Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek További hírek >>

Alaposan felpörögtek mostanában a buszbeszerzések északi szomszédunknál: a jelenleg is leszállítás alatt álló 90 darab dízelmotoros városi autóbusz után ezúttal 18 darab vadonatúj elektromos autóbuszt vásárol Pozsony. A helyi DPB (Dopravný podnik Bratislava, a.s.) közlekedési vállalat még július elején írt ki tendert két darab 8 méteres midi-, és tizenhat darab 12 méter hosszú szóló kocsi beszerzésére.

Azt mondják, hogy akinek halálhírét keltik, az sokáig él. Az extravagáns külsejű buszairól ismert spanyol - pontosabban katalán - Noge céget sokan temették, amikor 2013 januárjában úgy tűnt, végleg bezárja kapuit a nehéz helyzetbe került üzem. A nagymúltú karosszáló vállalkozás azonban végül megmenekült a megszűnéstől, azóta pedig fokozatosan ismét terjeszkedik Európában. Ezúttal Bulgáriába szállít 25 darab turistabuszt a cég.


Cikkeink További cikkeink >>

Újévi átigazolások – átalakul a magyar autóbuszipar

Még karácsony előtt jelent meg a hír, miszerint faképnél hagyja az Ikarus márkanevet birtokló Széles Gábort az ARC-Ikarus autóbuszokat fejlesztő Auto Rad Controlle Kft. (ARC), és továbbiakban az evopro csoporttal együttműködve folytatja tevékenységét. Azt a Széles Gábort, akinek az érdekeltségi körébe tartozó VT-Arriva Kft. az elmúlt három évben ugyan közel 400 darab új autóbuszt szerzett be Budapestre, azonban ezek között mégsem akadt egyetlenegy új Ikarus sem. Pedig a kezdeti elképzelések szerint éppen hogy Széles gazdasági és kapcsolati tőkéje kellett volna, hogy felpörgesse az Ikarussá átlényegült ARC buszgyártását. Az eredeti tervek jelentős piacbővüléssel is számoltak, a hazai növekedés mellett többek között az orosz piac visszahódítása is szóba került. Ez azonban mind a mai napig nem igazán valósult meg.

Többek között ez lehetett az egyik olyan konfliktus az üzletember és az ARC között, amelynek eredményeképpen most végül mindenki külön útra lép. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az evopro által meghirdetett járműipari összefogásnak Széles Gábor már biztosan nem lesz része - talán nem is baj.

Írta : Kun Péter (Petiteto) | | Rovat : Evopro

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (II. rész)

Cikkünk előző részében felelevenítettük az Ikarus gyár vitatott hírnevű 405-ös típusának születési körülményeit, illetve részletesen ismertettük az első bemutatópéldányok élettörténetét is. A második részben az évek során különböző üzemeltetők részére legyártott midibuszok hazai, illetve külföldi pályafutását vesszük górcső alá. A típusra nagyon hamar, már 1994 folyamán megérkeztek az első megrendelések, emiatt hosszabb tesztekre, utasokkal végzett próbafutásokra lényegében nem jutott idő. Ennek számottevő szerepe volt abban, hogy a nem eléggé kiforrott konstrukció később sok bosszúságot okozott az üzemeltetőknek - erre a legtipikusabb példa a BKV, ahol a 405-ösöket a járműállomány legmegbízhatatlanabb tagjai között tartják számon.

Az egykor legyártott 118 darab midibusznak ma már csak kevesebb, mint 30%-a van üzemben, és a még közlekedő példányok selejtezése is mindössze idő kérdése. Mégis, talán nem túlzás azt mondani, hogy egy korszak zárul majd le akkor, ha egyszer végleg eltűnnek az utakról az ezerszer elátkozott midik - a fővárosban mindenféleképpen. Most pedig térjünk is rá, hogyan telt az elmúlt bő 20 év az Ikarus városi midibuszai számára.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Visszapillantó

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (I. rész)

Napra pontosan húsz éve, 1995. január 19-én álltak forgalomba a fővárosi Várbusz vonalán a budai várnegyed képét azóta is meghatározó Ikarus 405-ös midibuszok. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, hogy egy részletesebb írással emlékezünk meg az Ikarus eme vitatott renoméjú, ám kétségkívül emlékezetes és közismert típusáról. A húszéves jubileum mellett további apropója is van cikkünknek, nevezetesen, hogy egy korábbi olvasói szavazáson szintén ez a téma győzedelmeskedett, így igazán itt volt már az ideje, hogy megénekeljük a „dodzsemeket”.

A 405-öst ma az Ikarus kevésbé jól sikerült modelljei között tartják számon, holott egy alapvetően nem rossz gondolatról és piaci rést felismerő modellről van szó. A konstrukció létjogosultságát mutatja, hogy nyolc méternél rövidebb midibuszhoz képest egészen tisztességes mennyiséget, öt év alatt közel 120 példányt sikerült értékesíteni belőle, és ha csak kisebb darabszámban is, de több külföldi országba is eljutott. Az Ikarus valaha volt egyik legkisebb modelljét bemutató cikkünk végül olyan terjedelmesre sikerült, hogy két részre osztottuk: a most olvasható első részben a típus megszületésének körülményeivel, valamint a prototípus- és bemutatópéldányok történetével foglalkozunk. A weboldalunkra terveink szerint holnap felkerülő második részben a 405-ösök hazai, illetve külföldi pályafutásáról lesz szó.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Visszapillantó

Külföldre kacsintás – Oroszország is beszáll a Modulo gyártásába

Ahogy azt már korábban megírtuk, megérkezett az első megrendelés a magyar evopro cégcsoport által kifejlesztett Modulo midibuszcsaládra - az idei év végéig összesen huszonöt példányt készítenek az elektromos hajtású változatból Moszkva részére. Már a legutóbbi, szeptemberi bemutatón is lehetett pletykákat hallani az esetleges oroszországi gyártásról, most azonban már konkrétumokkal is tudtak szolgálni az illetékesek. A bejelentésre jó alkalmat bizosított a VII. Magyar-Orosz Nemzetközi Gazdasági Fórum és Üzletember-találkozó, melyet budapesti Danubius Hotel Hélia szállóban rendeztek meg. A szálloda főbejárata előtt a Modulo típuscsalád legújabb, nemrégiben a Magyarbusz [Info] által is részletesen bemutatott hibrid hajtású prototípusát tekinthették meg az érdeklődők.

A moszkvai Open Innovations Forum szakkiállításon megszületett megállapodás értelmében Oroszország a moszkvai központú NCC (Nanotechnology Center for Composites) vállalaton keresztül bekapcsolódik a kompozit karosszériás Modulo buszcsalád gyártásába. Az erről szóló szerződést október 15-én írták alá a felek, csütörtökön pedig ünnepélyesen meg is erősítették. Az egykori Moszkvics gyár területén működő NCC olyan modern technológiai eszközparkkal és kapacitással rendelkezik, amely megfelelő alapot jelenthet a Modulo nagy sorozatban történő gyártásához. Az együttműködő cégek reményei szerint a magyar innováció, az orosz eszközök és a nemzetközi technológia egyesítésével megindulhat a könnyűszerkezetes midibuszcsalád sorozatgyártása és nemzetközi, első lépésben keleti térhódítása.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Egyről a kettőre – Modulo Medio Hybrid bemutató

Szeptember 18-án mutatkozott be a nagyközönségnek a magyar evopro cégcsoport által kifejlesztett Modulo autóbuszcsalád legújabb tagja, a soros hibrid hajtással szerelt Modulo Medio Hybrid. A bemutatóra a Magyarbusz [Info] csapata is meghívást kapott, így elsőkézből számolhatunk be kedves olvasóinknak a legújabb hazai autóbusztípus részleteiről. A bemutatóval egybekötve adták át ünnepélyes keretek között a tavaly alapított Budapest Márka díjat is, amelyet ebben az évben a „termék” kategóriában az evopro csoport érdemelt ki, sokéves innovatív járműipari tevékenysége elismeréseként.  

Miközben itthon a BKK a hírek szerint méregdrága Siemens midibuszokkal képzeli el a felvillanyozó jövőt, az evopro kompozit karosszériás típuscsaládja iránt külföldről élénk érdeklődés mutatkozik: a Modulo elektromos változatából ugyanis még az idei év folyamán huszonöt darabot készítenek orosz megrendelésre. Az új midibuszok Moszkva autóbuszparkját színesítik majd. A magyar gyártó emellett - a budapesti tenderen elszenvedett kudarc ellenére - a hazai piacon is lát lehetőségeket, ezért a közeljövőben több magyarországi nagyvárosban is bemutatja a típust. Rövidesen pedig további  tagokkal - köztük trolibusszal és földgázüzemű kivitellel  - bővül a Modulo család.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Szívátültetés – Credo Econell CiTY Euro VI teszt

Hosszas várakozás után június közepére elkészült, június 27-e óta pedig már utasforgalomban is részt vesz a Credo első Euro VI-os minősítésű motorral hajtott autóbusza, a Credo Econell CiTY Euro VI. A magyar gyártók közül ezzel elsőként a győri cég állított az utazóközönség szolgálatába olyan járművet, amelyet a legszigorúbb környezetvédelmi besorolással rendelkező erőforrás hajt. Az újdonsággal elsőként a győri utasok ismerkedhetnek meg, a busszal a „vizek városának” helyi viszonylatain lehet találkozni. Egy szép nyári napon mi is kiruccantunk tehát Győrbe, hogy első kézből oszthassuk meg a típussal szerzett tapasztalatainkat kedves Olvasóinkkal.

A most kipróbált buszon kívül egy helyközi kivitelű Inovell 12-esbe is beépítették már a környezetbarát motort a Credo szakemberei. Ez az autóbusz a hetekig tartó gyári tesztelés után éppen a napokban kezdi meg első utasforgalmi próbáját. Az Euro VI-os erőforrással hajtott típusok sorozatgyártását egyébként az idei év végére ígéri a gyártó. Az új főegységek bevezetése jelentős mérföldkőnek számít a Credo történetében, és egyszersmind igencsak időszerű lépés is volt, hiszen a konkurens külföldi gyártók már szinte kivétel nélkül átálltak az Euro VI-os erőforrások használatára. Lássuk tehát, hogyan muzsikál a győriek alacsony belépésű típusában az FPT Industrial legújabb büszkesége, az FPT Tector 7 dízelmotor!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo

Várba várt prototípus – Modulo Medio Electric bemutató

A tegnapi napon hivatalosan is bemutatkozott a sajtó képviselőinek a magyar központú evopro cégcsoport által fejlesztett, kompozit karosszériás Modulo autóbuszcsalád első tagja. A rendezvényre a budai Várban került sor, nem véletlenül, hiszen a közel nyolc méter hosszú, elekromos hajtású jármű számára a jövőben ideális üzemelési környezet lenne a történelmi városrész. Az innovatív midibusz iránt meglehetősen nagy volt az érdeklődés a sajtó részéről, és a szakma reprezentánsai és szép számmal képviseltették magukat a rendezvényen. Szerencsére a szeszélyes áprilisi időjárás is kegyes volt a jeles eseményhez: az eső türelmesen megvárta, amíg a beszédek elhangzanak és az újságírók megtekintik az újdonságot, és csak ezt követően kezdett el szemerkélni.

A most bemutatott változat csak az első eleme egy, a tervek szerint igen sokrétű termékcsaládnak: a gyártó elképzelései szerint háromféle hosszban, különféle alternatív hajtásokkal gyártanák a modellt. A Modulo ugyan nem a legelső magyar fejlesztésű elektromos autóbusz, de mindenképpen életképesebbnek és nem utolsósorban újszerűbbnek tűnik az Inter Tan-ker hasonló próbálkozásánál, így nagyobb eséllyel rúghat labdába a jövőbeli, elektromos buszokra kiírt tendereken. Lássuk tehát, hogy fest a régóta várt innovatív masina élőben!

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro