Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek További hírek >>

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. Az esztergomi központú vállalkozás mozgalmas időszakon van túl: két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt.

Közzétette az MAN az első hivatalos látványtervet a megújult Lion's Coach turistabuszról. Az oroszlános márka zászlóshajóján mutatkozik be az MAN új formanyelve, így várhatóan ez a stílus köszön majd vissza a hamarosan bemutatásra kerülő új Lion's City-n is. Mind a homlok-, mind pedig a hátfal megjelenését az új stílusirányzathoz igazítják, de a jól felismerhető MAN-es stílusjegyek továbbra is megmaradnak. 


Cikkeink További cikkeink >>

Fél évszázad kincsei – XI. Ikarus nap Mátyásföldön

Szeptember második szombatja immár évek óta előre bekarikázott nap a hazai - ezen belül is elsősorban a fővárosi - autóbuszbarátok naptárában: hagyományosan ezen a napon kerül ugyanis megrendezésre a mátyásföldi Ikarus nap az egykori gyár mellett található Ikarus sportpályán. 2015-ben több szempontból is rekordot döntött a rendezvény, hiszen mind a résztvevő autóbuszok, mind pedig a látogatók számát tekintve kimagasló számok jellemezték az idei Ikarus napot, méltóképpen sikerült tehát megünnepelni a gyár megalapításának 120 éves évfordulóját. A borongósan induló délelőtt után rövidesen a nap is kisütött, így minden adott volt ahhoz, hogy a lehető legjobb körülmények között teljen az idén immár tizenegyedik alkalommal megrendezett hagyományőrző találkozó.

A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény központi részét képező buszkiállításhoz idén is különféle egyéb programok kapcsolódtak, amelyek között idősebb és a fiatalabb generáció is találhatott kedvére valót. A rendezvény a szokásoknak megfelelően az ünnepélyes megnyitóval kezdődött. A megnyitón beszédet mondott Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár, majd dr. Csomor Ervin, a XVI. kerület alpolgámestere következett, aki a rendezvénynek otthont adó sportpálya környékén megvalósult fejlesztésekről számolt be, valamint kitért arra is, hogy hamarosan új tulajdonosa lehet a mátyásföldi Ikarus gyártelepnek, miután a jelenlegi tulajdonosnak rövidesen meg fog indulni a felszámolási eljárása. Végezetül Adamis Gábor, az Ikarus egykori vezérigazgató-helyettese, a Webasto-Hungária Kft. jelenlegi ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Kitekintő

Minek nevezzelek? – Modulo M108 D Euro VI bemutató

Új, Euro VI-os környezetvédelmi besorolású motort és ezzel együtt új gyártmánymegnevezést is kapott az eddig ARC-Ikarus V127 néven ismert alacsonypadlós városi autóbusztípus. Az már korábban, az Ikarus név használati jogát birtokló Széles Gáborral történt szakításkor eldőlt, hogy a 2010 óta használt legendás márkanévről le kell mondania az evopro-hoz tartozó MABI-BUS Kft.-vel együttműködésre lépett gyártónak. Az új logó kérdése azonban jóideig nyitott maradt. Sokáig úgy tűnt, hogy a közelmúltban a Lanta Consulting Kft. tulajdonába került Ikarus EAG márkanéven állhatnak forgalomba az új buszok, így Szélest megkerülve is megmaradhatott volna a járművek nevében jól csengő Ikarus elnevezés. Mostanra azonban kiderült, hogy a típuscsalád tagjai az evopro csoport névadási rendszeréhez illeszkedve a jövőben Modulo néven készülnek majd, a V127-es típus elnevezése pedig Modulo M108 D-re változik. Ezzel a 2005-ben bemutatott, azóta folyamatosan korszerűsített típuscsalád immár a harmadik márkanéven (ARC, Ikarus, Modulo) készül.

Az Euro VI-os motorral hajtott prototípusról az első nem hivatalos fotók június elején jelentek meg az interneten, a tesztköreit futó autóbuszt akkor többen is lencsevégre kapták Budapesten és környékén. Jelenleg három, a BKK világoskék színére fényezett példány készül a MABI-BUS Kft. mátyásföldi telephelyén, de számuk rövidesen gyarapodni fog, ugyanis a BKV által januárban kiírt tender megnyerésével további ötven (10 db + 40 db opció) új autóbusz PKD (partially knocked down, azaz részlegesen kiszerelt) kivitelben történő szállításának jogát nyerte el a cégcsoportosulás. A Magyarbusz [Info] csapata gyártás közben szemlélhette meg a készülő kocsikat, így első kézből mutathatjuk be a hamarosan Budapest utcáin is megjelenő új autóbuszok legfontosabb részleteit kedves Olvasóinknak.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : ARC-Ikarus

Harmadik típusú találkozó – Busexpo 2015 és XXI. Országos Személyszállítási Konferencia

Április 22-én került megrendezésre a 2015-ös Busexpo és XXI. Országos Személyszállítási Szakmai Konferencia. Magyarország legrangosabb autóbuszos rendezvényét idén már harmadik alkalommal rendezte meg a NiT Hungary, így az mostanra egyértelműen „bebetonozta” magát a hazai buszos eseménynaptárba. A buszkiállítással egybekötött szakmai rendezvényen a magyar buszgyártók újdonságai mellett természetesen a nevesebb európai márkák gyártmányait is szemügyre vehették a látogatók. Akárcsak a korábbi években, a rangos eseménynek idén is a zsámbéki drivingcamp Hungary vezetéstechnikai központ adott otthont. Weboldalunk az elmúlt évekhez hasonlóan most is hivatalos médiatámogatóként vette ki a részét az esemény népszerűsítéséből.

Idén minden eddiginél többen látogattak ki a rendezvényre, amely 2015-ben már nem kevesebb, mint 4000 négyzetméternyi kiállítótéren várta az érdeklődőket. Ebben az évben összesen 37 járműipari cég mutatta be meglévő termékeit és legújabb innovációit. A délelőtt folyamán a szervezők két különbuszt is indítottak a rendezvényre, a Volánbusz pedig a tavalyi évhez hasonlóan idén is biztosította egyes járatainak megállását a drivingcamp Hungary bejáratánál a kiállítás ideje alatt. Ezúttal az időjárás is kegyes volt a rendevényhez, ugyanis verőfényes napsütés köszöntötte a zsámbéki vezetéstechnikai pályára kilátogatókat.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Kitekintő

A felvillanyozó jövőkép? – Modulo Medio Electric teszt

Lassan egy éve, hogy bemutatkozott a nagyközönségnek a magyar evopro cégcsoport első saját fejlesztésű midibusza, a kompozit karosszériás Modulo, melyet annak idején mi is részletesen bemutattunk. Az elsőként debütáló elektromos verzió után tavaly szeptemberben már a hibrid hajtású változattal is megismerkedhettek az érdeklődők. A sajtóbemutatók után pedig mostanra végre elérkezett az idő, hogy utasokkal végzett teszt keretében foghattuk vallatóra az egyik leginnovatívabb magyar fejlesztésű midibuszt, annak is a tisztán elektromos hajtású változatát, a Medio Electric-et.

A háromhetes fővárosi tesztre március 9-e és március 29-e között került sor. A próbafutás három különböző útvonalon zajlott. Az első héten a minden midibuszok kedvenc nyúzópróbájának számító 16-os vonalon, a budai Várban ismerkedhettek meg az utasok az evopro elektromos büszkeségével. Ezt követően a szűk mellékutcáival igazi belvárosi próbatételt jelentő 15-ös, levezetésként pedig a margitszigeti kikapcsolódást kínáló 26-os vonalon bizonyíthatta képességeit a Modulo. A három közül mi a leghosszabb viszonylatot, a Boráros tér és a Gyöngyösi utca között közlekedő 15-öst választottuk tesztünk helyszínéül.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Újévi átigazolások – átalakul a magyar autóbuszipar

Még karácsony előtt jelent meg a hír, miszerint faképnél hagyja az Ikarus márkanevet birtokló Széles Gábort az ARC-Ikarus autóbuszokat fejlesztő Auto Rad Controlle Kft. (ARC), és továbbiakban az evopro csoporttal együttműködve folytatja tevékenységét. Azt a Széles Gábort, akinek az érdekeltségi körébe tartozó VT-Arriva Kft. az elmúlt három évben ugyan közel 400 darab új autóbuszt szerzett be Budapestre, azonban ezek között mégsem akadt egyetlenegy új Ikarus sem. Pedig a kezdeti elképzelések szerint éppen hogy Széles gazdasági és kapcsolati tőkéje kellett volna, hogy felpörgesse az Ikarussá átlényegült ARC buszgyártását. Az eredeti tervek jelentős piacbővüléssel is számoltak, a hazai növekedés mellett többek között az orosz piac visszahódítása is szóba került. Ez azonban mind a mai napig nem igazán valósult meg.

Többek között ez lehetett az egyik olyan konfliktus az üzletember és az ARC között, amelynek eredményeképpen most végül mindenki külön útra lép. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az evopro által meghirdetett járműipari összefogásnak Széles Gábor már biztosan nem lesz része - talán nem is baj.

Írta : Kun Péter (Petiteto) | | Rovat : Evopro

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (II. rész)

Cikkünk előző részében felelevenítettük az Ikarus gyár vitatott hírnevű 405-ös típusának születési körülményeit, illetve részletesen ismertettük az első bemutatópéldányok élettörténetét is. A második részben az évek során különböző üzemeltetők részére legyártott midibuszok hazai, illetve külföldi pályafutását vesszük górcső alá. A típusra nagyon hamar, már 1994 folyamán megérkeztek az első megrendelések, emiatt hosszabb tesztekre, utasokkal végzett próbafutásokra lényegében nem jutott idő. Ennek számottevő szerepe volt abban, hogy a nem eléggé kiforrott konstrukció később sok bosszúságot okozott az üzemeltetőknek - erre a legtipikusabb példa a BKV, ahol a 405-ösöket a járműállomány legmegbízhatatlanabb tagjai között tartják számon.

Az egykor legyártott 118 darab midibusznak ma már csak kevesebb, mint 30%-a van üzemben, és a még közlekedő példányok selejtezése is mindössze idő kérdése. Mégis, talán nem túlzás azt mondani, hogy egy korszak zárul majd le akkor, ha egyszer végleg eltűnnek az utakról az ezerszer elátkozott midik - a fővárosban mindenféleképpen. Most pedig térjünk is rá, hogyan telt az elmúlt bő 20 év az Ikarus városi midibuszai számára.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Visszapillantó

Egy midibusz története – húsz éve a budai Vár útjain az Ikarus 405 (I. rész)

Napra pontosan húsz éve, 1995. január 19-én álltak forgalomba a fővárosi Várbusz vonalán a budai várnegyed képét azóta is meghatározó Ikarus 405-ös midibuszok. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, hogy egy részletesebb írással emlékezünk meg az Ikarus eme vitatott renoméjú, ám kétségkívül emlékezetes és közismert típusáról. A húszéves jubileum mellett további apropója is van cikkünknek, nevezetesen, hogy egy korábbi olvasói szavazáson szintén ez a téma győzedelmeskedett, így igazán itt volt már az ideje, hogy megénekeljük a „dodzsemeket”.

A 405-öst ma az Ikarus kevésbé jól sikerült modelljei között tartják számon, holott egy alapvetően nem rossz gondolatról és piaci rést felismerő modellről van szó. A konstrukció létjogosultságát mutatja, hogy nyolc méternél rövidebb midibuszhoz képest egészen tisztességes mennyiséget, öt év alatt közel 120 példányt sikerült értékesíteni belőle, és ha csak kisebb darabszámban is, de több külföldi országba is eljutott. Az Ikarus valaha volt egyik legkisebb modelljét bemutató cikkünk végül olyan terjedelmesre sikerült, hogy két részre osztottuk: a most olvasható első részben a típus megszületésének körülményeivel, valamint a prototípus- és bemutatópéldányok történetével foglalkozunk. A weboldalunkra terveink szerint holnap felkerülő második részben a 405-ösök hazai, illetve külföldi pályafutásáról lesz szó.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Visszapillantó