégek közül egyelőre csak a győri Kravtex cégcsoport részvétele biztos. Magyarország jelenlegi legnagyobb buszgyártója információink szerint idén három autóbusszal képviselteti magát a rendezvényen. Zsámbékon mutatkozik be először a nagyközönségnek a Credo Inovell 12 elővárosi kivitelű, 1-2-0 ajtóelrendezésű változata, amely a sikeres EC 12 helyét veszi át a győri cég kínálatában. A kedvező árfekvésű, többfunkciós autóbusz elővárosi és közepes távú belföldi forgalomra is alkalmas, így várhatóan az elődmodellhez hasonlóan komoly érdeklődésre számíthat a magyar piacon. Az újdonságon kívül egy kétajtós Econell 12 és egy helyközi kivitelű Inovell 12 is megtekinthető lesz a gyár standján. Az elmúlt években körülbelül 15 százalékra nőtt a Credo buszok részaránya a hazai Volán társaságok flottájában, mára az ország összes Volán társaságánál közlekednek a cégcsoport autóbuszai. A Kravtex-Kühne Csoport 2009 óta minden évben új modelleket, illetve termékvariánsokat mutatott be, ezzel is mutatva, hogy a hazai szektorban is folyamatos fejlesztések történnek és nem maradunk le a külföldi vetélytársaktól. 

„Magyarországon a helyközi kategóriában értékesítik a legtöbb új autóbuszt. Mivel az Inovell a szegmensben versenyző egyetlen hazai gyártmányú termék, így őszintén bízunk benne, hogy hamarosan országszerte találkozhatnak majd vele az utasok” - mondják a cégcsoport szakemberei. A Kravtex-Kühne Csoportnál egyébként javában zajlik az Euro VI-os motorral szerelt Credo buszok fejlesztése, így már az idén bemutatkozhatnak a legkorszerűbb erőforrásokkal szerelt járművek is. Az új motorokat az eddigiekhez hasonlóan az FPT (Iveco) szállítja majd.

A típus az EC 12 utódja, a gyártó reményei szerint hozzá hasonlóan sikeres lesz (Fotó: Kravtex)

A buszgyártók mellett a beszállítók is érdekességekkel készülnek az idei Busexpo-ra. A haszongépjármű, autóbusz, személygépkocsi, valamint speciális jármű hajtás-és kormányzási rendszerek javításával, forgalmazásával foglalkozó Protruck Kft., a gyártó, ZF Friedrichshafen AG-vel közösen például egy makettekkel berendezett látvány-kamionnal érkezik, amelyben működés közben lesznek láthatók többek között sebességváltók, de más hajtáslánc elemek is, úgy, mint lengéscsillapítók, kuplungok vagy kormányzási rendszerek.

Komoly előrelépés a tavalyi évhez képest, hogy a kiállítás helyszíne immáron tömegközlekedéssel is megközelíthető, ugyanis a Volánbusz biztosítja egyes, a Széna térről induló járatainak megállását a drivingcamp Hungary bejáratánál. A részletes menetrend itt érhető el. Az eseménynek otthont adó vezetéstechnikai központ ezen kívül természetesen megközelíthető autóval is, az M1-es autópálya felől. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Eredménytelen budapesti miditenderek

Két fővárosi midibusztender is eredménytelenül zárult a közelmúltban: az Euro VI-os midibuszok beszerzéséről szóló tender érvénytelennek nyilvánítása után a BKK tegnap közleményben tudatta, hogy az ezzel párhuzamosan futó járatkiszervezéses pályázaton sem sikerült győztest avatni. Ezek után már érthető, miért volt ilyen nagy a csend a BKK részéről a midibusztender(ek) körül, annak ellenére, hogy az Orangeways saját weboldálán már győztesként hirdette városi leányvállalatát. A BKK weboldalán viszont az alábbi közlemény jelent meg:

"A BKK midibusz-üzemeltetési tenderére eredetileg két ajánlat érkezett. A nyertes a magyar gyártású Rába (Molitus S91 - a szerk.) buszokkal pályázó, legalacsonyabb árat adó Orangeways City Kft. volt, azonban a tender sikeres lezárása előtt felszámolás alá került az Orangeways City Kft. egyik partnere, melynek bevonásával az előírt referenciákat igazolta a cég, ez pedig a közbeszerzési törvény értelmében kizáró oknak minősül. A BKK lehetőséget adott a hiánypótlásra: az Orangeways City Kft. ekkor előbb a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, majd a Color Tours Kft.-t vonta be az eljárásba kapacitást nyújtó szervezetként. A hiánypótlás benyújtását követő napon a BKK Igazgatósága az eljárást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, tekintettel az erre nyitva álló szigorú törvényi határidőre, mely a benyújtott dokumentumok maradéktalan értékelését nem tette lehetővé. A hiánypótlás részletes felülvizsgálata során azonban kiderült, hogy az súlyos hibákat és hiányosságokat tartalmazott, így törvényi lehetőségével élve a BKK Igazgatósága az eljárást lezáró összegzést módosította és törvényi kötelezettsége szerint kizárta a pályázók sorából az Orangeways City Kft.-t. A pályázaton korábban érvényes, de az Orangeways City Kft.-nél drágább ajánlatot adó VT-Arriva Kft. már korábban visszalépett, ezért az eljárást végül eredménytelennek kellett nyilvánítanunk. A tender rövidesen újraindul."

A Rába-Volvók már bemutatkoztak a nagyközönségnek, a midibuszokra viszont továbbra is várni kell (Fotó: BKK)

A kétes hírnevű üzemeltető esetleges győzelmével kapcsolatban buszos körökben többen is ellenérzéseket fogalmaztak meg, nem is egészen alaptalanul. Az Orangeways ugyanis már több helyen „bizonyított” a helyi közlekedésben: az utóbbi években Baján és Dombóváron is leszerepelt. A budapesti Mercedes Citaro C2-eseket üzemeltető, a jelen miditenderen pedig az Orangeways-hez hasonlóan Molitus S91-essel induló VT-Arriva (korábban VT-Transman) ugyan szintén érvényes ajánlatot adott be, ők azonban – amint a közleményben is olvasható – időközben visszaléptek. Az Orangeways viszont a jelek szerint nem hagyja annyiban a dolgot, ma ugyanis Dr. Kovács Miklós vezérigazgató a cég honlapján bejelentette: a BKK közleményére reagálva és a sajtó megnövekedett érdeklődésére való tekintettel a cég április 14-én nemzetközi sajtótájékoztatót tart a miditenderrel és a BKK-val kapocsolatban, ahol részletesen beszámol a közbeszerzésről és feltárja az eset körülményeit. Kíváncsian várjuk.

A fővárosi tender eredménytelensége egyúttal azt is jelenti, hogy sajnos továbbra is várnunk kell a Molitus S91-esek nagyobb darabszámú budapesti megjelenésére, annak ellenére, hogy már szinte biztosnak tűnt a siker. A történelem ráadásul ismételni látszik önmagát, hiszen 2011-ben nagyon hasonló körülmények közepette esett két szék között a pad alá a Molitus: akkor is az Orangeways nyert, az első két helyezett üzemeltető akkor is az S91-essel indult, végül pedig abból a beszerzésből sem lett semmi. Igaz, három éve az egyik alulmaradt pályázó jogi lépéseinek köszönhetően nyilvánította eredménytelennek a tendert a Közbeszerzési Döntőbizottság. A BKK ígérete szerint az újfent meghiúsult miditendert rövidesen ismét kiírják, ami igencsak kívánatosnak tűnik, hiszen hiába farigcsálja a BKV az elöregedett Ikarus 405-ösöket, a gyalázatos állapotú midiflotta cseréje már nem várathat sokáig magára.

Sajnos az igényes kivitelű Molitus S91-esből egy ideig még biztosan csak egyetlen példány fog Budapesten közlekedni (Fotó: Vezess.hu)

Ugyancsak eredménytelenül zárult a 16+24 darab, Euro VI-os dízelmotorral szerelt midibusz beszerzésére irányuló tender, ahol Rába (vagyis az S91) mellett a török Karsan is adott be (a hírek szerint a magyarokénál alacsonyabb árat kínáló) pályázatot. A BKK végül mindkét induló ajánlatát érvénytelennek nyilvánította, az erről szóló hivatalos dokumentum itt tekinthető meg. Ez a tender is rövidesen újraindul, mégpedig tárgyalásos eljárással, a korábbi két ajánlattevő meghívásával. A BKK közleményében a következőket írja az esetről:

"A fenti buszüzemeltetési közbeszerzési eljárástól függetlenül a Budapesti Közlekedési Központ 2013. szeptember 25-én nyílt, egyfordulós közbeszerzési eljárást indított a Budai Vár forgalmát ellátó Ikarus 405-ös típusú midibuszok cseréjére, azaz új elektromos és dízelmotoros járművek vásárlására.

Az EURO VI-os emissziós normának megfelelő dízel járművek beszerzésére irányuló eljárásban két ajánlattévő vett részt, ajánlatuk azonban a közbeszerzési törvény szerint érvénytelennek bizonyult. Ilyen esetben a Kbt. alapján az Ajánlatkérő hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást írhat ki. A tárgyalásos eljárásra a BKK a vonatkozó jogszabály alapján a korábbi nyílt eljárás két ajánlattevőjét – jelen esetben a Rába Jármű Gyártó és Kereskedelmi Kft.-t, valamint a Karsan Otomotiv Sanayii ve Ticaret A.S.-t – hívta meg, így a magyar ipar is jelentős esélyt kap. A hirdetmény nélküli, meghívásos eljárás kétségtelen előnye, hogy a tárgyalás során kedvezőbb feltételeket érhetünk el, amellett, hogy általa gyorsabb közbeszerzés folytatható le. Ezért a BKK Igazgatósága és az I. kerület Budavári Önkormányzat az eljárás ilyetén módon történő folytatása mellett döntött. A buszok üzemeltetője a BKV Zrt. lesz.

Az elektromos midibuszok beszerzési eljárása is folyamatban van, lezárása tavasszal várható.”

Maradnak az Ikarus 405-ösök, tovább szívják a füstöt a környékbeliek (Fotó: Origo)

Tovább kell várnunk tehát a környezetbarát, modern midibuszok érkezésére, a turistaszezon közeledtével pedig továbbra is a bontószökevény 405-ösök szállítják majd az ide látogató külföldieket a Várba. A járműpark siralmas állapota ugyanakkor azonnali beavatkozást igényel, így joggal bízhatunk abban, hogy belátható időn belül ismét kiírásra kerülnek a most bedőlt tenderek. Az persze más kérdés, hogy mikor jutunk el végre odáig, hogy az első új buszok ténylegesen megérkezzenek Budapestre...

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő