Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

A New Flyer Industries kezébe kerül a NABI

Felvásárolja a NABI-t a cég eddigi egyik legnagyobb amerikai riválisa, a New Flyer Industries Inc. Az 1930-ban alapított, winnipegi (Manitoba, Kanada) központú autóbuszgyártó jelenleg két egyesült államokbeli gyárral rendelkezik. A cég napjainkban mindkét országban piacvezetőnek számít, ezt a számukra kedvező helyzetet NABI megvásárlása tovább erősíti. A New Flyer összesen 80 millió dollárért vásárolta meg a NABI-t eddigi tulajdonosától, az amerikai Cerberus Capital Management L.P. befektetőcsoporttól, amely 2006 óta birtokolta a magyar gyökerekkel rendelkező vállalatot. Az üzlet finnanszírozását a brazil buszgyártó nagyhatalommal, a Marcopoloval kötött együttműködési megállapodás biztosítja, melynek keretében a Marcopolo nemrég 19,99%-os részesedést szerzett a kanadai cégben. Ahogyan az a New Flyer június 21-én kiadott közleményében is olvasható, a Cerberus csak az USA-ban található létesítményeket, vagyis az annistoni (Alabama állam) összeszerelőüzemet, a delaware-i (Ohio állam) alkatrészelosztó központot és a Jurupa Valley-ben (Kalifornia állam) lévő szervizközpontot adta el. A NABI közelmúltban leállított magyarországi részlege, azaz a Budapesten illetve Kaposvárott található gyáregységek, minden kapcsolódó vagyontárggyal és kötelezettséggel együtt továbbra is az eladó (azaz a Cerberus Capital) tulajdonában maradnak, mivel ezekre a New Flyer nem tartott igényt. A magyarországi üzemekből a NABI amerikai vezetése a tavalyi év folyamán helyezte át végleg a buszok gyártását az annistoni gyárba, így ugyanis lényegesen rövidebb szállítási határidőket tud vállalni a cég.

New Flyer Xcelsior, a márka egyik húzómodellje (Fotó: New Flyer)

A NABI az idén március 31-éig eltelt tizenkét hónapban összesen 582 darab autóbuszt értékesített az Egyesült Államok piacán, mintegy 268 millió dollár értékben. A cégnek jelenleg 593 járműre van megrendelése, további 986 autóbusz pedig opciós mennyiségként bármikor lehívható. A számadatok hazai szemmel nézve ugyan meggyőzőnek tűnnek, de akár jóval fényesebbek is lehetnének, ha a NABI nem marad alul a közelmúltban egy los angeles-i, 550 autóbuszról szóló tenderen, éppen a New Flyerrel szemben.

A New Flyer igazgatótanácsának elnöke, Brian Tobin a NABI felvásárlását fontos mérföldkőnek nevezte, mely összhangban áll a kanadai gyártó piaci és tecnológiai vezető szerepre törekvő terveivel. A cég elnök-vezérigazgatója, Paul Soubry úgy fogalmazott: a tranzakció révén lehetőség nyílik a termékkínálat jelentős bővítésére, a cégcsoport új ügyfeleket szerezhet, továbbá egy költséghatékony gyártóbázishoz is hozzájut Alabama államban. A New Flyer és a NABI tradicionális vásárlói között viszonylag kicsi az átfedés, így a kanadai cég valóban új piacokra teheti rá a kezét a felvásárlással. A jelenlegi tervek szerint a NABI típusai a New Flyer égisze alatt is változatlan néven kerülnek majd forgalomba. Az egyesített vállalkozás összesen több mint 3000 embert fog foglalkoztatni az USA-ban.

Az örvedezéshez csatlakozott Jim Marcotuli, a NABI elnök-vezérigazgatója is. A cég magyar részlegének felszámolásában kulcsszerepet játszó úriember elmondta, hogy a New Flyer világszínvonalú autóbuszgyártó, és a felvásárlás révén a NABI előtt hatalmas lehetőségek nyílnak meg a még magasabb szintű teljesítmény és a további sikerek felé.

 

Ilyet se látunk már: Kaposvárott készült NABI CompoBus, útban a kikötő felé (Fotó: NABI)

A tranzakció nem sokat változtat a fennmaradásukért küzdő magyarországi gyáregységek helyzetén. Ezekre a létesítményekre a Cerberus jelenleg szintén vevőt keres. A sajtóban megjelent hírek szerint a kompozit technológiára berendezkedett kaposvári gyáregység iránt egy török befektető máris komolyan érdeklődik. Ahogy azt Baranyai Ferenc, a NABI Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője kapos.hu-nak elmondta, jelenleg ügyvédek segítségével világítják át az üzemet, hogy lehetővé váljon az értékesítése. Hozzátette: ha minden rendben zajlik, augusztusban akár új tulajdonosa is lehet a kaposvári gyárnak.

A NABI összesen mintegy 170 főt foglalkoztató kaposvári gyáregységében idén május végével állt le a termelés, miután elkészült az utolsó, Los Angeles számára készített kompozitkarosszériás NABI CompoBus vázszerkezete is a gyárban. Az üzem azóta nem kapott újabb megrendelést, mivel a hagyományos acélvázas buszoknál másfélszer többe kerülő típus gyártását a NABI az alacsony kereslet miatt nem kívánja folytatni. A somogyi gyárban mindössze 15-20 alkalmazott maradt, ők pótalkatrészek gyártásával foglalkoznak. A 2002-ben felépített gyár eddigi fennállása alatt több mint 700 CompoBus karosszériát készített. A járművek készre szerelése az USA-ban, a NABI annistoni gyárában történt.

A hazai autóbuszpiac befagyása miatt nem teremhetett sok babér a Siriusnak (Fotó: NABI)

Az acélvázas modellek vázszerkezetét előállító budapesti gyáregység már idén január elsejével működésének leállítására és a dolgozók elbocsátására kényszerült, miután a NABI amerikai vezetése fokozatosan az összes acélvázas típus teljes gyártását az Egyesült Államokba költöztette át. A magyar részleg túlélését a hazai és az európai piac számára kifejlesztett Sirius típuscsalád biztosíthatta volna, ám végül a kedvezőtlen piaci helyzet miatt csak két prototípus példány készülhetett el az ígéretes modellből. Pedig a tervek szerint a NABI a bemutatott városi, illetve helyközi szóló kivitel mellett csuklós változatot is gyártott volna a típusból, sőt, tervezőasztalon hibrid, földgázüzemű (CNG) és troliváltozata is létezett már a busznak. A magyarországi autóbuszpiac pangása (egészen pontosan a Volán tenderek kormányzati részról történő befagyasztása) azonban gyakorlatilag lehetetlenné tette a cég számára a hazai érvényesülést.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Közel 250 cég jelentkezett a Rába-Volvo beszállítói programjába

Eddig csaknem 250 cég jelentkezett a Rába Holding és a Volvo beszállítói programjába - jelentette hétfői közleményében a győri székhelyű járműgyártó.

A tavasszal meghirdetett beszállítói programra eddig az előzetes várakozásoknál is több társaság jelentkezett. A pályázati határidő június végi lejárta után többlépcsős folyamat eredményeként alakul majd ki, mely hazai vállalkozások termékei épülhetnek be a tervezett Rába-Volvo autóbuszokba, illetve kerülhetnek majd be a Volvo globális beszállítói rendszerébe.

A Volvo városi-elővárosi rendeletetésű típusa, a 7900-as. A Volánok valószínűleg Rába logóval kapják majd (Fotó: www.bhbus.net)

Nevek említése nélkül azt írják, a jelentkezők szinte a teljes iparágat lefedik, és van köztük számos, igen magas színvonalú alkatrészeket gyártó cég is. A Rába és a Volvo célja, hogy a hazai piac számára, a piaci igények figyelembevételével modern tömegközlekedési járművek készüljenek a Rába győri gyárában magyarországi komponensek beépítésével. 

A modern technológiával előállított autóbuszok hazai tartalmát fokozatosan növelik majd, az együttműködés értelmében a szükséges importbeszerzések értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja a Volvo, ezáltal 100 százalékos hazai értékhányad biztosítható - hangsúlyozzák.

„A jelentkezések lezárását követően elkezdjük kiértékelni a beérkezett adatokat és várhatóan ősszel elindulnak az egyeztetések a potenciális beszállítókkal. Az alapos és időigényes minősítési folyamat végén pedig eldől, kik azok, akik a Volvo globális rendszerébe is becsatlakozhatnak” - idézi Torma Jánost, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatóját a közlemény.

Március 19-én indított beszállítói programot hazai kis- és középvállalkozások számára a Volvo Bus Corporationnel közös buszgyártásához a Rába Jármű Kft. Az érdeklődők június 30-ig jelentkezhetnek a társaság honlapján indított beszállítói oldalon; a pályázatok ismeretében készítik elő - várhatóan szeptember közepéig - a program következő fázisát. Ekkor már az együttműködés konkrét feltételeiről tárgyalnak a buszprogram leendő partnereivel - közölték a program indításának napján.

A Volvo 8900-as a helyközi buszok piacáról igyekszik majd kitúrni a magyar gyártókat (Fotó: www.zone01.be)

Az autóbusz-üzletágat vezető Mohácsi Béla közlése szerint a Rába-Volvo együttműködés során harminc százaléknyi helyi beszállítói hányaddal számolnak. A várható 200-300 busz gyártása esetén ez évi 15-20 milliárd forintnyi új piaci lehetőséget jelent, egyben fenntarthatóan 300 munkahelyet teremt a Rábánál és beszállítóinál.

A programba bekerülő hazai cégek nem csupán az évi tízezer darabos Volvo buszgyártás partnerei lehetnek, de bekerülhetnek a svéd cég ennél nagyságrenddel nagyobb kibocsátású teherjármű-üzletágába is. A felek megállapodása alapján a beruházás 100 százalékos ellentételezés mellett zajlik, ami komoly lehetőség a hazai cégek számára a Volvo-beszállítóvá válásra. 

A cég azzal számol, hogy 2014 első negyedében bocsátja ki az első buszokat. A magyarországi piac felvevőképességét évi 200-300 darabra becsülik, és ez az a tétel, amely már gazdaságosan gyártható.

Forrás : MTI | | Rovat : Kitekintő

Huszonöt új városi autóbuszt vesz a Tüke Busz Zrt.

A korábban megfogalmazott terveknek megfelelően huszonöt darab, új, alacsonypadlós szóló városi autóbusz beszerzésére írt ki pályázatot a Pécs helyi autóbuszközlekedését lebonyolító, önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. Az ehhez szükséges összeget, mintegy 1,2 milliárd forintot a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott hitelkeret biztosítja. A tegnap megjelent pályázati kiírás szerint a huszonöt új autóbusz között legfeljebb öt darab alacsony belépésű (ún. Low Entry) kocsi is lehet. A legfeljebb 12 méter hosszú járműveknek azonos gyártótól kell származniuk. A hazai buszgyártók közül egyedül a Credo tud indulni a tenderen, a győrieknek viszont igen nagy esélyük van a győzelemre, hiszen a teljes hosszban alacsonypadlós típusok között a Citadell 12, míg az alacsony belépésűek mezőnyében a nemrégiben bemutatott Econell CiTY3 számít az egyértelmű favoritnak. A pécsi utazóközönségnek már nem ismeretlenek a Credo típusai. Amint arról korábban már beszámoltunk, április közepén összesen négy darab, két szóló és két csuklós Citadell érkezett a Mecsek lábához, majd ezeket május végéig további hat, vadonatúj szóló kocsi követte. Ez utóbbi járművek a Credo mintegy 170 buszt számláló raktárkészletéből származnak, és mivel az eredeti tervek szerint a fővárosba szánták őket, a BKK világoskék flottaszínében közlekednek. Az Econell CiTY3-t szintén kipróbálhatták már a pécsiek, ugyanis a típus bemutatópéldányát az utóbbi hetekben huzamosabb ideig tesztelte a Tüke Busz a baranyai megyeszékhelyen.

Az első Pécsnek készítettBKK-kék Credo Citadell 12 az idei Tököli Autóbuszfesztiválon

A beérkező pályázatok elbírálási szempontjai között első helyen áll az egyösszegű nettó ajánlati ár, ami tízes súlyozással esik latba a végelszámoláskor. A másik kiemelt szempont a vállalt szállítási határidő időtartama, ami legfeljebb 60 nap lehet; ez hármas súlyszámmal számít bele a végső eredménybe. Mindkét követelmény előnyös lehet a Credo számára, hiszen a győri cég típusainak egyik legfőbb jellemzője a kedvező vételár, a jelentős raktárkészletnek köszönhetően pedig rövid szállítási határidőt tud vállalni a gyár.

A tenderkiírás szerint a teljesen alacsonypadlós kocsiknál valamennyi utasajtónak legalább 1100 mm-es szabad szélességűnek kell lennie nyitott állapotban, az alacsony belépésű buszok esetében viszont ez csak a második ajtónál követelmény. Az előírt belépési padlómagasság mindkét kategóriánál legfeljebb 340 mm. A teljes hosszban alacsonypadlós buszoknak legalább 30 ülőhellyel és 75 állóhellyel kell rendelkeznie, míg az alacsony belépésű kocsiknál minimum 32 ülőhely és 70 állóhely az előírás. Emellett biztosítani kell legalább egy kerekesszék elhelyezésének a lehetőségét is.

Az új buszok tolatókamerával felszerelve érkeznek majd az üzemeltetőhöz. További követelmény a későbbiekben beépítésre kerülő utastéri kamerarendszer, illetve elektronikus utastájékoztató rendszer mechanikus és elektromos előkészítése. Szintén előírás egy darab vízálló kivitelű, szabályozható hangerejű külső utastájékoztató hangszóró beépítése. Ezeket a követelményeket a már leszállított Citadellek is teljesítik.

Könnyen lehet, hogy Pécs legújabb autóbuszait látjuk a képen (Fotó: Kravtex)

Érdekesség, hogy a pályázati kiírás RAL 5015 kódú külső fényezést, azaz a Budapestről ismerős „bilikék” festést írja elő. Ez is kedvezhet a Credonak, ugyanis a gyártó Facebook-oldalán megjelent képek tanúsága szerint jelenleg is körülbelül húsz, eredetileg a BKK-nak szánt, félkész világoskék Citadell várakozik a győri gyár udvarán. További előírás, hogy a tetőváz a jármű teljes hosszában azonos magasságú kell, hogy legyen (értelemszerűen a később beépítésre kerülő külső szerelvények, pl. légkondicionáló nélkül). Ez az első ránézésre talán furcsa kitétel minden bizonnyal a Credo típusaihoz nagyon hasonló buszokat kínáló cseh SOR Libchavy cég felugró tetős, kétes minőségű modelljeinek távol tartására került bele a pályázati kiírásba.

A pályázati kiírás értelmében a tenderen induló buszok motorjainak teljesítenie kell legalább az EEV környezetvédelmi norma előírásait. A megkövetelt motorteljesítmény minimum 10,5 kW/tonna (a legnagyobb össztömegre számítva), a motor által leadott nyomatéknak pedig el kell érnie az 1000 Nm-t. A buszok a városi rendeltetésnek megfelelően hatfokozatú automataváltóval kerülnek majd leszállításra. Az új járműveket, amint azt már említettük, a szerződés megkötésétől számított 60 napon belül le kell szállítania a pályázaton győzedelmeskedő gyártónak.

A most kiírt pályázat révén lehetőség nyílik az eddig az ország egyik legelöregedettebb autóbuszparkját üzemeltető Pécs járműállományának jelentős megfiatalítására, mégpedig – reményeink szerint ­– magyar gyártású buszokkal. A tender eredményéről természetesen tájékoztatjuk kedves Olvasóinkat.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Lezárul egy korszak: nem készül több busz Amerikának a NABI magyarországi gyáraiban

Véget ér egy több évtizedes, sikerekben bővelkedő korszak a hazai autóbuszgyártásban. Jim Marcotuli, a NABI elnök-vezérigazgatója az utolsó, Kaposváron készült NABI CompoBus behajózása kapcsán bejelentette: a továbbiakban nem készülnek amerikai rendeltetésű autóbuszok a cégcsoport magyarországi gyáraiban. A NABI 1992-es megalapítása óta kétlépcsős gyártási procedúra során készítette a tengerentúlra szánt típusait: a buszok fényezett kocsiteste Magyarországon, a cég budapesti, illetve kaposvári gyáregységeiben látta meg a napvilágot, míg a gépészeti berendezések és az apróbb alkatrészek (üvegek, ülések, stb.) az USA-ban hatályos, ún. „Buy American Law” értelmében az Egyesült Államokban, a NABI annistoni gyárában kerültek beszerelésre. (A NABI kapcsán sokat emlegetett amerikai törvény előírja, hogy az állami, illetve önkormányzati tulajdonú vállalatok beszerzései esetében követelmény a termék legalább 60%-os amerikai értékhányada. Hiába, odaát ilyet is lehet.) 2012 második felétől azonban a hagyományos acélvázas típusok gyártása a cégvezetés korábbi terveinek megfelelően teljes egészében az USA-ba került át. Néhány napja Marcotuli megerősítette: a gyártó korábbi kétlépcsős üzleti szemlélete mára teljesen megszűnt. Ezzel véglegesen pont kerül a magyar gyártású, amerikai piacra készített buszok 1976 óta íródó történetének végére.

A magyar buszok amerikai szereplése immár több mint harminc éves múltra tekint vissza. A legelső, tengerentúlra szánt modell, az Ikarus 286 jelű, USA-előírások szerint kifejlesztett csuklós autóbusz a hetvenes évek végén hódította meg az Egyesült Államokat és Kanadát, ilyen buszok közlekedtek többek között például Portlandben, Houstonban, Honoluluban, illetve Ottawában és Torontóban is. Az Ikarus helyi partnere kezdetben a Crown Coach, majd annak csődje után az Union City Body Company (UCBC) lett. Ebben az időszakban épült meg az UCBC annistoni (Alabama állam) gyára is, amely ma a NABI amerikai főhadiszállásául szolgál. A módosított külsejű kanadai kocsik Ikarus-Orion néven, az Orion Bus Industries céggel való együttműködés keretében kerültek az üzemeltetőkhöz. Az Ikarus 286-os gyártása a partnercégekkel közösen egészen 1988-ig folyt, ez idő alatt összesen 505 darab talált gazdára a típusból a nagy víz túloldalán.

Egy sikertörténet elindítója: az Ikarus 286 prototípusa San Francisco utcáin, 1978-ban (Fotó: Ikarus archívum)

A nyolcvanas évek második felében jelent meg az immár a 400-as típuscsaládra épülő Ikarus 416 szóló, illetve Ikarus 436 csuklós autóbusz, melyek folytatták elődjük sikerét a tengerentúlon. A magyarországi rendszerváltást követő zűrzavaros években az Ikarus egyre nehezebb gazdasági helyzetbe került. Ezzel egy időben az amerikai leányvállalat tönkrement, bár a cég által kínált típusokra továbbra is jelentős kereslet mutatkozott. A lehetőséget felismerve az ekkor már az UCBC-t is birtokló Róna Péter kockázatitőke-befektető 1992-ben megalapította a NABI-t. Az új cég, melynek 25%-a maradt az Ikarus tulajdonában, kezdetben a már bevált 416-os és 436-os modelleket gyártotta (előbbi típus korszerűsített formában mind a mai napig a NABI amerikai kínálatának részét képezi), majd 1997-ben a gyártmánypaletta kiegészült az alacsonypadlós LFW típussal, amely ma már harmadik generációjánál tart, és jelenleg a NABI termékskálájának legfontosabb eleme. Később, már az új évezred elején megjelent a piacon a magyar formatervező keze munkáját dicsérő, forradalmi megjelenésű BRT típuscsalád, mely rövid időn belül igen népszerűvé vált a tengerentúlon. A termelés a már jól bevált recept szerint zajlott, vagyis a buszok váza Mátyásföldön készült, a járművek készre szerelése pedig az Egyesült Államokban, a NABI annistoni gyárában történt. A világon egyedülálló, kompozitkarosszériás CompoBus típus gyártására 2001 és 2002 között egy külön gyárat építettek Kaposvárott, ahol hasonló szisztéma szerint folyt a gyártás.

Az Ikarus 436 prototípusa, 1987-ből. A bemutatókocsit később a Nógrád Volán vásárolta meg (Fotó: Ikarus archívum)

2006-ban az amerikai NABI Inc., valamint a magyarországi NABI Kft. is a Cerberus Capital Management, L.P befektetőcsoport tulajdonába került. Az immáron amerikai tulajdonú cégcsoport új vezetése gazdasági megfontolások miatt nem szimpatizált a kétlaki gyártással, ezért a NABI 2009-es átszervezése során három lépcsőből álló tervezetet dolgozott ki a teljes gyártás Amerikába történő áthelyezésére. Először csak a magaspadlós buszok gyártása költözött teljesen és véglegesen az USA-ba, majd fokozatosan a teljes acélvázas modellpaletta búcsút intett Mátyásföldnek. A buszok kocsitestét korábban gyártó budapesti gyáregység így a tavalyi év második felétől kezdve már nem is kapott megrendeléseket a tengerentúlról, aminek következtében 2013. január elsejével a termelés teljes leállítására és a dolgozók döntő többségének elbocsátására kényszerült. A különleges kompozitkarosszériás buszokat gyártó kaposvári üzem egy korábbi, los angeles-i megrendelésnek köszönhetően néhány hónapig még folytatni tudta a termelést, április 30.-ával azonban elkészült az utolsó megrendelt CompoBus is. A Busworld információi szerint a NABI nem tervezi a borsos árú modell gyártásának folytatását, ezzel bő harminc év és több mint tízezer autóbusz, köztük közel 750 CompoBus legyártása után végleg megszűnik Magyarországon az Egyesült Államokba irányuló autóbuszexport.

Az utolsó Magyarországon gyártott amerikai NABI típus, a CompoBus (Fotó: NABI)

A NABI magyar részlegének fennmaradását a 2010 szeptemberében bemutatott, MAN alvázra épülő Sirius típuscsalád hazai, illetve európai sikere biztosíthatná, erre azonban a jelenlegi viszonyok mellett kevés az esély, ráadásul a pletykák szerint a NABI amerikai vezetése kihátrált a projekt mögül. Bár a Nemzeti Vagyonkezelő hivatalosan már nem tiltja a Volán társaságoknak az új buszok beszerzését, a Volánbusz agglomerációs tenderén kívül (amelyen a NABI egyébként nem tud indulni) további pályázatokról egyelőre nincs hír. Az ígéretes típusból így tenderek hiányában mindezidáig mindössze két – egy városi és egy helyközi kivitelű – bemutatópéldány készülhetett el. A NABI tavaly nyáron a környező országokban, elsősorban déli szomszédainknál is bemutatta a Siriust, a fogadtatás kedvező volt, de megrendelések egyelőre innen sem érkeztek. Nem hivatalos információk szerint ugyan Miskolc városa komolyan érdeklődik a típus tervezőasztalon már létező földgázüzemű (CNG) változata iránt, konkrét tender kiírásáról azonban itt sem hallani. Szintén munkát adhatna a budapesti gyárnak, ha Molitus S91-esekre érkezne nagyobb darabszámú megrendelés, de jelen pillanatban ez sem várható.

A sajtóban megjelent hírek szerint a kaposvári gyáregység iránt máris vannak érdeklődők. A kompozit technológia a buszgyártókon kívül más járműipari cégek figyelmét is felkeltheti, egy korábbi leállás során például már felmerült, hogy buszok helyett jachtokat gyártanának az üzemben. Kovács-Gajdács János, a NABI kommunikációs tanácsadója korábban elmondta: a gyár további működésével kapcsolatban több lehetséges elképzelés is van. Az elsődleges cél természetesen annak elérése lenne, hogy a gyár új CompoBus-megrendeléseket kapjon rövid időn belül, ez azonban a buszok magas ára miatt meglehetősen nehéz feladat. A Sonline.hu értesülései szerint egy török cég is érdeklődik az üzem iránt, amely személyautó- és autóbuszalkatrészeket gyártana itt. A NABI munkatársa ezeket ez értesüléseket nem kívánta kommentálni. Hozzátette: konkrétumokkal várhatóan június harmadik vagy negyedik hetében tudnak szolgálni. Mi mindenesetre várjuk a fejleményeket, és reménykedünk, hogy valamilyen csoda folytán mégis megmenekülhet még a NABI magyarországi részlege.

Megjegyzés: a cikk nyitóképének forrása a Világgazdaság Online.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Parkolópályán a NABI, leáll a kaposvári gyáregység is

- A NABI története során már volt példa arra, hogy átmenetileg a termelés lassítására, szüneteltetésére kényszerül – tájékoztatta a sonline.hu-t Kovács-Gajdács János, a vállalat kommunikációs tanácsadója. – A jelenlegi állás szerint május végén sajnos ismét szünetelni kényszerül a kaposvári üzem működése, mivel május végén leszállítja a cég az utolsó járművet is a 2011. márciusában Los Angeles által lehívott 150 darabos megrendelésből. A NABI vezetése folyamatosan dolgozik azon, hogy még május vége előtt új megrendelést kapjon a kaposvári egység, illetve több elképzelés is van a gyár további működésével kapcsolatban. Az elkövetkező szűk két hónap során tehát hosszú távú megoldás is születhet ami az üzem működésének jövőjét biztosítja.

Tavaly márciusban egy korábbi leállást követően indult újra a kaposvári gyáregység

A mentőövnek számító új üzlet mellett több forrásunk arról számolt be: állítólag egy török cég érdeklődését keltette fel a kaposvári társaság. Elképzelhető, hogy a már világszerte ismertté vált kaposvári műanyagipari-technológiát hasznosítanák. A munkások körében elterjedt, hogy a külföldi társaság gépkocsi-, illetve egy másik autóbuszmárkához kíván alkatrészeket gyártatni. A NABI munkatársa nem kívánta kommentálni értesülésünket, jelezte: konkrétumokkal várhatóan június harmadik, negyedik hetében tudnak szolgálni.

- Megviselt a leépítés, de nem tudok mit tenni – jegyezte meg a lap kérdésére egy munkás, aki azt kérte hogy nevét ne írják le. A férfitől úgy tudjuk: az üzemben a hét elején tartották az elszámolást, a dolgozók leadták felszerelésüket. Talán 15-20 szakember maradhatott a cégnél: ők egyelőre pótalkatrészek gyártásával foglalkoznak. Az állás nélkül maradt munkás egyedüli reménye, ha esetleg mégis beindul a termelés, úgy az első körben visszaveszik.

- Nagyon sajnálnám, ha a kaposvári buszüzem tényleg szüneteltetné a termelést – reagált a sonline.hu megkeresésére kedden Svajda József, az MSZOSZ regionális vezetője. – Tudomásom szerint kaposvári viszonylatban elég tisztességes bért kaptak a dolgozók, ráadásul rendkívül magas technológiai színvonalon folyt a gyártás. A buszüzem színesíti a város iparát, számos jól képzett szakembernek adtak munkát. Mi lesz velük?

A NABI kaposvári üzemében 2012 márciusában indult újra a gyártás, miután a kaliforniai Los Angeles közlekedési vállalata újabb, 150 darabos megrendelést hívott le a céggel még 2008-ban megkötött keretszerződésből. Tény: a társaság nem aprózta el a fejlesztést. A kaposvári üzem alapkövét zöldmezős beruházás keretében 2000-ben tették le, s két évvel később indult meg a különleges és rendkívül üzemanyag-takarékos buszok gyártása.

A CompoBus váza jelenleg csak hazánkban készül, egy újabb megrendelés biztos munkát jelenthetne a kaposvári gyár számára (Fotó: NABI)

A NABI eddig több mint ötmilliárd forintot fordított a kaposvári üzem elindítására, s a különböző fejlesztésekre; ennek eredményeként több mint 500 kompozit busz-karosszériát gyártottak. A társaság vezetői az év elején lapunknak még arról beszéltek: újabb amerikai pályázaton kívánnak indulni, s ezzel együtt arról sem tettek le, hogy a magyar piacon is értékesítenek buszokat. Ehhez azonban központi beszerzésre volna szükség, s olyan fejlesztéseket is terveznek, ahol a kompozitnak jelentős szerepe van.

Sorsfordító napok előtt állnak a munkások, aki teheti, már állást keres magának. Persze Somogyban, ahol továbbra is meglehetősen magas a munkanélküliségi ráta, nehezen helyezkednek el a szakmunkások, a betanított munkások helyzete sokak szerint szinte kilátástalan.

- Egy karosszérialakatostól már kapott önéletrajzot a cégünk, nyilván, aki csak teheti, megpróbál minél hamarabb munkát találni – mondta Tajnafői István, a Kapos Járműgyártó- és Javító Zrt. elnöke. – Társaságunk új üzletágként közepes méretű autóbusz (a Compacto midibusz - magyarbusz.info) építésével foglalkozik, tavasszal készült el a prototípus. Nyilván ez is közrejátszhat abban, hogy érdeklődők jönnek hozzánk. Mi azonban legfeljebb három-négy magasan képzett, kellő gyakorlattal rendelkező szakembert tudunk felvenni.

(A cikk teljes terjedelmében a Somogyi Hírlap szerdai (2013. 05. 08.) lapszámában lesz olvasható.)

Forrás : Sonline.hu | | Rovat : Kitekintő