Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Egy új korszak kezdete? – tíz új Credo Citadell érkezik Pécsre

Határozottan reménykeltőbbnek tűnik a 2013-as év a Credo számára, mint a tavalyi: éppen egy hete számoltunk be arról, hogy ismét új elővárosi és helyközi autóbuszokat adott át a győri központú cég a Kisalföld Volánnak, most csütörtökön pedig újabb magyar autóbuszok üzembe állításának örülhettünk. Tegnap délelőtt ugyanis Pécsre érkezett az a két Credo Citadell 12 szóló-, illetve ugyancsak két Citadell 19 csuklós autóbusz, mely a továbbiakban a baranyai megyeszékhelyen fog szolgálni, miután a pécsi autóbuszközlekedésért felelős üzemeltető, a Tüke Busz Zrt. a Credo típusai mellett tette le voksát. Az új járműveket a város főterén, sajtótájékoztatóval egybekötve mutatták be az utazóközönségnek, a nap folyamán bárki megcsodálhatta a városháza előtt kiállított kocsikat. A buszok átadása egyben fordulópontot is jelent a Credo történetében, hiszen a Tüke Busszal kötött szerződés révén végre az utakra gördülhetnek az első szériapéldányok a gyártó nagyvárosi közlekedésre szánt típuscsaládjából, amely még 2009-ben mutatkozott be a nagyközönségnek. A hagyományos méretű, 22,5”-os kerekekkel szerelt Citadell típuscsalád tagjaiban a magyar alkatrészek aránya meghaladja a 70%-ot, ami jelenleg a legmagasabb a kategóriában. Az új buszok a tegnapi bemutatót követően ma reggel forgalomba is álltak. A Credo buszok szervizelését a Pannon Volán végzi majd, amely maga is immár több mint hetven darab győri gyártású autóbuszt üzemeltet.

A Credo Citadell 19 legelső példánya, a 2010-es gyártású, Cummins motoros prototípus (Fotó: Kravtex)

Az új járművek a most induló Buszcsere Program keretében kerülnek a baranyai megyeszékhelyre. A gyalázatos állapotú pécsi autóbuszállomány megfiatalítását célzó projekt Pécs Város Önkormányzata, a Tüke Busz Zrt. és a Kravtex-Kühne cégcsoport együttműködésében kerül megvalósításra. Az új buszok legfeljebb hat hónapos, tartós bérleti konstrukcióban kerülnek az üzemeltetőhöz, a bama.hu értesülései szerint a város havi 580 ezer forintot fizet járművenként a Kravtexnek. A végletekig elöregedett pécsi autóbuszpark korszerűsítése több mint időszerű, hiszen immár csaknem hét éve nem érkezett új autóbusz a városba, a járművek átlagéletkora mára meghaladja a 15 évet, de több mint harmincéves bontószökevények is közlekednek még a Mecsek lábánál. A korábbi tervekben még használt buszok beszerzése szerepelt, ez azonban végül – szerencsére – meghiúsult, miután a BKV nemrégiben elhappolta a pécsiek orra elől azokat a Genfből származó, 2000-es gyártású (és meglehetősen kétes hírű), használt Volvo 7000A csuklós buszokat, amelyeket még a néhai Alfa Busz Kft. hozott be az országba hat éve. A városi közgyűlés most csütörtökön döntött arról, hogy a 100%-ban önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt. több lépésben, teljesen új járműveket vásárol.

Az eddig napvilágot látott sajtóinformációk szerint, első lépésben 25-30 új autóbuszról lenne szó, mintegy 1,2 milliárd forint értékben. A szükséges pénzt hitelből teremtené elő a Tüke Busz, amelyhez a Magyar Fejlesztési Bank és a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. ad segítséget. Árki Sándor, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója elmondta: rövid időn belül megjelenik a pályázati felhívás az új szóló autóbuszok beszerzésére. Az új járművekkel a kiöregedett Ikarusokat szeretnék leváltani, korszerű, alacsonypadlós, legalább Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású motorral felszerelt buszokra. Mindezzel a cég számításai szerint évente 4 millió forintot takaríthatnak meg járművenként csak a szervizeléseken.

A járműbeszerzések mellett a Tüke Busz a tervek szerint az utastájékoztatási rendszer fejlesztését is megvalósíthatja, az erre irányuló közbeszerzési felhívás már megjelent, így várhatóan május végén már alá is írhatják a szerződést. Az összesen 520 millió forintos költségvetésű projekt mintegy 82%-át az Európai Unió finanszírozza.

A korábban általunk is kipróbált, FPT (Iveco) motoros szóló bemutatóbusz is Pécsett folytatja pályafutását

A most Pécsre került négy autóbusz nem teljesen új, néhány ezer kilométert futott bemutatóbuszokról van szó. Az átadott járművek között találjuk a Citadell típuscsalád két legelső darabját, a BKV-kék fényezésű, Cummins motoros szóló és csuklós prototípus buszokat, illetve a valamivel később elkészült, „volánsárga” fényezésú, FPT (Iveco) motorral szerelt kocsikat is. Mindegyik bemutatóbusz számos magyarországi városban megfordult már tesztfutáson az utóbbi években, a kék fényezésűek 2010 őszén Pécsett is jártak, így nem ismeretlenek a helyi utazóközönség számára. A régi-új járművek az MIY-695...698 rendszámmezőt kapták. A Buszcsere Program második ütemében néhány hét múlva, legkésőbb május végéig további hat darab, immár vadonatúj szóló Citadell is érkezik Pécsre, ahol ezzel több mint kétszeresére nő a mozgáskorlátozottak által is igénybe vehető autóbuszok száma. Ezek a buszok a BKK jellegzetes világoskék színét kapják majd, utasterüket viszont kifejezetten a pécsi igények szerint alakítják ki a Credo mérnökei. A második szakaszban érkező kocsik műszaki tekintetben a sárga fényezésű szóló prototípussal egyeznek meg, vagyis mozgatásukról a jól ismert, 264 lóerős (194 kW), EEV emissziós szabványnak is megfelelő, FPT (Iveco) NEF 6 típusú dízelmotor gondoskodik, Allison T 310 R automata sebességváltóval együttműködve.

Az új buszok fényévnyi előrelépést jelentenek a lassan matuzsálemi korba lépő Ikarusokhoz képest. A régi járműveknél 70%-kal kevesebb káros anyagot kibocsátó Credo autóbuszok teljes hosszban alacsonypadlósak, légkondicionáltak, az utasok és a járművek épségére utastéri kamerarendszer vigyáz. A májusban érkező újabb Citadellek, melyekről az első képek már felkerültek a gyártó Facebook-oldalára, a beltér kialakítása mellett számos további apróságban is különbözni fognak a most átadott bemutatópéldányoktól. Ilyen például, hogy oldalt nem rendelkeznek különálló számkijelzővel, ehelyett a tervezők szélesebb oldalsó kijelző beépítését tették lehetővé. A külső ajtónyitó gombok az ajtókról az ajtók mellé kerültek. További újdonság, hogy a buszokat felszerelik külső hangszórókkal is, ami a vakok és gyengénlátók számára jelent könnyebbséget. A Tüke Busz korábban említett, utastájékoztatási rendszerekre vonatkozó tendere miatt az új buszok elektronikus kijelzők nélkül érkeznek majd a megrendelőhöz, ahol később beépítik az üzemeltető által választott egységeket. A tavasz végéig leszállítandó járművek mellett a Tüke Busz további 20 új szóló autóbusszal számol, melyeket szeptemberig terveznek forgalomba állítani. A Credo már jelezte, hogy rendelkezésre állnak a szükséges kapacitásai ahhoz, hogy az új járműveket a szeptemberi határidőig legyártsa. A cégcsoport oldalán közzétett fényképek tanúsága szerint a győri üzemben több hasonló, világoskékre fényezett félkész autóbusz is várakozik, így egy esetleges fővárosi megrendelés esetén is rövid szállítási határidőt tud vállalni a gyártó.

Készülnek az új pécsi buszok a Credo győri gyárában (Fotó: Kravtex)

Az első Citadellek forgalomba állásával egy időben, egy egyhetes forgalmi teszt keretében szintén Pécsett mutatkozik be a győriek legújabb típusa, az alacsony belépésű Econell CiTY3, melyet április 19. és 23. között ingyen próbálhatnak ki az érdeklődők. A tesztfutás célja, hogy a pécsi szakemberek a jövőben esedékes buszbeszerzések előkészítésénél már gyakorlati tapasztalattal rendelkezzenek az alacsony belépésű típus üzemeltetéséről. A sajátos domborzati viszonyokkal rendelkező terep egyszersmind remek lehetőséget nyújt a busz menettulajdonságainak és strapabíróságának tesztelésére is.

A tízdarabos – illetve a közeljövőbeli tenderen való sikeres szereplés esetén akár harmincdarabos – pécsi Citadell-megrendelés hatalmas lehetőséget jelent a Credo számára. Egyrészt csökken a gyár immár 170 autóbuszt meghaladó raktárkészlete, de ennél is fontosabb, hogy lehetőség nyílik a buszokkal szerzett eddigi tapasztalatok bővítésére, továbbá végre lesz referencia a Citadell típuscsaládra, ez pedig megnyithatja az utat a további – akár külföldi – értékesítések felé.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Új Credo autóbuszok a Kisalföld Volánnál

Öt darab vadonatúj Credo autóbusszal bővült kedden a Kisalföld Volán Zrt. flottája. Az elővárosi-helyközi kivitelű járművek a mai napon sikeresen forgalomba is álltak. Érdekesség, hogy a most átadott buszok egyike a Credo Optinell 12 szeptemberben debütált prototípusa, melynek bemutatójáról annak idején mi is részletes cikket közöltünk. Az emelt padlószintű, nagyobb távolságú utakra is alkalmas intercity autóbusz mellett további négy, elővárosi igények szerint kialakított Credo EC 12-essel gyarapodott a Kisalföld Volán járműparkja. Az új járművek az MIY-616...620 rendszámmezőt kapták, az Optinell a MIY-616 forgalmi rendszámmal közlekedik. A most forgalomba állt buszok az év elején átadott kocsikhoz hasonlóan határozott idejű bérleti konstrukció keretén belül kerülnek a Volánhoz. Elképzelhető, hogy a buszokat a szerződéses járatok további bővülésével a későbbiekben újabb példányok követhetik, illetve, hogy a Volán később meg is vásárolja az addig bérelt járműveket, ilyenre ugyanis már volt példa korábban.

A Credo Optinell 12 prototípusa még a mosonmagyaróvári gyár udvarán (Fotó: Kravtex)

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Veszélyben a hazai autóbuszgyártás

A Rába és a Volvo együttműködésének leple alatt valójában külföldi autóbuszok érkeznének az országba, ezzel viszont néhány év alatt leépülhet az itthoni gyártói és fejlesztői kapacitás. Az eddigi tervek a Rába-Ikarus-Volvo együttműködésén alapultak, ami legalább nyolcvanszázalékos hazai részvételt jelentene. Arról nem is beszélve, hogy magyar fejlesztési bank nyújtana hitelt külföldi beszerzéshez.

efdsgaadbgah

ARC-Ikarus V134-es Egerben

A Rába és a Volvo által megkötött együttműködés esetén a magyar cég emblémájával ellátott, de Lengyelországban összeszerelt autóbuszok érkeznének az országba. Ez azért is kétségbeejtő, mert a hazai autóbuszgyártás és annak háttéripara még mindig jelentős erőforrásokkal és hagyományokkal rendelkezik, ennek ellenére a legjobb esetben is alvállalkozók leszünk, ahol egyébként a magyar iparra építve fővállalkozók lehetnénk – mondta lapunknak Liptai Gábor, a Magyar Autóbuszgyártó Kft. vezetője. Mint ismert, a Rába Jármű Kft. idén februárban kötött megállapodást a Volvo Bus Corporationnal közös gyártásról. Ebből adódóan a napokban a Rába hazai cégek körében beszállítói programot hirdetett: az együttműködésben azzal együtt, hogy a győri cég szállítja majd a futóművet a járművekhez, harmincszázalékos beszállítói programmal számolnak. Erre alapozva évente kétszáz-háromszáz Volvo-Rába autóbusz készülhetne, ami háromszáz hazai munkahely létrehozatalával járna együtt.

Liptai Gábor közölte: magyar gyártású autóbusznál ezzel szemben a hazai beszállítói hányad elérheti a nyolcvan százalékot, a felépítmény esetében pedig a 95 százalékot. Mindez a munkahelyek megőrzését és új munkahelyek teremtését eredményezi a gyártónál és a háttériparban működő cégeknél egyaránt.

Mint azt Princz Ferenc, az Ikarus Járműtechnika Kft. igazgatója lapunknak elmondta, változatlanul fenntartják azon szándékukat, ami a Rába-Volvo-Ikarus együttműködésében készülő autóbuszokra épül. Eredetileg ugyanis erről kezdődtek meg a tárgyalások. Az itthon épülő autóbuszokhoz az Ikarus készítette volna – a Rábával együttműködve – a felépítményt, azaz a járművek karosszériáit, a futóművet a Rába, az alvázat pedig a Volvo szállítaná. Ebből adódóan tavaly az Ikarus vezetése előrehaladott tárgyalásokat folytatott Stefan Guttmannal, a Volvo üzletfejlesztési alelnökével Volvo-alváz és Ikarus-karosszéria összeépítéséről. Így a Volvo Magyarországra szállított egy alvázat a minősítés érdekében.

A szakértők megállapították, hogy az Ikarus karosszériája minimális módosítás után alkalmas a Volvo alvázra épített komplett autóbusz gyártásához. A Volán vállalatokat érintő beszerzési tilalom miatt azonban az autóbusz megépítése nem valósult meg. Vagyis a magyar tervezésű és építésű jármű azért nem lett szériaérett, mert nem volt piac, és nem azért, mert nincs értékelhető járműgyártás Magyarországon. A mára kialakult helyzet azonban nemcsak az Ikarust és a magyar járműgyártókat, de még a Volvo vezetését is meglepte – tette hozzá Liptai Gábor.

A Rába-Volvo együttműködési megállapodáskor nem véletlenül mondta Stefan Guttman, hogy végre egy olyan ország, ahol a buszvásárlás nem piaci nacionalizmus szerint zajlik. Vagyis simán beengedi külföldi gyártók termékét, azzal együtt, hogy jelentős erőforrásokkal rendelkezik ezen a területen. A hazai gyártás azért is indokolt lenne, mert a Volán társaságok járműbeszerzései minden bizonnyal a Magyar Fejlesztési Bank hiteléből valósul majd meg. Jelen álláspont esetén viszont nagyrészt a Volvót és külföldi munkahelyeket támogatunk magyar pénzből. A közeljövőben ugyanis évente nyolcszáz-kilencszáz autóbusz cseréjére lenne szükség Magyarországon.

rgabhnhnrs

Eddig mindössze egy példány készült az ARC-Ikarus V187-esből, mely jelenleg Budapesten közlekedik

Az itthon kifejlesztett autóbuszcsalád ugyanakkor teljes mértékben magyar mérnöki szellemi termék, műszaki megoldásaiban egyenértékű a nyugat-európai vezető autóbuszgyártók termékeivel. Ez a hazai erőforrás még rendelkezésre áll, ugyanakkor ha a gyártásban egy külföldi vállalat lesz a meghatározó, néhány év alatt leépülhet. Normál esetben minden itthon készülő autóbusz – figyelembe véve az adott évre vonatkozó előállítási mennyiséget – a gyártás és a háttéripari együttműködés együttes figyelembe vételével csaknem öt munkavállaló foglalkoztatását biztosítja, és újabb három munkahelyet jelent a magyar kutatóintézeteknél, valamint a járművek javítása és pótalkatrészek gyártása területén dolgozóknál.

Emellett az itthoni termelés utat nyit az autóbuszok exportjának, ugyanis egy-egy terméket először itthon kell megmérettetni, aztán kerülhet jó eséllyel külföldi piacra. A hazai járműgyártás legújabb fejleménye, hogy megkezdődött Székesfehérváron a szegedi Ikarus-Skoda troli prototípusának gyártása, a 13 tagú flotta első darabja várhatóan augusztusban érkezik a Tisza-parti városba. A trolibuszok az Ikarus és a Skoda együttműködésében készülnek – előbbi a karosszériát, utóbbi a hajtásrendszert szállítja –, a csuklós, önjárásra képes trolibusz gyártása európai uniós támogatással valósul meg. A jármű kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli. Utastere és vezetőfülkéje légkondicionált, végig alacsony padlós, és hét kilométert képes megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítiumionos akkumulátorok segítségével.

Fórián István a 2010-ben megalakult Magyar Autóbuszgyártó Klaszter elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy ki kell használni a hazai ipar lehetőségeit, és a minél nagyobb hazai hányad elérésére kell törekedni. Szerinte a Volvo-Rába együttműködési projektben is harminc százaléknál lényegesen nagyobb hazai részesedést lehetne elérni. Magyarországon az elmúlt években megrendelés hiányában sajnos beszűkült a hazai piac, viszont ennek ellenére mind a fejlesztői, mind pedig a gyártókapacitás rendelkezésre áll. Vannak zászlóshajói a hazai autóbuszgyártásnak. Ebből teljesedhet ki az összefogás lehetősége – tette hozzá.

Forrás : Magyar Hírlap Online | | Rovat : Kitekintő

Megkezdődött a Szegedre szánt Ikarus-Škoda trolibuszok gyártása

Megkezdődött Székesfehérváron a Szegedre szánt Ikarus-Škoda csuklós trolibusz prototípusának gyártása. A tizenhárom tagú flotta legelső darabja várhatóan idén augusztusban érkezik a Tisza-parti városba. A jármű rozsdamentes acélszerkezetét már összeállították, és rövidesen megkezdődhet a járműtest burkolása is. Ezzel a művelettel nyeri el a troli a végleges külső formáját. Az új járműveken debütál az ARC-Ikarus típusainak megújult homlokfala is, melyet a tervek szerint később az autóbusz változat is megkap.

Rendkívül tetszetős az új ARC-Ikarus trolibuszok megjelenése (Kép: Délmagyar.hu)

Rendkívül tetszetős az új ARC-Ikarus trolibuszok megjelenése (Kép: Délmagyar.hu)

Szeged Megyei Jogú Város 2011 januárjában rendelte meg az új, tizenhárom tagú trolibuszflottát a "Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése" elnevezésű projekt keretein belül. Ezzel a megrendeléssel a város támogatja a hazai buszgyártó ipart, hiszen az elmúlt 3 évben érvényes buszbeszerzési moratórium miatt ez a magyarországi buszgyártók első hazai megrendelése. Szeged új trolibusza kategóriájában a legmagasabb színvonalat képviseli; utastere és vezetőfülkéje légkondicionált lesz, 100 százalékban alacsony padlós jármű készül, amely szükség esetén akkumulátorai révén 7 kilométert képes megtenni felső vezeték nélkül. A szegediek szavazása alapján az új járművek színe piros lesz. A Szegedi Közlekedési Kft. szakemberei megtekintették a helyszínen a járműgyártást. 

Az új szegedi troliflotta prototípusa a tervek szerint 2013 augusztusában érkezik meg Szegedre, ahol a kötelező vizsgák után várhatóan az új 10-es trolibuszvonalon áll majd forgalomba. 2013 augusztusát követően a flotta további 12 járművét egy év alatt folyamatosan szállítja le a magyar-cseh gyártó konzorcium.

Az új trolibuszok a székesfehérvári ipari parkban látják meg a napvilágot (Fotó: Délmagyar.hu)

Az új trolibuszok a székesfehérvári ipari parkban látják meg a napvilágot (Fotó: Délmagyar.hu)

Szeged 13 trolibuszt rendelt a tendernyertes Ikarus–Škoda Konzorciumtól egyenként 800 ezer eurós áron. A cégtársulás tagjai: a székesfehérvári Magyar Trolibusz Kft. és a csehországi Plzen városában működő Škoda Electric a. s. A prototípus augusztusra várható, a flotta utolsó tagja a tervek szerint 2014 szeptemberében érkezik. A járművek 100 százalékban alacsony padlósak lesznek, csuklósak, 18,75 méter hosszúak, 2,55 méter szélesek és 124 utast szállíthatnak. Klímaberendezéssel szerelik fel a vezetőfülkét és az utasteret is. A trolik önjárók lesznek, azaz meghibásodás vagy áramszünet esetén akár 7 kilométert is képesek lesznek megtenni felső vezeték nélkül, a legkorszerűbb lítium-ionos akkumulátorok segítségével.

Forrás : Délmagyar.hu | | Rovat : Kitekintő

Volvo 7900 és 8900 készül jövő év elejétől Győrött

Beszállítói programot indít hazai kis- és középvállalkozások számára a Volvo Bus Corporationnel közös buszgyártásához a Rába Jármű Kft. - jelentette be Mohácsi Béla, az autóbusz-üzletág vezetője a társaság keddi győri sajtótájékoztatóján. A tervek szerint jövő év elején indulhat Győrben a buszgyártás.

Az érdeklődők június 30-ig jelentkezhetnek a társaság honlapján indított beszállítói oldalon; a pályázatok ismeretében készítik elő - várhatóan szeptember közepéig - a program következő fázisát. Ekkor már az együttműködés konkrét feltételeiről tárgyalnak a buszprogram leendő partnereivel. Mohácsi Béla közlése szerint a Rába-Volvo együttműködés során harminc százaléknyi helyi beszállítói hányaddal számolnak; az általuk kalkulált 200-300 busz gyártása esetén mindez évi 15-20 milliárd forintnyi új piaci lehetőséget jelent, egyben fenntarthatóan 300 munkahelyet teremt a Rábánál és beszállítóinál. Az üzletágvezető kiemelte: a programba bekerülő hazai cégek nem csupán az évi tízezer darabos Volvo buszgyártás partnerei lehetnek, de bekerülhetnek a svéd cég ennél egy nagyságrenddel nagyobb kibocsátású teherjármű-üzletágába is. Emlékeztetett arra: a felek megállapodása alapján a beruházás száz százalékos ellentételezés mellett zajlik, ami komoly lehetőség a hazai cégek számára a Volvo-beszállítóvá válásra.

Mohácsi Béla szavai szerint azzal számol a cég, hogy 2014 első negyedében "képesek leszünk autóbuszokat kibocsátani". A hazai piac felvevőképességét évi 200-300 darabra becsülik, és ez az a tétel, amely már gazdaságosan előállítható.

Torma János, a Rába Holdinghoz tartozó kft. ügyvezetője - emlékeztetve arra, jelenleg nincs kiírt tender buszbeszerzésre - az MTI érdeklődésére azt közölte: a Volvo 7900-as és 8900-as városi-elővárosi járműcsaládját gyártják majd Győrben. A gyártás beindítása várhatóan 300 új munkahelyet hoz létre, egyharmada a külső beszállítóknál keletkezik, másik harmada a Rába Jármű Kft.-nél, a fennmaradó rész pedig - a termelés felfutása után - a Rába-csoport más vállalatainál. A járműveken a Volvo mellett a Rába név is megjelenhet - jelezte. A darabszám függvényének nevezve a pontos összeget úgy nyilatkozott: "több milliárd forint lehet" az az összeg, amit a Rába a buszgyártás beindítására fordít. A buszok a Rába Jármű Kft. több tízezer négyzetméteres győri csarnokában készülnek majd.

Forrás : MTI | | Rovat : Kitekintő