Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

A Mercedessel is tárgyal az együttműködésről a Molitus

Ha sikerrel befejeződik a főváros midibusztendere, a budai Várban és a Citadellánál is feltűnhet nagyobb számban a magyar fejlesztésű és gyártású Molitus S91. Az Ikarus-leszármazott típusból az utóbbi két évben skandináv megrendelők vásároltak, idén azonban akár itthon is kelendő lehet.

Miközben a hazai sajtó a Rába és a Volvo között megkötött autóbuszgyártási együttműködéstől volt hangos tavaly, a hazai fejlesztésű és gyártású S91 midibuszból Norvégiába és Svédországba több darabot sikerült értékesíteni. Az S91 a néhai Ikarus Egyedi Autóbuszgyár E91-es típusának utódja, amelynek gyártását az üzem megszűnése miatt állították le 2007-ben – mondta a Magyar Nemzet kérdésére Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. Az S91 megörökölte elődjétől a Rába alvázat, a Mercedes motort és az Allison váltót, míg a felépítményt a Molitus mérnöki iroda tervezte. A gyártást a német Webasto honi leányvállalata finanszírozta és végzi. Az európai típusbizonyítvánnyal rendelkező jármű tavaly immár sorozatban hatodik alkalommal nyerte el kategóriájában az "Év haszongépjárműve" díjat Magyarországon. Az alacsony belépésű midibusz 19 ülő és 24 álló utas szállítására alkalmas. A felépítmény félig önhordó vázszerkezetű, korrózióálló anyagokból, alumíniumpanelekkel és kompozit alkatrészekkel. Az autóbuszt ma már Euro VI-os motorokkal gyártják, mivel az EU előírásai szerint az új évben már csak ilyen erőforrással szerelt járművek állhatnak forgalomba. Az S91 felkeltette a Mercedes érdeklődését is. Adamis Gábor elmondta, hogy a márka egyik vezető szakembere véletlenül, turistaként felfedezte a Várban próbaköreit futó midit, és felvetette a magyar gyártónak, működjenek együtt; a tárgyalások azóta is folynak.

A Molitus S91 a Persontrafik 2012 kiállításon Göteborgban. A típus a legjobb minőségű magyar autóbuszok egyike (Fotó: www.bergenga.no)

A BKK szeptemberben írta ki összesen mintegy 40 midibuszra a pályázatát, amelyre egyfelől üzemeltetők, másfelől gyártók jelentkeztek. Ha megszületik a döntés, jó eséllyel S91-es buszok járnak majd a Várban és a Gellérthegyen, mert az üzemeltetők többsége a hazai gyártású midibusszal pályázott. Adamis Gábor szerint azonban nem csak a történelmi városrészek szűk utcáin tehet jó szolgálatot az S91. A cég régóta tárgyal olyan Budapest környéki települések vezetésével, mint például Érd, ahol a jól megszervezett helyi közlekedés – párosulva a korszerű elővárosi vasúttal – versenytársa lehet a személyautós ingázásnak.

Megjegyzés: a teljes cikk a Magyar Nemzet pénteki számában (2014. január 24.) olvasható. Az eredeti cikkben található tartalmi hibákat kijavítottuk, ezért az oldalunkon megjelent változat helyenként eltérhet az újságban, illetve az mno.hu oldalon olvashatótól.

Forrás : MNO | | Rovat : Kitekintő

NABI helyett Mabi: új magyar buszgyártó született

A magyar tulajdonú Evopro vállalatcsoport megvásárolta a NABI magyarországi részlegét és mátyásföldi gyárát, emellett heteken belül bemutatja az első magyar könnyűszerkezetes elektromos busz, a Modulo prototípusát. Mészáros Csaba, a cégcsoport tulajdonosa bízik abban, hogy az állami döntéshozók a hazai vállalkozás által kifejlesztett, innovatív terméket választják a külföldi helyett, és ezzel a hazai munkahelyeket támogatják.

Mabi Modulo néven érkezik az Evopro által fejlesztett, forradalmi autóbuszcsalád (Kép: Evopro)

– A napokban jelent meg hazánk busztérképe, bizonyítva, hogy van még honi autóbuszipar a Volvón kívül is. Ezen szerepel az Evopro moduláris kompozit busza is. Mikor találkozhat vele a nagyközönség?

– A könnyűszerkezetes busz a fejlesztés végső állapotában van, de az evopro akár már holnap képes hagyományos autóbuszt szállítani, ugyanis most került a NABI (North American Bus Industries) tulajdonjoga az egyik cégünkhöz.

– A NABI kaposvári gyárát egy török cég vette meg. Eszerint az nem tartozott a csomagba?

– A kaposvári telephelyet telekként adták el. Amit mi megvettünk, az a NABI hatvanéves mérnöki kultúrája, valamint a mátyásföldi gyár iparvágánnyal, festőüzemmel, szerszámokkal, buszgyártó szakértelemmel, és ami különösen fontos, a referenciáival együtt. És van egy európai színvonalú típusunk, a NABI Sirius, amelyet kis átalakítással, Euro VI-os motorral szerelve, új típusengedéllyel hamarosan szállítani tudunk.

– A Siriusból hány fut Magyarországon?

– Kettő. De a NABI-t nem vették igazán komolyan, mert köztudott volt, hogy az amerikai befektetők szabadulni akarnak tőle. Most azonban biztos kézbe került, amit mi biztosítunk. Számolni kell vele mind a jelenben, mind a jövőben.

– Megtartják az észak-amerikai piacra utaló elnevezést?

– Nem, az új márkanév a Mabi, a magyar, a busz és az innováció kifejezések kezdőbetűiből.

NABI Siriusból Mabi Sirius: közel 50%-os magyar értékhányaddal, MAN vagy Mercedes alvázon (Fotó: NABI)

– A mátyásföldi gyárban készül majd a kompozit busz is?

– Eddig is ott készült a végszerelése. Elárulok egy szakmai titkot: az utóbbi években jó néhány cég Mátyásföldön gyártatta le a karosszériát, mert itt megvan hozzá a szükséges tudás. Mi is itt béreltünk eddig műhelyt az elektromos busz karosszériájának a kiszereléséhez.

A teljes interjú a Magyar Nemzet szombati számában (2013. december 7.) olvasható.

Forrás : MNO | | Rovat : Kitekintő

Minden egyes új magyar autóbusz 7-8 új munkahelyet teremtene

Azonos minőségben, a külföldi típusoknál nagyjából 20 százalékkal olcsóbban tudnak a hazai cégek buszokat gyártani, derül ki a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter által most publikált elemzésből. A klaszter számításai szerint egyetlen új magyar busz megrendelése 7-8 új munkahelyet jelenthetne a gyártóknál és a beszállítóiknál. A korábban busznagyhatalomnak számító Magyarországon az utóbbi öt-tíz évben megrendelések hiányában szinte teljesen megszűnt a buszgyártás.

A Magyarországon gyártott és üzembe helyezett buszok példája azt mutatja, a magyar ipar képes a mai igényeknek megfelelő korszerű buszokat gyártani a külföldi típusoknál nagyjából 20 százalékkal olcsóbban; a fenntartás költségei pedig jóval kedvezőbbek, mint az idehaza preferált külföldi márkáknál. Példának okáért, egy magyar busz hazai gyártású szélvédő üvege 80-90 ezer forintba kerül, miközben a külföldi buszoké 700 ezer és 1 millió forint között van, de a felpattanó kő mindkettőt egyaránt betöri.

Beszédes adatok, reméljük a döntéshozók is olvassák (Kép: Magyar Autóbuszgyártó Klaszter)

Az érintett cégek ugyanakkor továbbra is csak várják, hogy az ágazat magára találjon. Készülnek korszerű járműtervek, prototípusok, amelyek üzemeltetésének kedvező tapasztalatai azt mutatják, ha volna megrendelés, lenne újra magyar buszgyártás is. A magyarországi közösségi közlekedésben résztvevő mintegy tízezer autóbusz átlagéletkora jelenleg 15 év körül van, de bőven akadnak 20 év körüli járművek is. A szakemberek úgy vélik, hogy ha most elkezdenénk, évi 500-600 darabos ütemben lehetne lecserélni a gyorsan öregedő állományt.

Ehhez bőven megvan a hazai buszgyártó kapacitás. A győri Kravtex-Kühne csoport 500, a szigethalmi Magyar Autóbuszgyártó Kft. 200, a szeghalmi Csaba Metál 100 busz előállítására alkalmas éves kapacitással rendelkezik. A NABI volt gyártelepén, Mátyásföldön évente egy műszakban 250-300 buszt lehetne gyártani, nem is beszélve az Evopro elektromos buszterveiről.

„Egy autóbusz 2000-2500 alkatrészből áll össze, ezek közül a motor kivételével mindenféle szerkezetre akad akár több hazai gyártó is az alváztól sebességváltón át a felépítményig és a bonyolult elektronikai rendszerekig. Nem véletlen, hogy az újkeletű Volvo-Rába együttműködés hazai alkatrész beszállítójaként az idén több mint 350 cég jelentkezett és első körben, ezeknek a háromnegyedét tartották megfelelő színvonalú potenciális közreműködőnek.

A Magyarországon – egyelőre csak gyér számban – készülő buszokban a hazai munka aránya a gyártási költségeket is beszámítva 75-85 százalék. Megérné tehát magyar buszt rendelni” – mondja Fórián István, a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter elnöke.

A Kisalföld Volán pozitív kivételnek számít. Az összes többi hazai közúti tömegközlekedéssel foglalkozó céggel ellentétben gyakorlatilag csak magyar gyártmányú buszflottával rendelkezik. A 430 darab járműve között mindössze három MAN és két Mercedes turistabusz található.

Az utóbbi tíz évben főleg a győri Kravtex vállalat Credo buszait vette a cég. Ezekből összesen 170 járműve van. A legrégebbiek több mint tíz évesek és túl vannak az egy milliomodik kilométerükön, a legfiatalabbak néhány hónaposak. A Kisalföld Volán az idén 20 új Credo buszt állított forgalomba.

A Kisalföld Volán részére gyártott Credo BN 18-asok a gyártó győri csarnokában (Fotó: Kravtex)

„Egyáltalán nem bántuk meg, hogy szinte kizárólag magyar gyártmányú buszokra specializálódtunk” – mondja Kenesei László, a cég járműjavítási és logisztikai igazgatója. „Ezeket a járműveket eleve a magyar utak megpróbáltatásaira tervezték, és figyelembe vették az üzemeltetők erősen korlátozott anyagi lehetőségeit is. A Credo buszok motorjai tartósak, viszonylag kevés karbantartást igényelnek és keveset is fogyasztanak. Ez utóbbiban nagy szerepet játszik a buszok könnyű vázszerkezete, amely ennek ellenére nagyon jól bírja azokat az útviszonyokat is, ahol a drágább külföldi típusok csak szenvednek. Nekünk fontos az is, hogy azonnal rendelkezésünkre álljon és olcsó legyen a pótalkatrész is. Megkockáztatom azt is, abban, hogy más közlekedési vállalatokkal összehasonlítva viszonylag konszolidált a gazdasági helyzetünk, nagy szerepe van annak is, hogy olcsó, gazdaságos, de az utasok igényeinek megfelelő magyar gyártású buszra tettünk” - teszi hozzá az igazgató.

Szegeden nagyrészt európai uniós támogatásból összesen 13 járművet rendeltek mintegy 3,1 milliárd forint értékben  az Ikarus-Skoda Konzorciumtól. Az új csuklós trolibusz tesztüzeme már megkezdődött, és azt tervezik, az első buszok december huszadikán, az új szegedi 10-es troli járat felavatásakor állnak forgalomba. Az új szegedi trolibusz dízel meghajtású változatának prototípusa már nagyjából egy éve közlekedik Budapesten a BKV kelenföldi garázsának üzemeltetésében. Egyelőre ez is csak tesztjárat. A busz október közepéig 80 000 kilométert tett meg.

A hasonló kapacitású, de 5-7 évvel öregebb Volvo 7700-as csuklósokkal összehasonlítva jóval erősebb a motorja, mégis jelentősen alacsonyabb a fogyasztása: ugyanazon a távon, amelyen a Volvo 75-78 liter üzemanyagot fogyaszt, az Ikarus csak 65 litert. A magyar gyártmány utaskomfort szempontjából is versenyképes a külföldi típusokkal, a karbantartás költségeit tekintve pedig jóval gazdaságosabb.

Az impozáns megjelenésű Ikarus-Škoda Tr187-es trolibuszokkal egyelőre csak Szegeden találkozhatunk (Fotó: RegionalBahn.hu)

A kelenföldi buszgarázsnak van egy másik magyar tesztbusza is, mégpedig a Rába-Webasto- Molitus kooperációban készülő S91-es midibusz. A Rába alvázon futó, Molitus felépítményű, Mercedes motorral hajtott midibusz főként a budai várban közlekedik. A békéscsabai Csaba Metál TV84 Urbanus midibusza a makói helyi közlekedésben gyűjti a tapasztalatokat. „Kapacitás bőven lenne rá, hogy a Magyarországon forgalomban lévő buszok zömét is az említett magyar buszgyártók és alkatrész-beszállítók készítsék” – hangsúlyozza a Magyar Autóbuszgyártó Klaszter elnöke.

Forrás : Üzletrész.hu | | Rovat : Kitekintő

Magyar sikerek „Az év haszongépjárműve 2013” szavazáson

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is sikeresen szerepeltek a magyar gyártmányú autóbuszok a Camion Truck & Bus magazin hagyományos „Az év haszongépjárműve” szavazásán, melyet idén hirdettek meg tizenhetedik alkalommal. Ebben az évben már összesen tizenkét kategóriában lehetett szavazni a Magyarországon bemutatott, illetve forgalmazott különféle haszongépjárművekre. Az autóbuszok ezen belül négy kategóriába sorolva versengtek a szavazatokért – ebből pedig háromban hazai győztesnek örülhettünk.

A Molitus S91-et sorozatban hatodjára választották a legjobb midibusznak (Fotó: Molitus)

Idén sem talált legyőzőre a minibusz/midibusz kategóriában a Molitus S91, így 2008 óta immár sorozatban hatodik alkalommal zsebelhette be az elismerést. A típushoz kapcsolódó hír, hogy a jelenleg két S91-est üzemeltető svéd Vinga Bus Partner AB vállalat a kedvező tapasztalatoknak köszönhetően nemrég újabb öt midibuszt rendelt, így tavaszra már összesen tizennégy S91-es koptatja majd Európa útjait. A típusból rövidesen elkészül az első Euro VI-os minősítésű motorral hajtott változat is. A közel nyolc méter hosszú S91 a BKK által kiírt, 16+24 darab autóbuszról szóló miditenderen is esélyesnek számít, bár itt várhatóan több külföldi rivális is megpróbálja majd megnehezíteni a magyar midibusz sikerét.

Akárcsak tavaly, idén is kettős győzelmet ünnepelhetett hazánk jelenlegi legnagyobb autóbuszgyártója, a Kravtex Kft., ugyanis két kategóriában is a győri cég termékét válaszották a legjobban sikerült típusnak a magazin olvasói. A helyközi/intercity buszok között ezúttal a 2012 szeptemberben bemutatott, emelt padlószintű Credo Optinell 12 képviselte a gyártót. A típusnak sikerült megismételnie az Inovell 12 tavalyi sikerét, és házon belül tartani a kategória első helyét. A városi/elővárosi buszok mezőnyében is a Credo örülhetett a győzelemnek, itt ugyanis az idei év újdonsága, az Econell CiTY3 kapta a legtöbb szavazatot. Az alacsony belépésű (low entry) modell összesen tizenegy vetélytársát maga mögé utasítva nyerte meg kategóriáját. Ebből a típusból az első öt példány idén októberben állt forgalomba Pécsett, összesen harminc darab Credo Citadell társaságában. Az elővárosi kivitel iránt szintén komoly érdeklődés mutatkozik: a bemutatóbusz jelenleg a Kisalföld Volánnál közlekedik, a Volánbusz pedig nemrég 20 darabot szerzett be a típusból – ezen járművek leszállítása jelenleg is folyamatban van.

A városi/elővárosi kategória győztese, a Credo Econell CiTY3 (Fotó: Kravtex)

A nagy turistabuszok osztályában sajnos ezúttal sem volt magyar induló, mivel ez a szegmens továbbra is hiányzik a hazai gyártók termékkínálatából. Itt a tavalyi évhez hasonlóan német győzelem született, ezúttal a Setra S 515 HD révén. Mindazonáltal reméljük, hogy a jövőben ebben a kategóriában is szavazhatunk majd magyar típusokra. A Magyarbusz [Info] szerkesztősége ezúton is gratulál a győztes márkáknak és további sikeres munkát kíván!

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Újabb Molitus S91-megrendelés Svédországból

Amint azt korábban megírtuk, a tavaly júliusban átadott, svéd rendeltetésű Molitus S91-esek üzemeltetője igen elégedett a magyar midibuszokkal, így nemrég újabb járművekre tett vételi ajánlatot. A megrendelés mostanra konkretizálódott, így mára kiderült, hogy összesen öt darab S91-es midibuszról van szó. Az erről szóló közlemény a mai nap folyamán jelent meg a járművek alvázát gyártó Rába Járműipari Holding Nyrt. honlapján. A közlemény megemlíti az S91 közvetlen elődjének tekinthető Ikarus E91 sikereit is, ami kilencéves pályafutása alatt többek között Görögországba, Csehországba, Lettországba, Norvégiába és Izlandra is eljutott. Ilyen jármű volt egyébként a 2007-ben, legutolsóként elkészült Ikarus EAG autóbusz is.

Norvég megrendelésre készült S91-esek 2012-ben (Fotó: Molitus)

A most megrendelt öt darab midibusszal együtt összesen tizenkettőre nő az exportra került S91-esek száma, ami az eddig legyártott teljes mennyiség közel 86%-át teszi ki. Tavaly öt példányt Norvégiába, kettőt pedig Svédországba, a Vinga Bus Partner AB részére sikerült értékesíteni – ez utóbbi cég vásárol most további öt S91-est. Az új járművek jellemzően iskolabusz szerepkörben teljesítenek majd szolgálatot Svédországban (a tavaly átadott két svéd kocsi közül is iskolabusz kivitelben készült az egyik). A Rába fővállalkozásában készülő buszok várhatóan az eddigi, skandináv piacra gyártott S91-esekhez hasonló felszereltséggel kerülnek majd az üzemeltetőhöz. Hátul kétszárnyú lengőajtókra, az utastérben magasított támlás utasülésekre lehet számítani, emellett a fedélzeten automata tűzoltórendszer is helyet kap. Az új járműveket 2014 tavaszán szállítják le a megrendelőnek, a szerviz- és pótalkatrészhátteret a Rába Jármű Kft. biztosítja.

A 7905 mm hosszú midibuszok mozgatásáról a korábbiakhoz hasonlóan ezúttal is Mercedes-Benz erőforrás fog gondoskodni. A buszok környezetbarát biodízel üzemanyaggal üzemelnek majd. Mivel 2014. január elseje után az Európai Unióban csak a legmagasabb, Euro VI-os környezetvédelmi normának megfelelő motorral szerelt autóbuszokat lehet csak forgalomba helyezni, valószínűleg az első magyar fejlesztésű, Euro VI-os motorral szerelt járműveket köszönthetjük majd az új S91-esek személyében. Ez azért is valószínűnek tűnik, mert Adamis Gábor, a Webasto Hungária Kft. ügyvezetője az idei mátyásföldi Ikarus-napon bejelentette, hogy már gőzerővel dolgoznak az Euro VI-os motorral hajtott S91-es kifejlesztésén. Az automata sebességváltó az Allison szentgotthárdi üzeméből érkezik, az önjáró alvázat pedig a futóművekkel együtt a Rába szállítja.

Az egyik a tavaly júliusban átadott két svéd rendeltetésű S91-es közül 

A néhai Ikarus EAG típusai hagyományosan kedveltek voltak Észak-Európában, a referenciák és a kedvező tapasztalatok pedig a jelek szerint biztosítják, hogy a cég egykori dolgozóiból alakult Molitus termékei is kedvező fogadtatásra találjanak. Az igényes skandináv piacokon láthatóan sikeres a „legkisebb nagybusz” koncepció, azaz hogy egy valódi, teljes értékű midi autóbuszt kínálnak a vevőnek a különféle, kisteherautó-alapokra épülő felfújt furgonok helyett.

Az S91-ből Magyarországon jelenleg két példány közlekedik, a 2008-as gyártású prototípus Gyömrőn, a második számú, 2011-es évjáratú bemutatóbusz pedig Budapesten, a BKK-nál. Előbbi jármű napi 20 órát dolgozik, és leszállítása óta gyakorlatilag problémamentesen üzemel. A második kocsi Európa több országában is járt tesztkörúton, többek között a sikeres külföldi bemutatóknak is köszönhetők a későbbi skandináv megrendelések. A nemrégiben kiírásra került, 16+24 darab autóbuszról szóló budapesti miditenderen szintén esélyesnek számít a típus, bár győzelme nem borítékolható, ugyanis a hasonló méretű BredaMenarinibus Vivacity+ C és a Rampini Alé is komoly vetélytársnak tűnik. Az immár rendszeresnek mondható skandináv megrendelések ugyanakkor bizonyítják, hogy az kiváló minőségű S91 valóban egyenrangú vetélytársa a nyugati ellenfeleknek.

(Megjegyzés: a cikk nyitóképének forrása a Molitus.) 

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő