Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Magyar gyártók a 2013-as Busexpón (frissítve!)

Az elmúlt évek nem kedveztek a hazai autóbuszos ágazatnak. A járműbeszerzések és a fejlesztések elmaradtak, a piac szűkült, a tömegközlekedés állapota pedig ezzel egyidejűleg egyre romlott.

A 2013-as év ezzel ellentétben számos lehetőséget tartogat a szektor számára, ideértve a gyártókat, a forgalmazókat, az alkatrészek- és adalékanyagok piacán lévőket vagy a finanszírozói ágaztat képviselőit. Elég csak a Volán vállalatok régiós átalakítására, a járműbeszerzési tilalom feloldására, a fővárosi autóbuszos közszolgáltatás kiszervezésére, a lejáró önkormányzati közszolgáltatási szerződésekre, vagy a városi és elővárosi tömegközlekedés újjászervezésével kapcsolatos tervekre gondolni. 

A legnagyobb közvetlen taglétszámmal bíró hazai fuvarozói érdekképviseletnél, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete – NiT Hungary-nél úgy gondolták, hogy élni kell ezzel a lehetőséggel, és fel kell rázni a buszos vállalkozásokat, illetve meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy megrendelők találkozzanak a gyártókkal és a szolgáltatókkal. Ennek érdekében 2013. március 21-én megszervezik a BUSEXPO szakkiállítást és vásárt, ahol bárki megcsodálhatja az új járműveket és fejlesztéseket. Tisztában vannak ugyanakkor azzal, hogy az utóbbi évek igen apatikus állapotba sodorták az ágazatot, ezért valami többet kell kínálniuk, mert egy „egyszerű” seregszemle nem lesz elég arra, hogy felrázzák ennek a sok résztvevős piacnak a szereplőit

A Busexpo-val  egyidejűleg kerül megrendezésre a „Fenntartható és hatékony autóbuszos közszolgáltatás  Magyarországon – 2013” című Országos Személyszállítási Szakmai konferencia melynek nyitóelőadását dr. Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár tartja, aki a rendezvény fővédnökségét is elvállalta. A rendezvényen részt vesz Márton Péter, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, Szarvas Péter, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, dr. Dabóczi Kálmán, a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. stratégiai projektigazgatója és felkért előadóként a Budapesti Közlekedési Központ képviselője is.

A 2013. március 21.-én, 13:30-kor kezdődő Busexpo kiállítói jelen állás szerint:

 • NABI
 • Csaba Metál
 • Credo
 • Mercedes
 • Setra
 • Volvo
 • MAN
 • Iveco
 • Bova
 • Otobus
 • Isuzu
 • Az MB-Travel jóvoltából egy Ikarus 630-as cabrio autóbusz
 • A Lanta Kft. jóvoltából egy Ikarus 55-ös (faros) autóbusz

A háttéripar szereplői között tudhatunk autóüveg, adalékanyag, klíma és részecskeszűrő forgalmazókat, abroncsgyártókat és javítókat, tachográf-értékesítő, biztosító és gépjármű-oktató vállalkozásokat.

A rendezvényen mozgás közben tekinthetők meg a Európa legkorszerűbb vezetéstechnikai pályáján az alábbi kiállítók termékei:

 
EvoBus Hungária Kft. (Mercedes és Setra) 10.30-11.00 
 MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. 11:00-11:30 
 EvoBus Hungária Kft. (Mercedes és Setra) 11.30-12.00 
 VDL Bus Center (Bova) 13:30-14:00 
 Volvo Hungária Kft. 14:00-14:30 

 MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.

14:30-15:00 
 EvoBus Hungária Kft. (Mercedes és Setra) 14.30-15.00 
 EvoBus Hungária Kft. (Mercedes és Setra) 15.30-16.00 
 MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. 16:30-17:00 

További részletek, valamint jelentkezés a rendezvényre a http://busexpo.hu oldalon.

Forrás : | | Rovat : Kitekintő

Tíz évre szóló busztender Salgótarjánban

Tíz évre szóló közszolgáltatási szerződést hirdetett Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata a nógrádi megyeszékhely buszközlekedésének biztosítására, a tender nyertesének júliustól a jelenleginél ideálisabb járatszervezést kell biztosítania.

A Nógrád Volán Zrt. 2005-ben kötött salgótarjáni közszolgálati szerződése tavaly decemberben járt volna le, ezt a testület az új tender kiírásáig meghosszabbította. A város az elmúlt évben több alkalommal is konfliktusba keveredett a Volánnal: a személyszállítási társaság például a veszteségeire hivatkozva keresetet indított az önkormányzat ellen, és harminc százalékkal csökkentette a megtett kilométerek számát. A drasztikus járatszám-csökkentés a városlakók és a városvezetés elégedetlenségét váltotta ki.  Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek kedden elmondta: a Nógrád Volán Zrt. 2005-től visszamenőlegesen követelte az üzleti tervében kalkulált veszteségeit, amit 678 millióra becsültek. Az önkormányzat ennek jogosságát vitatta, így a Volán-társaságok tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő végül kiegyezett 150 millió forint megfizetésével. Hozzátette: Salgótarján 40 millió forinttámogatást is nyújtott a szolgáltatónak, a városi testület döntése alapján ezt az idén 120 millióra emelik. A polgármester megjegyezte: az önkormányzat közgyűlése által jóváhagyott új tender a korábbitól jobb autóbusz-közlekedést ígér a városlakóknak.

A kiírásból kiderül: a nógrádi megyeszékhely közgyűlése az idei év eleji állapotokra alapozta a pályázatát, fenntartva a menetrend-változtatási igényt is. A személyszállítással foglalkozó cégek ajánlatát május 9-ig várják.  Az eredményhirdetés tervezett időpontja: 2013. május 31., a közszolgáltatási szerződést június 5-én tervezik megkötni. A nyertes cég a 2023. július 1-jéig szóló szerződés szerint az idén július elsejétől kezdheti meg a tevékenységét.

Forrás : MTI | | Rovat : Kitekintő

Támogatást ad az NFM gázüzemű buszok beszerzéséhez

Összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, sűrített földgáz (CNG) meghajtású autóbuszok beszerzéséhez állami, vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságoknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca hétfői közleménye szerint a pályázati úton elnyerhető forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

Kiemelik, hogy a gáz meghajtású járművek használatának terjedésével csökkenthető a közösségi közlekedés széndioxid-kibocsátása és a szálló por koncentrációja, a városok légszennyeződése. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja az NFM.

A pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, a támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, gáz meghajtású autóbuszok beszerzéséhez igényelhető. A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló buszoknál darabonként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként maximum 24 millió forint lehet. A pályázók biztosítékadási kötelezettség mellett a támogatási összeg negyedéig, de legfeljebb 300 millió forint értékben előleget is igényelhetnek. A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a CNG buszok közlekedtetéséhez (például üzemanyag töltéséhez) megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítania vagy kialakítania, és legalább 3 éven át fenntartania.

Földgázüzemű NABI 42 BRT. Ehhez hasonló lehetne a Sirius CNG hajtású változata (Fotó: NABI)

Földgázüzemű NABI 42 BRT. Ehhez hasonló lehetne a Sirius CNG hajtású változata (Fotó: NABI)


A pályázatokat 2013. április 4. és szeptember 30. között, vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig lehet benyújtani, a részletes pályázati dokumentáció az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer hivatalos honlapján és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. oldalán érhető el.

Forrás : MTI | | Rovat : Kitekintő

A következő megálló: Budapest – forgalomban az első Credo Econell CiTY

Ma kora délutántól várhatóan péntek délig a győri utakat rója a legújabb magyar autóbusz, a Credo Econell CiTY, amely a sikeres BN 12 típus helyét veszi át a Kravtex széles modellpalettáján. Az új autóbusz 12 méter hosszú, és a városi rendeltetésnek megfelelően három utasajtóval rendelkezik. Az esélyegyenlőség jegyében a jármű a második ajtó vonaláig alacsonypadlós. Az utasok és a busz biztonságát több beltéri kamera biztosítja, melynek képeit a buszvezető is figyelemmel tudja kísérni. Az utastájékoztatásért kívül összesen négy darab elektronikus kijelző (a megszokottól eltérően a busz bal oldalán is van viszonylatszám megjelenítésére alkalmas kijelző), az utastérben pedig egy Bustec gyártmányú LCD-monitor, valamint hangos utastájékoztatás felel.

A Credo legújabb városi modellje értékarányosan mintegy 85%-ban magyar terméknek minősül, melyhez nagyban hozzájárulnak egyebek mellett a hazai gyártású ablaküvegek, a sebességváltó illetve a Rába futóművek. A rövid győri próbafutást követően a gyár szakemberei megkezdik a busz felkészítését a soron következő, budapesti tesztfutásra, melyre várhatóan a jövő héten kerülhet sor. A gyártó ezen típusát elsősorban kisebb forgalmú városi vonalakra ajánlja, emellett bízik abban, hogy a kedvező árú jármű versenyképes alternatívája lehet a külföldről behozott, használt nyugati autóbuszoknak is.
 

Fotók: Kisalföld Volán Zrt.

 

 

Délelőtti menetrend (csütörtök, péntek):

Indulási idő Indulási hely Vonalszám
05:25 Virágpiac 7
06:02 Virágpiac 17
06:40 Virágpiac 17A
07:17 Ipar utca, Volán-telep 17A
07:35 Virágpiac 17B
08:30 Virágpiac 17B
09:15 Virágpiac 17A
10:24 Ipar utca, Volán-telep 17A
10:45 Virágpiac 7
11:30 Virágpiac 17B
12:15 Virágpiac 17A

Délutáni menetrend (szerda, csütörtök):

Indulási idő Indulási hely Vonalszám
13:24 Ipar utca, Volán-telep 17A
13:45 Virágpiac 17
14:40 Virágpiac 7
15:25 Virágpiac 17A
16:11 Ipar utca, Volán-telep 17A
16:32 Virágpiac 17B
17:30 Virágpiac 17B
18:15 Virágpiac 17A
19:17 Ipar utca, Volán-telep 17A
19:45 Virágpiac 7
20:30 Virágpiac 17
21:15 Virágpiac 17A
21:47 Ipar utca, Volán-telep 17A
22:15 Virágpiac 7
 

 

Creative Commons Licenc

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Credo

Gázt neki! Közel 500 darab gázüzemű NABI autóbusz készül Dallasnak

Összesen 459 darab, sűrített földgázzal (CNG) hajtott szóló autóbuszt rendelt a Dallas Area Rapid Transit (DART). A járművek 9,45 és 12,20 méteres kivitelben készülnek, a rövidebb egy, míg a hosszabb két utasajtóval. A buszok mozgatásáról 8,9 literes, 280 lóerős (206 kW) Cummins 8.9 ISL G típusú erőforrás gondoskodik. Az első öt autóbuszt, melyek január 28.-án már meg is érkeztek új helyükre, 2015-ig hetente öt darab fogja követni - tudta meg a Vezess.hu.

Bár a NABI-nak jelenleg két gyáregysége is működik hazánkban, információink szerint a szóban forgó buszok a cég amerikai gyárában fognak készülni. Az új járművek a második ajtó vonaláig alacsonypadlósak. A kerekesszékes utasok felszállását kihajtható rámpa segíti, melyet az európai szokásoktól eltérően az első ajtónál helyeztek el. Az utastájékoztatásról két darab LCD monitor gondoskodik majd az első, illetve a második ajtónál, melyeken a megállók, az útvonal, utazási információk és egyéb tudnivalók lesznek láthatóak. A berendezések és a busz épségét több kamera is figyelemmel kíséri majd. A DART által üzemeltetett új NABI LFW autóbuszokról további képeket láthatnak ezen a linken.

Harmadik generációs NABI LFW autóbusz a DART színeiben. Fotók: DART

 

 

Forrás : | | Rovat : NABI