Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek További hírek >>

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. Az esztergomi központú vállalkozás mozgalmas időszakon van túl: két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt.

Közzétette az MAN az első hivatalos látványtervet a megújult Lion's Coach turistabuszról. Az oroszlános márka zászlóshajóján mutatkozik be az MAN új formanyelve, így várhatóan ez a stílus köszön majd vissza a hamarosan bemutatásra kerülő új Lion's City-n is. Mind a homlok-, mind pedig a hátfal megjelenését az új stílusirányzathoz igazítják, de a jól felismerhető MAN-es stílusjegyek továbbra is megmaradnak. 


Cikkeink További cikkeink >>

Újult erővel – Modulo M168 D bemutató

Hazai szempontból a 2016-os év talán legfontosabb - és egyben legjobban várt - buszos újdonsága az evopro-Lanta-ARC triumvirátus erőit tömörítő MABI-BUS Kft. megújult városi csuklós típusa, a Modulo M168 D, amely a korábbi ARC-Ikarus V187 helyét veszi át a gyártó kínálatában. A modell bemutatása az egész magyar buszgyártást tekintve is fontosnak mondható, hiszen miután a hazai versenytárs Credo gyakorlatilag feladta a low floor buszok, köztük a csuklós Citadell 19 fejlesztését, ez az alapvetőnek számító kategória több mint két évig (az Euro 6-os emissziós norma 2014-es bevezetése óta) hiányzott a hazai kínálatból. Az újdonságot a gyár budapesti próbapályáján vehettük szemügyre, most pedig részletesen bemutatjuk a jelenleg gyártott leghosszabb magyar autóbuszt.

Az M168 D elődjéből Ikarus néven végül mindössze egyetlen példány készült (korábban ARC 187 típusjelzéssel komolyabb eladásokat könyvelhetett el a típus), ez azonban a BKV-hoz került, a busszal szerzett kedvező tapasztalatok pedig megalapozták a gyár típusainak későbbi fővárosi térnyerését. A Széles Gáborral történt szakítást követően a szóló kivitel után a csuklós is új nevet kapott, a mostani ráncfelvarrással pedig külső megjelenését is a szólóéhoz igazították. A legfontosabb újítás azonban az új, Euro 6-os besorolású motor, melyet a Cummins helyett immár a Paccar szállít.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : ARC-Ikarus

Prológus – a hazai buszgyártók 2016-ra várható újdonságai

Noha már bő másfél hónap is eltelt az új évből, egyelőre meglehetősen nagy a csend a magyar autóbuszgyártók háza táján. Szerencsére azonban minden jel arra mutat, hogy nem halotti, hanem csak vihar előtti csendről van szó: a legtöbb hazai gyártó már tavaly jelezte, hogy 2016-ban is bemutat új modelleket. Az épülőfélben lévő, vagy éppen tesztköreiket futó prototípusok némelyikét időközben élelmes buszfotósok is lencsevégre kapták. A 2016-ra várható újdonságok többnyire modellfrissítések vagy már meglévő típuscsaládok újabb tagjai, de akad közöttük majdnem teljesen új fejlesztés is.

Az előzetes hírek szerint az egyébként is kifejezetten szélesnek mondható hazai midibusz-kínálat tovább bővül, ráadásul városi és helyközi típusokkal egyaránt. A várható eladások szempontjából azonban ennél is fontosabb, hogy ismét lesz a kínálatban korszerű (az Euro 6-os környezetvédelmi normákat teljesítő) motorral hajtott, teljes hosszban alacsonypadlós (low floor) városi csuklós autóbusz is. Cikkünkben összeszedtük, milyen újdonságokra számíthatunk az idei évben hazai buszgyártóinktól.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Magazin

Az Ikarustól a Viseonig – interjú Bartha Ernővel, a Viseon Bus GmbH alapítójával

Hazai és a nemzetközi autóbuszos körökben egyaránt ismerősen cseng Bartha Ernő neve, aki eddigi pályafutása során az európai autóbuszgyártás számos jelentős szereplőjénél dolgozott már vezető pozícióban. Az idén hatvanadik életévét betöltő konstruktőr 1978-ban az akkoriban éppen fénykorát élő Ikarusnál kezdte szakmai pályafutását a padlóváztervezési osztályon féktervezőként, majd később Székesfehérváron a felépítménytervezési osztály vezetője lett. Nem sokkal a rendszerváltást követően, 1991-ben Németországba, a Neoplan céghez vezetett az útja, ahol előbb a kísérleti üzem vezetőjeként dolgozott, majd a távolsági autóbuszok tervezését vezette. Később, 1997-től autóbusz főtervező lett az MAN-nél. 1999 és 2008 között ő volt az MAN autóbusz üzletágának műszaki vezetője, miközben ezzel párhuzamosan 2001-től a Neoman (a Neoplan és az MAN közös vállalata) igazgatótanácsának is tagja volt.

2008 júliusában Joachim Reinmuth-tal közösen megalapította az igényes típusairól ismert Viseon autóbuszgyárat, amelyben egészen a cég 2013-as megszűnéséig tulajdonrészt birtokolt és a típusfejlesztést vezette. A jelenleg a nemzetközileg elismert, független busztervező cég, a BUSCOTEC résztulajdonos-vezetőjeként dolgozó szakemberrel emlékeiről, tapasztalatairól és a magyar buszgyártás jövőjéről beszélgettünk.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Magazin

Magyar buszgyártók az Automotive Hungary 2015 kiállításon

Október 28. és 30. között került megrendezésre az Automotive Hungary 2015 nemzetközi járműipari szakkiállítás, amelynek az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Hungexpo Budapesti Vásárközpont adott otthont. A kiállítók számának növekedése miatt az eddigi évek gyakorlatától eltérően idén nem a G, hanem a nagyobb területű A pavilonban kaptak helyet a kiállításon résztvevő cégek standjai. A színvonalas rendezvényen, amely idén az Autótechnika kiállítással közösen került lebonyolításra, a különféle járműipari beszállító cégek mellett több hazai autóbuszgyártó vállalat is képviseltette magát, így a seregszemle keretében megtekinthettük az evopro, a Rába és a KF Service Solutions aktuális kínálatának egy részét is.

Mivel azonban a felsorolt magyar buszgyártók kivétel nélkül a már meglévő, korábban a Magyarbusz [Info] által is részletesen bemutatott típusaikat hozták a rendezvényre, sok újdonságról ez alkalommal nem tudunk beszámolni. Ezért ehelyett inkább egy rövid képes összefoglalót készítettünk az idei kiállítás weboldalunk szempontjából releváns résztvevőiről.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Magazin

Variációk egy témára – projektzáró esemény az evopro csoportnál

Szeptember 30-án tartották az evopro csoport hivatalos projektzáró rendezvényét, melynek keretében a vállalat vezetése beszámolt a kompozit karosszériás midibuszcsalád eddigi fejlesztése során elért eredményekről. Az eseménynek az innovatív buszok születési helye, a MABI-BUS Kft. mátyásföldi gyára adott otthont, amely előbb az Ikarus, majd később a NABI tulajdonában álló üzemként az utóbbi évtizedekben a magyar autóbuszgyártás ikonikus helyszínei közé nőtte ki magát.

A rendezvény lényegesen több volt egy egyszerű beszámolónál a sajtó részére, a gyáriak ugyanis felvonultatták a modellszériához kötődő legfrissebb fejlesztéseket is. A már eddig is kétféle alternatív hajtásmóddal rendelhető midibuszcsalád újabb tagokkal gyarapodott, a projektzáró keretében ugyanis hivatalosan is bemutatkozott a már régóta várt CNG-, és a korábban már szintén beharangozott troliváltozat is. Ezzel együtt megjelent a kínálatban típuscsalád eddigi leghosszabb karosszériaváltozata, a 9,5 méter hosszú, 88 személy szállítására alkalmas Optimo. Az új változatok közös bemutatója egyúttal jó lehetőséget teremtett a gyártó számára a moduláris felépítés sokoldalúságának demonstrálására is. A teljesen azonos modulokból felépülő midibuszokat immár négyféle különböző alternatív hajtásmóddal (elektromos, troli, CNG, hibrid) rendelhetik a Modulo buszok leendő üzemeltetői.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Modernizált selyemhernyó – Hunnoid bemutató

Az idén áprilisban megrendezett XXI. Országos Személyszállítási Konferencia és Busexpo szakkiállításon találkozhattunk először a százhalombattai KF Service Solutions - Kamion Fényező  Kft. újdonságával, a Hunnoid fantázianevű, a világon egyedülálló duplacsuklós midibusszal. A nem mindennapi jármű Facebook-oldalunk látogatóinak körében is igen élénk érdeklődést váltott ki, a busz képére érkező lájkok és kommentek száma rekordmagasságokba csapott. Voltak, akiknek nagyon tetszett, mások kissé hitetlenkedve méregették, de egy biztos, senki sem maradt érdektelen a Hunnoiddal kapcsolatban. Az extravagáns busz a mi fantáziánkat is erősen mozgatta, így a gyártónál tett látogatásunk után elsőként mutatjuk be a látványos jármű legfontosabb részleteit.

A 2000 májusában alapított KF Service Solutions - Kamion Fényező Kft. kezdetben Budapesten, majd rövid ideig Csepelen működött, jelenlegi telephelyét 2007-ben nyitotta meg. Fő profilja teherautók és autóbuszok karosszériájának javítása és fényezése, valamint ezek műszaki vizsgáztatása. A jelenleg közel 90 főt foglalkoztató vállalkozásnak nem ez az első kiruccanása az autóbuszgyártás világába, igaz, eddig valamivel kisebb méretkategóriában játszottak. Miután 2011-ben menedzselésük alá került a J-BUS márka, a cég tevékenységi köre kisáruszállítók mini- és midibusszá történő átépítésével egészült ki. Az újdonságot jelentő duplacsuklós midibusznak eredetileg az Innoid nevet szánták, melyet később módosítottak a Magyarországra jobban utaló Hunnoidra. A projekt első kézzel fogható eredménye a most bemutatásra kerülő prototípus, melynek kifejlesztését a magyar állam is támogatta az Új Széchenyi Terv keretében.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Kitekintő

A lángok martalékai – néhány gondolat az elmúlt hét busztüzeiről

Az elmúlt hét kétségtelenül a „nagy leégések” hete volt, legalábbis a hazai autóbuszpark szempontjából nézve. A hét elején történt sorozatos tűzesetek kapcsán szeretett járgányaink jóval többet szerepeltek a fősodratú médiában mint az kívánatos lenne, hiszen a hét első felében minden napra jutott legalább egy, részben vagy teljesen kiégett autóbusz. Egyetlen esetet leszámítva valamennyi incidens használtan beszerzett, nyugaton már levetett járműveket érintett, ami jól ismert, ám attól még nagyon is létező kérdéseket vet fel a használt buszok vásárlásával és a karbantartás visszásságaival kapcsolatban. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy a rövid időn belül bekövetkezett tűzesetek sem konkrét busztípushoz, sem átalakító telephelyhez, sem buszgarázshoz nem kötődnek, valamennyi érintett jármű más gyártótól és más üzemeltető telephelyről származott.

Az esetek fele a BKV-hoz kapcsolódik, ismételten okot adva a fővárosi cégen való élcelődésre. A múlt heti eseménysor ugyanakkor rámutat arra is, hogy a korral a sokak által etalonnak tekintett nyugati buszok karbantartásigénye is jelentősen megnő, ennek elmulasztása esetén pedig szinte exponenciálisan növekszik a hasonló esetek kockázata. Sajnos az utóbbi években BKV-nál egyáltalán nem számít ritkaságnak a buszok kiégése, idén februárban is volt már egy hasonló eset, akkor egy tizenkét éves Mercedes Citaro égett porig a Nagyajtai utcában, júliusban pedig „csak” egy eldurrant hűtővízvezeték (pontosabban az onnan kispriccelő olajos hűtővíz) égette össze egy fiú lábát egy ugyancsak használtan vásárolt Citarón. Cikkünk rövid visszatekintést ad a közelmúlt buszos tűzeseteire, igazolva a jól ismert mondást, mely szerint szerint olcsó húsnak bizony sokszor híg a leve.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Kitekintő