Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Félmilliárdos beruházás a Kühnében

436 millió forintból átfogó autóbusz kutatás-fejlesztési projektet hajtott végre a mosonmagyaróvári Kühne Zrt., a Credo autóbuszok vázszerkezeteinek gyártója. A beruházás az eszközpark megújításán felül egy 50 millió forintos kutatás-fejlesztési programot is magában foglal, amely lehetővé tette a legmodernebb, magyar gyártmányú buszcsalád vázszerkezetének kifejlesztését is. A részben uniós támogatás felhasználásával megvalósuló projekt eredménye -az új buszok piaci sikerétől függően- a teljes hazai városi-elővárosi közlekedésben érzékelhető lesz.

A Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. és a Kravtex Kereskedelmi Kft. alkotta cégcsoport az elmúlt években közel 4 milliárd forint beruházással létrehozta Magyarország legnagyobb autóbuszgyártó cégcsoportját. A 150 éves múltra visszatekintő mosonmagyaróvári Kühne területén 2008-ban készült el az a 11.000 négyzetméteres, korszerű autóbuszgyár, amely akár évi 500 járműegység legyártására képes. Ez, a közel 1,5 milliárd forintból megvalósuló beruházás szinte teljes egészében önerőből létesült, a járműgyártás területén tevékenykedő cégcsoport újabb technológiai beruházásában azonban jelentős európai uniós forrás is megjelenik.

Az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP-2011-1.3.1/A) keretében 2011-ben nyert 128,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. A „Vállalatok technológiai innovációjának támogatása” tárgyú pályázat célja egy olyan fejlesztés megvalósítása volt, amely a K+F és a csúcstechnológiájú eszközök beszerzése révén hozzájárul a vállalat versenyképességéhez. Az elnyert uniós forrás 308 millió forint saját erővel kiegészítve kiemelkedő fejlesztést tett lehetővé Magyarország legrégebbi, 156 éves gépgyárában.

A pályázat keretében több, a régióban egyedülálló fémmegmunkáló berendezést szerzett be a társaság. A technológiai beruházások közül kiemelkedik egy 250 millió forint értékű lézervágó berendezés, amely a projekt legnagyobb értékű elemeként hozzájárul a kiemelkedő minőségű munkavégzéshez. Az eszköz az országban egyedülálló módon képes lemezek, csövek és zártszelvények térbeni megmunkálására, sebessége pedig többszöröse a társaság eddig alkalmazott berendezéseinek. A termelő eszközök megvásárlásán felül jelentős informatikai fejlesztést, szoftverek és számítógépek beszerzését is lehetővé tette a projekt, amely a legkorszerűbb technológiát hozta el a mosonmagyaróvári mérnököknek.

Mintegy 50 millió forintot tesz ki a projekt kutatás-fejlesztési eleme, amely az országszerte ismert, a Volán társaságoknál 900 példányban futó autóbuszcsalád vázszerkezetének modernizálását eredményezte. A 20 mérnök részvételével kidolgozott új váz-koncepció egy teljes buszcsalád alapja, amely alacsony tömegének és moduláris felépítésének köszönhetően teljesen lefedi a hazai autóbuszközlekedés támasztotta igényeket. A Citadell, Econell és Inovell típusnevű járművek és a hamarosan bemutatásra kerülő új intercity busz az első teljes egészében hazai fejlesztésű buszcsalád, amely megoldást kínál az egész ország közösségi közlekedésének megújítására. A buszok moduláris vázszerkezete sokféle típusvariáció kialakítását, alacsony tömege pedig a versenytársakénál akár 20%-kal alacsonyabb fogyasztást kínál. A buszok vázszerkezete is hozzájárul a késztermék magas magyar hányadához, amely árarányosan már most eléri a 85 %-ot.

A cégcsoport képviselői bíznak benne, hogy a jelentős támogatással megvalósuló buszcsalád-fejlesztés hozzájárul a magyar autóbuszpark régóta esedékes megújításához. Ez teszi lehetővé, hogy az elmúlt években alacsony kihasználtsággal működő, meglévő és korszerű buszgyártó kapacitások végre kihasználásra kerüljenek.

(Kép forrása : kuhne.hu)

Forrás : | | Rovat : Credo

Az Ikarus 405-ösök velünk vannak

Már az sem világos, hogy egy légkondicionálóiról és állófűtéseiről ismert cég miért készítene autóbuszokat. Mondjuk, ha az üzlet bejön, minden eladott buszba kell fűtés, klíma, fűtőradiátor, ajtó, tetőablak, kerekesszék-rámpa – és ezt ők adják. Fix és extra forgalom, Adamis Gábor, a Webasto Hungária ügyvezetője ezzel biztos el tudta adni németországi főnökeinek azt, hogy a magyar leányvállalat miért szögel prototípusokat a műhelyében.

Forrás : Totalcar | | Rovat : Molitus

60 éves az Ikarus autóbusz Budapesten

Hatvan éve, 1951. február 24-én állt forgalomba Budapesten az első Ikarus autóbusz. A „Nejlonból” öt év múlva már közel kétszáz példány futott a magyar fővárosban.

Az Ikarus gyár őse az a kis műhely volt, amelyet 1895-ben Uhri Imre kovácsmester alapított Budapesten lovaskocsik javítására és gyártására. Az üzletet az első világháború alatt a teherautókarosszéria-javítás és a pótkocsigyártás virágoztatta fel, majd a MÁVAG és a Magyar Vagon- és Gépgyár buszai számára készített karosszériákat. 

A cég a gazdasági világválság idején csődbe ment, de az eszközvagyon nagy részét Uhri Imre három fia és két lánya vásárolta meg, így jött létre 1933. szeptember 28-án az Uhri Testvérek Autokarosszéria- és Járműgyára a Hungária körúton. A válság utáni fellendülés idején folyamatosan érkeztek a megrendelések személy- és tehergépjárművek, autóbuszok készítésére, felújítására. 

1942-től a céghez már egy új mátyásföldi repülőgépgyártó részleg is tartozott. A világháborús években hadiüzemmé nyilvánított gyár termelése egyre növekedett, ezért új gyártócsarnokot építettek Sashalom és Mátyásföld között – ezt a visszavonuló német csapatok 1944-ben felgyújtották. 

Forrás : Autopro.hu | | Rovat : Visszapillantó

Újabb LH 12 a Somló flottájában

"Nemrég indult Győrből Tapolcára a Somló Volán vadonatúj LH 12-ese. A Tapolca - Szombathely - Sopron vonalon hamarosan forgalomba álló jármű a legjobban felszerelt Credók közé tartozik"

Forrás : Credo.Blog | | Rovat : Credo

Az Ikarus 405-ösök velünk vannak

Nem titok, hogy amikor a Webasto-Molitus-Rába S91-est kipróbáltuk, még úgy álltak a dolgok, hogy ez lesz Budapest új midibusza, függetlenül attól, hogy melyik cég nyeri a tendert. Azóta kiderült, hogy érvénytelennek nyilvánították a pályázatot. Most legalább tudjuk, milyen buszok nem járnak – egyelőre.

Már az sem világos, hogy egy légkondicionálóiról és állófűtéseiről ismert cég miért készítene autóbuszokat. Mondjuk, ha az üzlet bejön, minden eladott buszba kell fűtés, klíma, fűtőradiátor, ajtó, tetőablak, kerekesszék-rámpa – és ezt ők adják. Fix és extra forgalom, Adamis Gábor, a Webasto Hungária ügyvezetője ezzel biztos el tudta adni németországi főnökeinek azt, hogy a magyar leányvállalat miért szögel prototípusokat a műhelyében.

Természetesen az ilyesmi nem megy egyedül.

Az ügyvezetőről hamar kiderül, hogy az Ikarusnál kezdte a pályáját, így volt ismeretsége bőven a szakmában. Az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár (Ikarus EAG) 2007-es bezárásakor az ottani gárda az utcára került, velük kezdték a munkát. „Nem az számít, hogy ki birtokolja az Ikarus nevet, a tudást kell birtokolni. Sikerült együtt tartani a csapatot, gyakorlatilag a melóstól a mérnökig” – mondja Adamis Gábor. E gárdából alakult a Molitus Kft., a buszt tervező cég.

Az sem teljesen véletlen, hogy a busz az S91 típusszámot kapta. Az Egyedi E91-ese után biztos nem – és ez a típus nem összekeverendő a Budapesten futó Ikarus 405-ös midibuszokkal. Utóbbiak, ahogy Adamis fogalmaz, nem számítanak az Ikarus legjobb termékének, mára kiöregedtek, a karbantartásuk is messze volt a tökéletestől, ma az is nagy szó, ha saját lábon jutnak vissza a garázsba a műszak végén. Ezzel szemben az E91-esből 260–280 példányt eladtak, főleg külföldre.

Forrás : Totalcar | | Rovat : Kitekintő