Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek További hírek >>

Alaposan felpörögtek mostanában a buszbeszerzések északi szomszédunknál: a jelenleg is leszállítás alatt álló 90 darab dízelmotoros városi autóbusz után ezúttal 18 darab vadonatúj elektromos autóbuszt vásárol Pozsony. A helyi DPB (Dopravný podnik Bratislava, a.s.) közlekedési vállalat még július elején írt ki tendert két darab 8 méteres midi-, és tizenhat darab 12 méter hosszú szóló kocsi beszerzésére.

Azt mondják, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig él. Az extravagáns külsejű buszairól ismert spanyol - pontosabban katalán - Noge céget sokan temették, amikor 2013 januárjában úgy tűnt, végleg bezárja kapuit a nehéz helyzetbe került üzem. A nagymúltú karosszáló vállalkozás azonban végül megmenekült a megszűnéstől, azóta pedig fokozatosan ismét terjeszkedik Európában. Ezúttal Bulgáriába szállít 25 darab turistabuszt a cég.


Cikkeink További cikkeink >>

Kis keréken szép az élet – Credo Econell 12 teszt

Szakmai körökben a tavalyi év talán leginkább várt hazai újdonsága volt a Credo Econell 12 jelű, alacsony belépésű szóló autóbusz, amely a győri székhelyű Kravtex Kft. 19,5” átmérőjű kerekekkel szerelt („kiskerekű”) típuscsaládjának legújabb tagjaként a cégcsoport nagyszabású modernizációs programjának első kézzel fogható eredménye is egyben. A projekttel kapcsolatos legkorábbi hírek még 2011 elején röppentek fel, a EN 12 típust leváltó új elővárosi autóbusz hivatalos bemutatójára pedig tavaly decemberben, néhány nappal karácsony előtt került sor. Amint az a gyár által kiadott közleményben is olvasható, az új elővárosi busz teljes egészében magyar fejlesztés, és mintegy 40 tervezőmérnök közreműködésével látta meg a napvilágot. A mérnökcsapatot – akárcsak a korábbi típusoknál – az Econell születésekor is Szombath Imre főkonstruktőr irányította. Az új modell tervezésekor elsődleges szempont volt egy olyan konstrukció kifejlesztése, mely mindazokkal a pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek elődeit sikeressé tették, de ugyanakkor mellőzi az alapkonstrukcióból adódó kompromisszumokat is.

Rendhagyó módon az új járművet már a sajtóbemutatót megelőzően kipróbálhatta az utazóközönség, ugyanis december folyamán a Kisalföld Volán több napig utasokkal tesztelte a bemutatóbuszt Győr térségében. Február második felében azonban elérkezett az idő, hogy az Econell tiszteletét tegye Budapesten és környékén is. A jelek szerint a Volánbusz vendégszeretete nem ismer határt, legalábbis ami a tesztbuszokat illeti: a közelmúltban tudósítottunk a Csaba Metál Urbanus veresegyházi próbafutásáról, azonban a Credo modelljei sem ismeretlenek a cégnél, hiszen nemrégiben az FPT (Iveco) motoros Citadellek is megfordultak a főváros vonzáskörzetében. Az Econell 12 kereken egy hétig vendégeszerepelt a Volánbusznál, a legújabb magyar autóbusszal a Budapest-Újhartyán, illetve a Budapest-Ladánybene vonalakon, február 16. és 22. között utazhattak a szerencsések.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo

Egy furcsa figura – Csaba Metál Urbanus teszt

Idei első tesztünk alkalmával a fővároshoz közeli Veresegyházra látogattunk, hogy közelebbről is szemügyre vegyük a szeghalmi illetőségű Csaba Metál Zrt., röviden CsM első és ezidáig egyetlen önálló fejlesztésű modelljét, az Urbanus névre keresztelt alacsonypadlós városi-elővárosi midi autóbuszt. A 8 méternél rövidebb apróság a külföldi szakemberek körében sem ismeretlen, ugyanis 2009 után a tavalyi évben is egyedüliként képviselte a magyar autóbuszgyártást a Busworld elnevezésű, a belgiumi Kortrijkban kétévente megrendezett rangos európai seregszemlén. Idehaza a Volán társaságok meglehetősen lerongyolódott buszparkjának megfiatalítása remélhetőleg már csak idő kérdése, így nem véletlen, hogy a buszgyártás mellett sokrétű egyéb járműipari tevékenységet is folytató Csaba Metál is igyekszik a hazai vállalatok körében (is) népszerűsíteni termékét.

Kevés ellentmondásosabb jármű van a jelenlegi magyar gyártmányú buszok között, mint a hírek szerint külföldre eladott példányokkal is büszkélkedő Urbanus: buszbarát körökben legendák keringenek a CsM midibuszának 2010-es, súlyos minőségi problémákat felvető miskolci tesztjéről, ugyanakkor a típust nemrégiben Magyar Termék Nagydíjjal tüntették ki. A modell egyik bemutatópéldányát ezúttal az új buszok beszerését sok más társaság mellett célul kitűző Volánbusz próbálhatta ki, mely a kisebb forgalmat lebonyolító, Erdőkertes-Veresegyház, Hegyek-Revetek-Hegyek-Erdőkertes vonalra osztotta be a járművet. A tesztbusszal január 4. és 12. között ismerkedhetett meg a helyi utazóközönség, és a kilátogató érdeklődők.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Csaba Metál

Magyar vándorok - hazánkban kevésbé ismert Ikarus exporttípusok

A sok pozitív visszajelzést látva, folytatjuk az egykori Ikarus gyár különlegesebb típusainak bemutatását. Az előremutató prototípusok után, ez alkalommal szériagyártású, külföldi exportpiacokra szánt, és ebből kifolyólag Magyarországon kevésbé ismert modelleket vonultatunk fel, melyek többsége fontos szerepet játszott abban, hogy a legendás magyar autóbuszgyártó híre a Föld legtávolabbi pontjaira is eljusson. Az Ikarus története során a világ 82 országába exportált, a cég modelljei mind az öt kontinensen ismertek és elismertek voltak, Nyugat-Európától Afrikán át egészen a Távol-Keletig. A hazánkban is közlekedő, univerzális típusok mellett a legkülönfélébb helyi előírások és igények szerint fejlesztett, speciális modelleket is kínált külföldi ügyfeleinek a magyar gyártó, melyeket a hazai utazóközönség legfeljebb egy-két, exportból visszamaradt példány révén ismerhetett meg közelebbről. Ebben az összeállításban ezen különleges autóbusztípusok közül válogattunk ki egy csokorra valót a teljesség igénye nélkül. Kellemes olvasgatást!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Visszapillantó

Auf Wiedersehen - MAN Lions City GL tartós teszt 2/2

2011. március 23-án, azaz több, mint 9 hónapja állt forgalomba Budapesten a Németországból érkezett, egyesek által csodabusznak nevezett jármű, az MAN Lion’s City GL alacsonypadlós csuklós autóbusz. Az elnevezés nem alaptalan, ugyanis az EBSF (European Bus System of Future) projekt keretében készült autóbusz a lehető leggazdagabb felszereltséggel érkezett fővárosunkba. A magas szolgáltatási színvonal érthető, hiszen a vezető európai buszgyártókat tömörítő EBSF program célja éppen a vonzó autóbuszos szolgáltatás kialakítása; a lebonyolításban hét ország vett részt, mind-mind különböző feladatkörrel. Erre az alkalomra öt vadonatúj bemutatóbusz (köztük a Budapesten járt MAN) és egy megálló-prototípus készült, valamint körülbelül 120 autóbuszt átalakítottak és megközelítőleg 20 megállót fel is újítottak. A résztvevő országok a gyártókkal egyeztetve, meghatározott szempontok alapján alakították ki az autóbuszokat; így tett az MAN és a vele együttműködő BKV is.

A hosszú teszfutás alatt BKV összesen 400 utas részletes véleményét kérte ki az új tesztbuszról, hogy a tapasztalatok kiértékelésével segítse a gyártó munkáját és tapasztalatszerzését. Weboldalunk márciusban már részletesen foglalkozott a típus újdonságaival, de jelen cikkünkben is röviden összefoglaljuk, hogy mitől is olyan különleges e „német vendégmunkás”.  Emellett összegezzük az utasok, a sofőrök, valamint saját tapasztalatainkat az európai gyártók jövőbeli fejlesztési irányzatát (várhatóan) megtestesítő csuklós autóbuszról.

Írta : Kun Péter (Petiteto) | | Rovat : Kitekintő

Váratlan visszatérő - ARC-Ikarus V187 teszt

Ismerős lehet a kedves olvasóknak legújabb tesztünk alanya: az ARC-Ikarus V187 típussal ugyanis már a tavaly májusban rendezett fővárosi „Nagy Buszteszt” idején megismerkedhetett a budapesti utazóközönség. Akkor – legnagyobb hazai riválisával, a Credo Citadell 19 típussal egyidejűleg – két hétig járta a bemutatóbusz Budapest utcáit, a 139-es, 173-as illetve 239-es járatokon. A busz újbóli vendégszereplésének apropóját hivatalosan a fővárosi szmogriadó szolgáltatta – ezen kívánt enyhíteni valamelyest a magyar gyártó a környezetbarát, Euro V-ös minősítésű motorral felszerelt, alacsonypadlós csuklós autóbusszal. Mivel weboldalunk a tavalyi esemény időpontjában még nem létezett, eddig nem közöltünk részletes tesztet a típusról, most azonban pótoljuk a hiányt, és közelebbről is szemügyre vesszük az aktuális mátyásföldi csúcsmodellt.

A V187-es legutóbbi budapesti látogatása óta az alacsonypadlós városi-elővárosi típuscsaládon jelentős korszerűsítő átalakításokat hajtott végre a magyar gyártó, az ezeket reprezentáló első ARC-Ikarus V134-es szóló autóbuszt a nyár folyamán mi is kipróbáltuk. Sajnos azonban a csuklós változatból 2010 óta nem készült újabb példány, így tehát a BKV ismételten a jelenlegi legmodernebb ARC-Ikarus csuklós autóbuszt kapta kölcsön néhány napra a gyártótól. Bár az előzetes híresztelések még a 7-es viszonylatot jelölték meg a tesztbusz útvonalaként, végül ismételten a 139-es vonalon utazhattak az impozáns járművel a szerencsés utasok.   

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : ARC-Ikarus

Rokonlátogatás - SOR EBN 10,5 City teszt

Legújabb tesztünkben kissé eltérünk eredeti profilunktól, ugyanis az MAN Lion's City GL csuklós autóbusz márciusi (első) tesztje után ismételten egy külföldi gyártmányú autóbusz, nevezetesen az elektromos hajtású SOR EBN 10,5 City fővárosi próbafutásáról adunk hírt. Mint ismeretes, 1999-ben  a cseh gyártótól vásárolt gyártási licencet a jelenlegi hazai piacvezető Credo, és kezdte meg (a magyar piaci igények szerint jelentősen módosított formában) az azóta is töretlen sikerű kiskerekű termékcsalád gyártását, eredetileg Kravola néven. Az egykori licencadó legújabb típusának budapesti tesztje több szempontból is érdekes: egyfelől ez az első, teljes mértékben elektromos hajtású tesztbusz a fővárosban, másrészt pedig a Csehországból érkezett autóbusz vendégszereplése jó alkalmat teremt a SOR és az azoktól időközben jelentősen eltérő fejlesztési utat bejáró Credo típusok összehasonlítására.

A különleges busszal szeptember 26. és október 4. között, a 26-os viszonylaton utazhattak az érdeklődők. A világágszinten is újszerűnek számító konstrukció idén májusban már Miskolcon is bemutatkozott a hazai szakembereknek, azonban akkor még nem szállíthatott utasokat – a fővárosban azonban már az utazóközönség is kipróbálhatta a buszt. A SOR az utóbbi időben intenzíven terjeszkedik a közép-kelet európai piacon, idén már a Tököli Autóbuszfesztiválon is képviseltette magát, három típusa pedig tavaly járt teszten Pécsett. Mindeddig azonban, elsősorban a Credo jelenléte miatt nem koronázta siker a cég magyarországi törekvéseit, így talán érthető, hogy a fővárosba is a jelenleg hazai konkurencia nélkül álló, elektromos típusukat hozták. Nézzük, mit tud a cseh autóbuszgyártás legújabb büszkesége!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Kitekintő

Sikerre hangolva – hamarosan bemutatkozik a Credo Econell 12

A magyar autóbuszgyártás szempontjából alighanem az év egyik legnagyobb horderejű eseményéről számolhatunk be: a hazai piacvezető gyártó, a Credo megújult weboldalára ugyanis felkerültek az első hivatalos képek a cég legújabb típusáról, az Econell 12 névre keresztelt alacsony belépésű elővárosi szóló autóbuszról, mely az EN 12 helyét veszi át a kínálatban. A 19,5”-os átmérőjű kerekekkel szerelt, sikeres „kiskerekű” termékcsalád modernizációjáról az első hírek az év elején röppentek fel, azóta a hazai autóbuszos szakma komoly érdeklődéssel várta az eredményt. A napvilágra került képek és információk alapján kijelenthetjük, hogy a Szombath Imre főkonstruktőr vezette mérnökcsapat ezúttal sem okozott csalódást.

A győri illetve mosonmagyaróvári illetőségű cégcsoportnál a korábban bejelentett gyárbővítéssel és modernizálással párhuzamosan arculatátalakulás is zajlik; ennek első lépése a már említett, a korábbinál jóval tetszetősebb és modernebb hatású honlap, valamint a korábbi típusok jelentős külső-belső átdolgozása. A Credo tervezőgárdája számára meglehetősen mozgalmasnak bizonyul az idei év: március elején mutatkozott be a teljes hosszban alacsonypadlós Citadell típuscsalád FPT (Iveco) motorral hajtott szóló illetve csuklós verziója, a 19,5”-os termékcsalád modernizációja pedig még korántsem zárult le – a gyári honlap tanúsága szerint többek között az Econell 18 elővárosi csuklós autóbusz is fejlesztés alatt áll, de információink szerint az EC/IC 12 típusok korszerűsítése is napirenden van.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo