Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Évente kétszáz Modulo készülhet Moszkvának

Moszkvában közös vállalat jöhet létre kompozit szerkezetű buszok gyártására - számolt be a járműveket kifejlesztő magyar evopro cégcsoport elnök-tulajdonosa moszkvai tárgyalásairól. Mészáros Csaba elmondta, hogy a Kompozitok Nanotechnológiai Központja (NCC) nevű orosz céggel meglévő, tavaly októberben létrejött technológiai együttműködésükön kívül közös vállalkozást is alapítanak. Moszkva vezetése hitelt nyújt a cégalapításhoz, és biztosítja, hogy minimum tíz év alatt legalább évi 200 darab evopro-fejlesztésű autóbuszt rendel.

Az evopro és az NCC feladata, hogy a közös vállalatban minél nagyobb legyen az orosz rész, az úgynevezett hozzáadott érték. Szerinte ez az első időben 20 százalékot tehet ki, a későbbiekben a beszállítók számának növekedésével a részesedést növelni tudják. Reméli, hogy ezt a fajta vállalkozást Kazahsztánban és más országokban is meg tudják majd valósítani.

 

A Modulo elektromos hajtású prototípusa a Városligetben

Az Interfax-Kazakhstan hírügynökség kedden számolt be arról, hogy az evopro cég autóbuszokat gyártana Nyugat-Kazahsztánban. A magyar cég az uralszki Uralszkargoremmas nevű gyárral tervezi az együttműködést. Mészáros Csaba elnök-tulajdonos arról is beszélt, hogy az Ural hegység menti Jekatyerinburgban július 12-én nyíló kiállításon is szeretnék bemutatni a már orosz szabványok alapján legyártott kompozit szerkezetű autóbuszuk mintapéldányát.

Molnár Péter, az Evopróval együttműködő NCC cég műszaki igazgatója szerint továbbra is cégük gyártja a kompozit, azaz társított anyagokból készült könnyű karosszériát a magyar mérnökök által az evoprónál tervezett, és kifejlesztett Modulo buszcsaládhoz. Hozzátette: a magyar cég a Rába-futóművel, Magyarországon gyártott váltóval, és elektronikai finomszabályzókkal ellátott járműnek a licencét szeretné az Ural hegység menti Jekatyeringburgnak eladni, Moszkva viszont munkahelyeket akar teremteni. Ezért az orosz főváros kormányzata arra kérte az evoprót és az NCC-t, hogy egy a végső összeszerelést és szervizelést is végző üzemet hozzanak tető alá.

Soros hibrid hajtással is rendelhető az evopro által kifejlesztett midibuszcsalád

Mészáros Csaba az orosz ipari és kereskedelmi minisztérium által tavaly létrehozott, új ipari ágazati befektetések Stratégiai Tanácsa nevű szervezet  második ülésén vett részt. A jelentős orosz és külföldi ipari csoportokat, technológiai cégeket, befektetési alapokat, és közös vállalkozásokat tömörítő szervezet tanácskozásán mások mellett megjelent a Siemens német elektrotechnikai cég, a svéd-svájci ABB (Asea Brown Boveri Ltd.)gépipari konszern, az ipari robotokat gyártó német KUKA Roboter GmbH. képviselője is.  

A moszkvai Tyehnopolisz nevű innovációs parkban rendezett ülésen Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter az import kiváltására kidolgozott orosz állami programnak az ipart érintő végrehajtását ismertette. Az intézkedések a nyugati szankciók miatt születtek. A miniszter elmondta, a cél az, hogy 2020-ra Oroszországban gyártsák a technológiai berendezések 60 százalékát. A minisztérium a nyárig elkészíti az ipartámogatási program módosított változatát. Manturov hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a hazai ipar elszigetelését, csupán úgynevezett hozzáadott értéket szeretnének létrehozni saját országukban.

Forrás : MTI | | Rovat : Kitekintő

Újabb PKD-buszokra írt ki tendert a BKV

A korábban felmerült pletykáknak megfelelően 2015-ben folytatódik a PKD (partially knocked down ≈ részlegesen kiszerelt) kivitelű autóbuszok beszerzése a BKV-nál. Miután a tavalyi év folyamán összesen 18 darab ARC-Ikarus V127 került ilyen konstrukcióban a céghez, a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően most újabb tendert írt ki alkatrészcsomagként szállítandó járművekre a fővárosi vállalat. A mostani pályázat összesen 10 darab (+40 darab opció) szóló-, illetve 5 darab (+20 darab opció) midibuszra szól. A viszonylag kevés konkrét paramétert előíró tender igazi érdekességét a midibuszok jelentik, eddig ugyanis ilyen típus PKD konstrukcióban nem készült hazánkban. Mivel a PKD buszokat mindezidáig egyedüliként kínáló ARC-Ikarus kínálatában sem szerepelt eddig midibusz, többféle találgatás is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy melyik hazai gyártó, milyen típussal vehet(ne) részt a tenderen. Egyes híresztelések szerint az ARC a meglévő városi-elővárosi típuscsalád alapjain, feltehetően V85 néven egy teljesen új, 8,5 méter hosszú midibuszt fejlesztene ki, amellyel borsot törhetne a potenciális hazai riválisok orra alá. A pályázati kiírás egyébként nem tartalmazza, hogy a szóló- és midibuszoknak azonos gyártótól kellene érkeznie.

 

Tavaly már 18 példányt vásárolt az ARC-Ikarus V127-esből a BKV, elképzelhető hogy idén ez a szám tovább gyarapodik

Mivel azonban az ARC nemrég szorosabbra fűzte kapcsolatát az evopro csoporttal (a kialakult helyzetet, melynek keretében az ARC-Ikarus típusai a jövőben Ikarus EAG márkanév alatt kerülhetnek forgalomba, hamarosan részletes cikkben elemezzük), az is kézenfekvő lépés lenne, hogy a midibuszok között az evopro által kifejlesztett Modulo midibuszcsalád próbáljon szerencsét. Ez annál is inkább valószínűnek tűnik, mert Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa már a tavaly novemberi Automotive Hungary 2014 kiállításon tartott sajtótájékoztatón is utalt arra, hogy a Modulót is szívesen értékesítenék egy, a PKD-hoz hasonló konstrukcióban. Ebben az esetben a járművek karosszériája feltehetően Oroszországban készülne.

Az ARC-evopro társulás mellett felmerült a Molitus S91 esetleges indulásának lehetősége is, annak ellenére, hogy eddig ebből a típusból nem készült „lapraszerelt” változat. Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezetője egy szakmai témájú internetes fórumon ma az mondta, megvizsgálják a tenderben leírtak megvalósíthatóságának feltételeit.

A Molitus S91-ből eddig ugyan nem készült PKD kivitel, de a gyártó vizsgálja a megvalósíthatóság feltételeit

A szóló buszok között a tender egyértelmű esélyese az ARC, így joggal reménykedhetünk benne, hogy minimum 10, de szerencsés esetben akár 50 új ARC-Ikarus (pontosabban Ikarus EAG) is érkezhet Budapestre a közeljövőben. Ezek a buszok egy esetleges tendergyőzelem esetén már Euro VI-os besorolású motorral kerülnének az üzemeltetőhöz.

A pályázatok értékelésében a legfontosabb tényező a pályázó által ajánlott vételár, ami 95-ös (!) súlyszámmal esik latba az elbíráláskor. Emelett gyakorlatilag eltörpül a másik figyelembe vett szempont, a teljeskörű többletjótállási idő (súlyszám: 5). Az ajánlatokat január 29-ig kell leadnia a jelentkezőknek.

Megjegyzés: a cikk nyitóképének forrása a bkv.hu.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Virtuálisan már beindult a Modulo sorozatgyártása

Ismét hivatalos sajtótájékoztató keretében nyerhettünk bepillantást a magyar evopro cégcsoport által fejlesztett Modulo midibuszcsalád születésébe. A rendezvény apropóját ezúttal a típus leendő gyártósorának virtuális megtekintési lehetősége jelentette. A Daimler, BMW, Audi, Suzuki és számos autógyár számára végzett mérnöki tervezés és fejlesztés tapasztalatára építve ugyanis az evopro megtervezte saját gyártósorát is. A sajtótájékoztatóra november 6-án, az Automotive Hungary 2014 szakkiállításon került sor, ahol az evopro csoport a tavalyi év után ezúttal már egy komplett autóbusszal - a szeptemberben bemutatott soros hibrid hajtású prototípussal - képviseltette magát.

A Modulo Medio Hybrid prototípusa az Automotive Hungary 2014 kiállításon

Az eseményen Mészáros Csaba, a vállalatcsoport elnök-tulajdonosa számolt be a Modulo gyártásának részleteiről, illetve a projekt legfrissebb fejleményeiről. A sajtótájékoztatón elhangzott: Magyarországon a buszgyártás régóta lefelé menő pályán halad. Évről-évre feltűnnek ugyan különféle prototípusok, de ezek rendszerint nem jutnak el oda, hogy több száz példány készüljön belőlük. Az evopro célja, hogy ezzel a tendenciával szakítva nagy darabszámú gyártást hozzon létre – ebben az orosz NCC vállalat lesz segítségükre, melynek moszkvai  üzemében készülnek majd nagy sorozatban a Modulo család karosszériái.

A gyűrűszerű, standardizált modulokból felépülő kompozit karosszéria speciális gyártósor tervezését kívánta meg, melynek az evopro szakemberei sikeresen eleget is tettek. Jelen pillanatban a gyártás technologizálása zajlik. Az evopro reményei szerint az első 50 darab midibusz legyártása során tökéletesre csiszolódik a technológia, illetve kiderül, hogy pontosan mivel jár áttérni a „kézi” termelésről nagy sorozatú gyártásra. A cél az, hogy a nullszéria elkészítése után a gyártást egy műszakos termelésben évi 200-300 darabra tudják felfuttatni. Fokozott darabszámú megrendelések esetén további műszakok bevezetésével ez a mennyiség akár meg is háromszorozható. Mészáros úr úgy véli, terméküknek jelenleg három-négy év piaci előnye van a konkurenciával szemben, ami kiemelkedőnek számít. Az elnök-tulajdonos elmondása szerint egy lefestett, kiszerelésre kész karosszéria hozzávetőlegesen kevesebb, mint 10 millió forintba kerül. Ezért a pénzért egy nem rozsdásodó, 20-30 évre tervezett felépítményt tudnak ügyfeleiknek kínálni.

Hozzátette: az evopro csoport éves bevétele több tíz millió euró, ezzel Magyarországon ma a legnagyobb gyártásautomatizálással fogalkozó cégnek számít. Emellett Németországban is jegyzik a vállalatot, számos megkeresés érkezik hozzájuk különféle projektekkel (gépészet-, robot- és szoftvertervezés, stb.) kapcsolatban.

Ezt követően a sajtótájékoztató résztvevői egy egyszerűsített animációt tekinthettek meg különféle hosszúságú Modulo karosszériák automatizált gyártásáról. A már elkészített kompozit modulokat (front modul, ablakmodul, ajtómodul, hajtás modul) speciálisan erre a célra kialakított gyártókészülékekbe helyezik, amelyek a gyártandó karosszéria által meghatározott sorrendben, futószalagszerűen követik egymást. Ezzel a megoldással folyamatosságot tudnak elérni a gyártás során. A következő lépésben a ragasztóállomáson nagy pontossággal, robotok segítségével összeillesztik és összeragasztják a karosszériamodulokat. A ragasztási művelet a technológia sajátosságaiból adódóan meghatározott felületelőkészítést, páratartalmat stb. kíván.

Pillanatkép a Modulo gyártását szemléltető animációból

A módszer előnye, hogy rugalmasan variálható, milyen hosszúságú karosszéria készüljön, mindössze a modulok (és ezzel együtt a gyártókészülékek) számát és sorrendjét kell a kívánt kialakításnak megfelelően változtatni. Mivel nincsenek külön burkolóelemek (az oldalfal külső és utastér felőli része egyazon anyagból van), egy hagyományos buszhoz képest sokkal kevesebb a zörgő alkatrész, illetve alacsonyabb a jármű össztömege is. A precíz technológiának köszönhetően minden karosszériára 1 mm-es tűrést tudnak biztosítani.

Mészáros úr elmondta: a tervezés és a gyártás mellett az értékesítés területén is innovatív megoldásokban gondolkodnak. Ma már szinte minden országban elvárás a hazai munkahelyek teremtése egy-egy közbeszerzés során, ezért azok a cégek tudnak piacot szerezni, akik ebben a kérdésben is rugalmasan gondolkodnak. Az elnök-tulajdonos utalt a BKV-nál jelenleg készülő ARC-Ikarusokra, mondván: a  PKD (partially knocked down, azaz részlegesen kiszerelt) rendszerű gyártásban az evopro is lát fantáziát, ezt a koncepciót kívánják továbbfejleszteni a jövőben. A karosszéria gyártását és a termelési know-how-t ugyan nem adják át, de vásárlóiknak összeszerelésre kész alkatrészcsomagot kínálnak, fényezett vagy fényezetlen karosszériával. Természetesen igény esetén a teljes jármű készre szerelését is vállalják, ebben az esetben a tervek szerint a MABI-BUS Kft. mátyásföldi telephelyén történik majd a végszerelés.

A midibuszok piaci szegmensében a nagy nyugati gyártók általában nem képviseltetik magukat, helyettük sok kisebb, jellemzően alacsonyabb termelési kapacitású cég igyekszik felosztani egymás között a piacot. Az evopro a nagy sorozatban való gyártás nyújtotta előnyöket (például a kedvező vételárat) kihasználva kíván sikereket elérni a vetélytársakkal szemben. Emellett a típus egyedi felépítése is a Modulo mellett szól. Az elnök-tulajdonos kiemelte: a 8 méteres Medio karosszériaváltozat összesen 68 utast szállíthat, közülük 22-nek ülőhely is jut. Ezzel szemben például a budapesti elektromos miditenderen győztes, hasonló külső méretekkel rendelkező Siemens Rampini midibusz csak 46 fő szállítására alkalmas és mindössze 9-nek kínál ülőhelyet. A 9,5 méter hosszú Optimo változat pedig már 88 utast képes a fedélzetére venni – ez akár a hagyományos, 11-12 méter hosszú szóló buszokkal szemben is megfontolandó alternatívává teheti a magyar fejlesztésű típust. Az elektromos verzió fogyasztása 50%-os terhelésnél 0,75 kWh. Az evopro midibuszai alacsonyabb tengelyterhelésüknek köszönhetően az utat is kevésbé vályúsítják, mint a hasonló méretű acélvázas buszok.

A Modulo buszok közös tulajdonsága, hogy viszonylag könnyen átalakíthatók tisztán elektromos üzeművé - ha már nem eleve azok gyárilag

Végezetül az elnök-tulajdonos kitért a Modulo buszok magyar értékhányadára is. Elmondása szerint a buszokban minden olyan alkatrész magyar, ami jelen pillanatban hazai forrásból beszerezhető, ugyanakkor az innovatív hozzáállást és a fejlesztést elvárják magyar beszállítóiktól is. Az evopro hosszú távra tervez, magyar munkahelyeket teremtve, de amennyiben a hazai részegységek paraméterei a jövőben esetleg számottevően alulmúlnák a külföldiekét, a magyar alkatrészek aránya akár lefelé is változhat. Mint mondta, az evopro célja az, hogy Modulót ne csak azért vásárolják, mert magyar, hanem azért, mert piacképes, eladható, környezetbarát és innovatív konstrukció.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Péntekig szavazhatunk az év haszongépjárművére

Az idén már tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg a Camion Truck & Bus magazin a hagyományos „Az év haszongépjárműve” pályázatot. A címre jelölt, Magyarországon bemutatott és forgalmazott haszonjárműveket ebben az évben tizenkét kategóriába sorolták a szervezők. Ezen belül az autóbuszok a szokásoknak megfelelően négy kategóriában versengenek egymással a szavazatokért.

A megmérettetésen - köszönhetően a hazai szavazók szimpátiájának - a magyar típusok hagyományosan jól szerepelnek, idén is számos hazai fejlesztésű autóbusszal találkozhatunk a mezőnyben. A szavazatok leadására még ezen a héten péntekig (2014. október 31.) van lehetőség. Természetesen mindenki csak egy alkalommal szavazhat. A szavazók között az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is értékes nyereményeket sorsolnak ki. A fődíj 50.000 Ft, a későbbi győztes márkákra szavazók közül pedig kategóriánként egy-egy szerencsés nyertes 20.000 forintos pénznyereménnyel, egyéves Camion Truck & Bus előfizetéssel és további márkaajándékokkal lesz gazdagabb. Érdemes tehát szavazni a kedvenc típusokra.

Vessünk is egy pillantást a weboldalunk szempontjából kiemelt figyelmet élvező buszos felhozatalra.

A Molitus S91-est 2008 óta már sorozatban hatszor választották meg az év midibuszának a Camion Truck & Bus olvasói

A legfeljebb 9 méteres hosszig terjedő minibusz/midibusz kategóriában magyar részről a Csaba Metál Urbanus és a Rákos Jármű Kft. Iveco-alapokra épített midibusza, a Dunabus igyekszik elhódítani a kitüntető titulust az aktuális címvédőtől, a már hatszoros győztes Molitus S91-től. A külföldi trónkövetelők szinte kivétel nélkül kishaszonjárművek személyszállító kivitelei, de szintén itt indul a korábban a budai Várban is tesztelt Mercedes-Benz Sprinter City 77 is. A legkisebb buszok kategóriájában összesen tizenkét típus méretteti meg magát, és minden esély megvan arra, hogy idén is hazai győztest köszönthessünk.

A városi-elővárosi buszok szegmensében ugyancsak három magyar jelöltre szavazhatunk. A már a 2013-as szavazáson is induló ARC-Ikarus V134, illetve a tavalyi győztes Credo Econell CiTY mellett szintén ebben a kategóriában méretteti meg magát az evopro csoport kompozit karosszériás újdonsága, a Modulo is. A külföldi ellenfelek között találjuk az európai városi-elővárosi busztípusok színe-javát, köztük a nálunk is közlekedő Mercedes-Benz Citaro C2-t és MAN Lion’s City-t. Itt összesen tizenegy autóbusz közül választhatnak a szavazók. Idén csak szóló buszok vannak ebben a csoportban, a mezőny egyetlen háromtengelyes tagja a kifutó szériás Solaris Urbino 15.

Valamivel szerényebb a magyar jelenlét a helyközi/intercity autóbuszok mezőnyében, itt a hazai színeket egyedül a Credo Inovell 12 képviseli. A győri típusnak összesen hat vetélytárssal kell felvennie a versenyt, köztük az egyes pletykák szerinti leendő „nemzeti helyközi busszal”, a Volvo 8900-assal. Tavaly ebben a kategóriában szintén a Credo diadalmaskodott az Optinell 12-vel, kérdés, hogy az alacsonyabb padlószintű változatnak sikerül-e megismételnie a sikert.

A Credo Inovell 12 feladata a tavaly elnyert cím házon belül tartása (Fotó: Kravtex)

Sajnos immár megszokottnak mondható, hogy a turistabuszok között nincs hazai induló, hiszen ez a kategória továbbra is hiányzik a magyar gyártók kínálatából. A legimpozánsabb járműveket tömörítő csoportban főként a nyugati gyártók jól ismert, elegáns típusaira adhatjuk le szavazatunkat, az európai márkák orra alá az Isuzu Visigo igyekszik borsot törni. A turistabuszok mezőnyében idén összesen nyolc induló közül választhatunk.

A szavazólap erre a linkre kattintva érhető el, minden kategóriában egy járművet lehet kijelölni. Mindenkinek eredményes szavazást kívánunk, bízzunk az újabb hazai sikerekben!

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Utcán a legújabb magyar elektromos busz

A mai napon hivatalosan is forgalomba helyezték az evopro csoport által kifejlesztett, korábban általunk is bemutatott Modulo Medio Electric elektromos midibusz első példányát. A jármű utasforgalomban egyelőre még nem vesz részt. Mészáros Csaba, az evopro Holding Zrt. elnök-tulajdonosa a forgalomba helyezés apropóján szervezett, próbaúttal egybekötött sajtótájékoztatón elmondta: a Modulo közel negyven magyar kis- és középvállalkozás munkáját egyesíti, amit az evopro hangolt össze, illetve finnaszírozott. A fejlesztésben, amely közel három évet vett igénybe, összesen negyven magyar tervezőmérnök vett részt. A rendezvényen részt vett Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár is, aki elmondta: technológiai értelemben a világ élvonalához tartozó terméket sikerült Magyarországon előállítani. Hozzátette: bízik abban, hogy a Modulo nem csak a hazai, hanem a külföldi piacokon is megállja majd a helyét. A jármű összesen 65 utast szállíthat, és a gyártó közlése szerint tisztán elektromos üzemmódban mintegy 100 kilométert képes megtenni egyetlen feltöltéssel.


A Modulo Medio Electric prototípusa a Budai Várban rendezett bemutatón, még idén áprilisban

Az evopro mátyásföldi telephelyén (a NABI egykori budapesti gyáregységében) pedig mindeközben már összeszerelés alatt áll a második számú, immár soros hibrid hajtáslánccal rendelkező prototípus is. A rendszer beszállítója várhatóan a Cummins és a US Hybrid lesz. Az eddig napvilágot látott hírek szerint a sorozatgyártás beindulásával az első huszonöt jármű az idei év végére készülhet el. A Modulo kompozit karosszériája egyedülállónak számít a kategóriában. A könnyebb felépítménynek köszönhetően a magyar midibusz saját tömege két tonnával alcsonyabb egy azonos hosszúságú acélvázas buszhoz képest. A szokatlan ajtóelrendezés (az első ajtó a mellső tengely mögött helyezkedik el) ugyanakkor több tenderről is kizárhatja a Modulót. Igaz, ezt a kialakítást a szélesebb utasajtók és a jobb térérzet miatt az evopro elnök-tulajdonosa továbbra is a megszokottnál előnyösebb megoldásnak tartja.

A prototípus a tervek szerint az elkövetkezendő hetekben országos körútra indul, hogy más magyarországi nagyvárosokban is megismerkedhessenek vele az érdeklődők, illetve a potenciális üzemeltetők. Azt egyelőre még nem tudni, hová kerülhet a fentebb említett huszonöt autóbusz, ugyanis a legutóbbi, fővárosi elektromos miditenderről az evoprot (a Molitus S91 elektromos változatával együtt) kizárta a BKK.

(M1 Híradó - Magyarbusz [Info])

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő