Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Színpompás Credo EN 12-esek Siófoknak

A tegnapi napon két darab, EEV környezetvédelmi besorolású motorral szerelt, vadonatúj Credo EN 12-es autóbusszal gyarapodott Siófok közösségi járműparkja. A Balaton-parti város önkormányzata még idén július 5-én írt ki közbeszerzési tendert két darab alacsony belépésű, városi-elővárosi kivitelű szóló autóbuszra, melyet a győri székhelyű Kravtex Kft. nyert meg. A most átadott járművek, melyek 16-17 éves Ikarusok cseréjét teszik lehetővé, az első Credo autóbuszok a város flottájában.

A feltűnő fényezésű buszok a Kravtex Kft. győri csarnokában (Fotó: Kravtex)

Az új EN 12-esek a rendkívül sajátos siófoki flottaszínt kapták, így alighanem joggal pályázhatnak a Credo eddigi legszínesebb buszainak címére. A járművek ezúttal egyszerűbb kivitelben, elektronikus utastájékoztató kijelzők nélkül kerültek leszállításra. Az új buszokkal a siófoki önkormányzat által üzemeltetett vonalakon lehet majd találkozni. Az önkormányzat egyébként az év végéig további két új autóbusz beszerzését tervezi.

Az alapvetően elővárosi kialakítású járművek 65%-ban, a második ajtó vonaláig alacsonypadlósak, innen két lépcső vezet a hátsó traktusba. Az idősek, kerekesszékesek, illetve a babakocsival utazók számára további könnyebbséget jelent a térdeplőfunkció. Az utastérben ezúttal is a jól ismert, Ster gyártmányú utasülések kaptak helyet, melyekből összesen 42 darabot találunk a siófoki kocsik fedélzetén. A beltér kellemes hőmérsékletét Spheros gyártmányú légkondicionáló berendezés biztosítja.

A buszok mozgatásáról megszokott módon ezúttal is a Credo „kiskerekű” típusaiból ismerős, FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor gondoskodik. Az 5880 cm3 lökettérfogatú erőforrás teljesítménye 264 lóerő (194 kW), a motor AdBlue adalék hozzáadásával teljesíti az EEV emissziós norma előírásait. Az erőátvitelért Allison T 310 R típusú, hatfokozatú automata sebességváltó felel, amely az amerikai cég szentgotthárdi gyárában készül. A most átadott buszok árarányos magyar értékhányada kiemelkedő a kategóriában, megközelíti a 85%-ot. Egyebek mellett mind a mellső, mind a hátsó futómű a Rába terméke, az ablaküvegek Orosházáról származnak, a padló és a műanyag burkolatok pedig a Graboplast győri üzemében látták meg a napvilágot.

A siófoki rendeltetésű EN 12-esek közel 85%-nyi magyar alkatrészt tartalmaznak. A "nemzetinek" beharangozott Rába-Volvo buszokban ez az érték zérus (Fotó: Kravtex)

A kedvező árfekvésű és alacsony fogyasztású EN 12 kiforrott típusnak mondható, hazánkban jelenleg a Kisalföld Volán, a Bács Volán, a Kunság Volán és a Hajdú Volán flottájában található meg. Ezen kívül Hajdúböszörmény városában találkozhatunk még vele, ahol a helyi önkormányzat két példányt városi forgalomban üzemeltet. A modell háromajtós, városi kivitelű megfelelője, a BN 12 szintén igen népszerű típus Magyarországon.

A két siófoki kocsi átadásával lassan, de biztosan folytatódik a Credo mintegy 170 darabos raktárkészletének kisöprése, amely a Volán tenderek 2011 januári befagyasztása óta gyűlt fel a gyár udvarán. Pécs városa az év folyamán eddig összesen 25 Credo autóbusszal fiatalította járműállományát, ezzel végre jelentősebb referenciához jutott a cég nagyvárosi közlekedésre szánt típusa, a Citadell. Mivel a nemrégiben kiírt, 49 autóbuszról szóló összevont tenderen, illetve a ma közzétett Kapos Volán-féle közbeszerzési pályázaton is esélyesnek tűnik a magyar gyártó, talán végre elmondhatjuk, hogy látszik a fény az alagút végén.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Bemutatkozott a Compacto, a legújabb magyar midibusz

Tegnap bemutatkozott a nagyközönségnek a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. új, saját fejlesztésű távolsági midibusza, a 8,3 méter hosszú, 30 személy szállítására alkalmas Compacto. A fejlesztés 2012 tavaszán kezdődött, a prototípus jármű elkészítése a tervezéstől a gyártásig mintegy 50 millió forintba került. A készülő prototípusról korábban több fénykép is napvilágot látott, tegnap délután pedig már a kész autóbusszal is megismerkedhettek a sajtó képviselői a gyártó kaposvári telephelyén.

A Compacto prototípusa még félkész állapotban a gyártó udvarán (Fotó: Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.)

A több mint húsz éve működő vállakozás főként buszok és kishaszonjárművek átalakításával foglalkozik. A Compacto a cég első saját fejlesztésű autóbusza, a kaposvári szakemberek a korábbi tapasztalatokat is hasznosították a jármű tervezése során. A prototípust több mint egy éven keresztül építették a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. üzemében, a gyártási folyamatot megörökítő videó itt tekinthető meg. A jelenleg csaknem 70 dolgozót foglalkoztató cég tavaly megközelítőleg 600 millió forint árbevételt ért el. Gépjárművek javítása, karbantartása, felújítása, illetve alkatrészek forgalmazása mellett éveken át - legfeljebb 22 személy szállítására alkalmas - zárt furgonok átépítésével is foglalkoztak, elsősorban az Iveco Daily és a Mercedes-Benz Sprinter alapjaira.

- Valamennyi vevőnk megkérdezte mindig, hogy tudunk-e 22 személyesnél nagyobb járművet készíteni. Mondtuk, hogy ebben a kategóriában nem tudunk, de bíztatásnak vettük az érdeklődést és belevágtunk az innovációba - árulta el az MTI-nek a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. tulajdonosa, Tajnafői István.

Tamás László, a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. kereskedelmi igazgatója elmondta: az új kaposvári midibusz prototípusának elkészítése a tervezéstől a gyártásig mintegy 50 millió forintba került. A múlt év tavaszán megkezdett fejlesztéshez közel 20 millió forintnyi európai uniós támogatást nyertek el. A projekt egy részét az Új Széchenyi terv is támogatta.

Jellegzetesen kisteherautó-alvázra épülő karosszéria (Fotó: Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.)

Külső formavilágát tekintve egyértelműen konzervatív vonásokat hordoz a Compacto, a hátsó lámpatestek a Mercedes-Benz Travego turistabuszból lehetnek ismerősek. A bemutató jármű utasterében a bordó és a piros szín dominál, az ülések kárpitja, a poggyásztartók alsó része és az oldalfalak burkolata is ebben a színben pompázik. A fedélzeten Özyildiz SC 200 típusú, lehajtható asztalkával ellátott távolsági utasülések kaptak helyet. Az 1-0-1 ajtóelrendezésű midibuszt kívülről egyszerű fehér színre fényezték.

A 8,3 méter hosszú Compacto az Iveco Daily alvázára épül, emiatt a karosszéria arányai jellegzetesen kisteherautósak. Az autóbusz mozgatásáról Iveco F1C típusú, négyhengeres, 2998 cm3-es, 170 lóerős (127 kW) dízelmotor gondoskodik, amely a jármű orrában került elhelyezésre. Az erőforrás az Euro V-ös emissziós norma követelményeit teljesíti.

Az új midibuszt elsősorban utazási irodáknak, iskoláknak, sportegyesületeknek, önkormányzatoknak ajánlja a gyártó, de a tervek szerint a későbbiekben elővárosi kivitel is készülne a típusból. A kaposvári cég évente hozzávetőleg tíz Compacto gyártását tervezi, ezzel mintegy húsz embernek biztosítanának tartósan munkát a térségben. Míg a hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező és hasonló méretű járművek nagy részét 26-30 millió forint körüli áron kínálják a hazai piacon, addig a Compactót ennél kedvezőbb, felszereltségtől függően 22-24 millió forint közötti áron értékesítenék. A buszokat egyelőre csak külön megrendelésre gyártják.

A Compactónak nehéz dolga lesz a konkurensekben bővelkedő piacon (Fotó: Kapos Járműgyártó és Javító Zrt.)

A Compactóhoz hasonló kaliberű jármű már korábban is készült Magyarországon, közülük a legújabbnak a kaposvári midihez hasonlóan Iveco alvázra épülő Dunabus számít, amely a Rákos Jármű Kft. terméke. Utóbbi autóbusz műszaki tekintetben szinte megegyezik a Compactóval. Az olcsóbb hazai gyártású midibuszok sorában nem szabad elfeledkezni az akár távolsági kivitelben is rendelhető Csaba Metál Urbanusról sem – és akkor még a külföldi, jellemzően szintén Iveco alapokra építkező konkurenciáról nem is szóltunk. Vetélytársakból tehát nincs hiány, kérdés, hogy mennyire tud érvényesülni a kaposváriak új reménysége ebben a relatíve szűk piaci szegmensben. Az mindenesetre biztos, hogy jól jönne a régióba egy újabb buszgyártó kapacitás a NABI bezárása után.

(MTI - Kapos.hu - Magyarbusz [Info])

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Komplett midibuszokat is szállítana a Volvónak a Rába

A hagyományoknak megfelelően szeptember második szombatján került megrendezésre IX. Ikarus nap, amelynek a megszokott módon ezúttal is a mátyásföldi Ikarus sportpálya adott otthont. A rendezvénynek ezúttal sajnos sem az időpont, sem pedig az időjárás nem kedvezett, ugyanis szintén erre a napra esett a Polgáron tartott Ikarus, Csepel és Veteránjármű Találkozó főnapja is, és ráadásul végig esett az eső. A volt Ikarus-dolgozókat azonban ez sem riasztotta el a már hagyományosnak tekinthető találkozótól: bizonyítja mindezt, hogy a legendás gyár volt alkalmazottai még az ország másik végéből is ellátogattak egykori munkahelyükhöz. Idén sajnos nem találkozhattunk a rendezvényen a régi szép időkre emlékeztető legendás Ikarus típusokkal, és az eső miatt a megszokott főzőverseny is elmaradt. A szervezők azonban így is gondoskodtak arról, hogy a sportpályára kilátogató érdeklődők betekintést nyerhessenek az Ikarus gyár múltjába és rálátást kaphassanak a cég rendkívül szerteágazó egykori típuskínálatára.

A rossz idő ellenére is sokan kilátogattak a mátyásföldi sportpályára

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is részt vett a találkozón Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, aki a rendezvény első felszólalója is volt egyben. Beszédében elmondta, hogy a helyi önkormányzatnak egy hete sikerült megszereznie az Ikarus sportpálya tulajdonjogát, ezáltal megkezdődhet a terület újraegyesítése. A polgármester emellett beszámolt arról is, hogy jelenleg is folynak a tárgyalások az Ikarus gyárterület további sorsáról, azonban az aktuális tulajdonos hozzáállása miatt a terület megmentése, hasznosítása nem egyszerű feladat. Mindazonáltal a polgármester reményét fejezte ki, hogy a jövőben lesz még buszgyártás az egykor szebb napokat is megélt területen.

A tavalyi év után ismét a rendezvényen köszönthettük Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkárt is, aki elsősorban az állam támogatását élvező Rába-Volvo együttműködés sikereiről számolt be, külön kiemelve a cég kategóriagyőzelmét a legutóbbi Volánbusz-tenderen. (Hogy ez valójában kinek siker, nem igazán tudjuk, ugyanis a Rába-Volvo páros magyarországi gyártókapacitás híján valójában külföldön gyártott, átmatricázott Volvo autóbuszokat fog Budapest környékére szállítani. – a szerk.) Pozitív fejleménynek tűnik viszont, hogy elmondása szerint felmerült az a lehetőség, hogy ellentételezés címén Magyarország komplett midibuszokat – mivel a Volvo gyártmánypalettájáról egyedül a midibusz hiányzik – szállítana a svéd cégnek. Az érintett típus minden bizonnyal a Molitus S91 lenne, méghozzá várhatóan Volvo főegységekkel, és feltehetően Volvo logóval. Az mindenesetre okot adhat a reménykedésre, hogy a Molitus egyik felmenőjének tekinthető Ikarus EAG a Volvóval együttműködve a skandináv országokban annak idején szép sikereket könyvelhetett el. További találgatásokra adhatnak okot államtitkár azon szavai, miszerint meginvitálnák a Rába vezetőségét Mátyásföldre, valamint hogy biztosnak tekinti, hogy a XVI. kerület az újjászerveződő nemzeti buszgyártás részese lehet. Elmondása szerint a későbbiekben az sem kizárt, hogy az Ikarus név a nemzeti autóbusz program keretében a jövőben ismét nemzeti tulajdonba kerüljön, igaz, az erre irányuló törekvések eddig nem vezettek sikerre. (Ez a lépés lehetőséget adna arra, hogy a lengyel gyártású Volvo buszokat Rába helyett a jobban csengő Ikarus néven állítsák forgalomba Magyarországon. Persze ehhez azért az Ikarus márkanevet jelenleg birtokló Széles Gábornak is lesz egy-két szava. – a szerk.)

Nem ez lenne egyébként az első eset, hogy egy magyar midibuszt külföldi gyártó neve alatt forgalmazzanak: 1977-től 1981-ig a távolsági Ikarus 212-est (az Ikarus 211 luxusváltozatát) Nyugat-Európában MAN CR 160 néven árusították, ez idő alatt összesen 138 példányt sikerült értékesíteni a típusból a német multicég hálózatán keresztül. A típus egyebek mellett Nyugat-Németországba, Svédországba, Finnországba, Dániába és Ciprusra is eljutott.

Az Ikarus 212-esből közel 140 darabot adtak el Nyugat-Európában MAN CR 160 néven (Fotó: Ikarus archívum)

Végezetül Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, az Ikarus egykori vezérigazgató-helyettese köszöntötte a megjelenteket, és egy perces néma megemlékezést kért azon volt „Ikarus családtagok” részére, akik az idén már nem lehettek jelen régi nagy családjuk körében. Ezt követően beszámolt a Molitus sikereiről, valamint aktuális fejlesztési folyamatairól. Mint mondta, komolyan készülnek a BKK által már jóideje beharangozott midibusz tenderre. Annak érdekében, hogy e téren semmilyen fennakadás ne legyen, megkezdték az Euro VI-os környezetvédelmi minősítésű motorral ellátott S91-es tervezését, 2014 január elsejétől ugyanis már csak a legszigorúbb, Euro VI-os emissziós normának megfelelő autóbuszokat lehet forgalomba helyezni az Európai Unió területén. Adamis úr további kedvező hírrel is szolgált, mégpedig azzal, hogy a korábbi svéd megrendelő továbbra is meg van elégedve a tavaly átadott magyar midibuszokkal és nemrégiben ismét vásárlási szándékkal jelentkezett. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy az újabb S91-esek hol készülnének, ugyanis a korábbi példányok jelentős részét gyártó NABI budapesti gyára az idén bezárta kapuit. Adamis úr hozzátette: reméli, hogy a további kocsik is a kerületben készülhetnek, ennek érdekében Szatmáry Kristóf államtitkár úrral egyeztetve dolgoznak azon, hogy a NABI volt területét miképpen lehetne újból erre a célra hasznosítani. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

A Molitus S91 komoly esélyekkel indulhat a BKK miditenderén is (Fotó: Melano.hu)

Megjegyzés: a cikk nyitóképének forrása a Molitus.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Tizenöt új Credo Citadell érkezett Pécsre

Újabb szakaszához ért a pécsi Buszcsere Program: kedden összesen tizenöt darab vadonatúj, magyar gyártmányú Credo Citadell 12 autóbusz érkezett a baranyai megyeszékhelyre. Az áprilisban indult projekt keretében immár huszonöt új jármű dolgozik a városban. Ezzel tovább folytatódik a helyi közösségi közlekedést biztosító Tüke Busz Zrt. járműparkjának megfiatalítása. Az autóbuszok csütörtökön már szolgálatba is állnak - jelentette be Csizi Péter országgyűlési képviselő, Pécs alpolgármestere a kedden tartott sajtótájékoztatón.

Öt kocsi a tavasszal érkezett világoskék Citadell 12-esek közül (Fotó: Kravtex)

Csizi Péter beszámolt arról, hogy a Credo márkájú szólóbuszok beszerzése annak a 2012 végén meghirdetett programnak a része, amelynek célja a helyi tömegközlekedés színvonalának javítása a régi, folyamatosan javításra szoruló járművek cseréjével. Idén áprilisban tíz darab Credo típusú buszt kapott a Tüke Busz Zrt., amelyekért bérleti díjat fizet; az újabb lépéssel azonban már a városi cég tulajdonába is kerülnek az új járművek. A politikus utalt rá, hogy az önkormányzati tulajdonú Tüke Busz a városvezetéssel közösen összesen 20 további jármű beszerzését határozta el, ennek kevesebb mint 1,2 milliárd forintos költségét nagyrészt a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) kapott kedvező kamatozású hitelből, kisebb részben saját forrásból teremti elő. Az önkormányzat vállal kezességet a hitelért, a kormány jóváhagyásához szükséges eljárás pedig már a végső stádiumban van. A most leszállított tizenöt autóbuszt opcionálisan további tíz új szóló kocsi követheti. Kérdésre válaszolva az alpolgármester elmondta: a buszcsere-program másik, csuklós buszokra vonatkozó tenderének első szakasza (összesen öt új járműről van szó) is lezárult kedden, hamarosan nyertest hirdethetnek, így várhatóan novemberben már az új csuklósok is az utcákat járhatják. (Sajnos, ez az öt autóbusz viszont biztosan nem Credo lesz, a magyar gyártó ugyanis a műszaki követelmények miatt nem vesz részt ezen a tenderen.) - Az új buszok nagyjából tízezer utast fognak szolgálni és nagyon nagy szükség volt rájuk ahhoz, hogy a iskolakezdésre a tömegközlekedést megfelelő szinten biztosítani tudjuk – tette hozzá Csizi.  

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a városvezetés kiemelt feladatként kezeli a buszcsereprogramot, mivel a tömegközlekedés színvonala "neuralgikus pont" a városban. A politikus egyben örömének adott hangot, hogy a kormány is támogatta, támogatja a pécsi buszpark megújítását. A képviselő megjegyezte, hogy a tizenöt új busz tizennyolc rossz állapotú, elavult Ikarust "vált le", s azok szervizelési és üzemeltetési költségeiből bőven fedezhetőek a hitelkonstrukcióban felvett részletek. Az új Citadellek elsősorban a keleti városrészben, továbbá Uránvárosban közlekednek majd. A buszok darabonként 50 millió forintba kerültek.

A kedden érkezett járművek (Fotó: MTI)

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Pécsett jelenleg mintegy 40-50 ezer ember buszozik rendszeresen. A most érkezett járműveket Páva Zsolt fideszes polgármester szerda reggel 9 órakor, a Széchenyi téren adja át a város lakosságának. A járművek mindegyike alacsonypadlós, kedvező fogyasztású, és a mai kor elvárásaihoz igazodva utastéri légkondicionálóval rendelkezik.

Árki Sándor, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a cég a város közgyűlésének jóváhagyásával újabb, immár négymilliárd forint hitelt igényel az MFB-től, a pénzből további 40 csuklós autóbuszt kíván venni. Hozzátette, hosszabb távon 150 buszt szeretnének lecserélni a jelenleg 161 buszból álló járműparkjukból. Erre azért is nagy szükség lenne, mert a buszok átlagéletkora 15 év.

A Volán-tenderek hiányában immár több mint egy éve raktárra termelő győri Credo számára szintén komoly fegyvertény a buszok üzembe helyezése, hiszen így immár közel harminc példány üzemel hazánkban a gyártó városi-elővárosi közlekedésre szánt, 2009-ben bemutatott modelljéből - a referencia pedig jól jöhet a későbbi közbeszerzési pályázatokon. A most átadott járművek 70%-ban hazai gyártmányú részegységekből állnak, ezzel a kategória "legmagyarabb" buszainak számítanak.

(MTI - PécsMa.hu - Magyarbusz [Info])

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Megérkezett Szegedre az új Ikarus-Škoda trolibuszok első példánya

Szerda reggel megérkezett Szegedre a sokak által várt Ikarus-Škoda Tr187 csuklós trolibuszok legelső példánya. Ez a kocsi az első abból az összesen 13 darab, vadonatúj alacsonypadlós trolibuszból, melyeket még 2011 januárjában, a szegedi tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt keretében rendelt meg a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT). A rendkívül tetszetős külsejű jármű első hivatalos látványtervét tavaly novemberben láthatta a nagyközönség. Az új trolibuszok színéről szavazást hirdetett a szegedi önkormányzat; a többség döntése alapján a kocsik az SZKT megszokott zöld-fehér festése helyett a fővárosihoz hasonló piros színben közlekednek majd. A járművek karosszériája a gyártó konzorcium magyar tagjánál, a Magyar Trolibuszgyártó Kft. székesfehérvári üzemében készül, míg a hajtásrendszert a cseh Škoda Electric a.s. szállítja. A trolibuszok gyártása idén márciusban kezdődött Székesfehérvárott, az első példány karosszériája május folyamán készült el. Ezt követően, május 21-én a félkész trolibuszt tréleren a Škoda Electric plzeňi üzemébe szállították, ahol az elektromos berendezések kerültek beszerelésre. Ezzel egy időben Magyarországon megkezdődött a következő Tr187-es kocsiszekrényének gyártása is. Az elsőként elkészült trolibusz szerdán reggel érkezett meg Plzeňből az SZKT szegedi telephelyére. A mintegy 800 ezer eurót (kb. 228 millió forintot) kóstáló járműből az idén akár még további öt darabot is leszállíthat a megrendelőnek az Ikarus-Škoda konzorcium.

 

Az első Ikarus-Škoda Tr187-es még a székesfehérvári gyárban, félkészen... (Fotó: Privátbankár.hu)

Az új trolibusz az ARC-Ikarus eddigi típusaitól gyökeresen eltérő homlok- és hátfallal készül. A tervek szerint az új arculatot a jövőben a cég dízelmotoros típusai is megkapják majd. A design megálmodója Tóth János, aki többek között a NABI BRT és a NABI Sirius formatervét is jegyzi. A kész trolibusz homlokfalára felkerült a Škoda logója is, emellett a hátfalon is jól látható felirat hívja fel a figyelmet a cseh hajtásrendszerre. A Tr187 egyébként más gyártók (Irisbus, Solaris, SOR) Škoda elektronikával felszerelt trolibuszaihoz hasonlóan külön típusszámozást kap a cseh gyártó rendszerében, információink szerint a Škoda Transportation termékarzenáljában Škoda 33 Tr néven szerepel majd a közös gyártású magyar-cseh csuklós trolibusz. (Egyébként úgy tudjuk, hogy a 32 Tr típusjelzés is le van már foglalva, feltehetően a jövőbeli szóló verzió számára.)

 

...és immár kész állapotban, Szegeden (Fotó: Szeged.hu)

Az új Tr187-esek a típus alapjául szolgáló, korábban általunk is kipróbált ARC-Ikarus V187-hez hasonlóan 18 750 mm hosszúak, szélességük 2550 mm. A járművek teljes hosszban alacsonypadlósak. Az eddig napvilágra került képek alapján a trolibuszok világos burkolatú, kellemes színvilágú utastérrel rendelkeznek, a kapaszkodórendszer a kor elvárásainak megfelelően sínes kialakítású. A beltérben ezúttal is a jól ismert, lengyel gyártmányú Ster utasüléseket üdvözölhetjük. A trolibusz elejében főként másfeles üléseket találunk, a második ajtó vonalától hátrafelé viszont a 2+2 soros üléselrendezést preferálták a tervezők. A kerekesszékes utasoknak a jól megszokott módon a második ajtóval szemközt alakítottak ki helyet, épségükre védőkorlát és biztonsági öv vigyáz. Az impozáns járművek befogadóképessége összesen 124+1 fő. A szélfogók az autóbusz változatétól eltérően üvegből készültek, és egyúttal felkerült rájuk a jellegzetes Ikarus embléma is. Az utastér és a vezetőfülke egyaránt klimatizált. A képek alapján a buszokat kültéri hangos utastájékoztatással is felszerelték. A sofőr munkáját külső kamerarendszer könnyíti meg. A jármű korszerű trolibuszhoz illően önjáró, szükség esetén 7 kilométert képes megtenni felsővezeték nélkül.

A Szegedma.hu információi szerint az új járműnek ez év októberéig kell megkapnia a típusengedélyt. Ha minden a tervek szerint alakul, 2013 végéig további 3-5 darab Ikarus-Škoda trolibusz érkezhet Szegedre. A prototípusnak összesen 2000, a többi kocsinak pedig egyenként 1000-1000 tesztkilométert kell lefutnia az üzembeállításhoz. A flotta utolsó tagja a tervek szerint 2014 szeptemberében kerül leszállításra. Az első kocsi előreláthatólag januárban állhat forgalomba a szegedi 10-es vonalon, miután a szükséges próbákat és vizsgálatokat elvégezték. Az új trolibuszt amint lehetséges, mi is kipróbáljuk, tapasztalatainkat pedig megosztjuk kedves olvasóinkkal.

Látványosra sikerült a troli hátfala is (Fotó: Szegedcafé.hu)

Mint ismeretes, nemrégiben a BKK is trolitendert írt ki, mely összesen 14 darab szóló és 10 darab csuklós trolibusz szállításáról szól. A pályázati kiírás elviekben lehetővé teszi az ARC-Ikarus trolibuszainak, azaz a Szegednek szállított Tr187-nek és 12,7 méter hosszú szóló változatának indulását, így van némi esély arra, hogy Budapesten is feltűnjenek a magyar trolibuszok. Kíváncsian várjuk a fejleményeket ez ügyben is.

Megjegyzés: a cikk nyitóképének forrása a Szegedcafé.hu.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő