Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek

Két új Neoplan Tourliner az Infinitours Kft. flottájában

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. A darabonként több, mint 100 millió forint + ÁFA áron beszerzett járműveket kedden vette át a megrendelő az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. dunaharaszti telephelyén, az eseményre pedig mi is meghívást kaptunk.

Az Infinitours Kft. egyik új Neoplan Tourlinere a kettő közül

Mozgalmas időszakon van túl az esztergomi központú Infinitours Kft.: a vállalkozás két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt. A cég új büszkeségei a legelső újgenerációs Tourlinerek kis hazánkban, ám információink szerint rövidesen további példányok követik majd őket más hazai magánüzemeltetők flottáiban - nem véletlen, hogy az egy héttel korábbi Busexpo kiállításon is ezt a típust helyezte a középpontba az MAN, igaz, ott a háromtengelyes csúcsváltozattal lehetett közelebbről is barátságot kötni. A 2016 októberében bemutatott modell a vásárlók és a szakma körében egyaránt szép sikereket könyvelhet el külföldön is, nemrégiben például a rangos iF Design Award 2017 nemzetközi formatervezési díjat is elnyerte. Bár a Tourliner alapvetően a belépőmodell szerepét tölti be a Neoplan turistabusz-kínálatában, a Starliner 2015-ös likvidálása óta csak a Cityliner áll felette az egyszintes buszok között a gyártó modellpalettáján.

A most üzembe helyezett két fehér fényezésű autóbusz egyike az átadás napján már utasokat is szállított. Koós László, az Infinitours Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint az elegáns turistabuszokat elsősorban hosszabb külföldi utakon használják majd, a megrendelők pedig várhatóan szinte kizárólag külföldi turistacsoportok lesznek, mivel a magyar utazóközönség - sajnos - az esetek döntő többségében nem hajlandó megfizetni egy ehhez hasonló modern, prémiumkategóriás turistabusz - gyakran csak pár száz forintos - felárát.

Ebből a szögből is pompásan fest a busz - a Neoplan formatervezői ismét jó munkát végeztek

A két új autóbusz felszereltsége megegyezik, egyedül az utastéri kárpitozás terén van különbség a kocsik között. A buszok 49+1+1 üléses kialakításban érkeztek az üzemeltetőhöz, ami nagyobb lábteret biztosít az utasoknak az 53 üléses alapváltozatnál, bár létezik ennél is királyibb helykínálatú, 44 üléses verzió is. Az ízléses kialakítású beltérben számos kényelmi extra hivatott növelni az utazási élményt: egyebek mellett az alapkivitelnél komfortosabb utasülések, audio-video rendszer két utastéri LCD-monitorral, vezeték nélküli internetkapcsolat, mobil eszközök töltésére alkalmas USB-csatlakozók, valamint kézmosóval ellátott toalett szolgálja az utazóközönség kényelmét az Infinitours új szerzeményeinek fedélzetén. A buszokat tolatókamerával, síbox rögzítési pontokkal és vonóhoroggal is ellátták. Hosszabb, több buszvezetőt igénylő utakon a váltósofőr számára hálófülke áll rendelkezésre a hátsó tengely előtt.

Elegáns környezet várja a minőséget megbecsülő utazóközönséget

Beszélgetésünk során Koós úr elmondja: elsősorban a bevált gépészet (a Tourliner műszaki szempontból gyakorlatilag az MAN Lion’s Coach ikertestvére) és a prémium kivitel miatt döntöttek az új Neoplanok beszerzése mellett. Az impozáns járművek mozgatásáról Euro 6-os környezetvédelmi besorolású, hathengeres, 460 lóerős (338 kW) MAN D2676 LOH dízelmotor gondoskodik - az Infinitours tehát a nagyobb teljesítményű erőforrást választotta a buszokhoz. A motor 2300 Nm-es maximális nyomatékát 12 sebességes MAN TipMatic automatizált sebességváltó továbbítja a hátsó kerekekhez. Az úttartásért elöl független felfüggesztésű, hátul hagyományos merev hidas, hypoid fogazású MAN futómű felel, a megfelelő tapadást pedig a Continental turistabuszok számára kifejlesztett Conti Coach HA3 prémium kategóriás gumiabroncsai biztosítják.

Az elérhető legnagyobb teljesítményű erőforrást kapták az Infinitours új szerzeményei

A Infinitours Kft. története egészen 1989-ig nyúlik vissza. A cég jelenleg több, mint 80 darab autóbuszt üzemeltet, a kishaszonjármű alapú minibuszoktól kezdve egészen a háromtengelyes luxus turistabuszokig.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Megújul az MAN Lion's Coach

Közzétette az MAN az első hivatalos látványtervet a megújult Lion's Coach turistabuszról. Az oroszlános márka zászlóshajóján mutatkozik be az MAN új formanyelve, így várhatóan ez a stílus köszön majd vissza a hamarosan bemutatásra kerülő új Lion's City-n is.

Mind a homlok-, mind pedig a hátfal megjelenését az új stílusirányzathoz igazítják, de a jól felismerhető MAN-es stílusjegyek továbbra is megmaradnak. Az összkép kétségkívül újszerű, ám közelebbről megnézve az arányok és a karosszéria körvonalai elárulják, amit egyébként a gyáriak sem tagadnak: valójában nem modellváltásról, hanem csak egy alapos modellfrissítésről van szó. Ez persze nem meglepő, hiszen már a testvérmodell, a Neoplan Tourliner ráncfelvarrt változatának tavalyi bemutatójakor sejthető volt, hogy az alacsonyabb árfekvésű típus esetében is maradnak majd a bevált alapoknál a német tervezők.

Modernebb megjelenést kap az MAN Lion’s Coach (Kép: MAN)

Az MAN designerei a jelek szerint továbbra is csak a Neoplan típusain élhetik ki magukat igazán, a Lion's Coach külsejéhez csak óvatosan nyúltak hozzá. A típus 2002-es bemutatásakor még újszerű, ma már inkább konzervatívnak számító megjelenésen csak finoman változtattak, a Volkswagen konszernhez tartozó márkákra az utóbbi időben kevés kivételtől eltekintve egyébként sem jellemző a merész formákkal való bűvészkedés. A korábbi íves vonalakat szögletesebb élek váltották, a jellegzetes fekete hűtőmaszk-imitáció pedig még nagyobb területet foglal el. Az örök jolly jokernek számító zongoralakk később is a designerek keze ügyében volt, vékony fekete sáv köti össze optikailag a fényszórók felső és a sofőrablak alsó vonalát - alighanem ez lesz az a részlet, amit a második-harmadik tulajdonosok a felújítások, újrafényezések során rendre elsinkófálnak majd. A fényszórók a legújabb divathoz igazodva szalagszerű LED-es nappali menetfénnyel egészültek ki, de kérhetők teljes egészében LED-es kivitelben is. Az új világítótestek nem csak elegánsabbak, hanem 50%-kal nagyobb fényerőt is biztosítanak, mint a hagyományos halogén lámpák. A hátfalról még nem közölt képeket az MAN, így egyelőre csak annyi tudható róla, hogy a jövőben itt is LED-es fényforrásokkal találkozhatunk majd.

A gyártó szerint az új típus esetében hangsúlyosabb lesz a funkcionális egységek, vagyis a vezető- és az utastér, illetve a csomagtér és a gépészeti egységek elválasztása egymástól. A külső megjelenéssel együtt az utastér is felfrissül, ez valószínűleg új kárpitok és műanyag elemek megjelenését jelenti majd a beltérben.

Az MAN által közzétett látványterven a kéttengelyes alapkivitel szerepel, de természetesen lesz a kínálatban háromtengelyes változat is. Ez utóbbiról egyelőre csak egy kémfotóval szolgálhatunk, egy szemfüles török autóbuszbarátnak köszönhetően, aki az egyik helyi autópályán kapta lencsevégre az egyik, éppen próbaköreit futó álcázott prototípust.


A háromtengelyes verzióról még nincs hivatalos kép, de a homlokfal főbb vonalai az álca alatt is kivehetőek (Fotó: Yiğit Beldek)

A műszaki részletekről egyelőre kevés konkrétumot árult el a gyártó. A főegységek terén várhatóan nem lesz eget rengető változás, az MAN némileg megnövelt teljesítményt és hosszabb hátsóhíd-áttételt ígér. A minél nagyobb utazási kényelem érdekében módosul a futómű-beállítás és újgenerációs lengéscsillapítókat is kap a típus. Az új Lion's Coach-hoz biztonsági és asszisztens elektronikák hosszú sora lesz elérhető, az extralistán egyebek mellett a topográfiai viszonyokhoz alkalmazkodó MAN EfficientCruise sebességszabályzó rendszer, valamint sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LGS) is szerepel. Az idén októberben életbe lépő ECE R66.02 borulásvédelmi előírás szintén ösztönzőleg hatott a fejlesztésre, a karosszéria a korábbinál lényegesen merevebb lett.

A nagyközönség a belgiumi Kortrijkban, az idén október 20. és 25. között megrendezendő Busworld kiállításon láthatja majd először az MAN megújult csúcsmodelljét. Idén ősszel egyébként jelentős német erősítés érkezik a turistabuszos szegmensbe, hiszen ugyanitt tartja világpremierjét a közvetlen rivális Mercedes-Benz Tourismo új generációja is - érdemes lesz tehát októberben Kortrijkba látogatni.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Teljes a család: megérkezett a Credo Econell 13 CiTY

Bemutatkozott a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport idei újdonsága, a városi közlekedésre kialakított Econell 13 CiTY. Ezzel teljessé válik az Econell típuscsalád, amelynek tagjai immár háromféle hosszban (10, 12 illetve 12,7 méter) és ötféle alapkivitelben választhatók. Az újdonságot a bemutatót követően teszt jelleggel rögtön forgalomba is állítják Győrben, a buszt hétfőtől az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (ÉNYKK) helyi viszonylatain próbálhatják ki az érdeklődők.

Elsőként Győr utazóközönsége próbálhatja ki a legújabb magyar autóbuszt (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

Az Econell 13 CiTY hossza a tavaly év végén bemutatott elővárosi kivitelhez hasonlóan 12 760 mm, szélessége és magassága megegyezik a típuscsalád többi tagjáéval (2525, illetve 3100 mm). A könnyűszerkezetes kialakítású önhordó vázszerkezettel rendelkező, 2-2-2 ajtóképletű típus továbbra is alacsony belépésű konstrukció, az utastér hátsó részében 800 mm magas a padlószint. Az alacsony saját tömegnek és az optimalizált méretű főegységeknek köszönhetően a Credo legújabb városi modellje továbbra is a leggazdaságosabban üzemeltethető busztípusok közé számít.

Az Econell 13 CiTY a Credo valaha gyártott leghosszabb városi szóló autóbusza (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A bemutatóbusz utasterében összesen 37+1 ülőhelyet alakítottak ki, közülük hat dobogómentesen közelíthető meg. Ebben az üléskonfigurációban 77 álló utasnak jut hely a fedélzeten. Az ily módon összesen 114+1 fős befogadóképesség kiemelkedő a kategóriában. Ehhez nagyban hozzájárul az egyedülállóan tágas, 4 méter hosszúságú peronrész is.

Tágas utastér és kategóriaelső befogadóképesség jellemzi az Econell 13 CiTY-t (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport) 

A hárombetűs biztonsági elektronikák (ABS, ASR, EBS, ESC) seregén kívül az alapfelszereltség részét képezi a hővédő üvegezés, a tolatókamera, az elektromosan állítható, fűthető külső visszapillantó tükrök valamint az MP3 formátumú hangfájlok lejátszására képes autórádió, emellett a 30 kW-os légkondicionáló is szériában jár a buszhoz. Az elektronikus utastájékoztatás, az utastéri kamerarendszer és a vezeték nélküli internetkapcsolat az opciós listán kapott helyet.

Elegáns, letisztult megjelenésű a prototípus beltere (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A főegységek terén nincs változás, az Econell 13 CiTY a Credo más típusaiban is megtalálható 6728 cm3-es FPT (Iveco) NEF 6 dízelmotor 286 lóerős (210 kW) változatát kapja ZF EcoLife 6AP 1000 B automataváltóval párosítva. Az erőforrás természetesen megfelel az Euro 6-os kibocsátási norma előírásainak, ráadásul ezt kipufogógáz-visszavezetés (EGR) nélkül, kizárólag az AdBlue adalékra hagyatkozva éri el. A 19,5”-os futóművek továbbra is a Rábától érkeznek, a jármű megengedett össztömege 18 000 kg.

Nem maradt el a látványos matricás dekoráció sem (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport) 

A típus győri tesztelése nem véletlen. A folyók városában ugyanis az autóbuszpark meglehetősen elöregedett és csak részben akadálymentes, ráadásul a járművek többsége nem légkondicionált. Mivel a város közgyűlésének egy tavaly év végi előterjesztés szerint 2017-ben stratégiai döntést kell hoznia az autóbuszpark megújításáról, a Kravtex-Kühne Csoport bízik benne, hogy a tesztelés ráirányítja a figyelmet az utaskomfort növelésének és a gazdaságossági szempontok érvényesülésének fontosságára. A próbafutás során ezért azt is vizsgálják, hogy az új típus milyen lehetőségeket kínál a forgalomszervezés racionalizálására - például a legalacsonyabb kihasználtságú csuklós autóbuszok kiváltására, ami az Econell család nyújtott tengelytávú kiviteleinek bevezetésével a Credo egyik fő célkitűzése.

A gyártó szerint az Econell 13 CiTY a vidéki városok és akár Budapest számára is ideális választás lehet (Fotó: Kravtex-Kühne Csoport)

A Kravtex-Kühne Csoport szerint a típus országos elterjedése jelentős költségmegtakarítást és az utaskomfort növekedését eredményezné a vidéki településeken és Budapesten egyaránt. A gyártó a járművezetőket és az utazóközönséget is szeretné bevonni az újdonság tesztelésébe, ezért online felületet hozott létre, ahol a típussal kapcsolatos tartalmak tölthetnek le, illetve online kérdőíven értékelhetik a tesztbusz tulajdonságait. A kérdőív a www.credobus.hu/teszt címen érhető el. Terveink szerint rövid időn belül mi is kipróbáljuk legújabb magyar autóbuszt, tapasztalatainkról pedig részletesen beszámolunk weboldalunkon.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : ARC-Ikarus

Hatszáz autóbuszt szállíthat Teheránba az Ikarus

Az elmúlt hónapokban ismét bejárta a hazai sajtót a hír, miszerint Széles Gábor, az Ikarus márkanév tulajdonosa immár sokadik alkalommal az egykori legendás magyar buszgyártó feltámasztását tervezi. Az üzletember saját elmondása alapján a jövőben elsősorban a buszgyártásra kíván koncentrálni. A pletykák szerint meg is indult a munkaerő-toborzás Székesfehérváron, ezúttal pedig már az első konkrét üzlet is körvonalazódni látszik - ráadásul mindjárt külföldi megrendelővel. Az MTI értesülései szerint ugyanis az Ikarus Global Zrt. a közeljövőben nem kevesebb, mint 600 darab alacsonypadlós szóló autóbuszt szállíthat Irán fővárosába, Teheránba.

Budapest után Teherán utcáin is megjelenhetnek az újkori Ikarusok?

A magyar autóbuszok tervezett exportjáról a magyar-iráni gazdasági vegyesbizottság első, keddi ülésén született megállapodás számos egyéb beruházás mellett. Az üzlettel kapcsolatban Bedő István, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy hosszú távú együttműködésről írtak alá szándéknyilatkozatot, ennek részét képezi a hatszáz darab új autóbusz szállítása is. A tervek szerint az első kétszáz járművet Magyarországon gyártanák le, a fennmaradó négyszáz kocsit pedig várhatóan helyben szerelnék össze. Erre vonatkozóan júliusig kell megkötni szerződést. Az elképzelés egybevág az Ikarus nemrégiben felvázolt stratégiájával, melynek értelmében a külföldi partnerekkel vegyesvállalatokat hoznának létre a buszok gyártására. Az iráni projektet a magyar Eximbank finanszírozza, mely negyvenötmillió eurós hitelkeretet biztosít a szállítás lebonyolításához. Mivel az importhoz külön engedély szükséges, az Ikarus kinti partnerét az iráni kormány jelöli ki.

Korábban is szállított buszokat Iránba az Ikarus, például ezeket a babarózsaszín 280.69-eseket… (Fotó: Ikarus archívum)

A szállítandó autóbuszokkal kapcsolatban konkrétumok nem hangzottak el, így egyelőre még az sem tudható, hogy pontosan milyen típusú, és milyen hajtásrendszerrel ellátott járműveket gyártana Teherán számára az Ikarus. Mivel a szándéknyilatkozatban alacsonypadlós szóló városi buszokról van szó, a leírás minden bizonnyal V127-eseket takar, az azonban továbbra is kérdéses, hogy milyen motor kerülne a buszok hátuljába. Ugyanezt a busztípust ugyanis Euro 6-os környezetvédelmi besorolású dízelmotorral az evopro csoport érdekeltségébe tartozó Ikarus Egyedi Kft. (amely nem azonos Széles cégével) is gyártja Modulo M108 D néven. Az Ikarus logóval ellátott változatból viszont jelenleg csak az Euro 5-ös kibocsátási normáknak megfelelő verzió létezik, bár a gyártó honlapja szerint földgázüzemű változat kifejlesztése is tervbe van véve, amely ráadásul az elterjedtebb sűrített (CNG) helyett cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelne. Ennek bemutatását korábban 2016 szeptemberére ígérte Széles, és bár ez nem valósult meg, információink szerint a projekt továbbra is napirenden van Székesfehérvárott. Az Euro 5-ös Cummins erőforrással szerelt dízelmotoros kivitelből a BKV jelenleg 18 darabot üzemeltet.

…sőt, az egyetlen Ikarus 293-as is végül Teheránban kötött ki (Fotó: Ikarus archívum)

A most aláírt szándéknyilatkozat a hazai buszgyártás szempontjából reménykeltőnek tűnik, ám mielőtt túlzott ünneplésbe kezdenénk, azért jegyezzük meg, hogy a hasonló bejelentésekkel nem árt óvatosnak lenni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter például néhány éve még olthatatlan szerb érdeklődést vizionált a magyar buszok iránt, amelyből végül semmi sem lett, és sajnos általánosságban is elmondható, hogy a magyar buszgyártással kapcsolatos nagyívű exporttervek az utóbbi évtizedekben rendre meghiúsulnak. Mindenesetre kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő

Veronai buszbaleset: további részleteket osztott meg a busztársaság cégvezetője

A veronai tragikus autóbuszbalesetben betonoszlopnak ütközött, majd porig égett Setra S 317 GT-HD kifogástalan állapotban indult útnak, a műszaki vizsgálatokat szigorúan betartották – mondta a buszt üzemeltető Pizolit Busz Kft. vezetője, Czakó Tibor, aki részvétét szeretné kifejezni a szombati balesetben elhunyt valamennyi áldozat családjának. A hírt mély megrendüléssel fogadó cégtulajdonos az alábbi sajtóközleményben kíván reagálni minden újságírói megkeresésre.

Január 20-án éjjel tizenhatan veszítették életüket a tragikus veronai buszbalesetben (Fotó: AP)

A több mint húsz éve személyszállítással foglalkozó Pizolit Busz Kft. történetében még soha nem fordult elő személyi sérülést okozó baleset, az olaszországi tragédiáról éppen ezért a vállalat minden dolgozója döbbenten értesült. Czakó Tibor, a Pizolit Busz Kft. vezetője ebben a szívszorító helyzetben maga is sokkos állapotba került, ugyanakkor kötelességének tartotta, hogy minden birtokában lévő információt megosszon és együttérzését fejezze ki az érintetteknek.

A tragédiában érintett Setra S 317 GT-HD autóbusz

A cégvezető elmondása szerint a társaság autóbuszai évente másfél millió kilométert tesznek meg, amelyeknek kétharmada külföldi út. A sofőrök minimum 3-5 éves vezetői tapasztalattal kerülnek a céghez, és mivel a legritkább esetben cserélnek járművet, mindenki részletesen ismeri a saját autóbuszát. 

A járművekkel kapcsolatban Czakó Tibor elmondta, hogy a buszok nagyon jó állapotban vannak, karbantartásukra a vállalat nagy hangsúlyt fektet. A balesetet elszenvedett autóbusz 2016 decemberében esett át utoljára kötelező szervizen, novemberben kapott vadonatúj gumikat. Ezen túl hozzátette, hogy a hatályos jogszabályok szerint 15 ezer kilométerenként kötelező a nemzetközi forgalomban lévő autóbuszok műszaki vizsgálata, amit a cég minden esetben szigorúan betart. A megrendítő történtek hatására a cégvezető elhatározta, hogy további biztonsági intézkedéseket vezet be a jövőben.

A Pizolit Busz Kft. kiskunfélegyházi telephelye

„Igyekszem magam azzal lekötni és úgy feldolgozni a mérhetetlen fájdalmat, hogy a jövő felé fordulok. Elhatároztam, hogy a mi buszaink ezentúl csak akkor indulnak el, ha pontosan az a protokoll fut le, ami a repülőkön: a vészkijáratok bemutatása, az üvegtörő kalapács helyének és használatának ismertetése, valamint a biztonsági övek használata." - mondta Czakó Tibor.

A balesetet szenvedett járművet jelenleg Olaszországban vizsgálják, a buszt üzemeltető Pizolit Busz Kft. pedig dolgozik azon, hogy megadjon minden segítséget az érintetteknek és a baleset okainak kiderítéséhez.

„Az érintettek segítésére egy krízis-központ létrehozásán dolgozom, ahol találkozhatnak szakemberekkel, de mindenekelőtt egymással. Megoszthatják bánatukat és azokat a módszereket, amelyeket saját esetükben hatékonynak találnak a terhek feldolgozására. Ilyen formában szeretnék most a nyilvánossághoz fordulni és felajánlást kérni olyan épületegyüttesre, amely akár heteken át rendelkezésre áll és alkalmas ezekre a célokra. Mélységesen lesújtott a tragédia, őszintén együtt érzünk a balesetet szenvedőkkel, az áldozatok hozzátartozóinak szívből jövő őszinte részvétünket szeretném kifejezni. A sérülteknek pedig mielőbbi felgyógyulást kívánunk” mondta el megrendülve Czakó Tibor.

Talán már soha nem derül ki, mi okozta a tragédiát - az olasz rendőrök nem találtak műszaki hibára utaló jelet (Fotó: Antonio Calanni)

A társaság érdekképviseleti szervezete, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) is állást foglalt a baleset kapcsán.

„Ebben a fájdalmas időszakban az elsődleges a részvét és legmélyebb együttérzés kinyilvánítása, melyet, úgy gondolom, a teljes autóbuszos szakmaközösség nevében is tolmácsolhatok. Őszintén bízunk abban, hogy ez a rendkívüli eset nem ingatja meg az autóbuszos szolgáltatók iránti eddigi megrendelői bizalmat. Éppen ezért kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a baleset okaira vonatkozó vizsgálat pontos megállapításainak” - nyilatkozta Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Úgy ítéljük meg, hogy a rendkívül sajnálatos eset kapcsán bármilyen további lépés, intézkedés kizárólag a megállapított tények ismeretében lehet időszerű, és a jelenlegi rendkívül szigorú szabályzórendszer esetleges módosításának vizsgálata is a baleset konkrét kiváltó okának ismeretében lehet helyénvaló” – tette hozzá.

Mindeközben az olasz hatóságok nyilvánosságra hozták a szerencsétlenül járt buszról a tragédia előtt készült utolsó felvételt. A képeket az egyik benzinkút biztonsági kamerája rögzítette, egy órával a végzetes ütközés előtt.

Forrás : Magyarbusz [info] | | Rovat : Kitekintő