Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

SOR villanybuszokat vásárol Pozsony

Alaposan felpörögtek mostanában a buszbeszerzések északi szomszédunknál: a jelenleg is leszállítás alatt álló 90 darab dízelmotoros városi autóbusz után ezúttal 18 darab vadonatúj elektromos autóbuszt vásárol Pozsony. A helyi DPB (Dopravný podnik Bratislava, a.s.) közlekedési vállalat még július elején írt ki tendert két darab 8 méteres midi-, és tizenhat darab 12 méter hosszú szóló kocsi beszerzésére, mostanra viszont az is eldőlt, a félig-meddig belföldi gyártónak tekinthető cseh SOR Libchavy szállíthatja majd a szlovák főváros első tisztán elektromos autóbuszait.

A pozsonyi tömegközlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentését célzó projekt az Európai Unió Integrált Regionális Operatív Programjának vissza nem térítendő pénzügyi támogatásával valósul meg. A villanybuszok vásárlására fordított keretösszegből összesen 9,5 millió euró származik EU-s forrásból, a fennmaradó részt a szlovák állami költségvetésből egészítik ki. "Az elektromos buszok üzembe helyezése a következő lépés az egyre zöldebb Pozsony felé, ugyanakkor növeli a közösségi közlekedés kényelmét és vonzerejét is" - mondta el a beszerzés kapcsán Ivo Nesrovnal főpolgármester.

Északi szomszédunknál is megjelenik az új SOR ENS 12

Ahogy a bevezetőben említettük, az összesen 18 darab zéró emissziós autóbusz a SOR Ústí nad Orlicí-ban található gyárából érkezik majd. A feltörekvő cseh buszgyártó két darab tisztán elektromos hajtású EBN 8 midibuszt, valamint tizenhat darab új generációs ENS 12 szóló villanybuszt szállít a szlovák főváros részére. A kocsik a városi buszok esetében mostanában általánosan megszokott felszereltséget kapják, ennek megfelelően modern utastájékoztató rendszer, légkondicionáló, WiFi, beltéri kamerarendszer és utasszámláló berendezés szerepel az extralistán. Az elektromos midibuszok ára 488 ezer euró (átszámítva több, mint 152,2 millió forint), a szóló kocsiké 589 ezer euró (közel 184 millió forint) darabonként, ÁFA nélkül. A beszerzés teljes összértéke eléri a 10,4 millió eurót.

A SOR EBN 8 még a cseh gyártó korábbi, "kiskerekű" termékvonalához tartozik

A kereken 8 méter hosszú, alacsony belépésű EBN 8 midibuszok fedélzetén összesen 16 ülő- és 38 álló utasnak jut hely, a B-tengely mögötti teret teljes egészében az akkumulátorok foglalják el. Az egész napos üzemhez szükséges energiát egy 172 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátorcsomag biztosítja, mellyel a buszok legalább 160 kilométert képesek megtenni egyetlen feltöltéssel, akár a légkondicionáló intenzív használata esetén is. Az akkupakk minimális élettartama 2000 feltöltés. A járművek hátuljába beépített hatpólusú aszinkron villamos vontatómotor legnagyobb teljesítménye 120 kW.

Szokatlan arányok jellemzik a SOR legkisebb elektromos autóbuszát

A SOR autóbuszainak új nemzedékét megtestesítő ENS 12-esek 33 ülőhellyel érkeznek a DPB-hez, teljes befogadóképességük 106 fő. A hosszabb buszokat 242 kWh összkapacitású akkupakkal szereli a SOR, ez a midibuszokéval megegyező hatótávot tesz lehetővé. A villamos vontatómotor esetükben 160 kW maximális teljesítmény leadására képes. A mostani a második megrendelés a típusra, korábban a csehországi Hradec Králové (Königgrätz) rendelt húsz darabot a SOR tavaly bemutatott újdonságából.

SOR ENS 12 bemutatóbusz a 2017-es kortrijki Busworld fesztiválon

A szerződés értelmében SOR a villanybuszok működtetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését is biztosítja, így éjszakai töltőállásokat alakítanak ki a járműtelepen, valamint a projekt részét képezi két elektromos gyorstöltési pont létesítése is a városban.

A két 8 méteres midibuszt, illetve a 12 méteres szóló kocsik első két példányát 2018 júniusáig kell leszállítania a cseh gyártónak, a fennmaradó 14 darab szóló autóbusz a következő fél év folyamán áll forgalomba. Az új elektromos midibuszok a tervek szerint a 27-es és a 151-es, hosszabb társaik pedig a 43-as, 52-es, 53-as, 65-ös, 66-os, 80-as és 94-es vonalakon közlekednek majd Pozsonyban.

Fotók: SOR Libchavy, praha.eu, Magyarbusz [Info]

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Huszonöt darabos megrendeléssel indít Bulgáriában a Nogebus

Azt mondják, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig él. Az extravagáns külsejű buszairól ismert spanyol - pontosabban katalán - Noge céget sokan temették, amikor 2013 januárjában úgy tűnt, végleg bezárja kapuit a nehéz helyzetbe került üzem. A nagymúltú karosszáló vállalkozás azonban végül megmenekült a megszűnéstől: 2013 júliusától Nogebus néven újraindította a termelést, azóta pedig fokozatosan ismét terjeszkedik Európában. Ezúttal Bulgáriába szállít 25 darab turistabuszt a cég - az üzlet érdekessége, hogy ez az első alkalom, hogy a Nogebus újonnan értékesít autóbuszokat a kelet-európai országba.

Az Union Ivkoni új Nogebusai, balra egy Touring Gold HDH, jobbra egy Touring H

A buszok megrendelője a legnagyobb bolgár autóbuszos magánüzemeltető cég, a több, mint 230 darabos flottát fenntartó, szófiai központú Union Ivkoni társaság, amely fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából vásárol éppen 25 darab vadonatúj turistabuszt a Nogebustól. Az új szerzemények első példányait a Plovdivban megrendezett 73. Nemzetközi Műszaki Vásáron mutatta be a nagyközönségnek a leendő üzemeltető. A kontingens a középkategóriás Touring sorozat három különböző altípusának összesen négyféle kiviteléből tevődik össze, igazodva a megrendelő különféle igényeihez. Legnagyobb darabszámban a típuscsalád csúcsát megtestesítő, emelt padlószintű Touring Gold HDH modell képviselteti magát, 14 darab autóbusszal. Kereken 10 darab érkezik a Touring H nevű, teherautó-alvázra épülő midi változatból, valamint további egy példány a gyári hierarchiában az előző kettő között elhelyezkedő Touring HD kivitelből.

A gyártó más típusaihoz hasonlóan a kis Touring H is feltűnő jelenség az utakon

A 14 darab Touring Gold HDH-t 12,20 méter hosszú kéttengelyes változatban, az egyetlen Touring HD-t pedig nyújtott, 12,96 méteres kivitelben szállítja a Nogebus. A sajátos formavilágú turistabuszok egységesen Mercedes-Benz OC500 RF1943 típusú járóképes alvázra épülnek, mozgatásukról a számos távolsági Mercedes-Benz és Setra modellben is megtalálható, Euro 6-os környezetvédelmi besorolású Mercedes-Benz OM 470 erőforrás gondoskodik, ebben az esetben 429 lóerő (315 kW) teljesítményű kivitelben. Az 55 férőhelyes járműveket gazdag felszereltség jellemzi, az utazóközönség kényelmét egyebek mellett kiviteltől függően parketta hatású padló, teljes egészében LED-es utastérvilágítás, DVD-lejátszóval kiegészített audio-video rendszer, USB-csatlakozók, kávéfőző, italhűtő, toalett valamint WiFi-előkészítés szolgálja az új buszok fedélzetén. Emellett az esélyegyenlőség jegyében öt darab Touring Gold HDH-t kerekesszékes lifttel is felszerelnek.

Hasonló, ízléses kialakítású beltér várja majd az Union Ivkoni utasait is

A tíz darab, orrmotoros MAN N14 12.250 FOC teherautó-alvázra épülő Touring H távolsági midibusz mindegyikét 37 utasüléssel és nagyobb testvéreikével közel azonos felszereltséggel szállítja a gyártó, egyedül a magasabb komfortfokozatú utasüléseket és a toalettet kell majd nélkülözniuk a legkisebb Nogebusok utasainak.Fotók: Nogebus

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Tízdarabos megrendelést kapott Norvégiából a Heuliez

Az Iveco Bus égisze alatt működő, fennmaradását a rossznyelvek szerint csak a francia nemzeti büszkeségnek köszönhető Heuliez bejelentette első komolyabb darabszámú megrendelését új fejlesztésű zéró emissziós csuklós autóbuszára. Az egykori Irisbus Citelisen alapuló, tisztán elektromos hajtású GX 437 ELEC modellből összesen 10 darabot vásárol a norvég Tide Buss közlekedési társaság Trondheim városa számára, amely az elkövetkezendő években hajt végre jelentős flottakorszerűsítést.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a dízelmotoros városi autóbusz-állománya fokozatos leváltásának részét képező tender keretében a Tide Buss 25 darab Volvo 7900 Electric szóló elektromos autóbuszt is vásárol, így a beszerzéssel rögtön két európai buszgyártó is eddigi legnagyobb megrendelését könyvelheti el nemrég bevezetett elektromos típusára. A Tide Buss a fenntartható közlekedés és az alternatív hajtásmódok meghonosításának egyik első számú európai úttörőjeként jelenleg Norvégia legnagyobb villanybusz flottájával büszkélkedhet. A zéró emissziós Heuliez csuklósok a helyi 12-es vonalon (Dragvoll - Sentrum - St.Olavs/Oya) közlekednek majd Trondheimben.

Egyelőre nem tisztázott, hogy ilyen tetszetős külső megjelenéssel kapja-e a buszokat Trondheim

A 18 méter hosszú elektromos csuklós buszok fedélzetén több, mint 130 utasnak jut hely, ezzel a francia típus az egyelőre viszonylag kevés tagot számláló kategória élvonalába tartozik. A buszokat légkondicionálóval és a hideg éghajlathoz igazodó, növelt teljesítményű fűtőrendszerrel szereli a Heuliez. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Citelist idéző hagyományos karosszériaelemekkel, vagy pedig a BRT-rendszerekhez passzoló, futurisztikus Linium designcsomaggal szállítja-e a buszokat gyártó.

Az akkumulátorok töltése a végállomásokon történik majd, néhány perces gyorstöltéssel

A teljes egészében rozsdamentes vázszerkezetű buszok 105 kWh kapacitású lítium-titanát-oxid akkumulátorait a szintén francia Forsee Power cég szállítja, mellyel a Heuliez 2015 óta folytat együttműködést az elektromos közlekedési rendszerek fejlesztése terén. A Trondheimbe szállítandó buszok töltése a végállomásokon kialakított pantográfos gyorstöltőről történik majd OppCharge interfészen keresztül, ami lehetővé teszi az eltérő típusú autóbuszok közös állomásról való töltését. A buszok mozgatásáért 200 kW maximális teljesítményű elektromotor felel. Az új GX 437 ELEC csuklósok a tervek szerint 2019 második negyedévében, várhatóan augusztusban kerülnek leszállításra.

Ez a hibrid GX 437 hátsó kialakítása, az elektromos változaté lényegében megegyezik ezzel

A Heuliez az elmúlt öt évben komoly tapasztalatot szerzett az elektromos hajtásrendszerek terén, 2013 óta több, mint 600 darab dízel-elektromos hibrid hajtásrendszerrel szerelt autóbuszt állított forgalomba, 12 méteres szóló- és 18 méteres csuklós kocsikat egyaránt. A gyártó néhány évvel ezelőtt, jelentős pénzügyi befektetéssel átfogó kutatás-fejlesztési projektet indított, melynek keretében egy elektromos töltőállomásokkal ellátott tesztpályát is kiépített a franciaországi Rorthais-ban található fejlesztőközpontjában, hogy valós körülmények között lehessen tesztelni az autóbuszokat. A cég a 2017-es kortrijki Busworld fesztiválon is képviseltette magát, igaz, mindössze egyetlen járművel, a Trondheimbe szállítandó típus szóló változatával, a GX 337 ELEC Linium villanybusszal.


Fotók: Heuliez Bus

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Tovább finomodik a Mitsubishi Fuso Aero Star

Japánban a személyautókhoz hasonlóan az autóbuszok szegmensében is a helyi márkák a megkérdőjelezhetetlen uralkodók, csak elvétve sikerül beférkőznie külföldi gyártónak is a meglehetősen sajátos és zárt helyi belpiacra. A szigetország egyik vezető haszongépjármű-gyártója, a kontinensünkön jobbára csak közepes méretű teherautóiról ismert Mitsubishi Fuso most kicsit megkésve bemutatta az egyik legkelendőbb japán városi autóbusztípus, az Aero Star sorozat 2017-es adaptációját.

A Mitusbishi Fuso húzómodelljének szerepét betöltő Aero Star típuscsalád valóságos ikonnak számít a japán piacon, aktuális generációját kisebb módosításokkal és folyamatos műszaki korszerűsítéssel 1996 óta szinte változatlan formában gyártják. A jobbkormányos típus Japánon kívül Ausztráliában is kapható, mifelénk viszont jobbára csak a nagysikerű Midnight Club autós játéksorozatból lehet ismerős. A legutóbbi, 2014-es modellfrissítés keretében új homlokfalat kapott a típus, ekkora horderejű formai újítás után pedig szinte már magától értetődő, hogy a derék japán mérnökök megpihentek egy kicsit és ezúttal csak a biztonságnövelés és a gazdaságosság jegyében nyúltak a sikeres típushoz.

Európai szemmel nézve meglehetősen sajátos formavilág jellemzi a Mitsubishi Fuso városi típusát

A 2017-es év újdonságát az immár a szériafelszereltség részét képező bal oldali holttérfigyelő kamera és a hozzá csatlakozó műszerfali LCD-kijelző jelenti, melyet látszólag igencsak sebtiben biggyesztettek oda a kissé rusztikus hatású középkonzolra a tervezők. A bal oldali visszapillantó tükör alá szerelt kamera a busztól balra eső területet figyeli, a kapott képet pedig az említett kijelzőn jeleníti meg, csökkentve ezzel a holtteret és növelve a biztonságot. A mostantól alapáron járó rendszer különösen akkor jön jól, ha a jobb oldalon helyet foglaló buszvezető a sok utas miatt nehezen látja be a jármű bal oldalát kanyarodáskor, illetve Y-kereszteződésekben vagy -fordulókban.

A holttérfigyelő kamera a bal oldali visszapillantó tükör alatt, illetve az általa szolgáltatott kép

A legfrissebb kiadás megfelel a jelenleg érvényben lévő helyi károsanyag kibocsátási előírásoknak, átlagos üzemanyag-fogyasztása pedig immár 5%-kal kedvezőbb az autóbuszokra vonatkozó japán előírásokban megadott irányértékeknél.

A hátfal a jelenleg futó nemzedék 1996-os bevezetése óta változatlan

Az új kivitelek értékesítését október 11-én kezdte meg a Mitsubishi Fuso, összesen ötféle, 10,25 és 11,45 méter közötti hosszváltozatban. Teljes hosszban alacsonypadlós verzió továbbra sincs a kínálatban, arrafelé ez nem szokás. Az esélyegyenlőség szempontjából a maximumot jelentő alacsony belépésű (low entry) variáns mellett továbbra is a helyi kínálat részét képezi az 550 mm-es padlómagasságú egylépcsős kivitel is, sőt, utóbbiból kínál nagyobb hosszválasztékot a japán cég. Az Aero Star sorozat tagjait egységesen hathengeres, 7,545 literes, 270 lóerős (199 kW) turbódízel motorokkal és hatfokozatú automataváltóval szereli a gyártó.


Fotók: Mitsubishi Fuso

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Két új Neoplan Tourliner az Infinitours Kft. flottájában

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. A darabonként több, mint 100 millió forint + ÁFA áron beszerzett járműveket kedden vette át a megrendelő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. dunaharaszti telephelyén, az eseményre pedig mi is meghívást kaptunk.

Az Infinitours Kft. egyik új Neoplan Tourlinere a kettő közül

Mozgalmas időszakon van túl az esztergomi központú Infinitours Kft.: a vállalkozás két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt. A cég új büszkeségei a legelső újgenerációs Tourlinerek kis hazánkban, ám információink szerint rövidesen további példányok követik majd őket más hazai magánüzemeltetők flottáiban - nem véletlen, hogy az egy héttel korábbi Busexpo kiállításon is ezt a típust helyezte a középpontba az MAN, igaz, ott a háromtengelyes csúcsváltozattal lehetett közelebbről is barátságot kötni. A 2016 októberében bemutatott modell a vásárlók és a szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el külföldön is, nemrégiben például a rangos iF Design Award 2017 nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte. Bár a Tourliner alapvetően a belépőmodell szerepét tölti be a Neoplan turistabusz-kínálatában, a Starliner 2015-ös likvidálása óta csak a Cityliner áll felette az egyszintes buszok között a gyártó modellpalettáján.

A most üzembe helyezett két fehér fényezésű autóbusz egyike az átadás napján már utasokat is szállított. Koós László, az Infinitours Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint az elegáns turistabuszokat elsősorban hosszabb külföldi utakon használják majd, a megrendelők pedig várhatóan szinte kizárólag külföldi turistacsoportok lesznek, mivel a magyar utazóközönség - sajnos - az esetek döntő többségében nem hajlandó megfizetni egy ehhez hasonló modern, prémiumkategóriás turistabusz - gyakran csak pár száz forintos - felárát.

Ebből a szögből is pompásan fest a busz - a Neoplan formatervezői ismét jó munkát végeztek

A két új autóbusz felszereltsége megegyezik, egyedül az utastéri kárpitozás terén van különbség a kocsik között. A buszok 49+1+1 üléses kialakításban érkeztek az üzemeltetőhöz, ami nagyobb lábteret biztosít az utasoknak az 53 üléses alapváltozatnál, bár létezik ennél is királyibb helykínálatú, 44 üléses verzió is. Az ízléses kialakítású beltérben számos kényelmi extra hivatott növelni az utazási élményt: egyebek mellett az alapkivitelnél komfortosabb utasülések, audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, vezeték nélküli internetkapcsolat, mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja az utazóközönség kényelmét az Infinitours új szerzeményeinek fedélzetén. A buszokat tolatókamerával, síbox rögzítési pontokkal és vonóhoroggal is ellátták. Hosszabb, több buszvezetőt igénylő utakon a váltósofőr számára hálófülke áll rendelkezésre a hátsó tengely előtt.

Elegáns környezet várja a minőséget megbecsülő utazóközönséget

Beszélgetésünk során Koós úr elmondja: elsősorban a bevált gépészet (a Tourliner műszaki szempontból gyakorlatilag az MAN Lion’s Coach ikertestvére) és a prémium kivitel miatt döntöttek az új Neoplanok beszerzése mellett. Az impozáns járművek mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres, 460 lóerős (338 kW) MAN D2676 LOH dízelmotor gondoskodik - az Infinitours tehát a nagyobb teljesítményű erőforrást választotta a buszokhoz. A motor 2300 Nm-es maximális nyomatékát 12 sebességes MAN TipMatic automatizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az úttartásért elöl független felfüggesztésű, hátul hagyományos merev hidas, hypoid fogazású MAN futómű felel, a megfelelő tapadást pedig a Continental turistabuszok számára kifejlesztett Conti Coach HA3 prémium kategóriás gumiabroncsai biztosítják.

Az elérhető legnagyobb teljesítményű erőforrást kapták az Infinitours új szerzeményei

A Infinitours Kft. története egészen 1989-ig nyúlik vissza. A cég jelenleg több, mint 80 darab autóbuszt üzemeltet, a kishaszonjármű alapú minibuszoktól kezdve egészen a háromtengelyes luxus turistabuszokig.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő