Lépjen be, vagy regisztráljon!

Hírek További hírek >>

Átadták az Infinitours Kft. két vadonatúj Neoplan Tourliner turistabuszát, melyek Magyarországra érkezéséről nemrégiben mi is beszámoltunk Facebook-oldalunkon. Az esztergomi központú vállalkozás mozgalmas időszakon van túl: két hónappal ezelőtt négy új MAN Lion’s Coach turistabusszal bővítette járműparkját, most pedig még egy szinttel feljebb léptek, hiszen a prémiumkategóriás testvérmodellből vásároltak két példányt.

Közzétette az MAN az első hivatalos látványtervet a megújult Lion's Coach turistabuszról. Az oroszlános márka zászlóshajóján mutatkozik be az MAN új formanyelve, így várhatóan ez a stílus köszön majd vissza a hamarosan bemutatásra kerülő új Lion's City-n is. Mind a homlok-, mind pedig a hátfal megjelenését az új stílusirányzathoz igazítják, de a jól felismerhető MAN-es stílusjegyek továbbra is megmaradnak. 


Cikkeink További cikkeink >>

Vár állott, most kőhalom – az Ikarus EAG tündöklése és bukása

"Végnapjait éli a mátyásföldi Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft., az Ikarus márkanév utolsó letéteményese" - számoltak be a hírről az országos médiumok 2007 decemberében. Méltatlan módon egészen mostanáig sehol nem esett szó azóta sem arról, hogy valójában miért szűnt meg egy évtizeddel ezelőtt egy akkor már 40 éves múltra visszatekintő iparkultúra, egy munkakultúra, egy hungarikum. Hogy ennek miért kellett így történnie? Az Egyedi tönkretétele mindmáig érthetetlen, és elfogadhatatlan. A gyár vezetőcsapata és szakembergárdája, messze a magyar színvonalat megelőzve, egy fantasztikus közösséget alkotott. A kiváló ügyvezető, a remek buszismerettel rendelkező műszaki vezető és mérnökgárda, a tisztességes pénzügyi rendszert tartósan megalapozó közgazdasági csapat, és nem utolsósorban a nem gyártósori betanított tevékenységen túlmutató szakmai gárda alkotta az Ikarus utolsó bástyájának egyik legnagyobb erősségét. Az Egyedi 2007-es leépítésével az autóbuszgyártás egyik legértékesebb hazai törzsállományát nullázták le, és hagyták gyakorlatilag szétszéledni.

Az alábbi sorok remélhetőleg sok kérdésre választ adnak. Valóban az elavult gyártástechnológia és a veszteséges működés indokolta a gyár bezárását, vagy valami egészen más? És vajon egy több, mint egy évtizeden át nyereségesen működő vállalat hogyan könyvelhetett el hirtelen, egyik pillanatról a másikra, három egymást követő évben összesen 600 millió forintos veszteséget?

Írta : Ludányi József (ludanyij) | | Rovat : Magazin

Egészségügyi megbízott – Modulo M108 R bemutató

Nemrégiben üzembe állt az Ikarus Egyedi Autóbusz Gyártó Kft. speciálisan tüdőszűrő vizsgálatok elvégzésére kialakított autóbusza, amelynek fejlesztése a hazai buszos körökben már jóideje köztudott volt. A magyar gyártó mátyásföldi, Újszász utcai üzemében készült újdonságról az internet megfelelő szegleteiben már korábban is lehetett itt-ott kémfotókat találni, hivatalos forrásból azonban elsőként mutathatjuk be Olvasóinknak a nem mindennapi jármű részleteit. A busz különlegességét jól mutatja, hogy az acélvázas Modulo M sorozat többi tagjáétól eltérő típusjelzést is kapott: M108 R néven érkezik a Budapesten népszerű M108 D egyedülállóan felszerelt, egészségügyi feladatok ellátására tervezett változata.

A debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet számára készített jármű az újjáalakuló Ikarus Egyedi első valóban egyedi igények szerint készült autóbusza, bár valójában nem az első ARC-eredetű autóbusz, amelyet a megszokott utasszállítás helyett gyárilag egészségügyi célokra alakítanak át. Korábban a Lanta Consulting Kft. az ARC-vel együttműködve, még Ikarus logóval a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére gyártott hasonlót. Az alaptípusok különleges igények szerinti gyári átépítése egyébként korántsem ismeretlen dolog a magyar buszgyártásban. Az Ikarusnál annak idején komoly hagyománya volt a különféle speciális felhasználású járműveknek, a 200-as és 300-as sorozat tagjaiból az évtizedek során egyebek mellett látásvizsgáló ambulancia, mozgó ABC és versenyautó-szállító változat is készült. A jelek szerint ez a hagyomány, még ha arányosan kisebb mértékben is, de a jelenlegi magyar buszgyártásban is tovább él.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : ARC-Ikarus

Földi űrhajók – a hongkongi Ikarus EAG E99 DD-k története

Az 1998-as év kiemelkedő esztendő volt az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár életében, hiszen ez volt fennállásának egyik legsikeresebb éve. A vállalat az év során összesen 170 darab autóbuszt értékesített, nettó árbevétele pedig több, mint 5,3 milliárd forint volt. Ebben az évben jónéhány különleges autóbusztípus született az Egyedi mátyásföldi gyárcsarnokában, azonban volt egy modell, amely exkluzivitásban az összes többi, ebben az évben gyártott EAG-terméken is messze túltett. A páratlan sikereket hozó 1998-as év egyik legfontosabb megrendelése ugyanis két darab jobbkormányos E99-esre érkezett, egyenesen Hongkongból.

1998-ban összesen tizenegy darab emeletes E99 DD autóbuszt gyártottak Mátyásföldön, ami önmagában is nagy siker - az összes legyártott E99-es közel kétharmada ebben az évben készült el. Ebből a tizenegy kocsiból kettő azonban valódi kuriózumnak számított, s nemcsak a járművek kialakítása miatt, hanem azért is, mert még a nagy nyugati autóbuszgyártók mindegyike sem mondhatta el magáról azt, hogy ők már a 90-es évek végén Hongkongból kaptak felkérést autóbuszok gyártására. 

Írta : Ludányi József (ludanyij) | | Rovat : Visszapillantó

Egy buszbaleset margójára

Az elmúlt vasárnap egyik legszomorúbb híre volt az M3-as autópályán, Mezőkövesd közelében történt halálos buszbaleset, amely cikkünk írásának idejéig már öt halálos áldozatot követelt, ezzel pedig az utóbbi évek egyik legsúlyosabb hazai buszbalesetévé vált. A szerencsétlenség körülményei, illetve a halálos áldozatok és a sérültek nagy száma olyan kérdéseket vetett fel a távolsági autóbuszos közlekedéssel kapcsolatban, amelyek ugyan eddig is megvoltak, de nem vettük elég komolyan őket.

A szerencsétlenség főbb momentumai mára szinte mindenki számára ismertek: szombat éjjel, nem sokkal éjfél előtt az M3-as autópálya Miskolc felé vezető oldalán, Mezőkövesd és Mezőkeresztes között egy utasokkal teli, különjáratként közlekedő autóbusz felborult. A szerencsétlenül járt jármű a debreceni Grand Tours utazási iroda GRAND-8 forgalmi rendszámú, emeletes Setra S 431 DT-je volt, amely egy egynapos túra végén a bécsi adventi vásárról hazafelé tartó utasokat szállította volna haza. Az ónos esőtől részben eljegesedett, csúszós úton további kilenc személyautó és két mikrobusz is a már felborult autóbuszba, illetve egymásba rohant. A busz utasai közül hárman a helyszínen veszítették életüket, egy középkorú nő másnap, egy másik pedig szerdán halt bele sérüléseibe a miskolci kórházban. A halálos áldozatokon kívül további négy súlyos és huszonkét könnyebb sérültje van a balesetnek.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Magazin

Busszal a Föld körül – beszámoló az evopro csoport világkörüli túrájáról

Hazaérkezett mindkét elektromos Modulo C68 E midibusz, melyekkel a 80edays nevű világkörüli versenyen vett részt a kompozit karosszériás típuscsaládot kifejlesztő magyar evopro cégcsoport. A buszok összesen több, mint 14 000 kilométert tettek meg a 80 napos túra amerikai és európai szakaszain. Az eseménysorozat kitalálója, Rafael de Mestre 2012-ben egyedül kerülte meg a Földet egy elektromos Tesla Roadsterrel, hogy bizonyítsa az elektromobilitás globális létjogosultságát, illetve hogy felhívja a figyelmet a fenntarthatóbb jövő megalapozásának fontosságára. Négy évvel később már 14 csapat jelentkezett a nem mindennapi kihívás teljesítésére - köztük az innovatív magyar buszgyártó.

Az eseményt elsősorban elektromos autók számára írták ki, így még a nem mindennapi autócsodákból álló mezőnyben is kuriózumnak számított, hogy idén egy elektromos autóbusztípus is rajthoz állt, mi több, sikeresen teljesítette is a rá váró szakaszokat. A hazatérést követően a gyári csapat tagjai a TAMA Budapest étteremben számoltak be a sajtó képviselőinek az előkészületekről, az út során szerzett tapasztalatokról, a buszok teljesítményéről, valamint a külföldi érdeklődésekről és tesztelésekről.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro

Átadták a Kravtex-Kühne Csoport új autóbuszgyártó csarnokát

Mintegy ezer meghívott vendég jelenlétében ünnepelték pénteken Mosonmagyaróváron a Kühne Mezőgazdasági Gépgyár fennállásának 160 éves évfordulóját. A nagyszabású rendezvény keretében a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport kibővített autóbuszgyártó csarnoka is átadásra került. Az új, 5 600 négyzetméteres csarnokrésszel együtt összesen 16 200 négyzetméteresre bővített üzem jelenleg Magyarország legnagyobb és legmodernebb autóbuszgyára. A cégcsoport gyártókapacitását jelentősen megnövelő beruházás közel 600 millió forint saját forrásból valósult meg. A kibővített gyárban néhány éves felfutást követően akár 500 Credo autóbusz is készülhet majd évente, ami több száz új munkahelyet teremthet a térségben.

A tavaly ősszel kezdődött beruházás összhangban van a Nemzetgazdasági Minisztérium május 20-i bejelentésével, amely a hazai járműipar fejlesztése kapcsán több ezer új, magyar gyártmányú autóbusz beszerzését irányozza elő a következő évekre. A pénteki rendezvényen tájékoztatást kaphattunk a Kravtex-Kühne Csoport közeljövőbeli terveiről is, így például az autóbusz kínálat további bővítéséről 10, illetve 12,7 méteres változatokkal. Az évfordulóval egyidejűleg megújult a gyártó honlapja is, amely ide kattintva érhető el.

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Credo

Mégis olcsóbb a magyar metrópótló busz

Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt Mészáros Csaba, a MABI-BUS Kft. mögött álló evopro csoport elnök-tulajdonosa. A cégcsoport budapesti székházában megtartott eseményen számos, a MABI-t érintő kérdésről szó esett, az elnök-tulajdonos reagált gyakorlatilag az összes, a sajtóban az elmúlt hetekben felmerült kérdésre és (ál)hírre a cég buszaival kapcsolatban. Volt is miről beszélni, a MABI termékei ugyanis az utóbbi időben szinte napi rendszerességgel jelentek meg a médiában, különböző témájú cikkek főszereplőiként.

Mészáros Csaba beszélt a metrópótlásra kiírt fővárosi csuklósbusz-tender körülményeiről és hogy miért közös, hazai érdek a magyar gyártmányú autóbuszok beszerzése. Emellett beszámolót hallhattunk a budai Várban május elején szolgálatba állított Modulo C 68E midibuszok fogyasztási adatairól és a kezdeti problémák hátteréről, valamint szóba került az Ikarus Egyedi Autóbuszgyár Kft. integrációja is. Ezen kívül nem maradtak érintetlenül az olyan kényesebb témák sem, mint az egyik Modulo midibusz márciusi kerékkiesős balesete, vagy Lepsényi István államtitkár múltbeli kapcsolata a MABI-val, ami miatt egyesek azonnal korrupciót kiáltottak. 

Írta : Patthy Gellért (Dunstan) | | Rovat : Evopro